Bitkiler

Bambunun Faydaları ve Muazzam Özellikleri

İlaç sanayinden, Mobilya sanayine kadar birçok alanda kullanılan bambunun özellikleri saymakla bitmiyor!

Bambunun Faydaları ve Muazzam Özellikleri

Bambunun Faydaları ve Muazzam Özellikleri; her ne kadar bambu bir ağaç olarak sanılıyor olsa da aslında bambu bir ağaç değildir. Pirin ve buğday ailesinin bir akrabasıdır. Fakat kırk metre gibi devasa boyutlara ulaşabilmesi ona haliyle ağaç demeyi de gerektiriyor. Kuzey Amerika’da ve Japonya gibi ülkelerde yetişebilen bambu ağacının anavatanı Çin’dir. Dünya üzerinde en çok Çin’de yetiştirilir.

Neredeyse Çinlilerle özdeşlemiş bambu ağacı için Çinliler, “Et yemesek de olur; fakat bambusuz olmaz” diyerek bambuya olan tutkularını da dile getirmişlerdir. Peki, bambu neden bu kadar önemlidir? Çünkü bambu besin maddesi olarak kullanılabildiği gibi, inşaattan mobilya sektörüne, ilaç sanayine, kimya sanayine, kâğıt sanayine, parka bahçe düzenine, ev eşyasına, kumaş üretimine, müzik aletleri sektöründe kullanabilen olağanüstü bir üründür.

Bambu ağacı 2. Dünya savaşında atılan atom bombasından etkilenmeyen ve sağ kalabilen tek ağaç türü olma özelliğiyle de dikkat çekmeyi başarmıştır. Böylelikle ne kadar dayanıklı ve güçlü bir ağaç olduğunu gösteren bambu, Avrupa ve Amerika’da parke olarak da kullanılır. Avrupa’da zemin kaplamaların neredeyse %60 kadarını oluşturan bambu, kayın ve meşe ağacından daha sert ve daha sağlam olması nedeniyle zemin kaplamalarda tercih edilmiştir.

Bambunun Önemi Nedir?

Bambular tarih boyunca hemen hemen her dönem insanların işine en çok yarayan bitkilerden birisi olmuştur. Ayrıca bambular diğer bitkilere göre yüksek oranda karbondioksit emilimi yaparlar ve yine yüksek oranda oksijen üretip salarlar. Küresel ısınmaya karşı faydalı bir yapıları vardır.

Türlerinin büyük bir kısmı toprağa ekmeye gerek olmadan belirli miktardaki su içinde yaşayabilmektedir. Düzenli bir şekilde suyu yenilenen ve güneş alabileceği bir ortama konulan bambular sağlıklı kalabilmektedir.

Eski zamanlarda Asya’da deniz araçları yapımında ve su borusu yapımında kullanılan bambular suya en dayanıklı bitki türlerinden birisidir. Aynı zamanda özellikle Japonya‘da kışın ağaçları soğuktan korumak için kullanılan bu bitkiler -20 derecelik soğuklara karşı bile dayanabilmektedir.

Japonlarda dürüstlüğün ve temizliğin sembolüdür. Filipinlerde şans sembolü olan bambular, Hindistan’da dostluğun sembolü olmuştur. Ülkemizde ise bambular özellikle 2000’li yılların ortalarında popüler olmaya başlamış ve çoğu eve girmeyi başarmıştır.

Ama ülkemizde Asya ülkelerinin aksine kullanım alanı oldukça çeşitlilik gösteren bambulardan tam anlamıyla yararlanılmaya henüz başlanmamıştır. Daha çok evlerde süs bitkisi olarak kullanılan bambular doğanın en sağlam ve en çok kullanım alanı olan bitkilerinden birisidir.

Bambunun Faydaları ve Muazzam Özellikleri

Bambu Nasıl Yetiştirilir?

Bambular uzun ömürlü bitkilerdir. 120 yıla kadar yaşayan türlerine rastlamak mümkündür. Dünyada genellikle mobilya gibi alanlarda kullanılsa da, Çin gibi uzak doğu ülkelerinde pişirilmesi ile birlikte yemeklere de ilave edilerek tüketilmektedir.

Bambu ağacı özellikleri bakımından sert ağaç türleri ile benzerlikler taşımaktadır ve öteki ağaç türlerinden çok daha sağlam ve dayanıklıdır. Son derece güzel bir görünüme sahip olması sebebi ile özellikle de mobilya sektöründe son derece yaygın bir şekilde kullanılmakta ve birbirinden farklı aksesuar yapımında hammadde olarak da kullanılmaktadır.

1000’in üzerinde çeşidi ile tropikal iklime haiz ülkelerde yaygın olarak yetişmektedir. Mistik bir nebat olan bambu; güç, esneklik ve dayanıklılığı temsil eder. Mobilya sektöründe kullanılan bambu, iç mekânlarda olduğu kadar aynı zamanda bahçe dekorasyonu gibi dış alanlarda da büyük bir sıklıkla kullanılmaya devam etmektedir. 

Kullanılması ile birlikte eskime özelliğine sahip olan Bambu ağacı, kişilerin isteklerine göre boyanabilmekte olup birçok kişi eskimiş görünümünü çok daha beğenerek kullanmaya da devam etmektedir. Eski ve doğal olan bambu aksesuar modelleri, kişiler tarafından ayrıca tercih edilen modeller arasında yer almaktadır.

