Kaplumbağa Yenir mi Kimler Kaplumbağa Yer?
Kaplumbağa Yenir mi Kimler Kaplumbağa Yer? Yeryüzünde yürüyen, hareket eden ne varsa Çinlilerin onu yediğini düşünürüz. Aslında böyle düşünmek için binlerce bizi doğrulayan sebeplerde yok değil! Özellikle internetin icadından sonra dünya küçüldü. Herhangi bir ülkenin en ücra köyündeki yaşamı internet üzerinden kolayca takip edebilmek mümkün hale geldi.
Tabi bunun avantajları olduğu gibi dezavantajları da oldu. Böyle bir durum için yeterince hazırlıklı olmayan milletler kültür empozesine uğradı. Bitlis’in, Tokat’ın veya ülkenin herhangi bir şehrinin herhangi bir köyünde yaşayan Fadime, Amerika’nın Hawaii adalarında yaşayan Selena’nın yaşantısına özenir oldu. Amerika emparyalizmi, internet vasıtasıyla dünya üzerinde, en geri kalmış ülkeler dâhil girmediği, aklını çelmediği ve Amerikan yaşantısını dayatmadığı insan bırakmadı.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi internetin iyi tarafları da oldu. Oturduğumuz yerden dünyayı tanıyor, biliyor olduk. Bilgiye birkaç tıkla zahmet çekmeden kolayca ulaşabilir olduk. İşte o bilgilerden biride Çinlilerin kaplumbağa yemesi mevzusudur.
Her ne kadar kaplumbağa yemek Çinlilerle biliniyor olsa da, dünyanın birçok ülkesinde, mesela Vietnam, Kamboçya, Tayland ve Kore gibi Asya ülkelerinde kaplumbağa çorbası, kaplumbağa yemeği yapılarak yenir. Hatta bazı Avrupa ülkelerinde bile kaplumbağa yemeğine rastlamak mümkündür.
Bizim için düşünüldüğünde bile tiksinti uyandırıcı, fakat saydığım ülkelerde dâhil birçok ülkede gayet lezzetli ve besleyici bulunuyor. Hâlbuki kaplumbağa bir sürüngendir. Eti sürüngen etidir. Fakat kaplumbağa eti yiyenler için neyin yenilip neyin yenilmeyeceğine dair bir kıstas yoktur. İlk doğrular yoktur.
Bir sınırlama veya yol gösterecek kutsal sayılan metinler yoktur. Biz Müslümanlar birşeyleri reddettiğimiz zaman, bunu kutsal kitabımız kuran-ı kerime göre reddederiz. Şayet Müslüman olmasaydık, mesela bir Hindu, deist veya ateist olsaydık bize neyi yiyip yemeyeceğimizi gösteren bir metin olmadığı için, köpek eti de dâhil her şeyi yiyebilme noktasına kısa sürede, öyle ki bir nesil sonra gelebilirdik.
Çünkü Müslümanlara bir şeyin yenmeyeceğini, pis olduğunu söyleyen İslam’dır. Onu insanların arasından çeker alırsan, o halde o insan bir süre sonra karnını doyuracak her şeyin yenilebilir ve faydalı olduğunu düşünecektir. Yukarıda da birçok ülkede kaplumbağa gibi bir sürüngenin çok lezzetli bulunmasının sebebi budur.
Biz her ne kadar kaplumbağadan yola çıkmış olsak da, bizim hayal bile edemeyeceğimiz, birçok canlıyı sürüngeni, böceği, insan fetüsünü bile tükettikleri bilinen bir gerçek. Bu yüzden bize kitabı gönderen ve bize kitabı öğreten, temizi ve pisi bir deneme yanılma yoluna girmeden öğreten Rabbimize ne kadar şükretsek azdır.
Kaplumbağalar ve Kızlar Serisi
Kaplumbağa Nedir?
Vücutları kabuk biçiminde çok sert hatta kırılmayacak nitelikte, kubbemsi bir doku ile örtülüdür. Tehlike anında baş, bacak ve kuyruklarını içeri çekebilirler. Çeneleri dişsizdir. Yumurtlayarak ürerler. Ömürleri iki yüz yıl kadardır. Kara, deniz ve tatlı sularda yaşayan 250 kadar türü bilinmektedir.
Kemik parçalarının kaynaşmasından meydana gelen zırhlarının iki ucunda birer delik vardır. Ön delikten kaplumbağanın başı ile ön iki ayağı, arkadakinden kuyruğu ve iki arka bacağı çıkar. Tehlike anında bu kısımlarını kabuğunun içine çekebilirler. Alt ve üst yüzeyleri boynuzsu deri levhalarla kaplıdır. Her sene ilave edilen halkalarına bakılarak hayvanın yaşı tahmin edilebilir.
Bacakları kitinsel pullarla örtülü ve dört parmaklıdır. Parmakları pençelidir. Karada yavaş yürürler. Suda yaşayanlarda ayaklar palet şeklinde olup, parmakları deri ile birbirine yapışıktır. Kuş gagasına benzer, nasırlaşmış, dişsiz çeneleri vardır. Boynuzsu gaga, bıçak gibi keskindir. Dilleri alt çene kaidesine bağlıdır.
Eşleşme döneminde erkekler arasında kavgalar olur. Erkek dişinin arkasında koşarak tos vurur. Yazın tarlalarda zırhlarının tokuşma sesleri uzaklardan duyulur. Yurdumuzda yaşayan kara kaplumbağaları, takriben otuz santim boyunda ve dört kilo kadardır ve kırk yıl kadar yaşarlar.
Kaplumbağalar toprakta açtıkları çukurlara yumurtlar ve üzerlerini tekrar toprakla örterler. Deniz ve tatlı suda yaşayanlar suda çiftleştikten sonra yumurtlamak için kumsallara çıkarlar. Yumurtalar toprağın ısısına bağlı olarak olgunlaşır. Üç ay içinde yavrular yumurtadan çıkarak yaşama atılır.
Kaplumbağa Helal mi?
Kaplumbağa eti haramdır. Yenmez. Hatta dört mezhebe göre tartışmasız bir şekilde haramdır. Bu yüzden kaplumbağa eti yenmez. Deniz kaplumbağası ise yine Hanefi mezhebine göre haramdır. Şafi mezhebine göre de deniz kaplumbağası yemek haramdır. Çünkü deniz kaplumbağası karada da yaşayabilir. Karaya çıktığında boğazlanmış bir hayvan gibi ölmez. Bu yüzden Şafilere göre deniz kaplumbağası haramdır.
Çinli Aşçı Amcadan Kaplumbağa Ziyafeti
Kaplumbağa Yenir mi Kimler Kaplumbağa Yer? adlı konumuza son verirken, kaplumbağa yemeği ile alakalı başka videolar için buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.