Çakal Hayvanı Özellikleri Türleri ve Yaşamı
Çakal Hayvanı Özellikleri Türleri ve Yaşamı; ona baktığınızda köpekten küçük, tilkiden büyük sırtı siyah karnı beyaz, tilkiden güçlü, köpekten akıllı bir hayvan olarak karşınıza çıkar. Köpekgillerden canis türüne mensup olan çakallar gece avlanır ve gece ulurlar. Doğrusu uluma sesleri sırtlanlardan ve kurtlardan daha ürkütücüdür.
Çakalların en belirgin özelliklerinden biride kuyruk dibindeki salgı bezleri yüzünden etraflarına pis koku yayarak kendi alanlarını belirlerler. Çakallar Türkiye’de en çok kıyı bölgelerindeki sık ormanlık ve çalılıklarda ayrıca Güneydoğu Anadolu’nun alçak kesimlerinde yaşar; iç bölgelerde görülmez. Açık arazilerde yaşamakla birlikte, çoğu kez yerleşme yerlerinin çevresine kadar sokulabilir.
Gündüzleri çalılık ve kayalıkların arasında gizlenen çakallar gece ava çıkan çakallar, bazen çift bazen sürü bazen de tek başına avlanırlar. Sürüler halinde gezdiklerinden kendilerinden büyük hayvanlara saldırabilir, ceylan veya antilop, hatta bir domuzu öldürebilirler. Yalnız yaşadıkları zamanlarda, aslanların veya kaplanların arkasından giderek, onlardan arta kalan avı yerler.
Asya’da, Avrupa’da ve Afrika’da birçok türü bulunan çakallar leşçil hayvanlardır. Avlanmaktan çok leş yemeyi severler. Bulundukları iklime hemen adapte olmayı başaran çakallar, suyun olduğu kurak alanlarda yaşamayı daha çok severler. Çok aç kaldıkları durumlarda küçük hayvanları avlayabilirler; fakat bu sahne nadiren görülür çünkü çoğunlukla hazırcı hayvanlardır.
Kendine İyi bakan ve sağlıklı beslenebilen çakallar 14 yıla kadar yaşayabilmektedir; ancak belli bakımevlerinde ya da hayvanat bahçelerine kapatılan ve doğal ortamından ayrılan çakallar yaklaşık 8 yıl gibi bir sürede yaşamlarını yitirebilmektedir. Leşçil hayvanlar olduklarından dolayı enfeksiyon kapma ve hastalanma gibi nedenlerden dolayı çok kısa sürede hayatları son bulur.
Çakalların Yaşam Tarzı Nasıldır?
Çakallar göç eden hayvanlardan değildir. Yerleşik yaşam tarzını tercih ederler. Bir dağ yarığında veya terk edilmiş bir kurt yuvasında, çok sık çalılıklar arasında yuva yapan çakallar, kendi yuvalarını yapmayı, toprağı kazmayı ve bunun için uğraşmayı sevmez. Çakallar çok hazırcı hayvanlardır.
Kurak alanlarda sıcaktan gizlenebileceğiniz ve yine fırtınalı alanlarda ise fırtınayı atlatabileceğiniz yerlerde karşılaşabileceğiniz çakallar son derece kurnaz ve zeki hayvanlardır. Çift halinde avlanan çakallar, tıpkı kurtlar gibi planlı davranmayı severler. Hatta avına tuzak kuran canlılar arasında çakallarda vardır.
Yiyecek konusunda çok seçici olmayan çakallar, leşten kemirgenlere, diğer büyük yırtıcılardan arta kalan parçalara varana dek herşeyi yiyebilir. Bazen av öncesi uluyan çakallar, bazen de kurtlar gibi dolunayda ve bir serenat halinde kendi kendilerine uluyabilirler.
Yunanistan’ın kuzey kesimlerinde, Sırbistan’da ve Hırvatistan’da çok fazla çakal bulunmaktadır. Bunun yanında Bosna Hersek ve Romanya da çakal yoğunluğu fazla olan ülkeler arasındadır. Genelde kurtların bulunmadığı yerleri mesken eden çakallar, ülkemizde kurak ve kayalık alanlarda görülebilirler.
Çakalların Görünüm Özellikleri Nasıldır?
Erkek kadından daha büyük ve ağır olduğu için beden cinsiyete göre değişir. Erkekler dişilere göre daha iri ve daha uzundur. Genel olarak çakalın görünümü, tilkinin görünüm özellikleri ile benzeşse de tilkilerden daha iridirler. Çakallar yaşadıkları coğrafyaya göre de şekil almış canlılardır. Değişik bölgelerde değişik ağırlık ve uzunluklarda olabilirler.
Çakalın baş büyüklüğüne göre kulakları büyük ve ince bir yüze sahiptir. Gözler yuvarlak, sarı beneklidir. Burunları siyahtır ve 25 milimetreden daha küçüktür. Ağız ince ve sivridir, belirgin, ince ve uzun köpeklerdir. Azı dişleri et ve kemik öğütmek için uyarlanmıştır. Kafatasına gelince, uzamış ve alnı hafif eğimlidir.
Renklendirme gri veya kırmızımsı tonları içerebilir ve bazı serpiştirilmiş siyah beyaz tüyler olabilir. Yüksek bölgelerde yaşayanlar daha gri ve siyah renklere sahipken, çöl bölgelerindekiler beyazımsı gridir. Yazdan sonbahara kadar her yıl bir deri dökümü meydana gelir. Bundan önce, kürkün rengi bozulur ve yıpranır. Bu nedenle yazın daha kısa ve daha ince tüylere sahiptir. Soğuk mevsimlerde kalın kürk tabakası oldukça yalıtıcıdır ve vücut ısısının korunmasını artırır.
Çakal, 100 Hz ila 30 kHz arasında değişen yüksek bir işitme hassasiyetine sahip olabilir. Koku duyusu oldukça gelişmiştir ve diğer şeylerin yanı sıra, kendi bölgesini ve dişinin üreme durumunu tanımlamasına izin verir. Geve avcısı olan çakalların gece görüşü mükemmel derecede iyidir.
Çakalın Özellikleri Nelerdir?
Fırsatçı ve kurnaz bir hayvan olarak bilinen çakalların, her hayvanda olduğu gibi kendilerine has bir takım özellikleri vardır. Ürkek ve vahşi olan, insanlara ise sokulmayı hiç sevmeyen çakalların şehirlere yakın bölgelerde yaşayan türleri insanlara aşina olsa da dost canlısı değillerdir. Şimdi aşağıda çakalların önemli özellikleri maddeler halinde sıralayalım:
- Çakalın kuyruk uzunluğu ise 30-40 santimdir.
- Çakallar, seri ve atik yapılı hayvanlardır.
- Saatte yaklaşık 50 km. hızla koşabilirler.
- Çakaldan kaçarak uzaklaşamazsınız.
- Çakallar geceleri ulurlar.
- Çakallar türlerine göre farklı boyda olabilir.
- Çakal yavruları kör doğarlar.
- Çakallar çok iyi atlar ve zıplayabilir.
- Ortalama bir çakalın uzunluğu 80 santimdir
- Çakallar kuyrukları aşağıda koşarlar.
- Bir antilopu avlayabilecek güce sahiptirler.
- Çakallar çok iyi yüzücülerdir.
- Çakallar atletik ve zekidir
- İyi bir avcı olmalarının yanı sıra leşçildirler.
- Çakallar hayat boyu tek eşli yaşarlar.
- Fare, sıçan gibi kemiricileri de avlarlar.
- Çok aç kalınca kümes hayvanlarına saldırır.
- Genellikle sürü halinde gezerler
- Tek gezen çakala rastlamak nadirdir.
- Çakalların ağırlıkları 7 ile 15 kilo arasındadır.
Çakalın Türleri Nelerdir?
Çakallar çok bölgeseldir ve tek eşli çiftler bölgelerini davetsiz misafirlerden şiddetle savunur. Bölgeler, kendi bölgelerini kurana kadar ebeveynleriyle birlikte kalan bazı genç yetişkinleri de içerebilir. Hem erkek hem de dişi çakal kokusu sınırlarını belirler. Kara Sırtlı Çakal, gündüz olduğu için en sık görülen türdür.
Diğer iki türün gece davranma eğilimi vardır. Çakallar uyarlanabilir hayvanlardır ve değişen ortamlara kolayca uyum sağlayabilirler. Sık sık havayı ve yiyecek kokusunu almak için durarak, bölgelerinde hızla koşarlar. Çakalların da tıpkı diğer hayvanlar gibi kendi içlerinde ayrılan türleri vardır. Biz tüm dünya üzerinde varlığını hala devam ettiren ve en bilinen üç türden kısaca bahsedelim:
-
Kum rengi Çakal:
Daha kısa ve ağır bir görünüme sahiptir ve kumlu renkli bir cekete sahiptir. Siyah uçlu kuyrukları vardır. Genellikle çöllerde, bozkırlarda ve yarı kurak çöllerde bulunur. Nisbeten susuzluğa dayanıklıdır. Çölde daha çok kemirgen ve sürüngenleri avlayarak veya susuzluktan ölmüş canlıların leşlerini yiyerek beslenir.
-
Yan Çizgili Çakal:
Yan Çizgili Çakal bataklıkları, çalılık arazileri ve dağları tercih eder. Güney ve Doğu Afrika’da yaşar. Dirseklerinden kalça bölgesine kadar uzanan şeritleri siyah çizgilerle iç içedir. Yoğun çalılıkların olduğu su yollarında yaşar ve soluk renklidir, kuyruğunda beyaz bir ucu vardır ve vücudunun yanlarında belirsiz çizgiler vardır.
-
Kara Sırtlı Çakal:
Kara Sırtlı Çakal ise iri gözlü ve paslı renkli gövdesiyle kontrast oluşturan sırtında gümüş çizgili belirgin bir siyah manto ile en ince ve dik duran türdür. Kara Sırtlı çakalların siyah uçlu kuyrukları vardır. Kara Sırtlı Çakal ormanlık alanlarda ve savanalarda bulunur. Afrika’ya özgüdür. Kara Sırtlı Çakalın sırtlarından kuyruklarına kadar uzanan simsiyah saçları vardır.
Çakal İnsana Saldırır mı?
Bir çakalla karşılaştığınızda onlar sizden, sizin korktuğunuzdan daha çok korkarlar. İnsanlar, çakalların doğal bir avı değildir, bu nedenle genellikle saldırmazlar. Ayrıca kolayca korkup kaçarlar, bu yüzden çok korkmamalısınız. Eğer çakal sizi gördüğünde koşmuyorsa, muhtemelen insanların etrafında olmaya alışıktır.
Öte yandan bir taciz görmedikçe hiçbir hayvan insana saldırmaz. Fakat yine de eğer bir kamp yapıyorsanız ve Kamp alanında ya da civarında bir çakal ile karşılaşır ya da çakalın varlığını sezerseniz, keskin, yoğun ve gürültülü sesler çıkararak çakalın uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.
Tencere kapağı, çatal-cezve ikilisi gibi büyük metal parçalar bu iş için idealdir. Hiç biri yoksa bağırın. Çünkü çakallar yüksek sesten ve sağa sola salladığınız kollarınızdan sizi çok iri olarak algılayarak, saldırma niyetinde olsa bile bu işten vazgeçer.
Ayrıca çakalların fırsatçı hayvanlar olduğunun bilinciyle onları beslemeyin. Bir kere yemek verirseniz, o her defasında geri gelecek ve hatta yemek için sizi rahatsız edecektir. Kamp alanında çöplerinizi ve et türü yiyeceklerin artıklarını da gelişigüzel sağa sola atmayın.
Bir poşetin ağzını sıkıca bağlayarak ve ulaşılması güç bir şekilde çöpe atın. Böylece koku yüzünden kamp alanınıza yabani hayvanlar veya çakal gelmeyecektir. Çakallar hakkında görüntülü medyaya ulaşmak için buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.