Karagöz Balığı Faydaları Avlama ve Pişirme
Karagöz Balığı Faydaları Avlama ve Pişirme; karagöz balığını eğer bir balıkla karıştıracak olsanız o balık muhakkak çupra balığı olurdu. Bu iki balık arasında şekil ve büyüklük anlamında gerçekten çok benzerlik bulunur. Bu yüzden karagözle çupra balığı birbiriyle kolaylıkla karıştırılabiliyor.
Neredeyse ülkemizin sularının tamamında bulunan karagöz balığı, Ege ve Marmara denizini mesken tutmuştur dersek, abartmış olmayız. Kayalıklarda ve kayalık alanlarda bulunan karagöz balığı, ılıman suları seven bir balık türüdür.
Birçok türü bulunan karagöz balığının Türkiye’de yaşayan türleri arasında kuyruk kısmı çizgili ve lekeli olanları ispari ismi ile anılır. Vücut yapısı oval olan, karagöz balığı yan kısımlarda yassılaşmıştır. Yine karagözün yan kısımları ve sırtı gri renktedir. Vücudunda renkli bantlar bulunan karagöz balığının bu bantları, kafa kısmından, kuyruk kısmına kadar uzar.
Karagöz balıklarını tanıma noktasında farklılık gösteren özelliklerinden biri de solungaç kapaklarında ve kuyruk kısmında koyu renkli lekelerin olmasıdır. Ortalama yirmi beş santim uzunluğunda olan karagöz balıklarının en uzunu ise elli santimi bulabilir.
Karagöz Balığının Özellikleri Nelerdir?
Karagöz balıkları sürüler halinde yaşamayı seven balık türlerindendir. Yaz aylarında midyesi bol olan ve yosun tutan kayalık alanlarda yaşamayı severler. Kış aylarında ise yine bir takım hemcinsleri gibi derinlere inmeyi ve derinlerde yaşamayı severler.
Karagöz balığının üremesi için en önemli etken suların sıcaklık değerleridir. Suların ısınmaya başladığı ilkbahar aylarından itibaren Ağustos ayına kadar bu balıkların üreme dönemi gerçekleşir. Karagöz balıkları yırtıcı ve etçil türler arasındadır.
Bu balıklar sert kabuklu midye, karides, deniz solucanı ve kendinden küçük balıkları yiyerek beslenir. Ekonomik değeri yüksek olan balıklar arasında bulunan karagöz balığının lezzeti ve besin değerleri de oldukça yüksektir. Vitamin ve mineral açısından zengin olan karagöz balığı, B2, D ve Omega-3 vitaminlerini içerir. Karagöz balığı iyot, fosfor ve kalsiyum açısından da oldukça zengindir.
Yılın hemen hemen her mevsimi tüketilebilen balık türleri arasında yer alan karagöz, özellikle Mayıs ve Temmuz ayları dışında daha yağlı yapıda ve daha lezzetlidir. Izgara, fırın ve buğulama türleri yapılan karagöz balığının çorbası da oldukça fazla tercih edilir ve lezzetlidir.
Karagöz balıkları daimi suretle aynı bölgede yaşarlar, sürü halinde yaşasalar da göç eden balık türlerinden değillerdir. Nerede doğmuşlarsa, o bölgede yaşamaya devam karagöz balıkları, ülkemizde tahta balığı ve çırpıntı karakulak isimleriyle de bilinir
Karagöz balığı kefal balığı kadar hızlı bir balıktır. Kuyruk yüzgeci yumuşak ve iyi gelişmiştir. Bu yüzden oldukça hareketli ve seri davranırlar. Ağzı çupra balığı gibi olduğu gibi küçüktür fakat çeneleri oldukça kuvvetlidir. Tüm çene öğütücü görev gören sert dişlerle kaplıdır. Bu dişler sayesinde karagöz balıkları midye gibi kabuklu yumuşakçaları kırarak açarak kendisine yemek oluşturur.
Akıntılı sularda sürüklenme sonucu savrulan böcekleri yerken, durgun sularda ise dipteki küçük midyeleri yerler. Akıntılı sularda bile sırt formu sayesinde yüksek manevra kabiliyetine sahip bir balıktır. Kış aylarında 160 metreye kadar derin sulara çekilirken yaz aylarında ise 50 metreden az derinliklerde ve kıyılarda yaşarlar.
Karagöz Balığının Faydaları Nelerdir?
Karagöz balığında, Göz sağlığı ve beyin gelişimi için gereken, DHA ve EPA bulunmaktadır. 100 gram karagöz balığında, 100 kalori, 15 gram protein bulunur. İnsan sağlığı için önemli bir besindir. Fosfor, selenyum bulunmaktadır.
Yanı sıra A vitamini, B vitamini, D vitamini, K vitamini açısından tercih edilmektedir. B12 vitamini, B6 vitamini, B2 ve B1 vitaminleri barındıran bir balıktır. Aşağıda karagöz balığının faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:
- Kemik ve diş gelişimine katkı sağlar.
- Selenyum içeren bir balıktır.
- Karagöz, B6 vitaminine sahiptir.
- Metabolizmayı canlandırır.
- Kan dolaşımına yardımcı olur.
- B12 vitamini kaynağıdır.
- Sinir sistemini korur.
- Kanser ve virüse karşı fayda sağlar.
- Kan hücrelerini yeniler.
- Göz sağlığına iyi gelir.
- Fosfor açısından zengin bir balıktır.
- Omega 3 kaynağıdır.
- Şeker hastalığına iyi gelir.
- Felci önler.
- Kötü kolesterolü düşürür.
- Çocuklarda büyümeyi destekler.
- İltihap gidericidir.
- Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
Karagöz Balığı Nasıl Yakalanır?
Karagöz balığını avlamak için en iyi saatler, gece saatleridir. Ayrıca karagöz avı yemli avcılık türündendir, yapay yemlerle karagöz yakalanmaz (silikon yemler ve tesadüfler dışında). Karagöz için kullanılan yemlere gelince; midye eti karagöz balığının en sevdiği yemdir. Bunun dışında karagöze karides, teke veya bunların ayıklanmış eti, ufak çağanoz, sülünez, bataklık yerlerden toplanan deniz solucanları (kurtlar), kum kurtları yem olarak kullanılır.
Karagöz akyeme de vurur istavrit, sardalya, hamsi gibi akyem olmaya elverişli balıklardan kesilen yaprak, baklava, lokma veya sülük yem karagöz takımlarında kullanılır. Karagöz ürkek ve kurnaz bir balıktır. Huylandığı anda yemi bırakır gider.
Yemi bulduğunda takım ne olursa olsun önce ağzına alır, yoklar, geveler olta elde tutuluyor ise tıkırtıları hissedilir. Bu anda biraz beklemeli yemi yemesi sağlanmalıdır. İlk anda olta tasmalanırsa balık henüz ağız boşluğunda olmayan iğneyi atar kurtulur. Balığın yemi yuttuğundan emin olunca da tasmalanarak iğnenin sert olan damağına iyice oturması sağlanmalıdır.
Karagöz, mercan, çipura gibi balıkların kesici dişleri olmamakla beraber eğer misina veya iğne bağı balığın dişleri arasına düşerse oldukça hırpalanır. Bu durumlara dikkat etmeli, hırpalanma görülür ise köstek yenilenmelidir. Yoksa oltaya gelecek iri bir balık daha önce yakalanan akrabalarının zayıflattığı köstek veya bedeni koparıp sizi üzecektir.
Karagöz balığı genelde taşlık kayalık, akıntılı yerleri, balıkçı barınağı, mendirek gibi yerleri oluşturan kaya dolgulu bölgelerde, batıklar dip mağaraları ve civarı gibi yerlerde yaşarlar. Bunula birlikte kırmalık, kumluk yerlerde de sıkça görülürler.
Yine de kumluk alanlarda rastgele rastlanan karagöze bu tür bir yerde takım yapıp avlanmayı denemek büyük bir şans olmaz ise boşa olta sallamaktır. Kayalıkların eteklerindeki kırmalıkları, akıntı altında kalan kısımları karagöz avı için ideal yerlerdir.
Karagöz Balığı Nasıl Pişirilir?
Ekonomik değeri yüksek olan Karagöz balığının eti oldukça lezzetlidir. Izgara yöntemi tercih edilebilir bir pişirme yöntemidir. Çok yağlı bir balık değildir fakat yine de yağlı bir balık sayılabilir. Bu yüzden kızartma yöntemini tavsiye etmeyiz çünkü lezzeti kaybolabilir. Karagöz balığı isteğe göre fırında da pişirebilirsiniz. Fırında buğulama yöntemiyle pişireceğiniz karagöz balığını en sağlıklı pişirmenin yoludur.
Karagöz Balığı Nasıl Temizlenir?
Karagöz Balığı Faydaları Avlama ve Pişirme adlı konumuza son verirken, denizlerimizin bir değeri olan karagöz balığı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.