Sağlık

Diş Eti İltihabının Sebep Sonuç ve Tedavisi

Diş Eti iltihabının Evde Tedavi Yöntemleri Nedir? Diş eti iltihabı evde nasıl geçer? Diş eti iltihabına ne iyi gelir?

Diş Eti İltihabının Sebep Sonuç ve Tedavisi

Diş Eti İltihabının Sebep Sonuç ve Tedavisi Ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi, yetersiz beslenme ve bazı hastalıklar nedeniyle diş etlerinde ortaya çıkan enfeksiyonlar, diş etlerinde iltihaplanmaya neden olur.

Genellikle bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan diş eti iltihabı gingivitis olarak da adlandırılır. Oluştuğu bölgeye göre değişmekle birlikte, diş eti iltihabı genellikle ağız hareketleri ve yemek yeme esnasında zorluk ve ağrıya neden olur.

Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve dört veya beş günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Diş Apsesi

Tedavi edilmeyen gingivitler, çok daha ciddi bir durum olan periodontite sebep olarak diş kaybına kadar varabilen sorunlara yol açabilir. Bu nedenle diş etlerinde oluşan iltihaplanmaların tedavisi konusunda gereken hassasiyeti mutlaka göstermeniz gerekmektedir.

Diş Eti İltihabının Sebepleri Nedir?

Diş eti iltihabı, yaygın olarak bakteriyel kaynaklı enfeksiyonların yol açtığı ağız ve diş sağlığına ilişkin bir hastalıktır. Diş eti iltihabı, dişler ve diş eti arasında kalan hareketli cep kısmına yiyecek artıkları ve plakların yerleşmesi sonucu oluşur.

Bu oluşumun şekli en yaygın diş eti iltihabı şeklidir. Plaklar birer bakteri tabakasıdır ve ağız hijyenine dikkat edilmediğinde diş eti ile diş arasında diş taşlarına dönüşebilirler. Diş taşlarının da bu ceplere yerleşmesi diş etlerinde iltihaplanmaya neden olur. Diş eti iltihaplanma sebeplerini aşağıda maddeler halinde sıralayalım:

  • Sigara ve tütün kullanımı
  • Genetik faktörler
  • Plak ve diş taşı oluşumu
  • Gebelik
  • Diyabet (şeker) hastalığı
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Kırık dolgular
  • Dişlerdeki yapısal bozukluklar

Plak ve diş taşı oluşumu diş eti iltihaplanmalarının en çok görülen nedenleridir ve bir diş hekimi tarafından kontrol altına alınmaları gerekir. Kontrol altına alınmadıkları takdirde diş eti hastalıkları meydana getirir.

Ağız bakımı diş eti iltihabından korunmak için düzenli olarak yapılmalıdır. Günde en az iki defa dişleri ve dilin üzerini yumuşak kıllı diş fırçasıyla fırçalamak ve her fırçalamadan sonra diş ipi kullanmak oldukça önemlidir.

Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti iltihabı hastalığı basit düzeyde ise birçok insan tarafından fark edilemeyebilir. Bu nedenle herhangi bir belirti olmasa da diş etlerinde iltihaplanma söz konusu olabilir. Fakat iltihabın boyutu arttıkça veya bulunduğu yer belirtilerin hissedilmesine daha açık olan bir bölge ise gingivit kendini birtakım belirtilerle gösterir. En yaygın şekilde görülen diş eti iltihabı belirtileri şunlardır:

  • Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlik
  • Beyaz renkli iltihabi oluşumlar
  • Diş etlerinin geri çekilmesi
  • Geçmeyen ağız kokusu
  • Dişlerde gevşeklik (sallanma)
  • Konuşma ve çiğneme sırasında ağrı
  • Dişlerin fırçalanması esnasında kanama
  • Sıcak ve soğuk besinlere karşı hassasiyet

Diş Eti İltihabı İçin Evde Ne Yapılır?

Diş eti iltihabı için evde doğal yöntemlere başvurarak diş eti ağrısını azaltabilir veya kısmen de olsa tamamen durdurabilirsiniz. Tabi diş eti iltihabı hastalığını küçümseyerek doktora gitmemenizi önermiyoruz. Fakat gece sızlayan dişleriniz için veya anlık tedavi için aşağıdaki tedavileri evde kendiniz uygulayabilirsiniz

Diş Eti İltihabının Sebep Sonuç ve Tedavisi
Diş Eti İltihabının Sebep Sonuç ve Tedavisi

Zeytinyağı ve Aspirin:

Zeytinyağı ve aspirin diş eti iltihabı nasıl geçer denilince akla gelen yöntemlerden biridir. Mikrop önleme ve ağrı dindirme özelliğine sahiptir. Yatmadan önce 1 yemek kaşığı zeytin yağını ağzınıza alın, beş dakika kadar ağzınızda gezdirdikten sonra tükürün ve ağzınıza bir adet aspirin atın. Tükürük yardımıyla ağzınızda erittiğiniz aspirini özellikle ağrıyan ve şiş bölgeler olmak üzere tüm ağzınızda çevirin, sonra da tükürün. iki ya da üç dakika yeterli olacaktır.

Aloe Vera:

Diş eti iltihapları diş eti kanamaları ve enfeksiyon denince akla gelen etkili çözüm; aloe vera bitkisidir. Aloe vera bitkisini kesin ve elde ettiğiniz jeli diş ve diş etlerinize tüm bölgelere gelecek şekilde parmağınız yardımıyla sürün. iki veya üç dakika bekledikten sonra ılık suyla ağzınızı durulayın. Tahmini bir hafta süresi olmakla birlikte iltihabınız inene kadar bu uygulamaya devam edin.

Zerdeçal:

Toz zerdeçala az miktar su ilave edin ve parmağınızla tüm dişetlerinize masaj yaparak sürün, 3-4 dakika bekledikten sonra 2-3 dakika daha diş etlerinize masaj yapın. Uygulama bittikten sonra ağzınızı temiz suyla çalkalayın ve bu işlemi günde 2-3 kez tekrarlayın. Faydalı sonuç elde etmek için 2 hafta boyunca tedaviyi devam ettirin. Zerdeçal, vücuttaki ödem ve iltihabı giderme özelliğiyle ağızda oluşan bakteri ve enfeksiyonları engeller.

Kaya Tuzuyla Gargara:

Kaya tuzu ta eski çağlardan beri kullanılırdı. Hatta kaya tuzu, tuzun ana kaynağıydı. Ağız çalkalama işleminin veya ağız gargarasının Mısırlılar, Yunanlılar ve Çinlilerin en eski tedavi yöntemlerine dayanan uzun bir geçmişi vardır. Bugün bile kaya tuzuyla ağız çalkalama yöntemi hala tavsiye edilmekte ve kullanılmaktadır.

Evde kolaylıkla hazırlanabilen basit ve uygun bir tedavi aracıdır. Bir bardak su, dezenfekte edilmek amacı ile öncelikle kaynatılır. Kaynama tamamlandıktan sonra soğumaya bırakılır ve su ılık hale gelince iki veya üç çay kaşığı kaya tuzu eklenir. Tuzlu suyla durulama yapmak için, karışımı ağzınızın içinde hafifçe çevirin, gargara yapın ve dikkatlice tükürün. Yutmamaya dikkat edin.

Nitekim diş bakımı sadece fırçalama ve diş ipi ile ilgili değildir. Ağız hijyeni rutininize tuzlu su ilavesi ağız sağlığını artırabilir, diş eti iltihabına karşı savaşabilir ve nefesi temizleyebilir. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde, haftada bir veya iki defa uygulayabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı İçin Antibiyotik Kullanmak Gerekir mi?

Dişlerde çok şiddetli ağrı meydana gelmediği sürece hemen diş için antibiyotik kullanmayın! İlk seferde ilaç içeren maddeler kullanmak yerine, doğal yöntemler deneyerek dişteki iltihaptan kurtulmanız mümkündür.

Diş etlerinde ya da kökünde meydana gelen iltihaplanmalar için çoğu kişi diş kaybı yaşayacağını düşünür ve bu duruma üzülür. Diş kaybı, her yaşta oldukça zor ve başa gelinmesi istenmeyen bir durumdur. Diş İltihabı

Apseden kurtulmak isteyenlerin ilk aklına gelen ise diş için antibiyotik kullanmaktır. Dişteki iltihap ve apse henüz ilk aşamada olduğu takdirde ilaçlı diş için antibiyotik kullanmak her zaman tavsiye edilmez. İlaçtan önce, iltihabı daha doğal şekilde geçirebilecek olan bazı doğal antibiyotikler mevcuttur. Bunların başında öncelikle sarımsak gelir.

Dişler iltihaplandığı zaman, bir diş sarımsak tek başına çiğnenmeli ve bir süre iltihaplı dişin üzerinde tutulmalıdır. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak dişteki apseyi kısa sürede çekecektir.

Diş Eti İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birçok hastalıkta olduğu gibi diş eti iltihabında da hastalığın erken evrede teşhis edilerek gerekli önlemlerin alınması, tedavi başarısını önemli ölçüde arttırır. Bu sayede daha ciddi diş eti hastalıklarının oluşumu ve diş kaybı önlenebilir. İyi bir ağız bakım rutini benimsenerek buna uyum sağlandığında, hekimin önereceği tedavinin tam olarak başarıya ulaşması mümkündür. Profesyonel diş eti bakımı, hastalığının tedavisinin temel taşıdır.

Diş hekimleri tarafından uygulanan profesyonel diş temizliği ve diş taşı temizleme işlemleri gerekli ise öncelikle bunların uygulanması gerekir. Bu sayede dişlerdeki tüm plaklar, tartarlar ve diğer bakteri ürünleri ortadan kaldırılır. Bazı özel aletler, lazer veya ultrasonik cihazlar yardımıyla uygulanan bu işlemler iyileşmeyi hızlandırır ve hastalığın yeniden oluşma ihtimalini en aza indirir. Diş Temizliği

Ardından gerekli ise diş restorasyonları uygulanmalıdır. Ağız ve diş yapısı ile uyumlu olmayan protezler, dişlerdeki yapısal bozukluklar ve diş temizliğinin önünde engel teşkil edebilecek diğer sorunlar bu şekilde ortadan kaldırılabilir.

Profesyonel bir temizlik ve bakımın ardından hastalara hekimler tarafından evde uygulamaları gereken tedavi planı anlatılmalıdır. Diş eti iltihabı nasıl geçer? Sorusunun en basit cevabı ağızda gerekli hijyenin sağlanmasıdır. Tüm sağlıklı bireylere önerildiği gibi diş eti iltihabı sorunu yaşayan kişilere de günde üç kez dişler ve dilin uygun teknikle fırçalanması, düzenli diş ipi kullanımı önerilir.

Diş Eti İltihabının Sebep Sonuç ve Tedavisi adlı konumuza son verirken; eğer siz de diş eti iltihabı sorunu yaşıyor ve diş eti iltihabına ne iyi gelir? Diye merak ediyorsanız ağız bakımınızı düzenli olarak yapmayı ihmal etmemeli ve tedavi amacıyla en kısa sürede bir diş hekimine başvurmalısınız.


Diş Eti İltihabı ve Nar Suyu – Video

YouTube video

Diş Eti İltihabının Sebep Sonuç ve Tedavisi adlı bu konuya son verirken, diş eti iltihabı ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız, burayı tıklayarak izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu