Çiriş Otunun Özellikleri Fayda ve Zararları
Çiriş Otunun Özellikleri Fayda ve Zararları Mart ve Nisan aylarında yeşil yaprakları topraktan yeni çıkarken dağlardan toplanan çiriş otu sebze olarak satılır ve çok miktarda tüketilir. Çirişli börek, çorba, sulu yemek ve pilav yapılır. Kendine has bir kokusu olan çiriş otu adeta doğal şifa kaynağı ve doğal bir antibiyotiktir.
Beyaz çiçekleri sayesinde hemen tanınabilen çiriş otu, hepinizin bildiği gibi otsu bir bitkidir. Tüketim için kullanılan çiçeksiz kısmı pırasaya çok benzediği için halk arasında yaban pırasası ya da dağ pırasası olarak da adlandırılabiliyor. Bunun dışında çiriş otu bazen çaşır otu ile karıştırılıyor olsada, farklı yörelerde kirkiş otu, kirgiç ya da güllük olarak da biliniyor.
Çiriş otunun yetiştiği yerler ise, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, Ege ve Akdeniz’de yetişebiliyor. Birçok hava koşuluna karşı tahmin edebileceğinizden daha dayanıklı olan bu bitki bu yüzden geniş bir coğrafyada kendine yer bulabiliyor
Çiriş Otunun Özellikleri Nelerdir?
Tabi ki bizim için önemli olan şeylerden biride her bitkinin faydası ve zararıdır. Bilinçli bir şekilde bitkilerle yemek yapmak veya bitki çayını bolca tüketmek, bitki hakkında bilgi edinmeyi de gerektirir. Hemen aşağıda çiriş otunun özelliklerinden sırasıyla bahsedelim:
- C vitamini aynı zamanda hücrelerin deformasyona uğramasını önlediğinden kanser hastalıklarının oluşmasını engeller. Ağız ve diş etlerinde sıklıkla vara çıkan kişiler çiriş otunu düzenli tükettiğinde bu sağlık sorunu azaltılmış olur. Çiriş otu tükürük bezlerindeki ve ağız içindeki enfeksiyonu azaltır.
- Halk arasında anne sütünü artıran besin olarak görülür. Bu yüzden yeni anne olmuş kadınların özellikle pirinçle beraber tüketilmesi tavsiye edilirdi. Hem anne sütünü artırır hem de doğum sonrası kadının yaşadığı olumsuz sağlık sorunlarını azaltır. Rahimin temizlenmesini sağlar.
- Kan basıncını dengelediğinden tansiyon hastalarına da fayda sağlar. Kandaki enfeksiyonu azaltır. Güçlü bir iltihap söktürücü olduğundan özellikle kadınsal hastalıklar olan idrar enfeksiyonu ve vajina akıntısına iyi gelir. Vücudu toksinlerden arındırır.
- Yüksek demir içerdiğinden kandaki kan yapıcı beyaz kan hücrelerini artırır. Özellikle Akdeniz’de yaygın olan kansızlık hastalarına tavsiye edilir. Vücutta beyaz kan hücreleri iltihap birikmesini engeller. Direnci artırır. Kemik ve kas hastalıklarına da fayda sağlar. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik erimesini engeller.
- Vücuda giren virüs ve bakterilere karşı bağışıklık sistemi antikor üretir. Ancak bu sırada farklı sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Bu yüzden bağışıklık sisteminin oldukça güçlü olması gerekir. Çiriş otu tıpkı ıspanak ya da pırasa gibi güçlü demir içerdiğinden bağışıklığın güçlenmesini sağlar. Günde bir tabak tüketilen çiriş otu vücudun ihtiyacı olan C vitaminin yüzde otuzunu karşılar.
Çiriş Otu Nasıl Tüketilir?
Tezgâhlarda nisan ve mayıs aylarında kendine yer bulan Çiriş otunu temin ettikten sonra dilerseniz kavurmasını dilerseniz de farklı malzemelerle zenginleştirebileceğiniz otlu börekler yapabiliyorsunuz. Onu yemeklerde kullanmak sizin tercihlerinizle şekillenebiliyor. Öyle ki çiriş otuyla çok makbul sulu yemekler bile yapabiliyorsunuz.
Çayını yapmak isterseniz de yapraklarını kaynar suda demliyor, ardından biraz ılımasını bekleyip, balla karıştırarak tüketebiliyorsunuz.
Saç sağlığınız için yararlanacaksanız bol suda demleyip çıkan su biraz ılıdıktan sonra içine üç veya dört yemek kaşığı sirke ekleyerek saçlarınızı yıkarken durulama suyu olarak kullanabiliyorsunuz. Tabii saçlarınızı bu karışımla duruladıktan sonra son bir kez duru suyla durulamayı da ihmal etmiyorsunuz.
Son olarak eğer egzama ya da sivilce tedavisi için harici olarak değerlendirecekseniz yine çiriş otunu demleyip çıkan suyu temiz bir bezle sorunlu bölgeye uygulayabiliyorsunuz.
Çiriş Otunun Vücudumuza Faydaları Nelerdir?
Çiriş otunun faydalarını saymakla bitiremeyiz desek bile, biz yine de en bilinen faydalarını aşağıda sizler için maddeler halinde sıraladık:
- İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı bir şekilde geçmesine yardım ediyor.
- Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlıyor.
- Saç dökülmelerini azaltıyor, saç köklerinin daha güçlü olmasına destek oluyor.
- Basur rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkilerde bulunuyor.
- Emziren kadınların sütlerinin artmasına yardımcı oluyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyor.
- Adet düzensizliklerinin azalmasına ve regl döneminin düzenlenmesini sağlıyor.
- Vajinal akıntı sorununun azalmasına ve zamanla bitmesine destek veriyor.
- Saçkıran gibi daha ciddi saç sorunlarının da iyileşmesinde önemli rol oynadığı biliniyor.
Çiriş Otunun Zararları Nelerdir?
Her besinde olduğu gibi çiriş otu da fazla tüketildiğinde sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Örneğin yüksek oranda iltihap kurutucu olduğundan fazla tüketildiğinde ishale yol açar. İshalde vücudun fazla sıvı kaybına neden olmasından dolayı halsizlik ve yorgunluğuna neden olabilir
Fakat daha önce hiç yemeyenlerin içi rahat olabilir; çünkü çiriş otunun ciddi anlamda bilinen hiçbir zararı yok. Ancak faydalarından da anlayabileceğiniz gibi kendisi idrar söktürme konusunda oldukça başarılı olduğundan, fazla tüketildiğinde bu durum rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Yine her zaman söylediğimiz gibi azı yarar, ortası karar çoğu zarar…
Çiriş Otu Yemeği Nasıl Yapılır?
Çiriş Otunun Özellikleri Fayda ve Zararları adlı bu konu ile alakalı başka çiriş otu yemek tarifleri izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.