İslam Dininde Ruhbanlık ve Aforoz Var mı?
İslam Dininde Ruhbanlık ve Aforoz Var mı? Her şeyden önce ruhbanlık nedir? Bunu açıklayalım. Ruhbanlık rahip ve rahibelerin evlenmeyerek, dünyadan el etek çekerek yaşamaya çalışmalarına denir. İslam’da böyle bir yaşam biçimi yoktur. İslam’da ruhbanlık yoktur. “Ben evlenmeyeceğim, kendimi dine adayacağım” demek yoktur. Kaldı ki evlenmek Resulullah sav sünnetidir.
Ayrıca Resulullah sav, müminlere evlenmeleri hususunda onlarca ikazda bulunmuş, yine Kuran-ı kerimde bu hususta, Müslümanlara evlenmeleri gerektiği emredilmiştir. Böylelikle “Evlenmemek” demek olan ruhbanlıkla İslam’ın taban tabana zıt olduğu aşikârdır. Aşağıda Resulullah sav evlenme hususundaki bir hadisini aktaralım
“Dini ve ahlakı sizi memnun eden birisi kız istemek üzere size gelirse onu evlendirin. Böyle yapmazsanız yeryüzünde fitne ve büyük bir fesat olur.” (Tirmizi, Nikâh 3)
Buradaki hadis Müslümanların evlenmemesi durumunda olacakları da bize bildiriyor. Evet, Müslümanlar evlenmezse, çeşitli sebeplerle gençleri evlenmekten alıkoyarsa, yeryüzünde büyük bir fitne ve fesadın baş göstereceği hakkında bizi bilgilendiriyor.
Yine Rabbimiz bize bekârları fakirlik yüzünden evlendirmemezlik yapmamak gerektiğini, onları her hâlükârda evlendirmemiz gerektiğini emrediyor. Bununla alakalı ayet Nur suresinde geçiyor:
“İçinizden evli olmayanları, köle ve cariyeleriniz arasından da elverişli olanları evlendirin. Yoksulluk içinde iseler Allah lütfu ile onları ihtiyaçtan kurtarır. Allah’ın hazinesi geniştir, her şeyi bilmektedir” – Nur 32
Bu ayette evlenen fakirler ve durumu müsait olmayan gençler için bir müjdede vardır. Evlenen gençlerin yokluğunun bir şekilde giderileceği müjdeleniyor. Bu yüzden özellikle fakirlerin geçinememe korkusuyla evlilikten uzak durmamaları, bilakis fakirlikten kurtulmak için evlenmeleri gerektiği gayet aşikârdır.
Evliliğin önemi hakkında Hazreti Ömer şöyle demiştir. “Yarın öleceğimi bilsem, bugün nikâhlanır, Rabbimin huzuruna bekâr çıkmazdım” Tüm bunlardan da anlaşılacağı gibi, İslam’da bekârlığın tasvip edilmediği gayet açıktır. Hatta evli bir erkekle bekâr bir erkeğin kıyasında, evli erkek, bekâr erkeğe nazaran, cihad eden bir erkek gibidir.
Aforoz Nedir?
Aforoz, papazların beğenmediğini, dinden çıkarma işlemidir. Sözlük anlamı ise, Hıristiyanlıkta kilisece verilen, din kardeşleri arasından ve kiliseden kovma cezasıdır. Ya da Hristiyan din kardeşliğinden ve kiliseden çıkarma işlemidir.
İslam’da bunun karşılığı yoktur. Hiçbir hoca, hiçbir âlim hiçbir İslam büyüğü, herhangi bir Müslümanı dinden çıkaramaz, onu İslam kardeşliğinden men edemez. Kişi ancak kendi günahları, kendi fiilleri, söz ve davranışlarıyla dinden çıkar.
Allah; her Müslüman bireyden, yalnız Rabbine tapmasını, kimseye boyun eğmemesini, dik olmasını ve dik durmasını istemiştir. Birilerine gebe kalarak, birilerine boyun eğerek veya birilerinin yanlışlarına baş sallayarak itaat etmesini istememiştir.
Bu yüzden Müslüman sonsuza değin hürdür. Hür yaşar ve hür ölür. Müslümanı Kuran ve sünnetten başka hiçbir şey bağlamaz, bağlayıcı olamaz. Kişinin; İslam liderlerine ve komutanlarına veya alimlerine itaati; ancak ve ancak komutanların, liderlerin ve alimlerinde İslam’a itaat etmesi şartıyla mümkündür.
İslam’a ve emirlerine itaat etmeyen lidere itaat edilmez. İslam’ın emir ve yasaklarına karşı gelen, İslam dışı isteklerde bulunan ebeveynlere itaat edilmez. Müslüman her ortamda ve her yerde İslam’a ve İslam’a itaat edenlere itaat eder.
İslam Dininden Nasıl Çıkılır?
İslam’dan çıkmak, İslam’a girmek kadar kolaydır. Kelimeyi şehadet getirerek girilen İslam’a, bu kelimelerin aksine görüş beyan ederek konuşmak İslam’dan çıkmak için yeterlidir. İslam’dan çıkmak için, bir din adamı, bir âlim veya başka bir insan gerekmez.
İnsan kendi kendine bile haşa ”Ben Allaha inanmıyorum” derse bu söz onu dinden çıkarır. Yine kuran-ı kerimden bir ayet inkâr ederek veya bir ayetin aksine görüş beyan etmek veya hadisleri topyekûn inkâr etmek veya Resulullah sav peygamberliğini kabul etmemek kişinin İslam’dan çıkmasına yeterli olur. Öte yandan şeri fıkıha göre kişi İslam’a girdiğinde eğer sünnetsizse sünnet edilir. Yine şeri fıkıha göre kişi İslam’dan çıktığında ise kafası kesilir.
Her iki şekilde de kafa kesilir. Fakat İslam kimsenin Müslüman olması için baskı yapmaz. İslam zorlayıcı değildir. Fakat İslam’a giren bir insan, öyle elini kolunu sallayarak da dinden çıkamaz. Dinden çıkan kişinin cezasını ise mahkemeler ve kadı verir. Kişi bireysel olarak dinden çıkan birinin cezasını veremez. Ta ki kişi İslam’a dil uzatmadıkça mukaddesata hakaret etmedikçe, o kişiye birey olarak bir Müslüman müdahale edemez.
İslamda Ruhbanlık Var mı?
İslam Dininde Ruhbanlık ve Aforoz Var mı? adlı konumuza son verirken, ruhbanlık ve afaroz ile alakalı videolar için burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.