Karides Nedir Karides Yenir mi Helal mi?
Karides Nedir Karides Yenir mi Helal mi? Her şeyden önce karidesin bir balık türü olmadığını söyleyerek başlayalım söze. Evet, karides bir balık türü değil, deniz kabuklusudur. Uzun duyargaları ve silindirik vücudu vardır. Görüntü olarak adeta bir böceğe benzer. Hani dev deniz böceği dense de yeridir.
Vücudu kalsiyum karbonattan meydana gelen kabuklu bir zırhla örtülüdür. Gövdesi eklemlidir. Geniş yüzgece benzeyen kuyruğunu sallayarak geri geri yüzer. Tatlı suda yaşayan türleri yumurtalarını bıraktıktan sonra yumurtalar açılıncaya kadar yumurtaları bacaklarının arasında tutar. Denizci türlerde yumurtalar sırt bölgesinde gelişerek açılması için suya bırakılır.
Karides Nedir?
Düşük kalorili olması hasebiyle, kalori hesabı yaparak yiyecek tüketenlerin bir nevi gözdesi olan karides, yukarıda da belirtiğimiz gibi böceğe benzeyen şekliyle birçok insan içinde gayet itici ve yenmez, yenemez bir türdür.
Sadece görünümü yüzünden önyargıyla yaklaşan birçok kişi de bir kez tadına baktıktan sonra bu düşüncelerinin değiştiğini ve karidesin vazgeçilmez lezzetleri arasına girdiğini söyleyenlerde yok değil. Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayağı olan eklembacaklılardır. Boyları bir santimle otuz santim arasında değişir.
Vücut renkleri, bulundukları çevreye uyacak biçimde değişebilmektedir. Küçük balıklarla beslenen büyük kıskaçlı avcı tipler olduğu gibi, kumlar arasındaki besin parçacıklarıyla beslenen çöpçü tipler de vardır. Bunların bazı türlerinde besin parçacıklarını rahat toplamak için kıskaçları üzerinde fırçaya benzeyen kıllar mevcuttur.
Ülkemiz denizlerinde de yaklaşık altmışa yakın karides çeşidi bulunmakta ve bunlar arasından yedi tanesi ticari amaç için tercih edilmektedir. Baş ve karın olmak üzere iki parçadan meydana gelmiş olan fiziksel yapısı, dişi ve erkeklerde farklılık gösteren özelliğe sahiptir.
Potasyum, selenyum, protein ve iyot açısından zengin bir içeriğe sahip olan karidesler, lezzeti ve kalorisinin düşük oranda olması, karidesin fazlaca tercih edilmesindeki başlıca sebepler arasında sayılabilir. Özellikle kalamara düşkün olanlar karidesi de aynı ilgiyle tüketmektedirler.
Denizlerden avlanıp yemek olarak tüketilmesinin yanında, bazı insanlar için önemli bir akvaryum canlısıdır. Bu canlıları akvaryumda beslemek çok masraflı ve zahmetli bir iş değildir. Ortalama 10 litre suyun içinde rahatlıkla besleyebilirsiniz. Fakat suyun temiz olması en çok dikkat edilmesi gereken ayrıntıdır.
Kaç Çeşit Karides Türü Bulunur?
Deniz canlıları içerisinde kabuklular ve eklem bacaklılar şubesine ait olan karidesin oldukça geniş bir tür yelpazesi vardır. Bunlardan en çok bilinen ve insanlar tarafından tüketilen karides türlerine yer verecek olursak onlar aşağıdaki gibidir:
- Gökkuşağı karidesi
- Kiraz karides
- Hayalet karides
- Sakura
- Turuncu sakura
- Beyaz inci
- Yeşil karides
- Kaplan karides
- Mavi inci
- Vampir karides
- Altın karides
- Çikolata karides
- Kristal karides
- Kardinal karides
- Çil karidesi
- Siyah kaplan karidesi
Karidesin Faydaları Nelerdir?
Karides pembe, gri, kahverengi ve sarımsı renklerde olabilir. Tüm yıl boyunca hem donmuş hem de taze olarak tüketilebilen bu canlı özellikle omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.
Karides balığı birçok vitamin ve mineral açısından zengin bir deniz canlısı olsa da selenyum açısından faydalı bir deniz ürünü olması fazlasıyla dikkat çekmektedir. Birçok hastalıktan korunmak içinde selenyum vitamininin oldukça faydalı olması, karidesin azımsanmayacak düzeyde tüketilmesi gerekliliğini doğurmaktadır.
Ayrıca protein deposu niteliği taşırken düşük kalorili olması sağlıklı beslenmek isteyenler için ideal bir besin olmasına sebebiyet vermektedir. D vitamini ve kalsiyum bakımından da zengin bir deniz canlısı olan karides, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı bir şekilde kalmasını sağlar.
