Kılıç Balığı Denizlerin Şövalyesi Hakkında
Kılıç Balığı Denizlerin Şövalyesi Hakkında; okyanusların ve denizlerin şövalyesi olan ve yine derin suların en hızlı yüzücülerinden biri olan kılıç balığı kılıç gibi uzanan burnuyla tanınır. Eti çok kaliteli, kılçıksız ve restoranların vazgeçilmez menüleri arasında yer alır. Okyanuslardaki en büyük balıklardan biri olan kılıç balığı bilim dünyasında, Xiphias gladius olarak bilinir ve Latince “gladius” kelimesi kılıç anlamına gelir.
Kılıç balığı göçmen olsa da, kıyı yakınlarında da bulunabilir. Aralarında büyük farklılıklar olmasına rağmen, yaygın olarak başka meşhur sivri burunlu balıklarda marlin ve bazen sailfish ile karıştırılır. Kılıç balığının gagası diğer ikisinden daha uzun ve güçlüdür.
Önemli bir diğer fark da, sırt yüzgecinin çok daha küçük olmasıdır. Ayrıca, sailfish okyanustaki en hızlı balıktır. Kılıç balığı, balıkçılar arasında kıymetli bir avdır. Büyüklüğü biftek ve barbekü için idealdir.
Kılıç Balığı Nedir?
Kılıç Balığı, üst çenesinde bulunan kılıç benzeri keskin ve oldukça uzun olan uzantı sebebiyle kılıç balığı ismini almıştır. Görüntüsü sebebiyle son derece tehlikeli ve yırtıcı bir özellik gösterir. Genellikle sıcak ve ılık denizlerde yaşarlar. Daha önceki yıllarda İzmir körfezinde kılıç balıklarına oldukça bol miktarda rastlanırdı. Fakat sanayileşmenin artmasıyla miktarlar oldukça azalmıştır.
Büyük ve yuvarlak bir vücuda sahiptir. Burun uzun ve yassı olup bir kılıç görünümündedir. Karın yüzgeci yoktur. Sırt ve yanları kahverengimsi siyah, karnı açık kahverengidir. Kuyruk yüzgeci orak şeklinde olup, çok gelişmiş ve güçlüdür. Sıcak ve ılık sularda bireysel veya çift yaşar. Açık deniz balığıdır. 800 metre derinliğe inebilir.
Genelde deniz yüzeyinde, zaman zaman suyun dışına fırlayarak dolaşırlar. Ortalama üç metre boy ve yüz elli kilo kadar ağırlıkta olabilirler. Boyları beş metreye kadar ulaşabilir. Suların ısınmasıyla, üremeleri Nisan ayından başlayarak Temmuz ayına kadar devam eder.
Isı şartlarına göre Marmara ve Karadeniz arasında dolaşıp Akdeniz’e göçerler. Etçil bir balık olup, sürü halindeki diğer küçük balıkları yiyerek beslenir. Türkiye’yi çevreleyen denizlerde artık nadir görülen çok lezzetli bir balık türüdür. Akdeniz ve Ege’de yıl boyunca, Karadeniz’de ise çok nadir olsa da yaz ayları görülebilir.
Kılıç gibi uzun üst çenesi, lacivert-siyah sırt rengi ile tanınan bu balığın akrabası marlin bizim sularımızda bulunmaz. Daha çok Atlas Okyanusu’nda Bermuda civarında bulunan bu balık pişince pembemsi et rengi, kafadan kuyruğa kadar uzanan sırt yüzgeci ve yuvarlak yerine enine yassı üst çenesiyle kılıçtan ayrılır.
Her mevsimde yenebilen kılıç balığının en lezzetli zamanı yağlandığı için Eylül ve Şubat arasıdır. Bu balığın en güzel defne yapraklı şişi olur. Izgarası ve kâğıt kebabı da yapılabilir.
Kılıç Balığının Özellikleri Nelerdir?
Kılıç balığını diğer balıklardan ayıran özellikleri arasında vücut kaslarının ürettiği ısı sayesinde görüş mesafesini ve görüş değerlerini arttırması gibi birçok özelliği de bulunur. Bu görüş yeteneği sayesinde denizin metrelerce dibine bile çok rahat bir görüş sağlar. Kılıç balığı yaklaşık 800 metre derinliğe inerek denizin dibinde bile yüzebilen bir balık türüdür.
Genelde yalnız veya eşiyle birlikte gezinmeyi sever. Kılıç balığının görme durumu çok farklı kimyasal olaylar ile gerçekleşir. Ayrıca kılıç balığının vücudunda görülen kimyasal reaksiyonlar hava sıcaklığı artmasıyla ters ilişkilidir.
Örneğin kılıç balığının gözleri sıcak ortamda çok daha rahat bir biçimde görevini yapar. O nedenle bu kimyasal reaksiyonlara kılıç balığının gözleri soğuk havalarda daha çok ihtiyaç duyar. Çünkü kılıç balığının daha iyi bir görüş yeteneğine sahip olması için vücudunu hareket ettirerek ısıtmalıdır.
Kılıç balıklarının gözlerinde salgıladıkları salgı nedeniyle göz sıcaklıkları 20-25 derecelik sıcaklıkta sabittir. Kış aylarında denizin derinliklerinde, yaz aylarında ise genelde su yüzeyinde yüzerler. Kılıç balıklarını diğer balıklardan ayıran bir diğer özelliği ise çok hızlı yüzmeleridir. Saatte yaklaşık olarak 120 km’lik hızda yüzerler.
Özellikle deniz canlıları arasında en hızlı yüzen balık olarak bilinir. Hızlı yüzmesinin en belirgin nedenleri fiziki özellikleri ve vücudunda bulunan kaslardır. Kılıç balığının fiziki özelliği gereğince sivri bir yapısı olduğu için hareket sırasında denizin karşıdan yaptığı etkiyi son derece minimuma indirerek karşıdan gelen gücü ortadan kaldırırlar. İşte bu nedenle kılıç balıkları normal hızlarından biraz daha hızlı yüzer.
Kılıç balıkları tek başına yüzmek yerine genellikle çift olarak gezmeyi tercih ederler. Boyları yaklaşık olarak 3-4 metreye kadar uzayabilir. Uzunluklarının yanı sıra ağırlıkları da 200 kiloya kadar çıkabilir. Sırt ve anüs yüzgeçleri genç balıklarda birer tane yetişkin balıklarda ise bu yüzgeçlerin bir kısmı gövde ile birleştiğinden ikişer tanedir.
Kılıç balıklarının üst bölümleri mavimtırak ve alt bölümleri ise siyaha yakın gümüş rengindedir. Kılıç balıkları kendi avlarını burunlarının ucunda bulunan uzun ve sivri kılıçlar sayesinde gerçekleştirir. Sahip oldukları bu kılıç küçük balıkları avlamada oldukça etkendir. Küçük balık olarak genelde istavrit, mürekkep balığı ve torik tercih ederler.
Kılıç balığının ağzında diş yoktur. Kılıç balığının etinde kılçık bulunmaz. Dış yüzeyinde pulları yoktur. Kılıç balığında yumurtlama gerçekleştiğinde yumurtaları su yüzeyinde sürüklenir. Yumurtadan çıkan yavrular dört yaşına kadar yetişkinlere benzemez. Örneğin dişleri ve dış yüzeyinde pulları vardır. Ancak dört yaşından sonra dişler ve pullar kaybolarak üst çene ve kılıç kısmı belirginleşir.
Ayrıca yırtıcı balık grubunda yer alan kılıç balıklarını avlamak çok kolay değildir. Biraz uğraş gerektirir. Işıktan kaçtığı için karanlık gecelerde özel ağlar, dalyanlar ve bazen de zıpkın kullanılarak avlanır. Bunun yanı sıra avlandıktan sonra da çok kısa süre içerisinde satılarak hızlı tüketilir. Bu duruma en büyük etken etinin son derece lezzetli olmasıdır.
Kılıç Balığı Görünüş Özellikleri Nelerdir?
Balık kuyruğuna daralan kesitli, güçlü ve uzun, silindirik bir gövdeye sahiptir. Uzun bir tipin üst çenesi olan “mızrak” veya “kılıç”, burun ve premaksiller kemiklerden oluşur ve ayrıca dorsoventral yönde belirgin bir düzleşme ile karakterize edilir.
Genişletilemeyen ağzın alt yeri, çenelerde diş olmaması ile ayırt edilir. Neredeyse hiç doğal düşmanı olmayan bu eşsiz balık, sadece üst çenesinin gerildiği kısa keskin kılıcı için ilginç değildir. Aşağıda kılıç balığının maddeler halinde görünüm özelikleri verilmiştir:
- Torpido şeklindeki gövde, neredeyse silindirik bir şekilde gövdeye doğru inceliyor.
- Üst çene çok uzundur ve kılıç gibidir. Yukarıdan aşağıya hafifçe yassılaşır.
- Kuyruk gövdesi uzun ve dardır, kuyruğun her iki tarafında güçlü bir salma vardır.
- Dorsal ve anal yüzgeçler önemli bir mesafede bulunan iki bölümden oluşur.
- İlk sırt yüzgeci çok yüksek ve kısadır. (Bir üçgeni andırır) başa çok yakındır.
- Kılıç balığının yumurtadan çıkmış larvalarında burun kısadır. Sonradan uzar.
- Gençlerde çene dişleri geliştirmiştir; yetişkin balıklarda çenelerde diş yoktur.
- Burun uzunluğu, balığın vücut uzunluğunun yaklaşık üçte biri olan bir kılıcı andırır.
Kılıç Balığı Nasıl Yakalanır?
Kılıç balığının üst çenesinin uzantısı olan kılıcı ve yaralanınca sağa sola saldırması ona haşin ve kavgacı bir görünüş verir. Özellikle okyanuslarda yaşayan kılıç balıklarının bu görünüşleri dahada kuvvetlenir. Kılıç normal zamanlarda sakin bir balıktır. Ancak acıkınca ve darbeye maruz kaldığı zaman canavarlaşır.
Hele küçük balık sürülerinin içine girdiği zaman kılıcıyla ölüm saçan bir Azrail gibidir. İriliğinden dolayı bu balık zıpkınla tutulur. Hatta bu balığı zıpkınla yakalamak için özel tekneler yapılmıştır. Zor olmasına rağmen olta ile de avlanabilir.
Kılıç Balığı Tüketimi
Japonya, İspanya, ABD, Meksika ve Avustralya gibi ülkelerde popüler bir gıda kaynağıdır ve Japonya toplam avın dörtte birini oluşturmaktadır. Vücutta biriken metil cıva gibi toksik kimyasallardan dolayı riskli bir balık olarak kategorize edilmiştir. Bu nedenle hamile kadınların ve çocukların genellikle tüketmemeleri önerilir.
Uzun kılıcı ve büyüklüğü kılıç balığına müthiş bir görünüm verirken, provoke edilmediği takdirde insanlara hiçbir zaman saldırı yapmadığını gösteren bulgular vardır. Kılıç balığı türü tehlike altında değildir. Ancak bazı bölgelerde ki aşırı avlanma, ilerisi için endişe vermektedir.
Kılıç Balığı Temizleme ve Pişirme
Kılıç Balığı Denizlerin Şövalyesi Hakkında adlı konumuza son verirken kılıç balığı özellikleri ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.