Sinir Otu Nedir Fayda ve Zararı Nelerdir?
Sinir Otu Nedir Fayda ve Zararı Nelerdir? Geniş yapraklara sahip bitki türü olan sinir otunun tohumlu kısmı yaprak bölümünden daha çok uzar, İstanbul, Elazığ, Bingöl, Sakarya, Kars ve Kahramanmaraş gibi illerinde sıklıkla yetişebiliyor. A ve K vitaminlerini ihtiva eden bu bitki, dünyanın hemen hemen her yerinde kendiliğinden yetişebiliyor.
Bilinen tüm ortamlara ayak uydurabildiği için değerli bitkiler arasında bulunuyor. Kış veya yaz mevsimi fark etmeden tüketilmesi gereken sinir otu, insan sağlığına önemli faydalar sağlayabiliyor.
Yara otu, damar otu, çıban otu isimleriyle de bilinen sinir otu dünyada Plantago olarak biliniyor. Sinir otu nedir? Sinir otu ne için ve nasıl kullanılır? Sinir otunun faydaları nelerdir? Gibi tüm soruların cevaplarını sizler için bu başlık altında derledik.
Sinir Otu Nedir?
Sinir Otu, dünyanın her yerinde yetişebilen, tohum kısmı yapraklarını geçebilen, dünyanın hemen her alanında yetişebilen özellikleri olan bitki türüdür. Alternatif tıpta sıklıkla ismi dillendirilen Sinir Otu, potasyum, kalsiyum ve fosfor açısından oldukça zengin bir bitkidir.
Meralarda, sıcak havalarda, sulak alanlarda, yol kenarlarında, mezarlıklarda ve kırsal alanlarda Sinir Otuna rastlanabilir. Sinir otu, çok eski zamanlardan bu yana şifalı bitkiler arasında kendine sağlam bir yer edinen, “alternatif tıp” olarak anılan bitkisel tedavi yöntemlerinde sık sık kullanılan isimlerden biri. Hala birçok tıbbi ilacın içinde kullanıldığı söylenen sinir otu, kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılan doğal bir malzeme…
Temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenen sinir otunun, hem tohumu hem yaprakları kullanılır. Sivri sinir otu (Plantago lanceolata) ve yapraksız sinir otu (Plantago major) çoğunlukla 40 santimetreye kadar büyüyebilir. Sinir otu, çok yıllık otsu bitki özelliği taşır. Tüylü yaprakları vardır. Damar otu, yara otu, çıban otu ve pişik otu olarak da isimlendirilen bu bitki, sulak yerlerde yetişir ve birçok yabani çeşidi bulunur.
Faydalı bir bitki olan sinir otu bünyesinde: flavonlar, silisik asit, allantoin ve tanen gibi pek çok etkin maddeyi barındırır. Halk arasında çoğunlukla mide spazmlarında, yaraların ve kuru öksürüğün tedavisinde kullanılır.
Yapraklarını çiğnemenin, diş ağrına ve diş taşlarına iyi geldiği söylenir. Bitkinin 3 ila 4 milim boyutunda kahverengi bir meyvesi vardır. Bu bitki tahmini olarak 10000 tohum üretebilir. Tohumlar hayvanların boğazında yaşayabildiği için kolaylıkla farklı bölgelere ulaşabilir.
Sinir otu tohumları, kozmetik ve dondurma endüstrisinde kalınlaştırıcı olarak kullanılır. İlaç endüstrisinde ise soğuk algınlığı, yüksek ateş, öksürük, bronşit ve ağrı tedavisinde kullanılan bir bitkidir.
Sinir Otunun Faydaları Nelerdir?
Bu ot, genel olarak hücrelerin yenilenmesine büyük katkıda bulunması nedeni ile kullanan kişinin yaralarının iyileşmesini de hızlandırmaktadır. İçeriği çinko, vitaminler, potasyum ve kalsiyum gibi bileşenler bakımından çok zengindir. Akciğer ve karaciğer üzerinde oluşan yağlanmaları temizlemektedir. Sinir otu, boğmaca hastalığının tedavi edilmesi için kullanılmakta olup böcek sokmalarına da çok iyi gelmektedir Şimdi aşağıda maddeler halinde sinir otunun faydalarını sayalım:
- Yaraları, apse ve çıbanları iyileştirir. Cerahati boşaltır. Dolamaya iyi gelir.
- Sinir otu uzman doktor kontrolünde şeker hastalığı için de kullanılır.
- Siğillere iyi geldiği için bazı bölgelerde ona siğil otu denir.
- Solunum yolları hastalıklarında balgam söktürücü olarak kullanılır.
- Rahim kanseri hastalarına tavsiye edilir.
- Damar tıkanıklığına karşı önerilir. Tümörlü hücreleri onardığı düşünülür.
- Öksürük, nefes darlığı ve bronşit tedavisinde, önemli etkiye sahiptir.
- Göğüs ağrılarına karşı tavsiye edilir.
- İdrar söktürücü etkisi vardır. Parazitlerin düşürülmesine yardımcı olur.
- Nasırların tedavisinde kullanılır.
- Ayak parmaklarında oluşan pişiklere ve böcek sokmalarına iyi geldiği bilinir.
Sinir otu oldukça faydalı bir ot olmakla birlikte bu ot ile evde çeşitli kürler de hazırlanabilmektedir. Pek çok sayıda hastalık için kullanılmakta olan sinir otu isminin tam tersi bir şekilde sinire iyi gelmektedir. Depresyon rahatsızlığı yaşayan kişilerin tedavi edilmesinde kullanılır ise sakinleştirme özelliğine sahip olmaktadır.
Sinir Otu Nerede Bulunur?
Bu şifalı bitkiyi aktarlarda, şifa marketlerde, organik ürün satan merkezlerde bulabilirsiniz. Sinir otunu güvendiğiniz bir aktardan satın alarak kullanabilirsiniz ya da bitkiler konusunda uzmanlaşmış arkadaşlarınızın yardımıyla doğadan toplayabilirsiniz.
Bu bitkiden üretilen sinir otu şurubu ve özünün yanı sıra sinir otu kremi ve diğer çeşitlerini de piyasada hazır olarak bulabilirsiniz. Gerekli bilgileri edindikten sonra sinir otu tozu ve çayını, siz de kendi evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz.
Güvenilir markalar tarafından üretilen çeşitlerini satın alarak kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ulaşılabilir fiyat seçenekleri ile sunulan sinir otu ürünlerine, internet üzerinde faaliyet gösteren firmalar aracılığıyla da ulaşabilirsiniz.
Sinir Otu Ne Zaman Toplanır?
Yetiştirildiği Yerler açısından, hemen hemen her yerde yetişen sinirli ot, tohumları ile çoğalır. Sinirli otun özellikle taze yaprakları ezilmeden Mayıs’tan Ekim’e kadar toplanır, havalı, kuru yerlerde kurutulur. Püresi yapılsa da genel olarak bitkisel çaylar gibi demlenerek kullanılır.
Sinir Otu Maskesi Nasıl Yapılır?
Sinir otunun yapraklarını havan yardımıyla ezerek suyunu çıkartın. Elde edeceğiniz sinir otu suyu ile cildinize kompres yapın. 30 dakika bekledikten sonra durulayabilirsiniz. Özellikle ciltteki sivilcelerin hızlı bir şekilde geçmesini sağlayacaktır.
Şeker Hastalığı İçin Sinir Otu Nasıl Kullanılır?
Önceden kaynattığınız 1 su bardağı klorsuz suyun içerisine 1 tutam sinirli ot ilave edin. Yaklaşık 3 dakika daha kaynatmaya devam edin. Ardından ocağın altını kapatın ve ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra süzerek bitkisel bir çay gibi tüketebilirsiniz.
Sinir Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Sinir otu çayı hazırlamak oldukça kolaydır. Çay olarak tüketimi daha çok yarar sağlamakta olan bu sinir otu ayrıca püre haline getirilip sivilce ve leke olan cilt yüzeylerine de uygulanabilmektedir. Öncelikle çay olarak tüketmek için, yaklaşık olarak bir bardak suyu iyice kaynatmak gereklidir.
Ardından kaynamış olan suyun içerisine yaklaşık bir ya da iki çay kaşığı öncesinde kurutulup hazırlanmış olan sinir otu eklenmelidir. Daha sonra üzeri kapatılarak ortalama 5 dakika ile 7 dakika arası bir süre geçene kadar demlenmeye bırakılmalıdır. Daha sonra sinir otunu süzülüp rahatlık ile tüketebilmektedir.
Sinir otu çay olarak tüketildiğinde sinir sistemini de düzenlemektedir. Genel olarak günlük hayatta yaşanılan genel sorunlardan uzaklaşmak için de bu otu kullanmak mümkündür. Sinir otu çayı sayesinde kişiler vücutlarındaki toksik maddeleri düzenli bir şekilde atarak zaman içinde kilo vereceklerini göreceklerdir.
Buna ek olarak sinir otunu kaynatıp ezerek püre haline getirerek kişiler cilt yüzeylerine uygulayabilirler ve bu sayede ciltte bulunan bazı pürüzleri, sedef ve sivilce gibi sorunları geçirmeyi sağlamaktadırlar. Yine Sinir otu çayının faydaları maddeler halinde şöyle sıralanabilir:
- Astım, bronşit tedavisine yardımcı olur.
- Boğmaca ve inatçı öksürüğü iyileştirir.
- Bronşlardaki iltihabı giderir.
- İshali durdurmada yardımcı olur.
- Mide ülserinin tedavisi için önerilir.
- Nefrit tedavisinde kullanılması önerilir.
Çay olarak tüketiminin sağladığı yararlar içinden en önde geleni hiç kuşkusuz ki kişide bulunan öfke ve stresi azaltmasıdır. Bu sinir otu çayının bir günde iki bardaktan daha fazla tüketilmesi önerilmemektedir.
Sinir Otunun Zararları Nelerdir?
Bitki ile ilgili yayımlanmış tıbbi makale çok az olduğu için bitkinin hangi hastalıklara iyi geldiği ve yan etkilerinin neler olduğu konusunda bilimsel çalışma neredeyse hiç yok gibidir. Bu şifalı bitki, glikoprotein içerdiği için sinir otu alerjisi yapabilir.
- Sinir otu bitkisinin öz suyu deriyi tahriş edebilir. Bu yüzden kurutularak kullanılması tavsiyedir
- Uzmanlar tarafından, hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılması uygun görülmez.
- Bitkinin kullanımı, anafilaksi, göğüs sıkışması ve göz sulanması gibi yan etkiler yapabilir.
- Yapılan araştırmalar yeterli olmadığı için yan etkileri hakkında kesinlik kazanmış veriler yoktur.
- Merak konusu olan, sinir otu zayıflatır mı sorusunun yanıtı için ise henüz kesin bir bilgi yoktur.
Her zaman söylediğimiz gibi, ciddi ve kronik bir rahatsızlığınız varsa mutlaka sinir otu da dâhil olmak üzere hiçbir doğal ürünü doktorunuza danışmadan ve onun önerisi olmadan tedavi amaçlı olarak kullanmamalısınız.
Kolesterol İçin Sinir Otu Çayı
Sinir Otu Nedir Fayda ve Zararı Nelerdir? adlı konumuza son verirken Sinir Otu ile alakalı youtube üzerinden başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.