İçerdiği çinko elementi vücuttaki leptin hormonunun salınımını artırır. Bu hormon ise iştah ve yağ kullanımı gibi görevleri üstlenmektedir. Dolayısıyla kontrollü bir şekilde kilo vermede karides çok önemli bir göreve sahiptir.
Canlıda bulunan bazı mineraller saçların daha sağlıklı ve sağlam olmasını sağlar. Bu sayede saç dökülmesini azaltır. Bildiğiniz gibi çinko eksikliğinin ilk belirtileri saçlarda meydana gelen aşırı dökülmedir. İşte karidesler yoğun saç dökülmesini engelleyen oldukça sağlıklı bir besindir.
Yaşlanmaya karşı mücadele eden bu canlı ciltteki kırışıklıkları azaltır. Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olarak yaşlanmayı geciktirir. Bunların yanında güneşin cildimizde yarattığı tahribatın ve lekelerin giderilmesinde de çok başarılıdır.
Hem sağlıklı kalayım hem de kilo vereyim diyen kişilerin en önemli öğünlerini oluşturur. Karides içeriğinde ayrıca omega 3 ve B12 vitamini yüksek oranda bulunmaktadır. Bu özelliği ise yetişkinler kadar gelişim çağında olan çocuklar için de oldukça faydalı olmasına neden olmaktadır. Dişeti hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
Kalp-damar sağlığına iyi gelir. Kalp krizi riskine yakalanmayı azaltır. Hafızayı ve konsantrasyonu artırır, dolayısıyla beyin sağlığına çok iyi gelir. Adet sancılarını azaltır. Birçok kanser türü ile savaşır. Karidesin saydığımız bu faydalarından nasiplenmek için haftada en az 1 defa yenmesi önerilmektedir.
Dev karidesler Nasıl Temizlenir ve Yenir?
Kabuklu bir deniz canlısı olan karidesi kabuklu ya da kabuksuz olarak pişirmek tercihe kalmıştır. Diğer deniz canlılarından farklı olmasından dolayı temizleme aşamasında son derece dikkatli ve özenli olmak gerekiyor. İlk olarak başı ve bacakları temizlenmeli, ardından kuyruk kısmı temizlenmelidir.
Pişirilmek istenen karidesler donmuş vaziyette ise, tam olarak çözünmeden temizlenmesi işinizi kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda karideslerin bağırsaklarının da pişirilmeden temizlenmesi şarttır. Aksi halde piştikten sonra bağırsakların ayıklanması oldukça güç olacaktır.
Birçok şekilde pişirildiğinde oldukça lezzetli olan karidesi; karides tava, karides ızgara ya da yağda karides kızartması olarak pişirilmesi damak zevkine kalmıştır. Yine kişisel zevke bağlı olarak karidesi pişirirken defneyaprağı veya sarımsak gibi baharat ve çeşni kullanabilirsiniz.
Karidesi Dondurup Sonradan Tüketebilir miyiz?
Karides buzdolabında iki gün tazeliğini muhafaza ederken, derin dondurucu da bu süre üç aydır. Karidesi ayıklamadan veya ayıklayarak her iki türlü de saklayabilirsiniz. Ayıklamadan kabuklu halleri ile havası alınmış poşetler içinde derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz.
Ya da kafasını koparıp, gövde kısmını avucunuz içinde iki tarafından ayırarak kuyruğunu koparıp ayıkladıktan sonra iki dakika haşlayıp yine havası alınmış buzdolabı poşetinde derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz.
Bir başka dondurucuda karides saklama yöntemi ise, boş plastik içecek şişelerine karidesleri koyun (yiyeceğiniz porsiyon miktarları şeklinde olabilir) üzerine su doldurun ve bu şekilde buzluğa koyun.
Bu şekilde donan karidesleri yiyeceğiniz zaman çıkarıp tükettiğinizde karides lezzeti taze aldığınızla aynı olup, hiçbir farkı olmadığını göreceksiniz. Dondurulmuş karidesin besin değeri tazesi ile eşdeğerdir.
Karides Hakkında Sık Sorulan Sorular
Erkeklerde cinsel gücü artıracak hemen her şey karidesin içinde mevcut. Cinsel isteği, sperm sayısını ve kalitesini artıracak selenyum, antioksidan ve bolca çinko içeriyor. Aynı zamanda kasların kasılması için gereken magnezyum ve kalsiyum da karideste bolca mevcut. Cinsel hayat için erkeklerin faydalanabileceği en doğal kaynaklardan biri olan karides hakkında sorulan soruları aşağıda sizin için derledik.
Karides Helal mi?
Karides Hanefi mezhebine göre haramdır. Hanefi mezhebinde balığa benzemeyen, solungaçları ve yüzgeçleri olmayan hiçbir deniz canlısı yenmez, bunların hepsi haramdır. Fakat diğer üç mezhepte deniz canlılarının tamamı helaldir. Fakat Şafii mezhebinde karaya çıkan karada da yaşayabilen deniz canlıları yenilmez. Örnek olarak, yengeç hem karada hem denizde yaşayabilen bir tür olduğu için Şafii mezhebinde de haramdır yenmez.
