Komodo Ejderi Nedir Özellikleri Nelerdir?
Komodo Ejderi Nedir Özellikleri Nelerdir? Esas itibariyle sürüngenlerin tamamı insana hoyrat ve sevimsiz gelir. Çok nadirdir sürüngen türünden bir hayvanın sevilmesi veya beğenilmesi. Komodo ejderleri de sürüngenler sınıfındandır. Adeta kertenkelenin çok gelişmiş bir versiyonu gibi görünen bu hayvanlar, kertenkeleden çok daha çirkin, doymak bilmez, et obur bulduğunu yiyen ve beslenmelerinin büyük bir kısmını leşlerden sağlayan temizlikçi sürüngenlerdir.
Boyları üç metreyi bulan ve seksen kiloya kadar ulaşabilen komodo ejderleri ebatları gereği süper yırtıcılardır. Yaşadıkları coğrafyaya hükmeden komodo ejderleri yemek konusunda seçici davranmaz, yakalayabildikleri her şeyi yerler.
Zaman zaman insanlara da saldırdıkları görülen komodo ejderlerinin salyaları zehirlidir. Zehirli ısırıkları olan komodo ejderlerinin alt çenesinde birkaç toksik protein salgılayan iki bez vardır. Salyalarının zehirli olması bu yüzdendir.
Komodo Ejderi Nedir?
Komodo ejderi Asya’da yaşayan dünyanın en büyük kertenkele türüdür. Günümüzde sadece Asya ülkelerinden Endonezya’ya bağlı Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang ve Padar adalarında yaşar. Dünyaca ünlü bu kertenkele türü adını Endonezya’nın Komodo Adası’ndan alır. Dünyanın en büyük ve en tehlikeli yırtıcıları arasında yer alan Komodo ejderinin boyu yaklaşık olarak üç metreye kadar ulaşabilmektedir.
Genel olarak maksimum ağırlığı seksen kilo civarında olan Komodo ejderi, nadiren bu kilonun üzerine çıkar. Yapılan araştırmalar sonucunda Komodo ejderinin dört milyon yıl öncesinde Avustralya topraklarında da görüldüğü tespit edilmiştir.
Kıtaların hareketi sonucunda birbirinden ayrılan ve denizler ile okyanuslar arasında adalar oluşturan toprak parçaları içinde gelen Komodo ejderi, günümüzde Avustralya topraklarında görülmese de Endonezya adalarında sıkça rastlanılan oldukça tehlikeli bir yırtıcıdır.
Yeryüzünde halen varlığını sürdüren ve bunu milyonlarca yıl boyunca başarmış olan Komodo ejderi, yumurtlayarak üremektedir. Tek bir doğumda yaklaşık olarak yirmi adet yumurta üreten Komodo ejderi, doğum safhasını Mayıs ve Ağustos aylarında geçirir. Uzun yıllar boyunca hayatta kalabilen Komodo ejderi, kendi türünün en saldırgan yırtıcılarından biridir.
Yaklaşık olarak otuz yıllık bir ömre sahip olan Komodo ejderi, ilk olarak 1910 yılında resmi kayıtlara geçmiştir. Batılı bilimciler tarafından ilk resmi keşfi yapılan Komodo ejderi, kısa sürede dünyanın ilgisini çekmiş ve halen de soyu tükenme tehlikesi altında olan canlılar arasında sayılmıştır.
Endonezya yasaları uyarınca koruma altına alınmış olan Komodo ejderi, Komodo Ulusal Parkı’nda da korunarak neslinin ileriki dönemlere taşınması amaçlanmaktadır. Dünyada insan yiyen nadir canlılar arasında olan Komodo ejderi, bu anlamda da insanlar için ciddi bir tehlike anlamına da gelmektedir.
Komodo Ulusal Parkı kayıtlarına göre 1974 ile 2012 yılları arasında geçen 38 yılda toplam 24 adet vaka yaşanmıştır. Bu vakalarda Komodo ejderi insanlara saldırmış ve bunlardan beşi ölümcül şekilde sonuçlanmıştır.
Sıra dışı bir avlanma tekniğine sahip olan Komodo ejderi, irili ufaklı bütün canlıların potansiyel avcısı konumundadır. Özellikle kendisinden boyut olarak çok daha fazla büyük olan canlılara karşı da çeşitli saldırı mekanizmaları geliştirmiş olan Komodo ejderi, başta bufalolar olmak üzere birçok canlıyı yaralayarak yarasının kendi dilinde bulunan bakterilerden iltihap kaparak 3 ile 5 gün içinde ölmesi sağlamaktadır.
Sonrasında ise avını takip eden Komodo ejderi, için ziyafet zamanı anlamına gelmektedir. Dünyanın en vahşi hayvanları arasında yer alan Komodo ejderi, yeryüzünde yaşayan her canlı için büyük tehlike arz etmektedir. Bunlar arasında filler ve aslanlar da yer almaktadır.
Komodo Ejderinin Özellikleri Nelerdir?
Kıtlık dönemlerinde veya normal şartların altında komodo ejderlerinin yavru ejderleri yediği gözlemlenmiştir. Yavru komodo ejderleri bundan dolayı belirli bir büyümeye ulaşana kadar korunmak için ağaçlarda yaşayabilirler. Yetişkinlik dönemlerinde ise tamamen karasal hayvanlara dönüşürler.
Nereden bakarsanız bakın bu canlılar tam donanımlı makinelerdir. 2.5 santim uzunluğunda 60 diş ve kemikli, pullu yapıda bulunan kurşungeçirmez bir derileri bulunur. Ekosisteminde en büyük avcı olan komodo ejderi bu özellikleri sayesinde kendinden çok büyük avcıların üzerine korkusuzca gidebilir ve vücut ağırlıklarının %80’i kadar yiyecek tüketebilirler.
Komodo ejderleri tipik olarak avlarının üstlerine gelmesini sabırla bekleyen veya onlara sinsice yaklaşarak bir ısırıkla zehirli tükürüğünü bırakan kurnaz canlılardır. Gözüne kestirdiği herhangi bir hayvan olabilir. Zehrini hayvana enjekte etmiş olan ejder, avının zehir tarafından alt edilmesini bekler.
Isırılan hayvanı bir geyik olduğunu düşünürseniz, zehri bir kez bünyesine aldıktan sonra ejderin kadrajına girmiş demektir. Kilometrelerce uzağa kaçmış olsa bile artık onun için bir sondur çünkü on kilometre uzaklıktan avının kokusunu tespit edebilen gelişmiş bir dilleri vardır ve istisnasız komodo ejderinin en mükemmel organıdır.
Daha önceleri komodo ejderi ısırıklarının avının üzerinde enfeksiyona veya toksik şoka neden olan bakteriler tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyordu. Ancak günümüzün araştırmaları bu canlıların daha gerçekçi bir zehre sahip olduğunu gösteriyor.
Cüsseli ve büyük olan bu canlılar her ne kadar karşıdan bakıldığında hantal görünse de saatte yirmi kilometre hıza çıkabilirler. Yani insan için bile tehlikeli bir hıza sahip olan komodo ejderlerini üstünüze koşarak geldiğini görürseniz, hiç durmadan oradan hızla uzaklaşmaya bakın.
Komodo Ejderinin İlginç Özellikleri
- Komodo ejderhaları en büyük kertenkelelerdir. Üç metre uzunluğa ulaşabilir ve seksen kilo ağırlığa ulaşabilirler.
- Domuz, geyik, yılan ve balık yemeyi seven etoburlardır. Yetişkin komodo ejderhaları yamyamdır. Kendi türlerini yer.
- Kendi ağırlıklarının % 80’ini oluşturan avları yiyebilirler. Diğer hayvanlardan farklı olarak, kemikler ve toynakları da yerler.
- Yetişkin ejderhaların derilerinin gri, kahverengi veya kırmızımsı renkleri vardır. Genç hayvanların yeşil gövdesi siyah ve sarı çizgilerle kaplıdır.
- Komodo dili çatal dildir (yılanlar gibi). Dilini bir avı koku ile tespit etmek için kullanır. Hassas dilleri on km uzakta olan avı bulabilir.
- Genellikle gündüz avlanırlar, çünkü gece boyunca iyi görmezler. Bunun dışında Komodo’nun işitme duyusu zayıftır.
- Komodo ejderhaları, bakteri içeren kırmızımsı tükürüklere sahiptir. Sadece bir ısırık avlarının kan zehirlenmesine neden olur.
- Yapılan son deneyler, tükürüğün muhtemelen ısırmanın ölümcül etkisine katkıda bulunan zehir içerdiğini gösterdi.
- Komodo ejderhaları genellikle diğer ejderhalarla savaşır. Kavga sırasında birbirlerini ısırırlar, ancak bakterilere karşı bağışıktırlar.
- Soğukkanlı hayvanlar oldukları için güneşte kendilerini ısıtmak için çok zaman harcarlar. Yağmur mevsiminde yuvalarına gizlenirler.
- Komodo ejderhaları harika yüzücülerdir. Bir adadan diğerine yüzebilirler. Komodo ejderhası saatte yirmi kilometre koşabilir.
- Üreme mevsimi boyunca, dişi yerde açtığı deliğe 15 ila 30 yumurta bırakabilir. Yumurtaları suyla dolu balonlara benzer.
- Eşleri olmasa bile dişi Komodo ejderi yumurta üretebilir. Bu tür üremeye eşeysiz üreme denir. Vahşi doğada 30 yıldan fazla yaşayabilirler.
Komodo Ejderinin Nesli Tükeniyor mu?
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde savunmasız tür kategorisinden nesli tükenmekte olan türe alınan Komodo ejderleri ile ilgili yeni rapor yayımlandı. Bir yetişkininin 3 metre uzunluğu ve seksen kilogram ağırlığıyla dünyanın en büyük kertenkelesi olan Komodo ejderinin soyunun yok olmaya doğru gittiği açıklandı.
Sadece Endonezya’da, UNESCO Dünya Mirası listesindeki Komodo Ulusal Parkı’nda ve yakınlardaki birkaç adada yaşayan Komodo ejderlerinin sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çekiliyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından korunan tür olarak adlandırılan ve bugüne kadar birkaç örnek haricinde insanlarla temasa geçmeyen Komodo ejderlerinin soyunun iklim değişikliği nedeniyle tehlike altında olduğu belirtiliyor.
Sayılarının 1994’te New York Times tarafından 5 ila 8 bin arasında olduğu belirtilirken, halihazırda bu sayının 3 ila 3 bin 500 arasına indiği aktarıldı. Raporda, yaklaşık bin 380 yetişkin ve 2 bin genç Komodo ejderinin kaldığı belirtilirken, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, yükselen sıcaklıkların ve deniz seviyelerinin türün sayısını etkilediğini belirtti.
Komodo Ejderi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Komodo Ejderi Nasıl Avlanır?
Komodo ejderi hakkındaki genel kanı etobur sürüngenin ağzında bulunan ölümcül bir bakteri sayesinde kurbanının canını aldığı yönündeydi. Ancak son araştırmalar bu durumun öyle olmadığını gösteriyor. Bilim adamları, dünyanın yaşayan en büyük kertenkelesi Komodo Ejderinin ısırığında yılana benzer bir zehirin bulunduğu ortaya çıkardı. Bu zehir kurbanlarını şoka sokarak kanlarının pıhtılaşmasını engelliyor.
Komodo Ejderi Ağaca Çıkabilir mi?
Kıtlık dönemlerinde veya normal şartların altında komodo ejderlerinin yavru ejderleri yediği gözlemlenmiştir. Yavru komodo ejderleri bundan dolayı belirli bir büyümeye ulaşana kadar ağaçlarda yaşayabilirler. Yetikinler iri cüsseleri yüzünden ağaçlar üzerine yaşamaz ve ağaçlara çıkamazlar.
Komodo Ejderleri Ne yer?
İyi yüzen Komodo ejderleri avlanarak beslenir ve etçildir. Genelde geyik, yaban domuzu gibi canlılar ile beslenir. Ancak manda gibi büyük hayvanları da avladığı görülmüştür. Komodo ejderi insanlara saldırdığı bilinen tehlikeli hayvanlardan biridir. Bu hayvanlar av veya yiyecek seçmez, ne bulursa yerler. Yiyeceklerinin önemli bir kısmı da leştir.
Monitor Kertenkelesinin Farkı Nedir?
Komodo ejderinin diğer adı monitör kertenkelesidir. Isırıkları kan dökecek kadar güçlü ve oldukça acı vericidir. Ancak, bunun sebebinin zehirden mi yoksa ağızlarındaki bakterilerin sebep olduğu enfeksiyondan mı kaynaklandığı henüz bilinmemektedir. Ancak son araştırmalar, komodo ejderinin salyasında çok güçlü bir zehrin olduğunu göstermiştir.
Komodo Ejderi Nasıl Çoğalır?
Komodo ejderi dişilerinin her zaman çiftleşmek için bir erkeğe ihtiyacı yoktur. Bu size çok şaşırtıcı geldi değil mi? Araştırmacılar Avrupa’da esaret altında bulunan iki dişi ejderin bir erkek olmadan döllenmeye elverişli yumurta bıraktıklarını buldu.
Bir erkek tarafından döllenme olmadan yavruların üretim sürecine partenogenez denir. Partenogenez bitkilerde ve hayvanlarda (örneğin arılar) görülebilen bir olaydır ancak omurgalı hayvanların sadece 0.1’inde görülür. Bu oluşum sonucunda dişi döllenme yaşamadan yeni bireyler oluşturabilir.
Komodo Ejderleri Soğukkanlı Hayvanlar mı?
Tüm sürüngenlerde olduğu gibi Komodo Ejderi de soğukkanlıdır ve vücut ısılarını güneşten almaları gerekir. Bu nedenle gün içinde daha aktiflerdir, fakat bazıları geceleyin de hareketlidir çünkü şafak esnasında yiyecek ararlar. Tek yaşayan hayvanlardır ve yalnızca çiftleşmek için ya da büyük bir parça yemek bulduklarında buluşurlar.
Komodo ejderleri harika birer yüzücü ve tırmanıcılardır. Ayrıca avlanmalarına yardımcı olması için arka bacakları üstünde dengede de durabilirler. Uyumak ve gece saatlerinde ısı korumak için kullandıkları yuvalarını kazmak ve saldırmak için pençelerini kullanırlar.
Komodo Ejderi Saldırgan mıdır?
Birinci Dünya Savaşı’na kadar dünya tarafından bilinmeyen Komodo Ejderi, aslında milyonlarca yıldır ada izolasyonunda gelişen ve gerçekten de çok büyük bir kertenkele türüdür. Komodo Ejderi sadece dünyanın en büyük kertenkelesi değil, aynı zamanda en saldırganlarından biridir ve o kadar güçlüdür ki, kendi boyutunundan çok daha büyük canlıları avlayabilir.
Bununla birlikte, Komodo Ejderhaları doğal ortamlarında da ciddi tehlike altındadır, çünkü avlanma ve habitat kaybı, av sıkıntısı ile birlikte Komodo Ulusal Parkı’nda bulundukları birkaç adada nüfus azalmasına yol açmıştır.
Komodo Ejderi Nasıl Yaşar?
Yetişkin bir Komodo Ejderinin her gün yaklaşık iki kilometrelik bir mesafe kat etmektedir. Yalnız ve güçlü bir avcıdır. Aynı zamanda, nispeten uzun bir mesafeden bir adadan diğerine seyahat eden mükemmel yüzücüler oldukları biliniyor. Yalnız hayvanlar olmalarına rağmen, grup olarak da Komodo Ejderhası tek bir avın etrafında toplanabilir ve küçük olanlar büyüklere yer verirler.
Büyük hayvanları yakalamak için, Komodo Ejderhaları bitki örtüsü içinde saatlerce oturabilir ve bir av hayvanının geçmesini beklerken gri-kahverengi derileri tarafından iyice kamufle olurlar. Komodo Ejderhası daha sonra kurbanını inanılmaz bir hız ve güçle pusuya düşürür. İlk saldırıların çoğu başarılı olsa da, hayvan bir şekilde kaçmayı başarırsa, ısırıkta Komodo Ejderi’nin ağzından aktarılan bakteri 24 saat içinde avı öldürür.
En İyi 5 Komodo Ejderi Avı
Komodo Ejderi Nedir Özellikleri Nelerdir? adlı konumuza son verirken, komodo ejderi ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.