Metabolizma Hızlandıran Faktörler Nelerdir?
Metabolizma Hızlandıran Faktörler Nelerdir? Vücudumuz hücrelerden oluşur, hücreler görev ve yapı itibariyle birbirinden farklıdır. Bu yüzden harcadıkları enerjide hücrenin kendisiyle doğru orantılıdır. Nitekim insan vücudundaki kas hücreleri, vücudun yakıt odası, kalorifer kazanı gibidir. En çok enerjiyi kas hücreleri sağlar. Dolayısıyla yağdan kasa çevirdiğiniz her hücre kazanılmış bir kale, metabolizmayı hızlandıran bir kalorifer kazanı mesabesindedir.
Konuya metabolizma nedir? Diyerek başlayalım; Metabolizma vücudumuzda bulunan hücrelerin enerjiyi yakma hızına denir. Bazal metabolizma ise istirahat halinde iken tükettiğimiz enerji miktarıdır. Bu total metabolizma hızının % 60 kadarına tekabül eder. Yani vücutta bulunan hücreler günlük alınan enerjinin % 60 kadarıını normal şartlarda harcar.
Geriye kalan enerjinin % 10–15 lik bölümü almış olduğumuz gıdaların emilimi sırasında harcanır. Bu enerji mide ve barsak hücreleri tarafından harcanır. Geriye kalan % 15–30 lik bölümü ise gün içinde bize hareketlilik sağlayan çizgili kaslar tarafından harcanır. Dolayısıyla gün içinde ne kadar hareketli olur ve egzersiz yaparsak, metabolizma hız oranı da o kadar artmış olur.
Metabolizma Nasıl Çalışır?
Metabolizmayı, yaşamın devam etmesi için bedeninin verdiği kimyasal tepkilerin bütünü olarak tanımlanabilir. Metabolizmanın gücü ise aldığın besin maddelerini kullanarak, enerji üretmeyi ve bu enerjiyi kullanmayı sağlar. Dolayısıyla beden, besin maddelerinden ürettiği enerji ile yaşamsal fonksiyonları yerine getiren bir makina gibi düşünülür.
Ürettiğin enerji ile harcadığın enerji arasında bir denge bulunuyorsa yani; metabolizman iyi bir şekilde çalışıyorsa sağlıklı bir kiloya sahip olursun. Ürettiğin ve harcadığın enerji miktarı arasındaki dengenin bozulması ise vücudun enerji yükünü yağ olarak depolamasına neden olur. Şayet dışardan aldığın besinle, harcadığın enerji arasında yine farklılık varsa, mesela harcadığın enerji fazla, aldığın besin az ise bu durumda ise hızla kilo verirsin.
Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?
Eğer yavaş bir metabolizmanız varsa, bu duruma hemen bir el atmanız gerekir. Çünkü yeme isteğinizi ne kadar kontrol ederseniz edin, kaloriler kaçınılmaz bir şekilde metabolizmanız zayıf olduğu için yağ olarak depolanacaktır. Daha da kötüsü, kilo vermeniz de bu durumda zorlaşacaktır.
Metabolizma yaş, hormonal dengesizlik, stres ve kalıtımsal sebepler yüzünden yavaş olabilir. Şimdi, metabolizmanızı hızlandıracak, çok fazla çaba harcamadan kilo vermenize yardımcı olacak, sağlıklı, formda ve güzel görünmenizi sağlayacak etkili yöntemleri maddeler halinde yazalım:
-
Bitter Çikolata yiyin
Bitter çikolata ruh halinizi yükseltmeye ve metabolizmayı uyarmaya yardımcı olur. Depresyon, anksiyete ve diğer olumsuz duygular, hücre fonksiyonuna müdahale eden zararlı oksijen radikallerinin üretimine yol açar. Bu nedenle, olumsuz duyguları etkisiz hale getirmek, kendinizi iyi hissetmek ve metabolizma hızınızı artırmak için küçük bir parça bitter çikolata tüketin.
-
Gülümsemeyi Unutmayın
Gülümsemek, olumlu duyguları uyarır ve mutluluk hormonlarını serbest bırakır. Bu durum da vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle, bolca gülün ve metabolizmanızı arttırmaktan mutlu olun. Unutmayın ki mutluluk hormanlarının vücutta çoğalması bile metabolizmanın hızlanmasına sebep olan etkenlerden biridir.
-
Süt İçin
Araştırma bulguları süt içmenin metabolizmayı arttırmaya yardımcı olabileceğini doğrulamıştır. Her gün en az 1 bardak süt için. Meyvelere süt ekleyebilir veya 1 bardak ılık süte bir çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyebilir ve yatmadan önce içebilirsiniz.
-
Yeterince Uyuyun
Yeteri kadar uyumamak, vücutta toksik bir birikime neden olur, bu durum da iltihaplanma ve metabolizma hızının düşmesine neden olur. Uyku eksikliği, kilo alımı ile yakından ilgilidir. Her gün en az 7-8 saat uyuduğunuzdan emin olun. Cep telefonunuzu gece modunda tutun, bilgisayarınızı kapatın, dinlendirici müzik dinleyin veya uyumadan önce bir kitap okuyun.
-
D Vitaminli Yiyecekler Tüketin
D Vitamini, uygun hücre bölünmesini, hücre büyümesini ve gelişimini destekler. Tüm hücreler düzgün çalıştığında, metabolizmanın sağlıklı kalmasını sağlar ve metabolizma, hatalı hücre işlevi nedeniyle yavaşlamaz. Sardalye, somon, yumurta, süt ve karides gibi yiyecekleri tüketin.
-
Demir İçeren Gıdalar Tüketin
Metabolizmada yer alan reaksiyonlarda demir, önemli bir rol oynar. Bu nedenle, demir eksikliği metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir ve ayrıca hücrelerin yanlış çalışmasına yol açabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, deniz ürünleri, fasulye, bezelye, pancar, mercimek, bitter çikolata, kuru üzüm, fıstık ve karaciğer tüketin.
-
Hareketli Yaşayın
Bugün en yaygın sorun, hepimizin masa başı işlerinin olmasıdır. Neredeyse tüm gün bir yerde oturuyoruz, bu da beyine enerji eksikliği olduğu işareti verir. Bu durum, metabolizmayı yavaşlatıyor ve kalorileri daha sonra kullanmak üzere yağ olarak saklıyor. Bunun için merdivenleri kullanın, işyerinize veya okula yürüyerek gidip gelin, aynı zamanda bisiklete binebilir, her saat başı masanızdan ayağa kalkabilir ve ufak bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.
-
Trans Yağlar Tüketmeyin
Trans yağlar zararlıdır ve kalp-damar hastalıkları, diyabet, insülin direnci, yağlı karaciğer gibi sorunlara yol açar. Bilim adamları, trans yağ içeren gıdaların tüketilmesinin, besinlerin vücutta nasıl metabolize edildiğini ve vücutta emilmeyi değiştirdiğini kanıtladılar. Sonuç olarak yavaş metabolizma ile sonuçlanan toksik birikim ve iltihaplanmaya neden olmaktadır.
Çörek, patates kızartması, cipsler, derin yağda kızartılmış tavuk, kızartılmış yiyecekler, dondurulmuş pizza, margarin, kek frosting, süt kreması, bisküvi, dondurulmuş makarna, dondurulmuş lazanya, kızarmış gevrek erişte gibi hazır ve trans yağ içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız.
-
Bol Bol Balıkla Beslenin
Balıkta bulunan omega-3-yağ asitleri, vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olan çoklu doymamış yağ asitleridir. Bugünlerde tükettiğimiz çoğu gıda, dengesiz bir oranda omega-3 yağ asidi ve omega-6 yağ asidi içeriyor. İyi miktarda omega-3 yağ asidi içeren gıdaların tüketilmesi, oranın dengelenmesine ve metabolik oranın iyileştirilmesine yardımcı olacaktır. Bu da, kilo kaybına yardımcı olacaktır. Balık yağı, balık, keten tohumu, ıspanak, soya fasulyesi, ceviz, havyar, chia tohumu, kabak çekirdeği, kenevir tohumu ve yumurta sarısını tüketebilirsiniz.
-
Tam Tahıllı Besinler Tüketin
Tam tahıllı yiyecekler lif bakımından zengindir ve glikoz metabolizmasını artırmaya yardımcı olur, insülin duyarlılığını artırır ve tokluk hissi verir. Metabolizmanızı arttırma için pirinç, arpa, karabuğday, kırılmış buğday, darı, yulaf ezmesi, vb. gıdalar tüketebilirsiniz. Lezzetli ve hızlı bir yemek yapmak için sağlıklı yağlarla birlikte sebzeler veya yağsız protein kaynakları ekleyebilirsiniz.
-
Yeşil Çay İçin
Yeşil çayın en yeni ve daha sağlıklı versiyonu matcha çayıdır. İçerisinde yeşil çaydan 137 kat daha fazla epigalokitechin-3-gallat vardır. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde metabolizma hızınızı artırmak için ideal bir içecektir. Kan şekeri, kolesterol ve trigliserit seviyelerini de ciddi düzeyde dengeler. Çaya farklı bir lezzet vermek için otlar, baharatlar, bal veya limon da ekleyebilirsiniz.
-
Sofranızdan Salatayı Eksik Etmeyin
Salata yediğiniz için sağlıklı olduğunuzu düşünebilirsiniz, ancak salataya kattığınız soslar ve sostaki yağlar sağlıksız olabilir. Bu nedenle, zeytinyağı, limon suyu ve şifalı otlar kullanarak hafif bir salata sosu hazırlayabilirsiniz. Bu salata sosu, vücut üzerinde termik etkiye, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir ve metabolizmayı artıran bileşenler içerir.
-
Atıştırmalıklara Dikkat Edin
Cips gibi ağlıksız trans yağlardan olan atıştırmalıklardan kaçınmak için ofisinizde, evinizde veya okulunuzda sağlıklı bir atıştırmalık bulundurun. Yoğurt, antep fıstığı, havuç, meyveler, yeşil çay, Türk kahvesi, hindistancevizi suyu gibi atıştırmalıklar yapabilirsiniz.
-
Aç Kalmayın
Yeterli düzeyde yemek yememek de metabolizmanızı yavaşlatabilir. Çünkü yemek yemediğinizde, vücudunuz açlık moduna geçer ve beyniniz tüm kalorileri depolamak için vücuda işaret verir. Bu nedenle, metabolizmanız yavaşlar ve kilo kaybetmek yerine kilo almaya başlarsınız. Vücudunuzu açlığa karşı korumak için her beş ile altı saatte öğün yapın.
-
Detoks Suyu Deneyin
Suya, keskin meyveler, otlar ve baharatlar ekleyerek suyun faydalarını arttırabilirsiniz. Bu gıdalardan hazırlanan detoks suyu, toksinlerin atılmasına yardımcı antioksidan olan C vitamini ile doludur. Bu da, metabolizma hızınızı arttırır ve vücudunuzun yağ olarak tükettiğiniz her kaloriyi biriktirmesini önler. Lezzetli bir detoks suyu yapmak için suyunuza salatalık, nane, tarçın, çilek ekleyebilirsiniz.
-
Zerdeçal Kullanın
Zerdeçal, antienflamatuar ve antioksidan etkisi ile bilinen kurkumin içerir. Her iki özellik de iltihaplanmayı azaltmaya, metabolizmayı arttırmaya, obezite ve obezite ile ilgili hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Sabahları bir zerdeçal kökü çiğneyebilir veya meyve suyunuza zerdeçal tozu ekleyebilirsiniz.
-
Kırmızıbiber Tüketin
Yemeklerinize, meyve veya sebze sularına ve detoks çayınıza kırmızıbiber ekleyin. Acı kırmızıbiber, metabolizma hızını arttıran kapsaisin içerir. Ayrıca toz biber de termik etkiye sahiptir ve bu sayede yiyecekleri daha hızlı metabolize etmeye yardımcı olur. Günde iki çay kaşığı kadar kırmızıbiber tüketebilirsiniz.
-
Kahvaltıyı Atlamayın
İlle de güçlü bir kahvaltı yapmak zorunda değilsiniz. Fakat bu öğünü atlamayın. Bu husus, düşük metabolik hıza sahip olmayanlar için bile önemlidir. Kahvaltının atlanması, beyninizin kendi kendine yeniden başlama sinyali vermemesi anlamına gelir. Bu durum, metabolizma hızınızı doğrudan etkileyen beynin çalışmasını oldukça yavaşlatır. Bu nedenle, sabahları mutlaka kahvaltı yaparak beyninizi uyandırın. Güne başlamak için yağsız proteinli, lifli ve sağlıklı kahvaltı yapın.