Karides Zayıflatır mı?
Karides kilo kontrolü sağlar. Karidesin içeriğindeki çinko, leptin hormonu salgılanması sağlar. Leptin hormonu vücudumuzun yağ yakımı, iştah ve enerji gibi durumlarını kontrol eden hormondur. Bu hormon sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olmaktadır. Yine karides yüksek miktarda iyod içerir. Bu da tiroid bezlerinin düzgün çalışmasında faydalı olur. Tiroid bezlerinin düzgün çalışması da size kilo kontrolü olarak geri döner.
Karides Adet Sancılarını Keser mi?
Adet sancılarının hafiflemesine yardımcı olur. İyi bir kolesterol ve omega 3 kaynağıdır. Bu sayede omega 6 yağ asitlerinin neden olduğu olumsuz etkileri engelleyerek kadınlarda oluşan adet kramplarını hafifletir ve kolesterollerini dengeleyerek üreme organlarına sağlıklı kan akışı sağlanmasına yardımcı olur.
Karidesi Fazla Yersek Ne Olur?
Karidesin vücuda doğrudan olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak yağlı bir ete sahip olduğu için fazla tüketilmesi durumunda kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca kolesterol problemi olanların da karides tüketimine dikkat etmesi gerekir
Karidesler Nasıl Beslenir?
Karidesler zamanının çoğunu bitki ve yaprakların üzerinde oluşan alg ve micro organizmaları yiyerek geçirirler, Ancak bunu yaparken yapraklara ve bitkilere kesinlikle zarar vermezler. Çeşitli bitki türleri ile sorunsuz yaşarlar ancak Java Moss ve Java Fern en mutlu oldukları ve keyif aldıkları bitkiler arasındadır.
Karidesin Piştiği Nasıl Anlaşılır?
Sote karides için birer kaşık zeytinyağıyla tereyağını birlikte ‘yapışmaz’ tavada eritip, kafalarıyla püsküllü bacakları ayıklanmış yarım kilo kabuklu iri karidesi tavaya attıktan sonra yüksek ateşte hızla karıştırarak pişiriyorsunuz. Karideslerin rengi pembeye döndüğü anda yemeğiniz pişmiş demektir. Haşladığınız zamanda, karidesin renginin yani dış kabuğunun pembeye dönüşmesini gözlemlemeyi unutmayın.
Karides Neye İyi Gelir?
Omega-3 yağ asitleri Epa ve Dha açısından da zengin bir içeriğe sahip olan karides, beyin fonksiyonlarının düzenli gelişimi ve çalışmasında etkilidir. Niasin, E ve B12 vitamini içerir. B12 içeriği ile kan hücrelerinin gelişimini destekler. Aynı zamanda iyot, çinko, fosfor minerallerini de içerir.
Karidesin Kokusu Nasıl Giderilir?
Karidesleri kaynar suda kaynatırken, suya tarçın çubuğu koyun; bu kokuyu giderir ve tadı etkilemez. Tarçın çubukları, güneşte kurudukları zaman çubuklara sarılmış tarçın çubuklarıdır. Çoğu sebze pazarı ve baharat mağazası bunlara sahiptir. Karides pişirirken, sirke eklemekte, balık kokusunu çözebilir.
Karidesin Zararları Nelerdir?
Karidesin direk olmasa da dolaylı olarak bazı zararları mevcuttur. Bu zararlar fazla karides tüketimi sonucu oluşan etkilerdir. Deniz ürünleri, çoğunlukla alerjik etkilere neden olur. Bu nedenle de karides yemeğe özellikle dikkatli olarak küçük porsiyon yiyerek başlayın.
Emin olduktan ve herhangi bir etki görmedikten sonra normal beslenmelerinize ekleyin. Karides anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Karides gibi kabuklu deniz ürünleri zararlı bakteri barındırabileceği için hamilelikte karides tüketimi önerilmez.
Kesinlikle kızartılmış karides tüketmeyin. Çünkü tüm yararlı enzim ve minerallerini bu şekilde kaybeder. Bir de bazen yapılan baharatlı marine işlemleri mide probleminiz var ise midenizde ekşimeye sebep olabilir. Yüksek protein değerine sahip karides fazla tüketildiğinde fazla protein nedeniyle karaciğer ve böbreklerinize aşırı yüklenmeye neden olur.
Karides, potasyum, fosfor, sodyum açısından zengindir. Ancak diğer deniz ürünlerine göre kolesterol içeriği daha yüksektir. Karaciğer, böbrek veya kolesterol probleminiz var ise karides tüketmeden önce doktorunuza danışmanız doğru olacaktır.
Karides Yemeği Nasıl Yapılır?
Karides Nedir Karides Yenir mi Helal mi? adlı konumuza son verirken, Karides Nasıl Pişer? İle alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.