Timsah Balığı Özellikleri Nelerdir Yenir mi?
Timsah Balığı Özellikleri Nelerdir Yenir mi? O kadar çok timsaha benziyor ki, bu yüzden timsah balığı adını almıştır. Şöyle ki, timsahın kolları ve bacakları yerine yüzgeç hayal ederseniz, gözünüzün önünde bir timsah balığını canlandırmış olursunuz. Özellikle Amerika’da ve Meksika’da yaşayan timsah balığı amazon nehri gibi devasa nehirlerde, büyük göl ve akarsularda da bulunabilmektedir.
Tuzlu suda yaşayabiliyor olmalarına rağmen, tatlı suyu tercih eden timsah balıkları akvaryumlarda beslenemeyecek kadar büyük boyutlara ulaşabilir. Canlı yemle beslenen timsah balıkları, küçük balıkları, canlı kabukluları, kısacağı ağzına sığabilecek büyüklükte canlı ne varsa yiyebilir.
Aşırı saldırgan olan ve şartları elverdiğinde elli yıl yaşayabilen timsah balıklarının melezleşmiş türleri de bulunmaktadır. Bu balıkların yumurtaları zehirlidir. Hayvanlar veya insanlar timsah balığının yumurtalarını yerse zehirlenirler.
Bahar aylarında timsah balıkları bir araya gelerek, geçici olarak su altında kalmış alanlara veya havzalara göç ederek çiftleşirler. Bir dişi birden fazla erkekle birlikte olup aynı anda yumurtlayabilir. Boyları üç metreye ulaşabilen timsah balıkları ortalama 160 kilo ağırlığa ulaşabilirler.
Timsah Balığı Nasıl Çoğalır?
Yumurtalamadan yaklaşık olarak sekiz gün sonra yavrular küçük bir boyda dünyaya gelirler. Kaslı ve uzun vücut yapısına sahiptir. Ama bir sopaya benzerler. Burunlarının üzerinde yer alan bir disk yardımı ile yumurta sarısından geriye kalanları emerek hızlı bir şekilde büyümeye devam eder. Kayalara ve bitkilere bağlı olarak kalabilirler. Yumurta sarısını yedikten sonra kendileri için artık bir savaşçı olmaları gerekir.
Bilim insanları, Timsah balığının üreme gelişimini ve döngülerini daha gelişmiş bir şekilde araştırma fırsatı bulamadılar. Yapılan birkaç araştırma sonucunda ise, Timsah ve Zargana balığının üreme mevsimi genellikle Mayıs ve Temmuz ayları arasında gerçekleştiği tespit edilmiştir.
Timsah Balığının Özellikleri Nelerdir?
Timsah balığı, dinozorlar çağı dediğimiz çağdan günümüze kadar uzanan zaman dilimi içinde soyunu hiç değişmeden koruyabilmiş, nadir balıklardan biridir. Jilet gibi keskin dişleri ve adeta bir zırh gibi tüm vücudunu kaplamış pulları vardır. Kötü haber ise, timsah balığı bugünlerde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Timsahların ısırıklarına karşısında bile dayanabilecek kadar sert pulları olan timsah balıklarının her bir pulu bozuk para kalınlığındadır. Hayatta kalabilmek için tam donanımlı olan timsah balıkları bazen balıkçılar tarafından benzerliği nedeniyle bir timsah ile de karıştırılabiliyor.
Çok güçlü kuyrukları olan timsah balıkları bazen kuyrukları yüzünden de tehlikeli olabiliyor. Bir dişi timsah balığı yüz bin ile üç yüz bin arasında yumurta üretebiliyor. Sıradan bir kerevit, tek bir adet timsah yumurtasının yarısını yediğinde zehirlenerek, şoka girip ölebiliyor.
Amerika’da levrek balıklarını tükettiği düşünülen timsah balıkları, yine balıkçılar tarafından yakalanarak öldürülüyor. Eti yem olarak bile kullanılmıyor. 1930 ‘dan beri dinamit ve başka metotlarla topluca yakalanıp katledilen timsah balıkları, insanlara da saldırdığı gerekçesi ile yok edilmiştir.
Oysa bu efsane gerçek değildir. Hatta spor balıkçılığına zarar verdiği hususundaki fikirlerde gerçek değildir. Çünkü timsah balıkları agresif ve etçil bir balık türü olsa da obur bir tür değildir. Timsah balıkları günlerce hiçbir şey yemeden ve hiçbir şey yapmadan aç yaşayabilir. Bunun sebebi, besinlerden elde ettikleri enerjiyi çok tasarruflu ve dikkatli kullanmaları yüzündendir.
Yaşam yeri olarak en büyük yerleşkesi mississippi nehri ve bu nehrin oluşturduğu doğal havzalar olan timsah balığı yavruları tuzlu suda büyüyemediklerinden bu tür nehir ve ırmaklara muhtaçken, mississippi nehri ve civarında tatlı sudan oluşan havzalar hızla yok olmaktadır. Bu yüzden timsah balığının nesli Amerika’da koruma altına alınmıştır.
Timsah Balığı Helal mi?
Timsah balığı her ne kadar bir timsaha benzemiş olsa da Hanefi fıkhına göre sadece suda yaşayabildiği için, solungaçları yüzgeçleri ve pullarıyla bir balık olduğu için eti helaldir, yenebilir. Fakat timsah balığının bir balığa benzemediğini düşünen biri vicdani bir kararla timsah balığını yemeyebilir. Diğer üç mezhebe göre deniz veya su ürünlerinin hepsi helaldir.
Şafi mezhebi farklı olarak hem karada hem de denizde yaşayabilen deniz ürünlerini helal kabul etmez. Mesela bu bağlamda yengeç hem denizde hem karada yaşayabildiği için şafilerde yenmez haramdır. Hanefiler için ise balığa benzemeyen hiçbir deniz ürünü zaten yenmez, haram sayılır.
Yakalanan Bir Timsah Balığı
Timsah Balığı Özellikleri Nelerdir Yenir mi? adlı konumuza son verirken, timsah balığı ile alakalı videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.