GenelYemekler

Dana Paçası Fayda ve Özellikleri Nelerdir?

Bir kolajen madeni olan ve kırık tedavisinin vazgeçilmezi dana paçanın faydaları saymakla bitmiyor!

Dana Paçası Fayda ve Özellikleri Nelerdir?

Dana Paçası Fayda ve Özellikleri Nelerdir? Kuzu veya dana ayağı, bu hayvanların iç organları ve kellelerine genel olarak verilen ad “Sakatat”dır. Eskilerde neredeyse bundan bir yirmi sene evvel paça dediğimiz dana ayağı veya kuzu ayağı yok denecek fiyatlarda satılır, üstelik temini ise bir hayli kolay olurdu. Hayat pahalılığı arttıkça elimizin altındaki çoğu zaman burun kıvırıp geçtiğimiz bir takım nimetlere ulaşma noktasında da sıkıntılar baş gösterdi

Efendim demem o ki artık kelle paça lüks restoranlarda alınıp satılmaya başladı. Öyle kolayca temin etmek, düdüklüye koyup pişirmek maddi olarak külfetini karşılasanız bile temin etmesi güç oldu. Fakat yine de bu tür yiyeceklerden vazgeçmek veya uzak kalmak akıl karı değil!

Çünkü özellikle dana paçası özellikle kış aylarında mutlaka gençlere ve çocuklara yedirilmeli, Kuzu paçası da olur tabi fakat kuzu ayağındaki et oranı azdır. Şöyle etli, ilikli bir paça yemek istiyorsanız, elleriniz yapış yapış olsun istiyorsanız dana paçacı yemelisiniz.

Hele de bazı yörelerde dana veya kuzu paçasının tırnağı sökülerek satılır ki, açıkçası paçanın en lezzetli yeri de tırnağıdır. Tadını ancak yiyenler bilir. Bugün bizim ülkemizde ayaküstü halkın ulaşabildiği maliyeti düşük, hatta sokak lezzeti olarak dana ayağı ve kelle paça satan yerler yok.

Fakat bizden belki de bir yirmi sene geride gelen Pakistan’da dana paça halka sokak lezzeti olarak sunuluyor. Aşağıda çok hoşuma giden dana paçanın pişirilmesi ve sunulması hakkındaki bu videoyu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Dana Paçanın Faydaları Nelerdir?

Dana, keçi, koyun ve kuzu gibi hayvanların ayak bölgesinden yapılan çorbaya paça çorbası deniliyor. Yapımı zahmetli ve zor olsa da içerdiği besin kaynakları bakımından oldukça faydalıdır. Antibiyotik özelliği taşıdığından hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi görür.

Tabi dana ayağıyla sadece paça çorbası yapılmaz. Dana ayağını düdüklüye yerleştirip bir et gibi haşlayarak da pişirip tüketebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey ise, sığır yani yaşlı inek yerine mutlaka dana ayağı almanızdır. Çünkü yaşlı hayvanlar genelde sütü içi sağılan ve beslenilen inekler olur. Bunların eti geç pişer ve kemik oranı fazla et oranı azdır.

Bu yüzden sakatatçınızdan mutlaka dana ayağı olup olmadığını sorun. Bunu anlamanın bir yolu da, dana ayağı çok iri ve çok etli olur. Sığır ayağı ise daha ince ve etsiz olur. Şimdi gelelim kolajen deposu paça yemeğinin faydalarına:

  • Yapısındaki kolajen ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
  • Vücut direncini artırarak, hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korur.
  • Vücuda enerji verir. Yorgunluğu giderir.
  • İçine eklenen sarımsak, limon, sirke antioksidan ve antibiyotik görevi görür.
  • Çocukların kemik gelişimine yardımcı olur.
  • Kas yoğunluğunu artırır. Kas ve kemik ağrılarını hafifletir.
  • Vücudun kolajen üretimini artırır.
  • Cilt sağlığını destekler, daha parlak ve pürüzsüz cilde sahip olmanızı sağlar.
  • Kilo almaya yardımcıdır.
  • Kan artırıcı özelliği sayesinde anemi hastalarına öneriliyor.
  • Omega-3 bakımından zengindir. Beyinsel gelişimi ve zihin sağlığını korur.
  • Kanserli hücrelerle savaşarak, hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor.
  • Eklem sıvısı azalan kişilere özellikle öneriliyor.
  • Düzenli olarak tükettiğinizde kolajen molekülleri ekleminizde birikiyor.
  • Düzenli olarak tüketildiğinde üst solunum yolları hastalıklarına karşı etkilidir.
Dana Paçası Fayda ve Özellikleri Nelerdir?

Dana Paça Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Protein, kalsiyum, vitamin gibi besin maddelerini yapısında taşıyan paça çorbası, kültürümüzün vazgeçilmez içecekleri arasında sayılıyor. Asırlardan bu yana bilinen ve bir şifa kaynağı olarak kabul edilen paça çorbasını, mümkün olduğunca tüketmemiz gerekir.

Eskilerden beri ayak kol veya bacak kırıkları için dana paça veya paça çorbası tavsiye edilirdi. 40 gün içinde kırığın yeniden kaynamasına vesile olan paça inanılmaz derecede faydalı ve lezzetli bir yiyecektir.

Dana, koyun, kuzu gibi belirli büyükbaş hayvanların sakatatından yapılan paça çorbasının en çok tüketilen çeşitleri kelle paça veya ayak paçadır. Paça çorbası, antibiyotik özelliği taşıyan antibiyotik özelliği taşıyan nadir çorbalardandır.

Kelle paça çorbasının içeriğinde kemiğin yapısındaki kolajen proteini, magnezyum ve kalsiyum bulunur bu durum kemik kırılmalarının iyileşme sürecini hızlandırır ve eklem ağrılarını azaltır. Çocukların kemik gelişimini destekler, kemiklerin büyümesine ve onarılmasına yardımcı olur ve kemik erimesiyle savaşır.

Dana Paçanın Zararları Nelerdir?

Paça çorbası aşırı miktarda tüketildiğinde kilo alımına neden olur. Eğer kilo kontrolü sağlıyorsanız ölçülü tüketmelisiniz. Paça çorbası kilo yapar mı sorusunun yanıtı porsiyonla şekillenecektir. Az porsiyon faydalı, bol porsiyon sağlığınıza zararlı olacaktır.

Paça çorbası kolesterolü yükseltir mi diye aklınızda bir soru varsa bu sorunun yanıtı “evet” olacaktır. Çünkü yağlı bir çorbadır. Kendi yağıyla pişen paça çorbası fazla tüketildiğinde kandaki kolesterol düzeyini etkileyecektir.

Kelle paça çorbası şekeri yükseltir mi sorusu diyabet hastaları tarafından merak edilmektedir. Ölçülü şekilde tüketildiğinde kan şekerini etkilemeyecektir. Zira birkaç porsiyon aynı anda tüketilirse kan şekeri birden yükselir.

Dana Paça Çorbası Nasıl Yapılır?

YouTube video


Dana Paçası Fayda ve Özellikleri Nelerdir? adlı konumuza son verirken, dana paça çorbası ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Değerlendirmeler ve Puan Tablosu

Yemeğin Yapım Kolaylığı - 10
Malzeme Tedarik Kolaylığı - 7
Yemeğin Pişme Süresi - 9.5
Yemeğin Lezzet ve Sunumu - 10

9.1

TOPLAM

Yukarıdaki kriterler göz önünde bulundurularak verilen puan:

User Rating: 4.76 ( 8 votes)

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu