Bitkiler

Zeytin Yaprağı Faydaları Hakkında 17 Bilgi

Zeytinyağı gibi faydalı olan; ama üstüne basarak geçip gittiğimiz zeytin yaprağının faydalarını biliyor musunuz?

Zeytin Yaprağı Faydaları Hakkında 17 Bilgi

Zeytin Yaprağı Faydaları Hakkında 17 Bilgi; zeytin ağacı eskiden beri bolluğun, bereketin, refahın, huzur ve saadetin simgesi olmuş, sadece bir zeytin dalı ise barışın sembolü olmuştur. Rabbimiz kutsal kitabımız kuran-ı kerimde zeytine yemin etmiş, böylece zeytinin şifası ve faydaları bir yana sadece bu yemin sebebiyle Müslümanlar nezdinde zeytinin değeri ve itibarı artmıştır.

Öte yandan zeytinin ve zeytinyağının faydaları herkesçe bilinse de zeytin yaprağından gelen şifa herkes tarafından bilinmemektedir. Oysa zeytin yaprağından gelen şifa zeytinin ve zeytinyağının gölgesinde kalacak kadar küçük değildir.

Zeytin yaprağı üzerine yapılan eşitli birkaç araştırma, zeytin yaprağının oluşturduğu infüzyonun birçok hastalık ve semptomlara karşı çalışan sıra dışı sağlık özelliklerine sahip olduğunu ortaya koydu. Bitki kökenli kimyasallar aslında bitkilerde bulunan kimyasallardır ve bitkiyi hastalıklara ve zararlı böceklere karşı korumayı amaçlar.

Biz de bu bitkileri tükettiğimizde bu bitki kökenli kimyasalları vücudumuza çekeriz ve bizi de aynı zararlardan korumasına olanak sağlarız. Zeytin yaprağında bulunan bitki kökenli kimyasallardan biri “Oleuropein” olarak adlandırılır ve bu da zeytin yaprağının sağlığa olan faydasından sorumlu olan temel aktif içeriklerden biridir.

Zeytin yaprağı vücutta virüslerin üremesini önleyerek virüslerle mücadele eden bir özellik sağlar. Düşük kolesterol, kan basıncı düşüklüğü, kan şekeri, enfeksiyonlar, soğuk algınlığı gibi birçok alanda sağlığa katkıda bulunur. Zeytin yaprağının bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği bulunmaktadır. Aşağıda zeytin yaprağının faydaları hakkındaki maddelere geçmeden önce zeytin yaprağının tarihçesine bir göz atalım:

Zeytin Yaprağının Tarihçesi

Araştırmacılar zeytin ağacının ortaya çıkışının 6000-7000 yıl önce İran-Mezopotamya bölgesinde olduğunu tahmin ediyorlar. Bu kısa ağaç nadiren 15 metreyi geçiyor ve sahip olduğu çiçekler küçük, beyaz ve tüyümsü. Yaprakları ise gümüş-yeşil renk aralığındadır. Zeytinler yeşilden mor aşamaya geçerken toplanıyorlar.

1800’lerin erken dönemlerinde zeytin yaprakları ezilerek ateşi düşürmek için kullanılmışlar. Birkaç on yıl sonra ise çayların içerisinde sıtma tedavisinde kullanılmışlar. Fas tıbbında, zeytin yaprakları kan şekerinin dengelenmesi ve diyabet kontrolü için demleniyorlar.

Zeytin yapraklarında bulunan secoiridoid oleuropein adlı bir biyoaktif bileşen, yapraklardaki kuru madde miktarının %9 kadarını oluşturuyor. Diğer biyoaktif bileşenler arasında secoiridoidler, flavonoidler ve triterpenler bulunuyorlar. Bu bitkisel metabolitler hücre sinyali yollarında fayda sağlıyorlar ve antioksidan etkilere sahipler.

Zeytin yaprağındaki birincil bileşen olan oleuropein, 1900’lerin başlarından beri dikkat çekiyor çünkü virüs, mantar ve bakteri karşıtı özellikleri var. Çalışmalar bir polifenol olan oleuropeinin tansiyonu doğal yoldan düşüren ve kardiyovasküler hastalıkları önleyen güçlü bir antioksidan olduğunu gösteriyorlar. Oleuropein aynı zamanda hayvanlarda tümörlerin küçülmelerini ve yok olmalarını sağlayan kanser karşıtı özellikler de gösteriyor.

Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Zeytin yaprağı, doğal bitkisel, antibiyotik ve antioksidan olması nedeniyle hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor. İçerisinde bulunan oleuropein ve eleonik asit aktif bileşenlerinin anti mikrobiyal ajan olarak görev yaptığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış. Ayrıca ateş düşürücü ve damar sertliğini giderici özelliklere de sahiptir.

Zeytin yaprağı ekstresi antibiyotiklerle tedavi edilemeyen bazı nezle ve gripler için son derece faydalı bir bitkisel kaynaktır. Zeytinyağı gibi yaprak ekstresi de iyi bir kalp dostudur. Tansiyonu ve kan kolesterolünün yüksek düzeylerini düşürmektedir. Aşağıda zeytin yaprağının faydalarını maddeler halinde sıralayalım:

01 – Zeytin yaprağı bakteri, virüs ve hatta mantar enfeksiyonlarına karşı savaştığı için çok çeşitli hastalıkların tedavisinde etkilidir. Bu arada zeytin yaprağı sıtma, çocuk felci, sedef hastalığı, alerjiler, soğuk algınlığı, tüberküloz, çeşitli enfeksiyonlar (karaciğer, diş, kulak ve diğer birçok organda gerçekleşen), kronik yorgunluk ve daha fazlasına karşı mücadele eder.

02 –  Zeytin yaprağı geleneksel olarak bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını iyileştirmek ve vücudun istilacı organizmalar ile mücadelesini güçlendirmek için kullanılmaktadır. Taze zeytin yaprağından elde edilen sıvı esansın, yeşil çay özünün neredeyse iki katı ve C vitamininden 4 kat daha fazla antioksidan kapasitesine sahip olduğu ortaya konulmuştur.

03 – Zeytin yaprağının çeşitli virüslere karşı muhteşem bir şekilde savaşmasından dolayı, viral hastalıkları önleme ve iyileştirmede etkilidir. Soğuk Algınlığı, grip, nezle gibi mevsimsel hastalıklar zeytin yaprağının iyileştirdiği viral hastalıkların başında gelir.

04 – Tüm bu faydalara ek olarak zeytin yaprakları, oksitlenmeyi önleyerek LDL (kötü kolesterol) oluşumu ile savaşma yeteneğine sahiptir. Bu oksitlenmiş kolesterol kötü kolesterol olarak addedilmektedir ve sağlığımız için zararlıdır. Zeytin yaprağı kötü kolesterolü düşürür.

05 – Oleuropeinin kan damarlarını rahatlatması, tansiyonu düşürmesi ve hatta kan pıhtılaşması oluşumunu önlemesi yetenekleri bulunmuştur. Buna ek olarak zeytin yaprakları, düzensiz kalp atışını durdurmaya, koroner atardamarlardaki kan akışını hızlandırmaya ve kan şekeri seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur.

06 – Zeytin yaprağının en yaygın kullanımlarından biri de vücuttaki çeşitli enfeksiyonları iyileştirmesidir. Oleuropeinin anti mikrobiyal faaliyeti yani iltihaplanmayı önler. Böylece şeker hastalığını ve en önemlisi de kalp ve damar hastalıklarının tetikleyen inflamasyon etkisini kaybeder.

07 – Zeytin yaprağı ayrıca, serbest radikallerin hareketini etkisizleştiren fenol ve antioksidanlar içermektedir. Serbest radikaller DNA oluşum sürecine zarar veren aktif maddelerdir. DNA’ların yeniden üretiminin zarar görmesi hücrelerin daha hızlı bir şekilde yaşlanmasına neden olur.

08 – Oleuropein ve zeytin yaprağında bulunan diğer bileşimler, zeytin yaprağını bakteri ve virüsler gibi çeşitli mikro organizmalara karşı mücadelede etkili hale getiren eşsiz bir özelliktir. Bu maddeler virüslerin amino asit üretme yeteneklerini zayıflatır ve böylece tekrar üretilmesini ve çoğalmasını engeller. Bu bileşenler mikro organizmalara karşı savaşır ve aslında antibiyotiklerin başaramadığını başarırlar.

09 – Zeytin yaprağının faydaları arasında kemik sağlığı üzerinde yaratmış olduğu etkiler de bulunmaktadır. Vücutta kemiklerin gelişiminde görevli olan hücrelerin sağlığını korur. Bu özelliği özellikle ileri yaşlarda olan kadınlarda gelişebilecek kemik erimesine karşı oldukça faydalıdır.2011 yılında İspanyolların yaptığı bir araştırmada oleuropeinin kemik geliştiren hücrelerin üretimini hızlandırdığını ve böylece kemik yoğunluğu kaybını önlediği ve kemik erimesi ile mücadele ettiğini ortaya koymuştur.

10 – Zeytin yaprağı özü tümör önleyici etkiye sahip olduğu fareler üzerine yapılan deneylerde ortaya konulmuştur. Tümör tedavisinin son safhalarında tümör hacmi önemli ölçüde azalmıştır. Ayrıca diğer çalışmalar da meme kanserini önleyici yeteneklere sahip olduğunu ve meme kanserinin doku kültürünün büyümesini durdurduğunu ortaya koymuştur.

11 – Zeytin yaprağı bitkisinin faydaları araştırılırken karşımıza çıkan en popüler etkilerden biri de zayıflamaya olan katkısıdır. Zeytin yaprağı faydaları arasında ödem atma ve zayıflatma birçok kişinin dikkatini çeker. Antioksidan maddeleri yoğun şekilde barındıran zeytin yaprağı, kilo vermek isteyenler tarafından tüketildiği takdirde metabolizma hızını yükseltir. Ödem problemini giderir ve sağlıklı beslenme şartı ile kilo vermenize yardım eder.

12 – Diyet beslenmesinde ara öğünlerde zeytin yaprağı ile çay hazırlayıp tüketebilirsiniz. Çünkü zeytin yaprağı çayında tok tutma özelliği bulunur. Kan şekerini dengelediği için daha az acıkmanızı sağlar. Bu görevlerine ilave olarak size enerji de verir ve daha dinç olmanızı destekler. Zeytin yaprağı kaynatıp içmek sindirim sistemi için de sağlıklı ve temizleyici bir yöntemdir.

13 – Zeytin yaprağının faydalarını sayarken fiziksel etkilerin yanında psikoloji üzerindeki etkilerine de değinmek gerekir. Zeytin yaprağında bulunan mineraller, sinir sistemini düzenler ve stresten uzak kalmanızı sağlar. Ayrıca bu etkisi ile daha rahat uykular sizi bekler. Zeytin yaprağında bulunan antioksidan maddeler, sizi gergin ve yorgun hale getiren etkenleri ortadan kaldıracaktır.

14 – Kalp sağlığını korumak için zeytinyağı tüketen kişiler, zeytin yaprağını da unutmasın. Zeytin yaprağındaki vitaminler ve antioksidan maddeler sayesinde kalp krizi riskini en aza indirebilirsiniz. Tansiyonu da dengelediği için ciddi rahatsızlıklara karşı bir önlem olmaktadır.

15 – Zeytin yaprağının beyne faydaları olduğu da söylenmektedir. Zeytin yaprağı antioksidanlar sayesinde hasar oluşumlarını önlemede etkili olmaktadır. Alzheimer ile mücadele etmek ve beyin fonksiyonlarının zayıflama ihtimaline karşı önlem almak istiyorsanız, zeytin yaprağı tüketmelisiniz.

16 – Zeytin yaprağı içerdiği bileşenler sayesinde karaciğere çok faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre karaciğer yağlanmasının azalmasını sağladığı ve karaciğer yağlanmasının tedavisinde epey etkileri olduğu gözlemlenmiştir.

17 – Zeytin yaprağı cilt hücrelerinin yenilenmesini ve kırışıkların giderilmesini sağlar. Düzenli olarak zeytin yaprağı çayı tüketmek cildin daha canlı ve ışıl ışıl görünmesini sağlayacaktır. Zeytin yaprağının bir diğer kullanımı ise eski zamanlarda sıtma hastalığının geçirmek için tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır.

Zeytin Yaprağı Faydaları Hakkında 17 Bilgi

Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

Bu kadar çok zeytin yaprağı faydasını saydıktan sonra aklınıza gelen ilk şey “Zeytin yaprağının nasıl tüketilmesi gerektiği” hakkında olması muhtemeldir. Zeytin yaprağını tazeyken çiğ olarak yiyebilirsiniz.

Fakat zeytin yaprağını yeşil halinde demleyerek çayını içebilir veya yine zeytin yapraklarını kurutarak, baharat şeklinde de kullanabilirsiniz. Hemen aşağıda zeytin yaprağı çayının hazırlanışını yazalım:

Eğer zeytin ağaçlarına ulaşma imkânınız varsa kendi çayınızı yapabilirsiniz. Sadece zeytin yapraklarının iyi bir kaliteye sahip olduğundan ve haşere ilacı ile ilaçlanmadığından emin olun. Zeytin yapraklarını çiy henüz kurumuşken kuşluk vakti toplayın. Yapraklar ideal olarak sadece 65 santigrat derecenin altında fırında kurutulmalıdır.

Zeytin ağacından toplanan yapraklar kuruduktan sonra kurutulan zeytin yaprakları nane gibi ovalanarak ufaltılır. Bir yemek kaşığı kuru zeytin yaprağını bir fincan sıcak suda 10 veya 15 dakika demleyin ve daha sonra süzgeçten geçirin. Günde üç fincan içebilirsiniz. Çayın acı olmasından dolayı bal ile tatlandırın. Bu çayı, mide irritasyonundan kaçınmak için yemekle birlikte tüketebilirsiniz.

Zeytin Yaprağı Çayı Zayıflatır mı?

Zeytin yaprağı çayında bulunan maddeler arasında oleuropein maddesi de yer alır. Bu madde sayesinde zayıflamak mümkündür. Ödem atma görevini yapan bu bitki çayı, yağ yakımının hızlanmasını da destekler.

Sağlıklı beslenme programınıza dâhil ettiğiniz bu çay ile zayıflayabilirsiniz. Sindirimi düzenleyen ve bağırsakları temizleyen zeytin yaprağı çayı diyet beslenmenize eklenebilir. Zeytin yaprağı çayı, diyeti desteklemesi ve zayıflamaya yardımcı olması için içiliyorsa aç karnına içmek daha uygun olur. Ve tabi ki uygun koşullarda, uygun miktarda yapılan sporda zayıflamaya katkı sağlayacaktır.

Zeytin Yaprağının Zararları Nelerdir?

Tansiyon ve kalp ilacı kullanan kişilerin zeytin yaprağı çayını içmesi önerilmez. Son zamanlarda safra kesesinde oluşan bir taş rahatsızlığınız varsa, zeytin yaprağı çayından uzak durmalısınız. Ayrıca gebelik ve emzirme döneminde de çayın doktor onayı ile beraber tüketilmesi uygun görülür.

Altı yaşın altındaki çocukların zeytin yaprağı çayı içmesi önerilen bir durum değildir. Kas ve kemik gelişimine destek olmak için süt ve süt ürünlerinin verilmesi tavsiye edilir. Bitki çayları ilaç ile beraber etkileşime girebilir. Bu etkileşim sonunda ise aniden kan şekerinin yükselmesi ya da düşüşü yaşanabilir.

Kas gevşetici ve rahatlatıcı olması yönüyle gebelik döneminde düşük riskini meydana getirebilir. Kullanmak isteyenler doktor ile görüşmelidir. Emziren annelerin ise zeytin yaprağı çayı, süt miktarını etkileyebilir.

Zeytin Yaprağı Çayının Faydaları Nelerdir?

YouTube video

Zeytin Yaprağı Faydaları Hakkında 17 Bilgi adlı konumuza son verirken zeytin yaprağı çayı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu