Hayvanlar Alemi

Mürekkep Balığı Özellikleri ve Kalamar

Bir savunma mekanizması olarak mürekkep püskürten mürekkep balığının mürekkebi tarih boyunca kullanılmıştır

Mürekkep Balığı Özellikleri ve Kalamar

Mürekkep Balığı Özellikleri ve Kalamar; daha önceki bir yazımızda kalamardan bahsetmiştik. İnanılmaz derecede mürekkep balığı ve kalamar benzerliği insanların bu iki deniz canlısını birbiriyle karıştırmasına sebep olsa da bu iki deniz canlısı birbirinden farklı canlılardır.

Mürekkep balığının ve kalamarın birbirine benzemesinin sebebi, ikisinin de on kolunun bulunması, ikisinin de bir savunma mekanizması olarak mürekkep fışkırtması ve şekil olarak birinin daha uzun olması dışında neredeyse birbirleriyle aynı görüntüye sahip olması gösterilebilir.

Kalamar ve mürekkep balığı deniz omurgasızlarının yumuşakçalar cinsinden olan kafadanbacaklılar sınıfına aittir. Her ikisi de farklı türlerdir. Mürekkep balığının Latince adı “Sepia” şeklindedir. Bir yumuşakça olan mürekkep balığının yaklaşık 80 türü bulunmaktadır. Bu türler, 7,5 santimetreden 1,5 metreye kadar farklı boyutlarda olabilir.

Mürekkep Balığı Nedir?

Tarih boyunca mürekkebi çok değerli olan ve bu mürekkebin çeşitli işlemler geçirdikten sonra yine yazı yazmak için kullanılması, mürekkep balığını her zaman değerli kılmıştır. Yüzgeçleri dar olan bu canlıların, beş çift kol ağzı bulunur. Bunlardan ikisi kavramak için geriye kalan sekizi ise emici organ vazifesi görür. Kollarının içlerinde birçok vantuz vardır.

Mürekkep balıkları, kafa boşluklarındaki solungaçlarla solurlar. Kuvvetli çeneleri vardır. Mürekkep balıkları avlarını felç ederek öldürürler. Bunun için avının omuriliğini ısırıp kopartır. Yumurtlayarak üreyen mürekkep balıkları, yumurtalarını mercan dallarına ve diğer sualtı yaratıklarına yapıştırırlar. Üreme dönemlerinde vücutlarında koyu çizgiler oluşur.

Mürekkep balığının en çok bilinen özelliklerinden birisi vücutlarında bulunan ve içeriğinde kalsiyumdan oluşan kemiksi bir yapı bulunmasıdır. Bu kemiksi kalsiyum yapısından ötürü kafes kuşlarının beslenmesinde kullanılmaktadır. Bunun sebebi de kafes kuşlarının ihtiyaç duyduğu kalsiyumu karşılamasıdır. Kafes kuşları mürekkep balıklarını rahatlıkla kemirebildiklerinden ötürü kafes kuşları için çok faydalıdır.

Mürekkep balığına özellikle ılıman ve sıcak olan denizlerin kıyı kesimlerinde sıkça rastlanmaktadır. Bu balıkların boyları 17 santim ile 1,7 metre arasına olan türleri bulunmaktadır ve bu türlerin birçoğunun boyu 50 santim ile 1 metre arasında olmaktadır.

Mürekkep Balığı Özellikleri Nelerdir?

Yırtıcı bir deniz canlısı olan mürekkep balığı, ülkemizde Akdeniz kıyılarında avlanmaktadır. Mürekkep balıklarının beslenme listesini balıklar, karides, yengeç ve buna benzer başka yumuşakçalar oluşturmaktadır. Bu balık türü ara sıra balık sürülerinin arasına karışarak ya da küçük mürekkep balığı sürülerini takip ederek karnını doyurmaktadır.

Mürekkep balığı avına arkadan yaklaşarak avının omuriliğini kopartmakta ve felç ederek öldürmekte ve bazı zamanlarda avlarından her birinden yalnızca bir ısırık alarak istirahate çekilmektedir. Mürekkep balığı avını yakalarken vantuzlu olan dokunaçlarını kullanmakta ve sonrasında kollarını kullanarak ağzına almaktadır.

Mürekkep balıkları normalin üstünde bir zekâya sahiptirler. Çok hassas olan iri gözleri vardır ve bu gözlerde tam 70 milyon görme hücresi bulunmaktadır. Bu gözler ile görüş alanları neredeyse 360 derece olduğundan arkalarındaki düşmanlarını da görebilmektedir. Koku alma duyularının hassasiyeti sebebi ile karanlık sularda avlarını rahatlıkla tespit edebilmektedirler.

Mürekkep balıklarının renk değiştirme hücreleri vardır ve sinir sisteminde kontrolü yapılan bu hücreler sayesinde rahatlıkla gizlenmiş olabilmektedirler. Ayrıca, iridosit ismi verilen deri hücrelerinin ışığı yansıtma özelliği de mürekkep balıklarına renk değiştirme sırasında fayda sağlamaktadır. Avını yakalamak için pusuya yattıkları zaman ise kuma gömülerek kendilerini gizlemektedirler.

Mürekkep balıklarının sırtındaki derilerinin altında bulunan küçük ve boynuza benzeyen kabuk gözeneklidir ve içi hava doludur. Ağırlığı sudan az olan bu kabuk sayesinde mürekkep balıklarının suda alçalıp yükselmesi mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra kaslar açısından da önemli bir bağlanma alanı olan bu kabuk, vücut için destek olmakta ve hafiflik sağlamaktadır.

Mürekkep balıklarının kan dolaşım sistemleri kapalı olup, solungaçları ise manto boşluğunda bulunmaktadır. Tüm gövdelerini sadece bir yüzgeç kaplamaktadır ve bu yüzgeçler yardımı ile yavaş yavaş yüzmekle beraber gövdelerini döndürmeleri de mümkün olmaktadır.

Bir mürekkep balığı saldırıya uğraması halinde, mürekkep bulunan kesesinin içinden suda dağılma özelliği olmayan ve genel olarak mürekkep balığının vücudunu anımsatan rengi koyu bir sıvı püskürtür. Bu esnada kendi rengini de açarak düşmanının kendisini görmemesini ve kendisine benzer şekilde püskürttüğü sıvıyı kendisi sanmasını sağlayarak bu durumdan kurtulmayı amaçlar. Mürekkep püskürtme işleminden sonra ise jet sistemiyle hızla oradan uzaklaşır.

Mürekkep balıkları en çok Atlas Okyanusunun kuzeydoğusunda, İngiliz Kanalında Kuzey Denizinde ve Akdeniz’de görülür. Sudan daha hafif oldukları için rahatlıkla alçalır ve yükselirler.

Mürekkep Balığı ve Kalamar Arasındaki Farklar

Mürekkep balığı ve kalamar genetik olarak benzer oldukları için anatomileri ve fizyolojileri de birbirlerine benzer. Ancak,  kalamar ile mürekkep balığı arasındaki ana farklılıklarından bir tanesi de dış görünüşleridir. Mürekkep balığının vücudu yuvarlak ve hafif basıkken; kalamarlar daha uzun ve silindir şeklindedir.

Kalamar ile mürekkep balığı arasındaki bir diğer fark ise boyutlarıdır. Mürekkep balıklarının boyları 40 santimi bulurken; kalamarlar 60 santimi bulabilmektedir. Hatta dev kalamar gibi bazı türlerin boyları 1520 santimi bulabilmektedir. Lakin büyüklük yine de ayırt edici bir özellik değildir. Çünkü Mürekkep balığının da dev büyüklükte olan türleri görülmüştür.

Öte yandan kalamarların iki dokunaçlarının ve sekiz vantuzlu kollarının olduğunu belirtmek gerekir. Diğer yandan, mürekkep balıklarının ağızlarında kalamarlarınkinden daha küçük görünen on adet dokunaçları vardır.

Kalamar ile mürekkep balığı arasındaki önemli bir başka farklılık ise iç kabuklarının şeklidir. Kalamarınki ince, düz ve saydamdır ve kıkırdak dokudan oluşmaktadır. Ayrıca tüy şeklinde görünebilmektedirler.

Mürekkep balıklarının iç kabuğu da tam tersine kaşık şeklindedir. Kabuğunun çoğu kalsiyum ve karbonattan oluşur; bu yüzden kabuğu beyazdır. Bu iki tür arasındaki belirgin özelliklerinden bir tanesi de budur.

Mürekkep Balığının Faydaları Nelerdir?

Tüm deniz ürünleri gibi mürekkep balığı da mükemmel bir protein kaynağıdır. Bu nedenle, yumuşakça tüketiminin orta porsiyonlarda kasların, saçların, tırnakların, cildin durumu üzerinde iyi bir etkisi vardır, vücudun genel işleyişini iyileştirir.

Mürekkepbalığının bir başka yararlı özelliği de migren sıklığını ve süresini azaltmaktır. Bu deniz mahsulü yeteneği, mürekkep balığı etinde bol miktarda bulunan B2 vitamini varlığı ile açıklanmaktadır.

Yüksek fosfor konsantrasyonu nedeniyle ki, bu göstergelerde balık ve karidesten daha düşük değildir, mürekkep balığı kemikleri ve dişleri güçlendirmek için çok faydalıdır. Ayrıca felç ve kalp krizlerini önlemede yardımcı olarak listelenmiştir. Mürekkep balıklarında bulunan B12 vitamini, aslında bu hastalıkların riskini artıran bir faktör olan homosistein düzeyini düşürür.

B3 vitamini kaynağı olan mürekkep balığı, kan şekeri seviyelerini düzenlemek için de faydalıdır. Ve çinko varlığından dolayı bu deniz ürünleri bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir. Aşağıda mürekkep balığı etinin diğer faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Cürufları temizler
  • Metabolizmayı geliştirir
  • Beynin çalışmasına katkıda bulunur
  • Kan basıncını düzenler
  • Kan dolaşımını artırır
  • Yağ metabolizmasını hızlandırır
  • Yaraların daha hızlı iyileşmesini teşvik eder
  • Saç büyümesini hızlandırır
  • Kalp sistemini stabilize eder

Mürekkep Balığı Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Süper gıdada denilen mürekkep balığı Mürekkep balığı mürekkebine genellikle süper gıda denir. Birkaç çalışma sonucunda, bu koyu sıvının kardiyovasküler sistem için yararlı olan birçok antioksidan içerdiği bulundu. Ek olarak, mürekkep iyi bir demir kaynağıdır.

  • Sinir sistemi bozuklukları
  • Venöz tıkanıklık
  • Kabızlık
  • Safra yolunun dağılımı
  • Migren
  • Bronşit
  • Egzama
  • Hemoroid
  • Vejetatif distoni
  • Uykusuzluk
  • Yumurtalık disfonksiyonu

Mürekkep Balığı Yenir mi Helal mi?

Mürekkep balığının, İtalya, Yunanistan başta olmak üzere Akdeniz mutfağında ve Uzakdoğu mutfağında tercih edilen bir lezzettir. Endonezya ve Malezya gibi Müslüman ülkelerde de tüketimi mevcuttur. Fakat bu ülkeler kahir ekseri Hanbeli ve Maliki mezhebine tabidir. Bu mezheplerde deniz ürünlerinin tamamı helaldir.

Şafii mezhebinde karada da yaşayabilenler hariç deniz ürünlerinin tamamı helaldir. Bu yüzden Şafiilerde kalamar ve mürekkep balığı karada yaşayamadığı için helaldir ve yenilebilir. Hanefi mezhebine göre ise mürekkep balığı tıpkı kalamar gibi haramdır. Mürekkep balığı eti yenmez.

Mürekkep Balığı Nasıl Pişirilir?

Mürekkep balığının çok fazla kolları vardır. Bu nedenle zor bir şekilde temizlenebilir. Mürekkep balığında kılçık bulunmaz. Mürekkep balığının içerisinde bulunan kıkırdak dikkatli bir biçimde temizlenmelidir.

Mürekkep balığı eti hem lezzetli hem de doyurucu olması ile bilinir. Lezzeti yüksek olan mürekkep balığının eti uzun bir zamanda pişer. O nedenle doğru pişirme yöntemlerinin kullanılması son derece önemlidir. Mürekkep balığı kızartılmadan önce düdüklü tencere haşlanmalıdır.

Bu haşlama yöntemi balığın etini de yumuşatır. Ayrıca soslu yemek yapmak isteyenler genellikle mürekkep balığını zeytinyağı ile iyice kavurmalılar. Mürekkep balığı çeşitli baharatlar ile lezzetlendirilmelidir. Mürekkep balığı fırında yağlı kâğıt içerisinde de uzun bir süre pişirilebilir.

Mürekkep Balığı Nasıl Yakalanır?

Mürekkep balıkları, Ege kıyılarında yoğun olarak bulunur. Mürekkep balığını avlamak oldukça kolaydır. Mürekkep balığı avlamak için genellikle gece karanlık zamanlar seçilmelidir. Bazı bölgelerde mürekkep balığı avlamak için özel balık ağları alınmalıdır. Özellikle üç katlı ağlardan meydana gelen difana da kullanılabilir.

YouTube video

Mürekkep Balığı Özellikleri ve Kalamar adlı konumuza son verirken, mürekkep balığı avı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu