Sağlık

Terlemenin Faydaları ve Terleyerek Zayıflama

İnsan terleyerek zayıflamaz; fakat terleyerek vücut kendini soğutur, zararlı bakteri ve toksinlerden kurtulur

Terlemenin Faydaları ve Terleyerek Zayıflama

Terlemenin Faydaları ve Terleyerek Zayıflama; teknoloji ve yaşam kolaylığı arttıkça, medeniyet geliştikçe ve yine alet ve edevat kullanımı arttıkça o oranda hareketsiz bir yaşam tarzı artış gösteriyor. Günümüze masa başı iş yapanlar, homeofis çalışanlar, gündelik hayatında neredeyse 500 adım bile atamayanlar hayatını böyle bir yaşam tarzıyla idame ederken, hastalıkların ve problemlerin baş göstermemesi düşünülemez.

Her şeyden önce hareketsiz bir yaşamın neden olduğu sorunlardan ilki ve en önemlisi obezitedir. En gelişmiş ülkelerde çok daha fazla olan obezite sağlık sorunların ilki olmakla birlikte, davet ettiği hastalık sorunlar önemli ölçüde tehlikeli ve insan sağlığını tehdit eden türdedir.

Obeziteden sonra hareketsiz yaşamın açtığı sorunlar diyabet, kalp damar hastalığı, tansiyon gibi önemli ve ciddi hastalıklar sırasıyla baş gösterir. Çünkü insan vücudu hareketsiz kalmak için yaratılmamıştır. Bilakis insan vücudu hareket eksenli yaratılmıştır.

Böylece insan hayvan güdecek, tarla sürecek, çekiç sallayacak çalıştıkça, hareket ettikçe vücut kendini yenileyecektir. Bunun aksi bir yaşam tarzı insan vücudu için adeta hastalık mesabesindedir. İşimiz hafif olabilir, masa başı iş yapıyor olabiliriz, hatta home ofis çalışıyor olabiliriz.

Fakat kendimize vakit ayırmalı, günlük minumum tempolu bir yürüyüşle en az 5000 üst limit olmaksızın 10.000 adım atabiliriz. Yine koşu ve ağırlık çalışabiliriz. Günde 2 saat spor için kendimize vakit ayırmamız, Sedanter denilen hareketsiz yaşam tarzından bizi kurtarmaya yetecektir.

Hareketsiz Yaşamın Zararları Nelerdir?

Giderek artan hareketsiz yaşamın yol açtığı sorunlar hakkında toplum bilinci maalesef ülkemizde oluşamamıştır. Hareketsiz bir yaşam tarzının zihinsel esenlik üzerinde de olumsuz bir etkisi olduğu görülmüştür. 10.000 katılımcı ile yapılan bir çalışma, daha yüksek bir zihinsel sağlık bozukluğu riski, hareketsiz bir yaşam tarzı ve fiziksel aktivite eksikliği ile ilişkili bulunmuştur.

Daha aktif bir yaşam tarzı, kronik sağlık durumlarının, ruh sağlığı bozukluklarının ve erken ölüm riskini önemli ölçüde azaltabilir. Fiziksel aktivitenin artması ile Araştırmalar, egzersiz ve spor dâhil olmak üzere fiziksel aktivitenin, kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet, obezite ve erken ölüm riskini azaltabileceğini göstermiştir.

Hareketsiz bir yaşam tarzı obezite, diyabet ve bazı kanser türlerine önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Son araştırmalar, sedanter yaşam tarzı ile ilişkili sağlık risklerini çok daha net bir şekilde ortaya koymaktadır. Çalışmalar sürekli olarak hareketsiz bir yaşam sahip olmanın aşağıdaki durumlara sebep olabileceğini net bir şekilde ortaya koymuştur:

  • Obezite ve şişmanlık
  • Tip-2 diyabet
  • Bazı kanser türleri
  • Erken ölüm
  • Kalp-damar hastalıkları

Uzun süre hareketsiz kalma, metabolizmayı ve vücudun kan şekerini kontrol etme, kan basıncını düzenleme ve yağları parçalama yeteneğini azaltabilir. Bir çalışmada 15 yıl boyunca toplanan veriler incelenmiş ve fiziksel aktivite düzeylerine bakılmaksızın sedanter yaşam tarzlarının erken ölüm riski ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu, daha fazla egzersiz yapmanın yanı sıra hareketsiz kalma süresinin azaltılmasının gerekli olduğunu göstermektedir.

Terleyerek Zayıflamak Mümkün mü?

Terlemek; hareketsiz yaşam ve obezite ile doğrudan ilgili olduğundan yukarıda bu hususlara da yer verdik. Şimdilerde insanımız hareket etmeden, yorulmadan ve spor yapmadan sadece terleyerek zayıflama amacı güdüyor. Hâlbuki böyle bir amaç ve inanış tamamen yanlıştır. Saunada veya güneşin altında bekleyerek terlemek ve bunun neticesindeki kilo kaybı sağlıklı bir zayıflama şekli değildir. Zayıflamada esas vücuttaki yağların yakılması, vücut kitle endeksinin yağdan kasa dönüşmesini sağlamaktır. Bu da sporla olur, saunada terleyerek veya güneşin altında bekleyerek değil.

Nitekim saunada veya güneşte terleyerek kaybettiğiniz şey sadece su ve tuzdur. İlk su içtiğinizde, kaybettiğiniz suyu geri alırsınız. Evet, vücuttaki ödemi fazla suyu ve tuzu atmak için terlemek iyidir. Fakat terlemek tek başına zayıflamayı sağlamaz. Zayıflamak için terleyene kadar bir çaba göstermek, efor sarf etmek gerekir.

Terlemek insan vücudunun verdiği bir tepkidir. Terlemek yağ yakmaz, yalnızca vücut ısısının düzenlenmesine yardım eder. Eğer yoğunluğu yüksek bir egzersiz yapıyorsanız terleyebilirsiniz ve bu da Kalori yaktığınız anlamına gelir. Terleme ile yağ yakımı ilişkili olabilir. Kaloriler atılan ter ile daha fazla yakılmaktadır. Fakat sıcak havada kişilerin kendilerini terlemeye zorlaması ya da daha kalın giyerek terlemeye çalışmak sağlıklı olmaz.

Terleyince Bedenimizde Ne Olur?

Terleme ile vücut kendi ısı dengesini korur ve bu sayede kalbin yükselen ritmi ile daha çok fayda sağlanır. Kardiyo antrenmanları yapmak ve vücudu terlemeye alıştırmak uzun vadede daha sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Uyurken terlemenin de zayıflamakla bir ilgisi yoktur. Bu kâbus görmekten, sıcaktan ya da kalp ritimlerinden kaynaklanabilir.

Terleme durumunda vücut ısı dengesini korumaya ve aşırı ısınmanın önüne geçmeye çalışır. Vücut gözenekleri açılır ve ciltten alınan faydalı ürünlerden de daha fazla fayda sağlanır. Ayrıca terleme ile hastalığa sebep olan mikropların da dışarı atılması daha kolay olur. Vücutta fazla su ve tuz ödem yaptığı ve şişkinliğe sebep olduğu için bunu da terleyerek vücuttan atmak mümkündür.

Terlemenin Faydaları ve Terleyerek Zayıflama

Terlemenin Faydaları Nelerdir?

Günlük aktivite sırasında, alnımızdan sildiğimiz ter damlalarını hiç önemsemez, onun bize kattığı faydaları hiç düşünmeyiz. Oysa terlemek her insan için adeta bir mucize mesabesindedir. Terleme sayesinde, hareket anında vücudun aşırı soğuması veya ısınması engellenir. Hayat boyu süren terleme, yaşlılığa geçildikçe azalsa da her zaman devam eder. Aşağıda terlemenin faydaları maddeler halinde sizin için sıralandı:

  • Terlemenin Saça Faydaları Nelerdir?

Saç derisinde oluşan terleme de tıpkı vücudun diğer bölümlerinde olduğu gibi olumlu etkiye sahiptir. Terleme sayesinde sadece saç derisindeki gözenekler açılmaz, aynı zamanda saç kökleri de rahatlar. Gözenekleri açık ve saç kökleri sağlıklı bir saç derisi sayesinde saçınız daha canlı bir hal alır ama bu daha fazla saç çıkacağı anlamına gelmez sadece mevcut saçlar daha iyi hale gelir.

Saç derisindeki terlemeyi tamamen olumlu hale getirmek için dikkat etmeniz gereken birkaç detay var. Terdeki tuz ve antrenman sırasında çıkan laktik asit, saçta bulunan keratinle birleştiği zaman saça olumsuz etki eder. Antrenman sonrasında kafadaki ter kuruyup tuzu saça bırakmadan duş alırsanız saçtaki terlemeden fayda sağlarsınız.

  • Terlemenin Böbrek Taşı Riskine Etkisi Nedir?

Zararlı maddelerden daha hızlı şekilde kurtulacağınız için, bu işlemle görevli böbrekler de daha az yorulur. Vücuttaki zararlı maddeler ve ağır metallerin yanı sıra tuz da yeterli miktarda atılamazsa böbreklerde taş oluşumu gözlenir. Vücudun ihtiyacı olandan daha fazla tüketilen tuz, idrar yoluyla atılacağı için böbreklerden geçer ve fazla tuzun neden olduğu böbrek taşı yüzünden sağlık sorunları kaçınılmaz hale gelir.

Tuzu vücuttan atmanın bir diğer yolu da terlemek olduğu için antrenman sırasında veya günlük yaşamda terlemekten asla kaçınmayın. Koltuk altı veya ayak tabanında terlemeyi ve kötü kokuları engelleyici ürünler kullanmak hijyen açısından önemlidir ancak bu tip ürünlerde mümkün olduğunca doğal içeriklere yönelmelisiniz ki böbrekleriniz diğer kimyasallardan kurtulmak için fazla mesai yapmasınlar.

  • Terlemenin Mutlulukla İlişkisi Nedir?

Antrenman yapmak vücudun yanı sıra zihne de olumlu etki eder ve mutluluk hormonu salgılanır. Ancak terlemeden ve yorulmadan yapılacak antrenmanlar beklenen katkıyı vermez. Antrenman sırasında terlemiyorsanız bir şeylerin ters gittiği gayet açıktır.

Antrenman dozunuzu yükseltip terlemeye başladığınız zaman ruh haliniz iyiye gider, vücut bir şeyleri başarmanın etkisiyle endorfin hormonunun dozunu artırır ve böylece beyin de kişinin daha mutlu olmasını sağlar. Sizde sizi yoran iyi ve zorlu bir şeyi başarmanın o dayanılmaz mutluluğunu gün boyu hissedersiniz.

  • Terlemek Vücudumuzu Yeniler mi?

Terleme sırasında kan akışının hızlanması sadece kalp damar sisteminin sağlığına yardımcı olmakla kalmaz, vücudun egzersizlerden sonraki yenilenme sürecini de hızlandırır. Kas ağrıları ve küçük sakatlıkların iyileşmesi de terlemenin yenilenmeye ve vücudu korumaya sağladığı destekler arasındadır. Bazı araştırmalar, vücudun yenilenmesinde temel rol oynayan büyüme hormonunun terlemeyle daha fazla salgılandığını ortaya koyuyor.

  • Terlemenin Unutkanlığa Faydası Var mı?

Alzheimer hastalığının belirli bir tedavisi olmamasına karşın etkilerini ve oluşma riskini azaltmak sizin elinizde. Terlemenin ağır metalleri vücuttan atması, rahatlama sağlaması ve vücudu ideal düzende tutmaya yardımcı olması sayesinde alzheimer riski de azalma gösterir.

Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre haftada bir kez saunada düzenli olarak terleyen insanlarda alzheimer görülme riski %65 oranında azalıyor. Sauna yerine spor yaparak düzenli terlemek de aynı olumlu etkiyi gösteriyor.

  • Terlemenin Sıvı Dengesine Faydası Nedir?

Vücuttaki sıvının hayat boyunca bir devir daim içinde olması gerekir. Çok az terleyerek sıvı kaybını önlemeye çalışmak birçok zararlı maddeden kurtulmayı da engeller. Aşırı terlemek de bir sorun olduğu için doktora görünmek gerekir ama düzenli terleyen biriyseniz kaybettiğiniz sıvı kadarını günlük olarak vücuda eklemeniz ideal sıvı dengesini kurmanızı sağlar.

Günlük su tüketiminin %10 kadarlık bir kısmı, vücut tarafından terleme amaçlı kullanılır. Gün içerisinde normalden daha fazla terlediğinizde ya da terlemenin yoğun yaşandığı bir spor dalıyla uğraşırken mutlaka o günkü sıvı kullanımını artırmalısınız.

  • Terlemenin Mikroplardan Kurtulmaya Faydası Nedir?

Terdeki bazı maddelerin cildinize tutunan mikropları ve bakterileri uzaklaştırıcı etkisi de vardır. Ter, vücuttan buharlaşarak uzaklaştığı için derideki bakteri ve mikropların bir kısmı terle beraber vücuttan ayrılır. Terlediğiniz zaman terin vücuttan hemen atılması yerine belirli bir süre vücutta kalması daha faydalıdır.

Spor yaparken teri sürekli silmek yerine havlu kullanımını belirli zaman aralıklarına yaymak cilt ve sağlık açısından önemlidir. Havluyu ne zaman kullanacağınız ise oldukça basit bir şekilde belirlenir: Vücuttaki terin deriyi soğutup azalmaya başladığınız hissetmeniz yeterli. Hangi aralıklarla terlediğinizi ve terin ne kadar sürede buharlaşmaya başladığını birkaç antrenmanda kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

  • Terlemenin Gözenekler Üzerinde Etkisi Nedir?

Terlemek, derideki gözeneklerin her zaman açık kalmasına yardımcı olur. Vücudu forma sokup organların ve kasların düzenli çalışmasını sağlayan spor, terleme yoluyla da gözeneklere antrenman yaptırır ve deri her zaman taze kalır.

Vücutta sadece kıyafetler üzerinde ter izlerinin görüldüğü kısımlar değil, derinin tamamı terleme yapar. Bu sayede cildi baştan aşağı canlı tutmak için spor anında terlemekten asla kaçınmayın. Burada gördüğünüz gibi terlemenin insan sağlığına onlarca faydası var.

  • Terlemenin Kalbe Faydası Nedir?

Sporun kalp ve damar hastalıklarının oluşma ihtimalini düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Spor yaparken terlediğinizde vücut ısısı önce yükselmeye başlar ve kalp ritmi de düzenli olarak artar. Terleme sayesinde ısı dengesini koruyan vücut, kalbin yüksek ritmle atışından daha verimli şekilde faydalanır.

Vücudu kardiyo antrenmanına ve terlemeye alışkın hale getirmek, uzun vadede sağlıklı bir yaşamı destekler. Kalp de damar yollarının tıkanmasına engel olur. Nitekim insan damarlarının sağlığı kadar sağlıklıdır.

  • Terleyerek Vücuttaki Toksinler Atılır mı?

Vücut için zararlı olan bazı maddeler, vücudun doğal çalışma prensibiyle belirli sürelerde atılırlar ancak spor yaparak terlediğinizde toksinler ve üre vücuttan daha hızlı atılır. Terleme, ağır ve kronik hastalıklardan kurtulmada elbette bir çözüm değildir

Ancak hafif bir soğuk algınlığı gibi, kişiyi çok fazla etkilemeyecek hastalıklarla mücadelede önemli bir yardımcıdır. Kişilerin metabolizmasına göre değişmekle birlikte gün içerisinde terleme yoluyla zararlı maddelerin %30 kadarı vücuttan atılır. Bu oran %25 ile %35 arası değişebilir.

Terlemenin Zararları Var mı?

Terlemek yukarıda da saydığımız birçok faydasıyla zararlı değil yararlıdır. Fakat aşırı terlemek bazı hastalıkların ve bazı sorunların habercisidir. Aşırı terlemenin kişinin günlük sosyal aktivitesini kısıtladığı, diğer insanlarla ilişkisinin azaltmasına neden olduğunu, el sıkışırken utanıldığı, yazarken veya klavye kullanımında sorunlar yaşandığı, eğitim hayatını etkilediği, özgüven eksikliği yarattığı, çekingenliğe sebep olduğu ve yaşam kalitesini düşürebildiği anket çalışmalarıyla gösterilmiştir.

Koltuk altlarından, yüzünden ve ellerinden, damla damla terleyen, kışın soğuk havada bile bu durumu yaşayan insanların hastalığı olan aşırı terlemeye tıptaki ismiyle “hiperhidrozis” denilmektedir.

Terleme normal bir fizyolojik durumdur. Vücut ısısının artması veya egzersiz sonucu ter bezlerine gönderilen uyarı sayesinde terlenir ve ısı dengesi korunur. Oysaki hastalık olarak isimlendirilen hiperhidrozis; vücut ısısı artmadan, sempatik sisteme gönderilen aşırı uyarı sonrası kişinin fizyolojik ihtiyaçları dışında aşırı terlemesidir.

Ayrıca aşırı terleme vücuttaki; enfeksiyon hastalıkları, kanser, diyabet, hipertiroidi, kalp hastalıkları, menopoz, obezite gibi bazı durumların varlığında ya da bazı ilaçların kullanımı sonucunda ikincil olarak görülebilir. Daha önce olmayan bir aşırı terleme durumu ortaya çıktığında mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Terlemek Neden Önemlidir?

YouTube video

Terlemenin Faydaları ve Terleyerek Zayıflama adlı konumuza son verirken, terlemenin faydaları ile alakal başka videolar için burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu