İçe Kapanık ve Asosyal Çocuklar
İçe Kapanık ve Asosyal Çocuklar, Asosyal, sosyal olmayan insanların yapacağı davranışları sergileyen kişilere verilen bir isimdir. Bu kişiler kalabalık yerlere girmeyi tercih etmezler. Sakin kimsenin bulunmadığı yerler onlar için daha tercih sebebidir. Kalabalıkta kendilerini rahat hissetmezler.
kendilerini saklama isteği duyabilirler. Bu nedenle toplumun içine girmeyi istemeyip, böyle yerlerden uzaklaşırlar. Bu durum kişinin kendisini toplumdan izole etmesi olarak görülebilir. Asosyal kişiler çevresiyle uyum sağlamakta ve empati kurmakta zorlanma yaşayabilirler.
Her ne kadar biz İçe Kapanık ve Asosyal Çocuklar adlı bu başlıkta içe kapanık çocuklarla, asosyal çocukları beraber zikretmiş olsak da bunların ikisi aynı şey değildir. Bunları aşağıda kıyaslayarak ayrıntılarıyla anlatalım:
İçe Kapanık Çocukla Asosyal Çocuk Aynı Şey midir?
İçe kapanıklıkla asosyallik aynı şey olmamakla birlikte, birbiri ile ilişkili iki kavram olarak betimleyebiliriz. İçe kapanıklık kişilik özelliği, asosyal olmak ise bir davranış biçimidir. içe kapanıklık kişilik özelliği gösteren bir çocukta asosyal davranışlar gözlenebilir, ancak asosyal her birey içe kapanıklık göstermeyebilir.
Asosyal kişi bire bir ilişkilerde veya kendini rahat hissettiği ortamlarda iletişim kurabilir, kendini ifade etme problemleri göstermeyebilir, ancak içe kapanıklık kişilik özelliği gösteren birey kendini rahat hissettiği bir ortamda olsa dahi kendini ifade etmekte, iletişim kurmakta, ilişki geliştirme zorluk çekebilir. İçine kapanık kişiler, dışa dönük kişilerden daha çekingen olabilirler.
Asosyal birey evde kitap okumayı, bilgisayar oynamayı tercih ettiği için arkadaşlarıyla oyun oynamaya çıkmayabilir, içe kapanık kişilik yapısında ise dışarıda oyun oynamayı isteyip cesaret edemediği için evde bilgisayar oynamayı veya kitap okumayı seçen kişidir. A-Sosyal
Belirli gelişim evrelerinde utangaçlık davranışı gelişimsel olarak gözlenebilen sosyal uyum aşamasında beklenen bir olgudur. Zaman içerisinde çocuğun yabancıları farketmesi, iletişim kurma becerilerini geliştirdikçe, yetiştiği toplum yapısına özgün olarak bu davranışının da sınırlarının belirlenmesi beklenir.
Gelişim evrelerine bağlı çekingenlik çoğu zaman sorun teşkil etmemektedir. Ancak çocuk tanıdığı yetişkinden ve yaşıtlarından utanıyor ve belirli ortamlara girmekten kaçınıyorsa, belirli bir süre sonra alışamadıysa, (farklı) yoğun korkular gelişiyorsa, arkadaşlık edinemiyor ya da tek çocuğa bağımlı kalıyorsa ciddiye alınarak profesyonel yardım alınması gerekmektedir. Yoksa çocuk kısır döngüye girer, iletişime geçemez, dışlanır, yeni deneyimler kazanamaz, öz güveni azalır ve daha da çekingen olur. Asosyal olarak betimlediğimiz davranış tipindeki kişilik yönünde şekil almaya başlar.
Çocuğumun Asosyal Olduğunu Nasıl Anlarım?
Asosyal bir çocuğun belirtileri aşağıdaki gibi sayabiliriz. Neticede herhangi bir mazeretin arkasına sığınarak toplumdan, aileden kaçarak yalnızlığı tercih eden kişilerde bir takım belirtiler bulunur:
- İletişimsizlik (Konuşma becerisi eksikliği)
- Bilgisayar, telefon ve internet bağımlılığı
- Okulda arkadaşlarıyla anlaşamamak
- Okuldan veya evden kaçma eğilimleri
- Aileyle yeterince fazla vakit geçirmemek
- Küçüklükte yaşanan travmalar
- Kişinin vücudunda bir bozukluk olması
Asosyalliğin toplumda görülme sıklığı yaklaşık olarak % 25 oranındadır. Bazı genetik etkenler sebep olsa da, çocukluk döneminde alınan eğitimde yapılan ihmaller en büyük etkenlerdendir. Anne ve babanın manevi olarak yokluğu, cezalandırma ve aşağılanma gibi tavırların olması sorunun ortaya çıkışını hızlandırmaktadır.
Toplumda eğitim seviyesi düştükçe asosyallik daha fazla yaygın hale gelmektedir. Çevrenin geniş olması demek sosyalliğin sağlanması demek değildir. Kişinin çevresiyle ilişkiyi kaldırabilecek düzeyde olması halinde, sosyallik sağlanabilir. A-Sosyal Birey
Çocuğunuzda asosyallik eğilimini fark ettiğiniz anda onunla sıklıkla iletişim içinde olmalı ve onu sosyal ortamlarda bulundurmalısınız. Unutmayın ki bu konuda çocuğunuza en büyük yol gösterici sizden başkası olamaz. Çünkü çocuklar doğdukları an itibariyle annelerine karşı güven beslemektedirler.
İçe Kapanık Çocuğa Nasıl Davranmak Gerekir?
Çocuğunuz içine kapanıksa, sosyal ilişkilerini geliştirirken onun için güvenli bir zemin olan aile ortamında bu becerileri geliştirmeye başlamak doğru bir adım olacaktır. Anaokulu veya ilkokul çağındaysa ona ev içinde yapabileceği bir görev vermek oldukça etkili olabilir. Eğer anaokulu çağındaysa bu görev sofrayı kurmada yardım etmek gibi küçük ve kolaylıkla yerine getirebileceği bir görev olabilir.
Eğer çocuğunuz ilkokul çağındaysa o zaman bu görev kendi beslenme çantasını hazırlamak gibi daha ileri bir seviyede bir görev de olabilir. Verilen görevin mükemmel olmasına gerek yoktur ancak bu görev keyifli ve işbirliği içinde yapılırsa bu tecrübe çocuğunuza da keyif verecektir. Çocuğunuza görev verirken çocuğunuzun da mutlaka verilen görevde söz hakkı sahibi olmasına izin vermek ve zaman zaman görevleri değiştirerek çeşitlilik sağlamak önemli noktalardır.
Çocuğunuzun duygularını anlayın ve dinleyin. Sadece olumlu duyguları değil, olumsuz duyguları da dinlerken onunla birlikte olun. Siz çocuğunuzun duygusunu kabul ettikçe ve anladıkça, çocuğunuz da kendi hislerini daha rahat görebilir. Size endişelerini anlatırken onu dinlemeniz ve endişelerini küçük şeyler olarak görmemeniz çocuğunuzun rahatlamasına yardım edecektir.
İçe kapalı çocukların duygularını onlara geri yansıttığımızda, günlük deneyimlerini zenginleştirirken ilgilerini çeken şeyleri keşfetmeleri için daha uygun bir ortam sağlayabilir, onunla bolca vakit geçirebilir, kişisel gelişimini sağlamasını, öz güvenini kazandıracak işlerde başarılı olmasını sağlayabiliriz.
İçe Kapanık ve Asosyal Çocuklar adlı bu konuyla alakalı diğer videolar için buraya tıklayın