Barbun Balığı Faydaları Hakkında 15 Bilgi
Barbun Balığı Faydaları Hakkında 15 Bilgi; Balık tezgâhlarında pembe ve kırmızının tonlarında rengiyle hemen dikkat çeken barbun balığının bilimsel adı barbunya balığıdır. Fakat halk nezdinde barbunya balığının adı barbun balığıdır.
Bu yüzden bizde bu balığı barbun balığı olarak zikretmeyi uygun bulduk. Zaten bir de barbunya bakliyatının olması nedeniyle iki şey birbirine karıştırılırken, mamafih adını barbunya bakliyatından alan bu balığı barbun balığı olarak zikretmek muhtemelen en doğru olacaktır.
Peki, bu balık adını neden barbunya bakliyatından aldı? Çünkü barbun balığı şekil itibariyle mükemmel denecek kadar barbunya bakliyatına benziyor. İri bir balık olmamasına rağmen dolgun ve etli hatlara sahip olan bu balık, emsallerine oranla daha doyurucudur.
Öte yandan barbun balığı bazen de tekir balığı ile karıştırılır. Bu iki balık türü bu işin uzmanı kabul edilebilecek dalgıçlar, oltacılar tarafından ayırt edilirler. Nitekim ikisi arasında belirgin farklar vardır. Barbunya balığı ile çok lezzetli yemekler yapılabilir. Kendisi lezzetli olan balığın tüm tariflerle uyum içinde olduğu bilinmektedir. Barbunya balığı, içeriğindeki besin değerleriyle de faydalı bir balıktır.
Yağ oranı, protein miktarı kararında olan barbunya balığı hemen herkesin beslenme biçimi için uygundur. Kalori oranı da makul düzeyde olduğu için doğru pişirildiğinde diyet programlarında bile tüketilebilir. Mullidae ailesinden olan barbunlar yanlardan basık, pembe ve turuncu arasında bir renge sahip, sağlık için oldukça faydalı balık türlerinden biridir.
Barbun Balığı Özellikleri Nelerdir?
Barbun balığının vücudu yanlardan basık, oval şekilde baş irice yandan görünüşü buruna doğru yuvarlak, alnı dikey, yüzgeçleri sarı, vücudu pembe-kırmızı, baş, vücut büyük, kolayca dökülebilen pullarla kaplı, alt çenenin altında uzunca iki bıyığı vardır. Alt çenede diş yoktur. Yan çizgisi aralıksız ve düzdür. Dorsal yüzgeç renksiz veya düz renklidir.
Barbun balığı, tekir balığından burnunun hemen dik oluşu, ağzın göz hizasına ulaşması, göz çukuru altında üç adet pul bulunması, vücudunun yanları, ilk sırt yüzgecinin bantsız oluşu ile ayrılır.
Barbunya sıcak ve ılık denizlerin kıyıya yakın olan kumlu ve çamurlu diplerinde, az olmakla beraber kayalık yerlerde yaşar. Genelde yirmi santim kadar olup nadiren kırk santime kadar çıkar. Ortalama ağırlığı ise 70 gram civarındadır. Barbun balığının görünüm özellikleri şöyledir:
- Kolay dökülebilen pullara sahiptir
- Vücudu yanlardan basıktır
- Baş şekli oval ve iridir
- Alnı dikeydir
- Ağırlığı yetmiş gramı bulabilir.
- Yüzgeçleri sarıdır
- Vücut rengi pembe-kırmızı
- Çene altında uzun iki bıyığı vardır
- Alt çenede dişleri yoktur
- Yan çizgisi aralıksız ve düzdür
- Yüzgeci renksiz ya da düz renktedir
Küçük sürüler halinde yaşayan barbun balıkları Ege ve Akdeniz’de bol miktarda bulunmaktadır. Türkiye’de yılda yaklaşık 3 ila 5 ton arasında barbunya balığı avlandığı bilinmektedir. Dişiler bir yaşından sonra üremeye başlarlar ve ömürleri erkeklere göre daha uzundur. Lezzet açısından diğer balıklara göre ciddi anlamda ön planda olan barbunlar, ekonomik değer konusunda da öndedir.
Barbun Balığı Nerede Yaşar?
Barbunya balığı ılıman Akdeniz ve Ege sahillerinde yaşamaktadır. Nadir olarak kaya yakınlarını ama çoğunlukla çamur ve kum alanlarını seven balığın yaşadığı derinlik, suyun ısısına göre değişmektedir. Isı değiştikçe derinlere ya da sahile mevsimsel göçler yaparlar. Barbunya balığı on yıl kadar yaşayabilmektedir. Lezzetli bir balık olması sebebiyle avcılıkta çok tercih edilir. Bu da ekonomik değeri de yüksek bir balık olmasını sağlar. Barbunya balığının çeşitleri ise şöyledir:
- Kaya barbunyası
- Kum barbunyası
- Ot barbunyası
- Paşa barbunyası
Gibi dört çeşidi vardır. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere çeşitler yaşam alanlarına göre ayrılmıştır. Aralarında en nadir görüleni kaya barbunyasıdır. Buna karşın en lezzetli olanı da yine bu türüdür. 10 ila 55 metre arasındaki derinlikte kumlu veya çamurlu zeminlerde Nisan’dan Ağustos ayına kadar ürerler. Ortalama 70.000 yumurta dökerler.
Barbun Balığı Ne Zaman Tüketilir?
Yumurtlama dönemi bittikten sonra avlanma izni başlayan balığın tüketilmesi için en uygun zaman Temmuz ve Ekim aylarıdır. Barbunya balığını bu zamanlarda en lezzetli şekilde pişirebileceğiniz yöntemler; ızgara, tava ve kâğıt kebabıdır. Kâğıt kebabı olarak pişirildiğinde çok lezzetli olduğu bilinmektedir. Barbunya balığı ve kendisiyle çok karıştırılan tekir balığı genellikle tavada kızartma yapılarak pişirilmektedir.
Barbun balıkları; A, B1, B2, B12 ve C vitaminleri açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Bunların yanında fosfor, potasyum, çinko, magnezyum, bakır, demir gibi mineralleri de barındırmaktadır. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini bolca bulunduran barbun balıkları ayda en az iki defa tüketilmelidir.
Fosfor; kemiklerimizi ve dişlerimizin sağlığında büyük rol oynar. Aynı zamanda hasar görmüş dokuların onarımını kolaylaştırır. Bu da büyüme çağında en gerekli olan şeylerden biridir. Protein sentezinde, yağların ve karbonhidratları vücut tarafından kullanılmasında önemli görevleri vardır.
Fosfor eksikliğinde; hipotiroidi, D vitamini eksikliği, miyeloma, mide bulantısı, kusma, hiperinsülinizm, hızlı büyüyen neoplastik hastalıklar gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle vücutta eksikliğine izin verilmemelidir.
Barbun Balığının Faydaları Nelerdir?
Lezzetli bir balık olan barbun balığı, genellikle tavada ve fırında pişirilir. Kızartma ve fırınlama dışında buğulaması ve güveci yapılabilen barbun, ızgarada da pişirilebilir. Kâğıtta sebzeli pişirme formu dünya mutfaklarının çoğunda uygulanmaktadır. Aşağıda barbun balığının faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:
- Yüksek oranda selenyum bulunur.
- Kanserden korunmada etkilidir.
- Göz sağlığını korur.
- Kemik sağlığını korur.
- Vücutta detoks etkisi yaratır.
- Konsantreyi artırır
- Vücudun toksinlerden arındırır.
- Kalsiyum ve iyot barındırır.
- Unutkanlığı ciddi manada önler.
- Vücuda enerji ve güç verir.
- Şeker hastalığını önler
- Kalp ve damar hastalıklara iyi gelir.
- Omega 3, A vitamini deposudur.
- Yüksek oranda fosfor barındırır.
- Bebeklerde beyin gelişimini destekler.
Barbun Balığı Zehirler mi?
Barbun balığı zehirli değildir. Yalnızca tüketimi yanlış yapılan balıklar zehirli olabilmektedir. Barbun, hamsi ve istavrit tarzı balıklarda cıva oranı çok düşük olduğu için zehirli bir etkisi de bulunmamaktadır. Cıva oranı yüksek balıkların çok sık tüketilmesi zehirlenmeye sebep olabileceği gibi dondurucudan çıkartılan balığın tekrar dondurulması da zehirlenmeye neden olur.
Dolayısıyla cıva oranı düşük balıkları sıklıkla, yüksek cıva bulunduran balıkları daha az sıklıkla tüketmek doğrudur. Genelde yüksek oranda civa barındıran balıklar ise orkinos gibi köpek balığı gibi büyük ve dipte yaşayan balık türleridir.
Barbun Balığı Nasıl Saklanır?
Barbun balığının dondurucuda bozulmaması için önce temizlemek gerekir. Daha sonra balıklar güzelce tuzlanır ki diriliğini ve tazeliğini koruyabilsin. Balığı dondurucuya yerleştirirken yalnızca tüketebileceğiniz şekilde paketlemelisiniz. Çözdürüp tekrardan buzluğa yerleştirilen balıklar gıda zehirlenmelerine sebebiyet verebilir.
Balıkları direkt olarak dondurucuya yerleştirmek yerine önce buzdolabında 1-2 saat bekletin ve o şekilde dondurucuya kaldırın. Dondurucuya konulan balıkları da her ihtimale karşı iki ay içerisinde tüketmek en sağlıklısıdır. Öte yandan balığa veya barbun balığına alerjiniz olabilir. Balık alerjiniz varsa aşağıdaki belirtilerin olması muhtemeldir.
- Baş ağrısı veya kusma
- Deri dökülmesi
- Mide bulantısı
- Burun akıntısı
- Kızarıklık ve kaşıntı
- Alerjik şok
- Çarpıntı
- Çok nadir bilinç kaybı
- Soğuk terleme
- Kramp şeklinde ağrı
- Hazımsızlık ve şişkinlik
Yukarıdaki belirtiler yalnızca balığa alerjisi olanlarda görülebilir. Balık tüketiminden sonra yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçını görürseniz, hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna veya size en yakın hastanelerin acil bölümüne başvurmanız doğru olacaktır.
Barbun Avı Nasıl Yapılır?
Barbun Balığı Faydaları Hakkında 15 Bilgi adlı konumuza sson verirken, barbun balığı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebillirsiniz.