Kivi Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Kivi Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir? Eski zamanlarda hatta bundan yaklaşık otuz yıl önce ülkemizde olmayan ve yetişmeyen bir meyveydi kivi. Anavatanı Çin ve yeni Zelanda olan bu meyve ülkemizde Marmara ve Karadeniz bölgesini çok severek buralarda bolca yetişti. Tropikal bir meyve olarak adlandırılan kivi, muzdan sonra ülkemizde bolca yetişen ve yetiştirilmeye başlanan bir meyve oldu.
Tadını bazen ekşi, bazen tatlı bazen her ikisinin karışımı bir tat olarak bulduğumuz, içi siyah çekirdeklerle dolu c vitamini deposu olan kivi, sağlık açısından bolca faydaları bulunması hasebiyle göz dolduran meyveler arasındadır.
İçinde barındırdığı A, E, K vitaminleri ve kalsiyum, çinko, magnezyum minerallerinin yanı sıra yüksek lifli olmasıyla da tercih sebebidir. Sindirim sistemini destekler, kalp sağlığına iyi gelir ve göz hastalıklarına karşı koruma sağlar. Günlük C vitamini ihtiyacı 1 veya 2 kivi ile karşılanabilir. Düşük oranda şeker içerir, kalorisi düşüktür. Kivi nadir de olsa alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Kivi Nedir?
Ana vatanının Çin olduğu bilinen kivinin 20. yüzyılın başlarında Yeni Zelanda’da popülerleştiği ve günümüzde sıklıkla Akdeniz ülkelerinde yetiştirildiği bilinmektedir. Dünya üzerinde, kivi üretimi yapılan ülkeler İtalya, Yeni Zelanda, Yunanistan, Fransa, Şili ve Türkiye’dir.
Ülkemize 20. yüzyılın sonlarına doğru gelen kivi; Karadeniz, Marmara ve Ege bölgesinin ılıman iklim özelliklerine rahatlıkla uyum sağlamıştır. Yalova, Rize ve Ordu kivi üretiminde önemli illerimizden olup, Marmara ve Ege’de sulama ile Karadeniz Bölgesi’nde ise düzenli yağış rejimi sayesinde kolaylıkla yetiştirilmektedir. Dünyada kivi ihracatının ortalama %50’si Yeni Zelanda’da yapılmaktadır.
Tropikal bir meyve olan kivi, sağlık açısından çok önemli bir meyvedir. Kivinin dünyaya yayılmaya başladığı ilk yer Çin’de bulunan Yangsite isimli vadidir. Sadece buraya özgü olan kivi ağaçları, sonraki yıllarda pek çok Avrupa ülkesi tarafından yetiştirilen bir meyve olmuştur.
Kivinin keşfedilme tarihine bakıldığında henüz 1900’lü yılların başlangıcında olması, diğer meyvelere göre insan yaşamına yeni girmiş sayılır meyveler arasındadır. Kivinin bu denli önemli olması ve ticareti yapılacak kadar değerli görülmesindeki en temel etken, kivinin içeriğinde bulunan vitaminlerdir. Bu vitaminlerin bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Rengi ve görüntüsü düzgün, fazla sert olmayan kiviler tüketime uygun olmakla beraber, olgunlaşmamış kiviler bir süre oda sıcaklığında bekletilerek olgunlaştırılabilmektedir. Serin ve nemli bir ortamda yaklaşık bir hafta taze kalmaktadır.
Besin değerinin yanı sıra, aroması, kokusu ve egzotik görüntüsü ile ilgileri üzerine çeken kivi; reçel, tatlı ve kokteyl yapımında, E vitamini içeriği sayesinde ise kozmetik ürünlerde sıklıkla tercih edilmektedir.

Kivinin Özellikleri Nelerdir?
Besin değeri açısından son derece kıymetli bir özelliğe sahip olan kivi, son yılların en çok tercih edilen meyveleri arasında yer almaktadır. Bir kivinin içinde yaklaşık bine yakın çekirdek bulunmaktadır. İlk hasat edildiğinde sert ve ekşimtırak bir tada sahip olan kivi, bir hafta beklettikten sonra gerçek olgunluğuna ulaşmakta ve tatlı bir lezzet kazanmaktadır.
Meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra, kremalı pastalara en çok yakışan tropik meyveler arasındadır. Ağacı asma yaprağını andırsa da, kivi asmaları daha güçlü yapıdadır. Ayrıca mevsiminde verimli hasat elde edebilmek için ilkbaharın sert geçen rüzgârlarından kivi asmaları korunmalıdır.
Tırmanıcı ve sarmalayıcı özellikte olan kivi yedi metreye kadar uzayabilmektedir. Ana gövdesi yirmi santime kadar kalınlaşabilen kivinin, genç sürgünleri parlak kırmızı renktedir. Asma gibi uzama şekli gösterdiğinden, bu sürgünlerin desteklere dayandırılması gerekmektedir.
Uzayan bu sürgünler ilk başta kalp şeklinde, üst yüzü parlak ve kenarları dişli yapraklara sahiptir. İki evcikli bir bitki olan kivinin beyaz ve pembe renkte çiçekleri olmaktadır. Yaz aylarında çiçek açan kivi ağacı, sonbaharda 40-100 gram ağırlığında meyveler vermektedir. Normal boyutta bir kivi meyvesinde ortalama 1200 adet çekirdek bulunmaktadır.
Kivinin Faydaları Nelerdir?
Kivi vücut sağlığı açısından önemli vitamin ve mineraller içerir. İçeriğinde bulunan bileşenler her yaştan insan için faydalıdır. Özellikle gelişim çağındaki çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve solunum hastalıklarından korunmak için düzenli olarak tüketmesi gerekir.
Kivi meyvesi içerdiği zengin lif değeri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli olarak tüketildiğinde antioksidan özelliği sağlıklı bir şekilde zayıflamaya yardımcı olur İçerdiği yüksek miktarda lifle sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler.
Ayrıca kan basıncını düşürerek ve kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp sağlığını korur. Görme kaybının en önemli nedenlerinden biri olan makula dejenerasyonundan ve pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar. Aşağıda kivinin faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:
- Yaşlılarda meydana gelen göz hastalıklarının önüne geçmektedir.
- C vitamini bakımından değeri en yüksek meyve kividir.
- Kivi pektin maddesi bakımından zengin içeriğe sahiptir
- Düzenli tüketildiğinde vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar
- Bağırsakları çalıştırır.
- Kivi kan sulandırma özelliği ile kan basıncının dengede tutar.
- Kivi tansiyonun düzenli olmasını sağlamaktadır.
- Çok fazla lif içerdiğinden, sindirimin düzenli çalışmasını sağlar.
- Gözlere iyi gelir.
- Sağlıklı bir şekilde kilo vermede yardımcıdır.
- Grip ve nezle gibi kış hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Astım ve bronşit hastalığına iyi gelir.
- Sağlıklı ve parlak bir cilde ulaşmanızı sağlar.
- Uzmanlar diyabet hastasının kivi tüketebileceğini söylemektedir.
Kivi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kivi Bağışıklık Sistemini Güçlendirir mi?
Kivi, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması çalışmasına katkıda bulunur. Kivi yemek, antimikrobiyal ve antifungal etkileri nedeniyle soğuk algınlığı ve grip gibi mevsimsel enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca kivi, yararlı bakteriler olan Staphylococcus aureus ve Streptococcus pyogenes gibi bakterileri çoğaltarak sağlığımıza ve bağışıklık sistemimize katkı sağlar.
Kivinin Sindirime Faydası Var mı?
Kivinin faydaları, sindirim sistemimiz için de önemli katkılar sunar. Kivinin içindeki değerli besinler ve lif, sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur. Kivinin müshil özellikleri, kabızlık sorununa da iyi gelir; çünkü kivi bağırsak sistemini uyararak kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur. Bu meyvenin doğal müshil özellikleri (esas olarak lif içeriğinden dolayı) dışkıya daha fazla hacim verir ve yumuşatır.
Kivi Cilt Bakımına Yararlı mı?
Kivi, kollajen sentezine önemli katkıları nedeniyle sağlıklı ve pürüzsüz bir cildin korunmasına katkıda bulunur. Kivinin içindeki yüksek miktarda C vitamini, ciltte kesiklerin ve sıyrıkların iyileşmesini hızlandırmasına yardımcı olur. Bu harika meyve, ultraviyole radyasyonun cilt üzerindeki zararlı etkilerini de azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca kivi, içerdiği antioksidanlar nedeniyle doğal bir yaşlanma karşıtıdır.
Kivi Yüksek Tansiyonu Düşürür mü?
Kivinin faydaları arasında hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyona iyi gelmesi de vardır. Kivi içerisindeki biyoaktif maddeler vücuttaki kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, inme ve kalp krizi de dâhil olmak üzere yüksek tansiyonun neden olduğu belirli kardiyovasküler sağlık sorunlarının riskini azaltmanıza yardımcı olur.
Kivi C Vitamini Bakımından Zengin mi?
Kivinin faydaları olarak en önemli maddelerden biri, içerdiği yüksek miktarda C vitaminidir. Kivi, sağlığı destekleyen etkileyici miktarda C vitamini, fenolik bileşikler ve karotenoidler sunar. Kivi, portakal ve greyfurta kıyasla, daha güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Tüm bunlar, insan sağlığına zararlı olan ve DNA’ya hasar veren oksidatif serbest radikal hasarından korunmanızı sağlar.
Kivinin Şeker Hastalığına Faydası Var mı?
Şeker hastalığına sahip insanların kiviyi tercih etmesinin belki de en önemli nedeni, kivinin şeker seviyelerini yükseltmemesidir. Çünkü kivi, düşük bir glisemik indekse sahiptir. Bir araştırma, kivinin şeker hastaları üzerindeki olası etkisini araştırmıştır. Bu araştırmada, kivi yemenin şeker hastalığının önlenmesi için çok önemli olan adipogenezi düzenlediğini göstermiştir.
Kivi Astım Semptomlarını Azaltır mı?
Kivinin faydaları arasındaki başı çeken madde astıma iyi gelmesidir. Kivi, içindeki C vitamini ve yüksek antioksidan seviyeleri nedeniyle astım semptomlarını hafiflettiği bilinmektedir. Kivi yemek, akciğer sağlığını iyileştirebilir ve nefes alırken hırıltı, nefes alırken göğüs ağrısı, nefes alırken sırt ağrısı ve nefes darlığı gibi solunum sorunlarını önlemenize yardımcı olur.
Kivinin Kanseri Önlemeye Faydası Var mı?
Kanser hastaları da kivinin faydalarından istifade edebilir. Dr. Sachin Tyagi‘e göre, kivi özleri kanser hücresi çoğalmasını engeller ve vücudu DNA hasarına karşı korur. Kivi, sağlıklı hücreleri etkilemeden kanser hücrelerini hedef alır. Antioksidanlar, karotenoidler, vitaminler ve lif de kivinin kanseri önlemede veya iyileştirmede etkinliğine olumlu katkılar sunar.
Kivinin Demir Eksikliğine Faydası Var mı?
Kivi, zengin bir C vitamini kaynağıdır ve içerisinde demir eksikliği bozukluklarını önlemeye yardımcı olan birçok bileşen bulunur. Muz, zengin bir demir kaynağı iken, kivi muza kıyasla daha zengin bir demir kaynağıdır. Eğer demir eksikliği anemisi gibi sorunlarınız varsa, kivi yiyebilir veya kivi suyu içebilirsiniz.
Kivi Görme Yeteneğini Geliştirir mi?
Kivinin faydaları göz sağlığınıza da iyi gelir. Kivi, gözleriniz için önemli besin maddeleri olarak kabul edilen fitokimyasallar olan lutein ve zeaksantin açısından zengin bir kaynaktır. Bu yararlı bileşenler sizi A vitamini ile birlikte katarakt, yaşa bağlı maküler dejenerasyon ve diğer görme rahatsızlıklarından korur.
Kivi Kilo Vermeye Fayda Eder mi?
Kivi, kilo vermek isteyen insanlar için de diyetlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Çünkü kivi oldukça az miktarda kalori içerir. 100 gramlık bir kivi, ortalama olarak sadece 55 kalori içerir. Kivide bulunan ve kilo vermeyi destekleyen bir diğer şey de çözünür liftir. Çözünür lif, tokluğu desteklediği ve açlığı hafiflettiği için, sizi fazla yemek yemekten kurtarabilir.
Kivi Uyku Kalitesi Sağlar mı?
Bir araştırmaya göre, kivi, uyku bozukluğu olan yetişkinlerde uyku kalitesini artırmaya yardımcı olan iyi bir serotonin kaynağıdır. Bu nedenle kivi, uykuya dalmanıza da yardımcı olabilir. Bununla birlikte, yine de bu konu hakkında daha fazla bilimsel araştırma gereklidir. Bu lezzetli meyve, uykuya neden olan ve etkili bir bitki bazlı yatıştırıcı olarak kabul edilen quercetin, naringenin, kateşin ve epikateşin gibi flavonoidler içerir. Bu nedenle kivi doğal bir uyku yardımcısıdır.
Kivi Kan Pıhtılaşmasını Azaltır mı?
Kesik ve yaralardan dolayı kanın durması için pıhtılaşması gerekir. Bunların haricinde kan pıhtılaşması meydana gelirse, vücuda kan dolaşımı aksayacağından dolayı felç ve damar sertliği gibi ciddi riskler ortaya çıkar. Bir araştırma, kivinin pıhtılaşma riskinin önüne geçebileceğini vurgulamaktadır. Araştırmada kivinin kan damarları üzerinde fibrinolitik etkisinin, pıhtılaşmaya bağlı sağlık sorunlarının önlenmesine katkıda bulunabileceği belirtilmiştir.
Kivinin Hamilelere Faydası Nedir?
Kivinin faydalarından hamilelik döneminde olan kadınlar da faydalanabilir. Kivi, hamilelik dönemindeki bir kadın için mükemmel bir meyvedir. Çünkü kivideki folat, doğmamış bebeklerde doğum kusurlarının ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olur, beyin ve bilişsel büyümeleri için gereklidir. Kivide bulunan C, E ve K vitaminleri gibi hayati besinler de anne adayları ve doğmamış bebekleri için oldukça sağlıklıdır
Kivi Cinsel Gücü Artırır mı?
C vitamini deposu olan kivi, bu sayede cinsel gücü de artırıyor. Sabah bir kâse yenmesini tavsiye eden uzmanlar, ara öğün olarak da kivinin tüketilmesinin cinsel gücü artırıcı etkiye sahip olduğunu söyledi. Nitekim bir adet kivi günlük alınması gereken C vitamini ihtiyacını karşılarken, kan şekeri kontrolünü de sağlıyor.
Kivi Nerede Yetişir?
Kivi ağacı en çok Marmara ve Karadeniz bölgeleri gibi denizden yüksek olan, nem ve yağış alan yerlerde sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilir. Bu bölgelerden birinde yaşıyorsanız kivi ağacınızı yetiştirebilmek için oldukça şanslısınız. Kivi yetiştiriciliği ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yoğunluk gösterir.
Kivinin Kalp Sağlığına Faydası Nedir?
Kivi, C vitamini, E vitamini ve potasyum ile birlikte kardiyovasküler sağlığı koruyucu etkisi olan polifenoller açısından zengindir. Kivi ayrıca yüksek düzeyde sağlıklı lif içerir. Lif, LDL (kötü) kolesterolü düşürerek kalp hastalığı için risk faktörlerini (kalp içindeki atardamarların sertleşmesi gibi) azaltabilir. Kalp sağlığınızı desteklemesi için kiviyi afiyetle yiyebilirsiniz.
Kivinin Zararları Nelerdir?
Kivinin zararları hakkında endişelenmenize gerek yoktur, çünkü kivi birçok insan için zararsız bir meyvedir. Ancak, alerjisi olan insanlar yine de dikkatli olmalıdır. Kivi yediyseniz ve alerjik reaksiyon tetiklediğinizi düşünüyorsanız, boğazda gıcık hissi, yutkunma sorunları ve kusma yaşayabilirsiniz. Bu semptomlar ortaya çıktığında doktora gitmeniz önemlidir.
Şayet Fındık, avokado, lateks, buğday, incir veya haşhaş tohumlarına alerjiniz varsa, kivi alerjisi riskiniz de var demektir. Kivi
Nadir durumlarda kivi kanın pıhtılaşmasını yavaşlatarak kanamayı artırabilir ve bu, kanama bozukluklarının şiddetini artırabilir. Kanama bozukluğunuz varsa veya ameliyat olmak üzereyseniz kivi yemekten kaçınmalısınız.
Şunu da belirtmek gerekir ki; kivi, kalsiyum oksalat kristalleri kaynağıdır. Kivi gibi oksalat açısından zengin gıdaların aşırı tüketimi, bazı insanlarda böbrek taşı oluşumunu teşvik edebilir.
Ayrıca kalsiyum ve magnezyum da dâhil olmak üzere bazı besin maddelerinin vücuda emilimini engelleyebilir. Hamile veya emziren kadınlar bu meyveyi tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Çünkü kivinin doğal kan inceltici özellikleri vardır.
Kivi Neye İyi Gelir?
Kivi Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, başka kivi ile alakalı videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.