-
Zeytinyağı Kullanın
Zeytinyağı, antioksidan olan yaklaşık 30 fenolik bileşik içerir. Bu düşük kalorili sağlıklı yağ, kilo almanıza gerek kalmadan yemeğinize lezzet katar ve zararlı oksijen radikallerini temizlemeye yardımcı olur. Bu da metabolik hızınızı arttırır ve kalorileri yakmanıza yardımcı olur. Sote etmek, kızartma yapmak veya salata sosu için zeytinyağı kullanın.
-
Düzenli Egzersiz Yapın
Metabolizmanızı güçlendirmek istiyorsanız, fiziksel egzersiz yapmanız gerekir. Aslında, egzersiz yapmak kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmeye de yardımcı olur. Kalorileri yakmak için kardiyo, kuvvet antrenmanı ve ağırlık kaldırma gibi egzersizler yapabilirsiniz. Ayrıca, yağları harekete geçirmek ve metabolizma hızınızı artırmak için yüzebilir, yürüyebilir, bisiklete binebilir, aralıklı olarak koşabilir ve dans edebilirsiniz.
-
Brokoli Tüketin
Brokoli, oksidatif stres seviyelerini azaltan antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Bu da iltihaplanmaya sebep olan toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Brokoli ayrıca, kansere karşı korur ve kalp sağlığını iyileştirir. Brokoliyi, haşlanarak, ızgara yaparak veya çorbaya ekleyerek tüketebilirsiniz. Tadını bozabileceğinden brokoliyi, çok fazla pişirmeyin.
-
Alkolden Uzak Durun
Alkol bugünlerde herhangi bir kutlamanın ayrılmaz bir parçası olarak lanse ediliyor olsa da bu algı oyununa gelmeyin. Eğer alkol tüketirseniz ve yavaş bir metabolizmanız varsa çok fazla alkol alınması dehidrasyona neden olur, bu da iltihaplanmayı arttırır ve daha yavaş metabolik yavaşlamaya neden olur. Metabolik hız yavaşladığında, alkolden gelen kaloriler yağ olarak depolanır. Bu yüzden alkol almamalısınız.
-
Uyandığınızda Su İçin
Su, harikalar yaratıyor. Sabah uyandıktan sonra ilk önce en az 2 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Bu durum, toksinlerin idrar ve dışkı ile atılmasına yardımcı olarak iltihaplanmayı azaltır. Aslında, bilim adamları her gün en az 2 litre su içmenin metabolik hızı arttıracağını zaten söylemektedirler. Bu yüzden metabolizmanızın hızlanması için bol bol su için.
-
Stres Yapmayın
Stres, vücutta iltihabı, yüksek tansiyonu, insülin direncini vb. dürter. Enflamasyonun, metabolizmayı yavaşlattığını ve bunun sonucunda açlıktan ölseniz bile kilo alacağınızı biliyorsunuzdur. Her durumda, stres, fiziksel ve zihinsel sağlığınız için kesinlikle iyi değildir. O yüzden rahatlamaya çalışın ve olumsuz düşüncelerden uzak durun.
Hoşunuza giden bir şey yapın; yemek yapmak, seyahat etmek, spor yapmak, film izlemek, resim yapmak, fotoğraf çekmek, arkadaşlarla buluşmak, yürümek veya yeni bir beceri öğrenmek gibi. Bu aktiviteler, sizi meşgul edecektir ve dolayısıyla strese girmek için daha az enerjiniz ve zamanınız olacaktır. Dahası, kişisel meselelerinizi iş meselelerinden ayrı tutmayı öğrenmelisiniz. Sorunlarınızı birer birer çözerek stresten uzak bir yaşam sürebilirsiniz.
-
Kuruyemiş Yiyin
Fındık, sağlıklı yağlar, vitaminler ve protein bakımından zengindir. Sağlıklı yağlar iltihaplanmayı azaltır ve bu nedenle iltihap kaynaklı kilo riskini en aza indirir. Badem de metabolizmayı arttırır, tokluk hissi verir ve yağın metabolize edilmesine yardımcı olur. Sabah kahvaltınızla birlikte 4-6 adet badem tüketebilirsiniz. Ayrıca 10-15 adet kabuklu antep fıstığı (tuzsuz) ile atıştırmalar yapabilir ya da ceviz, çam fıstığı vb. kuruyemişleri öğünlerinize ekleyerek ekstra bir gevreklik ve lezzet katabilirsiniz.
-
Yoğurt Tüketin
Yoğurt, sindirime yardımcı olan yararlı bağırsak bakterileri ile doludur. Bilim adamları ayrıca kayda değer miktarda yoğurt tüketmenin vücudunuzun orta kısmında yağ birikmesini azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuşlardır. Yanlış sindirim, genellikle yavaş bir metabolik hızın nedenidir. Bu nedenle yoğurt tüketmek, sindirimi iyileştirmeye ve metabolik hızı arttırmaya yardımcı olacaktır. Metabolizmayı arttırmak için yemekten sonra meyvelerle yoğurt ya da öğle yemeğinden sonra sadece küçük bir kâse yoğurt tüketebilirsiniz.
-
Sabah Erken Uyanın
Son zamanlarda uyku düzeni ile obezite arasındaki ilişkiyi gösteren çok sayıda araştırma yapılmıştır. Uykuda geçen sürenin gece saatlerinde olması ve güne erken başlamak sağlıklı bir yaşam için atılması gereken önemli bir adımdır. Metabolizmanın en hızlı çalıştığı zaman dilimi sabah saatleridir, akşam saatlerinde metabolizma yavaşlamaya başlar.
Uyandıktan sonra bir saat içerisinde kahvaltınızı yapmaya özen gösterin ki metabolizmanız da sizinle birlikte uyansın. Geç kahvaltı yapmak günün devamındaki öğün düzeninizi de etkiler. Böyle durumlarda öğle yemeği genellikle atlanır. Bu da kilo vermeyi veya kilo korumayı zorlaştırır. Ayrıca öğün atlamak bir sonraki öğün öncesi duyulan açlık hissinin daha şiddetli olmasına neden olur.
-
Sarımsak Tüketin
Sarımsak tüketimi, kandaki trigliserit, lipid ve kötü kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olur. Sarımsak ayrıca, adipokin üretimini baskılayan ve böylece enflamasyonu (iltihap) azaltan ve metabolik hızı artıran anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Metabolik hızı arttırmak ve kalp-damar hastalıkları riskini en aza indirmek için her sabah bir diş sarımsak tüketin. Ayrıca salatalara, ızgara sebzelere veya çorbalara da sarımsak ekleyerek tüketebilirsiniz.
-
Meyve ve Sebze Tüketimini Arttırın
Meyve ve sebzelerdeki lifler, vitaminler ve mineraller, vücudu detoksifiye etmeye, açlığı bastırmaya, bağırsak hareketini iyileştirmeye, kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Ayrıca metabolizma hızını arttırmaya yardımcı olan özellikler de taşırlar. Bunu, vücuttaki iltihabı azaltarak yaparlar.
Enflamasyon (iltihap), yavaş metabolizma ve inflamasyona bağlı obezitenin nedenlerinden biridir. Bu nedenle, lahana, ıspanak, roka, maydanoz, kereviz, brokoli, domates, biber, pancar, havuç, karnabahar, patates, patlıcan, vb. gibi sebzeleri mutlaka sofranızda bulundurun. Kuru erik, armut, elma, portakal, mandalina, greyfurt, erik, limon, ananas, muz, avokado, siyah üzüm, yaban mersini, çilek, ahududu vb. gibi meyvelerden birkaçını da günlük olarak tüketin.
-
Protein Yemeyi Tercih Edin
Metabolizma hızını artırmak söz konusu olduğunda, öğünlerde, günlük olarak, protein kaynaklarını tüketmek oldukça önemlidir. Proteinler, kaslarınız için önemli bir besindir ve protein tüketmek, yağsız kas kütlesini (egzersizle birlikte) oluşturur, bu da kilonuzu artırır ancak vücut yağını azaltır. Ayrıca, proteinlerin sindirimi zordur. Bu nedenle sizi daha uzun süre tok tutar. Proteinler ayrıca metabolik hızı %35’e kadar arttırır. Balık, tavukgöğsü, öğütülmüş hindi, dana eti, soya, mantar, soya peyniri, baklagiller, fasulye, yumurta gibi yağsız protein kaynaklarını tüketmeye özen gösterin.
-
Yumurta Sarısı Tüketin
Evet, metabolizma hızını arttırmak istiyorsanız tüm yumurtayı tüketmelisiniz. Yumurta sarısı, karaciğerinizde yağ depolanmasından sorumlu olan geni düzenleyen, esansiyel yağ asitleri, yağda çözünen vitaminler ve kolin bakımından oldukça zengindir. Yumurta sarısını tüketmek ayrıca plazma HDL kolesterol (iyi kolesterol) seviyesini de arttırır. Böylece, kolesterol seviyesini de kontrol altında tutmak için günde bir veya iki yumurta yemelisiniz.
-
Yeşil Çay İçin
Yeşil çay, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan, kalp damar hastalıkları, diyabet ve obezite riskini azaltan bir fito-besleyici olan epiglo-katechin-3-gallat ile yüklenmiştir. Üstelik yeşil çay, sıfır kalorili bir içecektir ve zencefil, bal, limon, tarçın, nane, karanfil vb. eklenerek de tüketilebilir. Yeşil çay, fincanınıza her gün çok daha farklı bir lezzet verir. Kahvaltıda veya öğünler arasında bir bardak yeşil çay içmeniz tavsiye edilir.
-
Şok Diyetlere Girmeyin
Çok düşük enerjili diyetlerin uygulanması sonucu metabolizmanın yavaşlaması da kaçınılmaz olur. Bu tür diyetler sürdürülebilir olmadıkları için bırakıldığında da verilen kilonun çok daha fazlası kısa sürede geri alınır. Ayrıca şok diyetlerin uygulanması ile birlikte yetersiz beslenme, gün içerisinde alınması gereken besin gruplarının yetersiz alımıyla karşılaşılır. İdeal kilonuzda olmak istiyorsanız şok diyetler yerine sağlıklı ve dengeli beslenmeyi benimseyin.
Hızlı Metabolizmanın Faydaları Nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi vücutta birçok hücresel sistem vardır ve bu sistemler kişinin hayatını düzgün bir şekilde devam ettirmesini sağlar. Yaptığımız her harekette enerji yakarız ve tükettiğimiz her yiyecekte enerji alırız bunların tümü metabolizmayı oluşturur.
Metabolizmanın yavaşlaması kişide kilo almaya daha da önemlisi çok çeşitli hastalıklara neden olur. Bu yüzden kişilerin sağlıklı olabilmesi için metabolizmanın hızlı çalışması gerekir. Metabolizma hızlandırmanın faydaları hayatınızda hissedebileceğiniz kadar gerçektir. Aşağıda hızlı metabolizmanın faydaları maddeler halinde sıralandı:
- Cildin daha parlak görünmesini sağlar.
- Kilo almamanızı sağlar.
- Saçların daha canlı olmasını sağlar.
- Vücutta yağ birikmesini önler
- Fit bir görünüm sağlar.
- Kan dolaşımını hızlandırır
- Vücutta varis oluşumunu engeller.
- Kişinin daha zinde olmasını sağlar.
- Çocukların gelişiminin de önemlidir.
- Bağırsak sorunu yaşanmasını engeller.
Metabolizma hızını etkileyen birçok parametre bulunmaktadır. Özellikle 30 yaşı geçkin kişilerin her 10 yılda bir metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bu durumda sizleri sağlıksız bir kilo almaya, hormonal bozukluklara, kalp, karaciğer gibi iç organlarınızın tahrip olmasına ve psikolojik rahatsızlığa sevk etmektedir. Metabolizma yavaşlığı, obezite gibi hastalıklarında baş sebepleri arasında yer almaktadır.
Yavaş Metabolizma Neden Zararlıdır?
Metabolizma vücudun kalp atışı, kan akışı ve beyin fonksiyonları, nefes alma gibi görevlerini yerine getirmesi sırasında enerji yakma süreci olmaktadır. Yavaş metabolizma vücudun işlevlerini yerine getirmesi konusunda olumsuz etkiye neden olmaktadır. Gündelik yaşamda bilmeden yapılan birçok hatalar metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır.
Yavaş metabolizmanın en önemli belirtisi nedeni bilinmeyen kilo alma durumudur. Çok fazla yemek yeme durumu olmadan, egzersiz yapılmasına rağmen kilo verilmeden sürekli kilo alınması yavaş metabolizma belirtisi olmaktadır.
Yine sürekli yorgun olmak, yorgun ve bitkin hissetmek, ayrıca kuru bir cilde sahip olmak ve daha birçok konu yavaş metabolizmanın önemli belirtileri arasına girer.
Metabolizmayı Hızlandıran Besinler
Metabolizma Hızlandıran Faktörler Nelerdir? adlı konumuza son verirken, metabolizma ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.