Bambu Günde Ne Kadar Büyür?

Bambu bitkisi çok hızlı büyüyen bir bitkidir. Şimdiye kadar ölçülen en hızlı büyüme oranı günde 40 santimetre olup, ortalaması günde 15 ila 20 santimetre civarındadır. Bu da özellikle bambunun farklı sektörlerde ahşap malzeme olarak kullanılmasının önünü açıyor.

Zira ömrü de çok uzun olan bambu büyük bir hızla kendini yenilediği için bitkiyi kullanmanın ekolojik açıdan hiçbir zararı yok. Kaldı ki tüm bir bambu ormanının kesilmesi halinde bu ormanın tamamen yenilenmesi en fazla beş yıl içinde tamamlanıyor.

Ayrıca Bambu hem hafif hem de sağlam bir bitkidir. Aslında sağlam olmasının temelinde de esnekliği yatıyor. Bu esneklik bambu bitkisinin kolay kolay kırılmamasını sağlıyor ki bu sebeple de tekstil, dekorasyon gibi alanlarda bitkinin kullanımı yaygınlaşıyor.

Doğal bambu bitkisinden elde edilen elyaflarda “bamboo kun” adı verilen bio-agent bulunuyor ki bu da bambu bitkisi ve bundan elde edilen ürünlerde bakterilerin üremesi ve çoğalmasının önüne geçen bir maddedir. Böyle bambudan üretilen elyaflar antibakteriyel özelliklere sahip oluyor.

Bambunun Özellikleri Nelerdir?

Eğer ormanlık alan oluşturmak istiyorsanız Moso bambu yani dev bambu türü sizin için idealdir. Bambu ağacı suyu ne kadar çok sevse de toprağınızın drenajı oldukça önemli. Su birikmesinden ziyade nemli toprak bambu ağaçları için daha faydalıdır.

Bambu ormanı oluşturmak için ister tohumlardan isterseniz fidelerden faydalanabilirsiniz. Tohum ekimi yaptığınızda başarı oranınız fidelerde olduğu gibi yüksek olamayacaktır. Yani ektiğiniz 10 tohumdan 3-4 tanesi filizlenecektir.

Tabi ki buradaki sonuç tamamen sizin uzmanlığınıza bağlıdır. Bambu fidesini ekeceğiniz bölgede elektrik tellerinin olmamasına dikkat ediniz. Zira bambu ağacı 1 günde 4 metre büyüyebilme kapasitesine sahiptir. Aşağıda bambunun genel özellikleri maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Düzenli olarak sulama ve gübreleme yapılmalıdır.
  • Bambu bitkisi güneş ışığını sever
  • Güneş ışığı alan yapraklar güneşe doğru eğilir.
  • Evde yetiştirilen bambu bitkisi için ışık faydalıdır.
  • Yapraklar başka bir cisme değmemelidir.
  • Rüzgârdan, soğuk havadan çok çabuk etkilenir.
  • Çevre koşullarına kolaylıkla adapte olur.
  • Genel olarak suyu ve güneşi seven bir bitkidir.
  • Günün en az 8 saati güneş alması gerekir.
  • Bambu azotlu toprağı sever.
  • Suda yaşayan bambu bitkisinin suyu değişmelidir.
  • Sararan ve zayıflayan yapraklar koparılmalıdır.
  • Hemen hemen her iklime uygun türü bulunmaktadır.

Bambu ağacı hızlı büyümesi ile gündeme gelmiş bir bitki türüdür. Çeşitlerine göre büyüme özelliği değişiklik gösterir. Günde 4 metre büyüme kapasitesine sahip bambu ağaçları mevcuttur. Bambu ağaçları aşırı sıcak ve aşırı soğuk iklimleri sevmez. Ilıman iklimler bambu ağaçları için en ideal yetişme ortamını sever.

Bambu ağaçlarından yapılmış mobilyalar hem mutfaklarda hem de deniz araçlarında görebilirsiniz. Deniz araçları sürekli suya maruz kaldığı için bambudan yapılmış olan mobilyalar kullanılır. Bambu ağacı suya dayanıklıdır.

Hatta batan teknelerden veya gemilerden denizde kalmış olan bambu ağacı mobilyaları aynı boyutta ve şekilde deniz dibinde bulabilirsiniz. Bambudan yapılan materyaller lüksü simgeler pahalıdır. Bambu üretiminin büyük bir kısmı Avrupa ve Amerika pazarına satılmaktadır.

Yine Son yıllarda bambu üzerinde yapılan araştırmalar bazı türlerinin insan sağlığı açısından oldukça değerli kimyasallar içerdiğini ortaya çıkartmıştır. Bu nedenle günümüzde ilaç sanayinde de kullanılan bir ürün olan bambunun kemik, saç, tırnak ve cilt için faydaları bulunmaktadır. Çeşitli bambu türlerinin işlenmesi ile elde edilen bazı ilaçlar ayrıca depresyon tedavisinde de kullanılmaktadır.

Bambunun Faydaları Nelerdir?

YouTube video

Bambunun Faydaları ve Muazzam Özellikleri adlı konumuza son verirken, bambunun faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu