Hayvanlar Alemi

Afrika Yaban Köpeği Özellikleri ve Avlanma

Afrika yaban köpeklerinin en büyük özelliği avlarını saatlerce hiç bıkmadan ve tempolu kovalayabilmeleridir

Afrika Yaban Köpeği Özellikleri ve Avlanma

Afrika Yaban Köpeği Özellikleri ve Avlanma; eğer bana en vahşi, en acımasız hayvan hangisidir derseniz, size bunun bir aslan veya timsah olduğunu söyleyemeyeceğim. Çünkü avlanırken avından parçalar kopararak öldüren ve yine avını canlı canlı yine iki hayvan vardır ki onlardan biri sırtlan, diğeri ise sürüler halinde gezen Afrika yaban köpeğidir.

Son derece acımasız olan Afrika yaban köpekleri ava sürüler halinde çıkar, en önemli özellikleri muazzam bir dayanma güçlerinin olmasıdır. Saatlerce koşabilirler. Avlarını saatlerce hiç durmadan takip edebilirler. Çok hızlı avlarını bu muazzam dayanıklı bünyeleri yüzünden yakalarlar. Avları uzun süre takip ederek yorduktan sonra yakalayan Afrika yaban köpekleri, yakaladığı avı boğmadan, ondan parçalar kopararak öldürür.

Afrika Yaban Köpeğinin Özellikleri

Afrika yaban köpeği; köpekgiller familyasından ve Afrika’da yaşayan vahşi bir köpek türüdür. Bilimsel ismi “Alacalı kurt” anlamına gelir ve bu adı postunun çok alacalı ve benekli olmasından alır. Temel rengi siyah olmasına rağmen, bütün vücudu kahverengi, sarı, beyaz ve kırmızımsı lekelerle kaplıdır. Post rengi her bireyde farklı dağılım gösterir.

Böylelikle hiçbir köpek eşit olarak görünmez. Kürkü kısa, yer yer dökülmüş olduğundan, bazı yerlerinde çıplak et görünebilir. İri ve yuvarlak kulaklı, postu siyah, sarı ve beyaz benekli alacalı, son derece yırtıcı bir hayvandır. Sürü halinde avlanırlar ve kimi zaman avlarını canlı canlı yedikleri olur.

Kafası dâhil uzunluğu 90 santimdir. Buna ek olarak 35 cm kuyruk gelir. Yerden omuz yüksekliği 70 santimdir. Ağırlığı ise yaklaşık 25 Kilo tutar. Bu ebatları ile çakal ile kurt arasında bir yer edinir. Zebra, geyik vb. hayvanlar da bu yırtıcı hayvanın avı olabilirler.

Afrika Yabani Köpek ayrıca, her ayağında dört ayak parmağı bulunan büyük kulaklara, uzun bir ağızlığa ve uzun bacaklara sahiptir. Bu, Afrika yaban Köpeği ve diğer köpek türleri arasındaki en büyük farklılıklardandır. Ayrıca, büyük bir mideleri ve yiyeceklerinden nemi daha etkin bir şekilde emmelerini sağlayan uzun, kalın bir bağırsakları vardır.

Afrika Yabani Köpeğin çeşitliliğinin hızla azaldığı Sahra altı Afrika çöllerinde, açık ovalarında ve kurak savanlarında dolaşımda bulunurlar. Afrika yaban köpeğinin bir zamanlar yaklaşık kırk farklı Afrika ülkesinde olduğu düşünülmekte, ancak bu sayı bugün 10 ile 25 arasında çok daha düşüktür. Şimdi, çoğu Afrika yaban köpek popülasyonu, en çok Güney Afrika’daki Ulusal Parklar ile sınırlandırılmıştır.

Afrika Yaban Köpekleri Ava Nasıl Çıkar?

Afrika yaban köpekleri ava çıkma kararını oylama yaparak belirliyorlar. Üstelik köpeğin dominantlık derecesine uygun oy hakkı var. Şöyle ki ava çıkma kararının alınması için, 3 büyük yaban köpeğinin oyu yeterliyken nispeten küçük yaban köpeklerinin 10 oy toplamaları gerekiyor.

Okavando deltasındaki Afrika yaban köpeklerinin ava çıkılıp çıkılmayacağına karar vermek için adeta miting düzenledikleri gözlenmiştir. Bütün toplantılarda ava çıkma kararı alınmadığı, ava çıkma kararının bir oylama sonucunda belirlendiği anlaşılmıştır. Ava çıkılması önerisinde bulunan yaban köpeği, burun deliklerinden kısa ve keskin nefes verme şeklinde tarif edilebilecek hapşırma benzeri bir harekette bulunur.

Afrika Yaban Köpeği Özellikleri ve Avlanma

Eğer ava çıkma önerisi dominant bir yaban köpeğinden geldiyse 3 yaban köpeğinin daha onayladığını belli etmek için hapşırması ava çıkma kararının alınması için yeterlidir. Ancak aynı öneri topluluğun daha pasif bir üyesinden geldiyse ava çıkma kararının alınabilmesi için en az 10 yaban köpeğinin daha hapşırarak öneriyi onayladığını bildirmesi gerekir.

Afrika Yaban Köpekleri Nasıl Yaşar?

Afrika yaban köpeği bir hiperkarnivordur, yani diyetleri %70 ‘den fazlası etten oluşur. Sürüler antilopları avlamayı tercih eder ancak aynı zamanda gnu, düğmeli domuz, kemirgenler ve kuşları da avlar. Avlanma stratejisi hedefe bağlıdır. Antilopu avlarken sürüye gizlice yaklaşır, bir tanesini farklı yöne koşturur ve zayıf düşene dek bacaklarını ve karnını ısırırlar.

Afrika yaban köpeği saatte 66 kilometre hıza çıkabilir ve 10 ila 60 dakika boyunca hızlı kovalama yapabilirler. Afrika yaban köpekleri çok yüksek av başarı oranına sahiptir ve kovalamaların %60 ila %90’ı ila nihai avın ölümüyle sonuçlanır.

YouTube video

Afrika Yaban Köpekleri Nasıl Çoğalır?

Afrika yaban köpeği, erkekler ve dişiler için ayrı hâkimiyet hiyerarşileri olan guruplar halinde yaşayan oldukça sosyal bir hayvandır. Sosyal etoburlar arasında benzersiz bir şekilde, erkeklerden ziyade dişiler, cinsel olarak olgunlaştıktan sonra doğum için guruptan ayrılır.

Afrika yaban köpekleri güçlü sosyal bağlar oluşturur ve sürüde yetişkinlerle yavrular bir arada bulunur. Ortalama sürü 4 ila 9 yetişkin arasındadır ancak çok daha büyük sürüler ortaya çıkabilir. Hâkim dişi, genellikle en yaşlı olandır; baskın olan erkek ise en yaşlı ya da en güçlü olandır. Tipik olarak, sadece baskın çift ürer. Genellikle yılda sadece bir yavru doğar.

Güney Afrika’da köpekler nisan – temmuz aylarında ürerler ancak Doğu Afrika sürülerinde sabit üreme mevsimi yoktur. Çiftleşme kısadır. Gebelik 69 – 73 gün sürer. Bir Afrika yaban köpeği 6 ila 26 arasında yavruya sahip olabilir ve bu herhangi bir köpek türü arasında en büyük sayıdır.

Anne yavrularla birlikte kalır ve yavrular katı yiyecekler yiyene kadar (3-4 haftalık) diğer sürü üyelerini yaklaştırmaz. Avı önce yavrular yer ve bir yaşına geldiklerinde bu önceliklerini kaybederler. Yabani bir köpeğin ortalama ömrü 11 ​​yıldır.

Afrika Yaban Köpeği ve Organize Avcılık

Afrika yaban köpekleri, köpeklerin daha büyük ve daha hızlı olabilecek avlarını yıkmak için birlikte çalıştıkları son derece organize avcılık davranışlarıyla tanınırlar. Aslında, aslanlar gibi diğer yerel avcılarla karşılaştırıldığında, hayvanları koordine etmek ve öldürmek konusunda daha ustalar

Çünkü Afrika yaban köpekleri koordine bir grup olarak çalışıyorlar. Bu yüzden başarı oranları yüzde 80 olarak tahmin ediliyor. Buna karşılık, bir aslanın tipik başarı oranı sadece %30’dur.

Avlarının çoğu yaban domuzu ve antilop gibi daha büyük memelilerden oluşur. Bir bufalo gibi daha büyük avlar hastalanırsa veya yaralanırsa onlara da saldırmaktan çekinmezler. Bazen de avlarını kemirgenler, kertenkeleler ve hatta böcekler gibi daha küçük hayvanları avlayarak tamamlarlar.

En İyi 5 Afrika Yaban Köpeği Saldırısı

YouTube video

Afrika Yaban Köpeği Özellikleri ve Avlanma adlı konumuza son verirken, Afrika yaban köpekleri ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu