Yılan Balığı Faydaları ve Yılan Balığı Yağı
Yılan Balığı Faydaları ve Yılan Balığı Yağı; onu gördüğünüzde bir yılana benzetmeniz işten bile değil. Fakat yılan balıkları pek tabi suda yaşar. Kendi içlerinde ikiye ayrılan yılan balıklarının tuzlu suda ve tatlı suda yaşayan türleri bulunur. Fakat genelde tatlı suda yaşayan türler üremek için denize geçerler.
Sekiz binden fazla türü bulunan yılan balıklarının tatlı suda yaşayan türleri üreme seremonisi için yaklaşık yedi bin kilometre yol kat ederler. Bir de elektrikli yılan balığı türü var ki, bu balığın ismi yılan balığı olarak geçiyor olsa da tür olarak yılan balığı türüne ait değildir.
Bu balığın çoğu türü bütün dünyada yaygın tropik ve subtropik denizlerin hem Mercanlı ve sığ, hem de derin bölgelerinde yaşarlar. Yılan balığı birçok bölgede eti yenen bir balık türüdür. Fakat unutmamak gerekir ki yılan balığının kanı toksiktir. Bu nedenle pişirirken önce iyice yıkanmalı, sonra iyice pişirilmelidir.
Yılan Balığının Özellikleri Nelerdir?
Başı vücuduna göre küçük ve sivri, ağzı pek geniş, üst çenesi uzundur. Her iki çenesinde ufak, sivri dişleri vardır. Gözleri küçük, ağzına yakındır. Tatlı sularımızda bulunan yılan balıkları iki çeşittir. Birinin genel rengi siyah, yanları esmer, karnının altı açık renklidir.
Öbürünün rengi zeytuni, yanları nispeten açık ve karnının altı sincabidir. Berrak sularda bulunanların sırtı koyu yeşil ve karnı azıcık gümüşlü olduğu halele çamurlu sularda yaşayanların sırtı siyahımsı ve karnı sarımtıraktır.
Yılangiller familyasından olan yılan balığı tüm dünyada tüketilen bir balık çeşididir. Hem ırmak ve göllerde hem de denizlerde yaşayan bu balık türünün yüzgeçleri ve kuyrukları bitişiktir. Yılan balıklarının derileri sert ve kaygan bir yapıya sahiptir. Bu balıkların pulları bulunmamaktadır. Çok kaygan olması sebebiyle elle yakalanması da mümkün değildir.
Çoğu denizlerde doğan yılan balıkları daha sonra denizlere bağlı akarsulara göç ederler. Yine bu balığın bazı türleri denizlerde yaşayarak, sıcak suları tercih ederken, bazıları ise ılıman sularda yaşamayı tercih eder. Yumurtlamak için ise denizleri tercih ederler.
Pek çok farklı rengi bulunan yılan balıkları, silindirik bir vücuda sahiptir. Müren balığı ile benzerliği dikkat çeken yılan balıklarının ömürleri beş veya on yıl arasında değişmektedir. Bu balıklar yağlı bir ete sahiptir ve genellikle kış mevsiminde tüketilmektedir. Izgara ve kızartması yapılarak tüketilen yılan balığının önemli bir özelliği ise sırtından başka kılçık veya kemik bulundurmamasıdır.
Yılan Balığının Faydaları Nelerdir?
İnsanlar, bugüne kadar verilen çabalara rağmen bu balığın yavrularının suni üretimini gerçekleştirememişlerdir. Dolayısıyla bu balık cinsi çok değerlidir. Örneğin, Çin’de ona “yumuşak altın” denilmektedir. Yaşayabilme gücü çok yüksek bir balıktır. Gece rahatça hareket eder, ışığa karşı çok duyarlıdır ve oksijen eksikliğine son derece dayanıklıdır.
I945’te Hiroşima’daki nükleer bombardımanın ardından tüm canlıların arasından yalnızca bu balığın hayatta kalabilmesi herkesi çok şaşırttı. Bu durum bilim adamlarının yoğun ilgisini çekti. Japonya’da son derece değerli olan ve içerdiği besin maddelerinin katsayısı yüksek olan yılan balığı insanlar tarafından çok sayıda tüketilmektedir.
Bilim adamlarına göre Japonların bu alışkanlığı dünyada en uzun yaşayan milleti olmasına önemli katkı sağlamaktadır. Aşağıda yılan balığı tüketmenin insan vücuduna olan faydaları sırasıyla zikredilmiştir:
- Astım ve alerjik hastalıklara yararı vardır.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
- Kolesterolü düşürür.
- Cinsel gücü kuvvetlendirir.
- Beyin hücrelerini güçlendirir.
- Migren rahatsızlığında faydalıdır.
- Cildi kuvvetlendirir. Çatlaklara iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Beyin hücrelerini güçlendirir.
- Alerji ve astım hastalığına faydalıdır.
- Hamilelikte anne ve bebeği korur.
- Fazla kilolardan kurtulmaya yardımcıdır.
Zıpkınla Yılan Balığı Avlama
Yılan Balığı Yağının Faydaları Nelerdir?
İnsanlar eski çağlardan beri sağlıklı kalmak ve sağlıklarını korumak için alternatif tıpla ilgilenmişler ve pek çok bitkiyi tedavi amaçlı kullanmışlardır. Yılan yağı bunun için kullanılan ürünlerden biridir. Soğuk sıkım yöntemi ile bazı su yılanlarından elde edilmelidir.
Araştırma sonucunda, EPA’nın cilde uygulandığında hızlı emilen bir yağ olan yılan balığı yağı içerisindeki Eicosapentaenoil, magnezyum, fosfatlar ve A ve D vitaminleri bakımından zengin olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Yılan balığı yağını değerli kılan, bu yağların enzimlerin hücre zarında hareket etmesine izin vermesidir. Su yılanlarının çıkarılmasının bu yöndeki çalışmalara etkisi ve hem Pasifik Okyanusu’nda hem de yaşayan su yılanları üzerinde yapılan çalışmalarda omega-3 yağ asitlerinin oranının yaşadıkları bölgeye göre değişmediği görülmüştür.
Ağrı kesici etkisi vardır. Düzenli kullanım ayrıca artriti de önler. Beyin hücreleri üzerinde etkili bir yağdır ve bağışıklık sistemini de güçlendirir. Yılan balığı yağının özellikle aşağıdaki gibi önemli faydaları bulunur:
- Eklem ve kemik ağrılarına iyi gelir.
- Saç tellerini onarır.
- Kan basıncını düşürür.
- Saç, sakal ve bıyık uzatır.
- Kelliğe iyi gelir.
- Depresyon için faydalıdır.
- Kaşların uzamasını sağlar.
- Kepeği önler.
- Saçı daha dolgun hale getirir.
- Kalp sağlığını korur.
- Saç derisini gençleştirir.
- Romatizmal ağrıları hafifletir.
- Hızlı yara iyileşmesi sağlar.
- Hızlı yara iyileşmesini destekler.
- İltihabı önler.
- Cildi nemlendirir.
- Kırışıklık oluşumunu engeller.
- Egzamaya iyi gelir.
- Akne ve sivilce oluşmasını engeller.
Alternatif tıpta, özellikle zehirli olmayan yılan balıklarından elde edilerek kullanılan bu yağ, ağrı kesici etkisinden dolayı eski zamanlarda kullanılmıştır. Günümüzde saç ve sakal büyümesi için kullanılan en popüler yağlardan biridir.
Yılan Balığıyla İlgili İlginç Bilgiler
- Yılan balıkları kaya aralıklarında saklanır ve yaşar.
- Yılan balıkları tuzlu ve tatlı suda yaşar.
- Yılan balıklarının çok keskin dişleri vardır.
- Kumda yuva yaparlar.
- Üremek için yedi aydan fazla yol giderler
- Yılan balıkları çok kuvvetlidir.
- Yolculuktayken yılan balığı beslenmez.
- Yılan balığı üremeden sonra ölür.
- Yavru yılan balığının yetişkin olması üç yıl sürer.
- Kendi büyüklüğündeki balıklara saldırabilir.
- Yılan balıkları hayata şeffaf bir larva olarak başlar.
- Türkiye göl ve nehirlerinde çok bulunur.
- Yılan balığı larvaları, çözünmüş besinleri yer.
- Yılan balığı larvaları cam yılan balıklarına dönüşür.
Yılan Balığı Helal mi?
Yılan balığı dört mezhebe göre helaldir. Hanefi mezhebine göre yılan balığının helal olmasının sebebi, sadece suda yaşayabilmesi, solungaç ve yüzgeçleriyle bir balığa benzemesinden dolayıdır. Fakat Hanefi mezhebin tabi olduğu halde, balık kültürü olmayan ve yılana benzettiği bu balığı yemek istemeyenlerde olabilir.
Bu yüzden fetvaların en iyisi şüpheli olan şeylerden kaçmayı gerektiren fetvalardır ki, kişi bu yüzden kendince yılan balığını yemeyebilir. Kendince şüpheli bir yiyecek muamelesi yapabilir. Lakin umum için yılan balığının helal olduğu unutulmamalıdır.
Yılan Balığının Zararları Nelerdir?
100 gramında 256 kalori bulunan yılan balığı sıklıkla tüketilen bir balık çeşididir. Pek çok faydası olmasının yanı sıra güzel bir şekilde temizlenir ise herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat yılan balığı türlerinden zehirli olanları da bulunmaktadır. Bu yüzden yediğiniz yılan balığının zehirli bir türe ait olmadığından emin olmalısınız. Ve yine yılan balığının kanı toksik içerdiğinden iyice yıkamanız ve iyice pişirmeniz gerekir.
Yılan Balığı Nasıl Temizlenir?
Yılan Balığı Faydaları ve Yılan Balığı Yağı adlı konumuza son verirken, yılan balığı ile ilgili başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.