B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri ve Tedavi
B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri ve Tedavi; insan sağlığının idamesi için gerekli olan vitaminler suda çözülen ve yağda çözülen olmak şartıyla iki guruba ayrılır. B12 vitamini sıcaklıktan etkilenen ve suda çözülen bir vitamindir. Bu vitamin sinir sisteminin doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan, ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli etkileri olan bir vitamindir.
B12 vitamini et, süt, balık ve yumurta gibi hayvansal gıdalarda bolca bulunur. Vücut tarafından üretimi yapılamayan B12 vitamini sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresi üretimini sağlar. Vücutta depolanma miktarı da düşük olan B12 vitamini içeren besinlerin pişirildikten sonra çok bekletilmemesi ve yine pişirme sürelerine dikkat edilmesi tavsiye edilir. Besinleri pişirme süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamin kaybının artırmasına yol açar.
B12 Vitamin Eksikliği Neden Olur?
DNA üretimiyle doğrudan ilişkili olan ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde etkin olan B12 vitamini günümüzde en çok görülen sağlık sorunlarından biridir. Vücuttaki etkilerini çok farklı belirtilerle gösteren B12 eksikliği nedeniyle yaşam standartları düşer.
Genellikle hayvansal gıdalardan uzak, vejetaryen beslenme nedeniyle B12 eksikliği ortaya çıkmaktadır. İçerisinde B12 bulunmayan besinleri seçmemek bu sorunu yaşamak için yeterlidir. Ancak kimi insanın vücut yapısı besinlerin içerisindeki B12 vitamini faydalı hale dönüştürmemektedir.
Bu gibi hastalarda da B12 vitamini eksikliği yaşanmaktadır. Çok fazla doğum yapmak veya kürtaj geçirmiş olmak da B12 eksikliğini tetiklemektedir. Aşağıda B12 vitamin eksikliğinin nedenleri maddeler halinde sıralanmıştır:
- Uzun süre antibiyotik kullanımı sonrasında
- Vejetaryen olan kişilerde
- Alkol alışkanlığı olanlar
- Obezite ameliyatı geçirmiş olanlarda
- 50 yaş ve sonrası kişilerde
- Çölyak hastalığı olanlarda
- Yetersiz beslenen küçük çocuklarda
- Şeker hastalarında
- Mide ilacı kullananlarda
- AIDS hastalarında
- Ülser ilaçları ve asit düşürücü ilaç kullananlar
B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B12 vitamin eksikliğinin kimi belirtileri, D vitamini eksikliği ile benzeşiyor olsa da B12 vitamini eksikliğinin tamamen kendine özgü belirtileri de bulunur. Ayrıca B12 vitamin eksikliği; vücudumuzdaki B12 vitamin depoları tükeninceye kadar kendini belli etmeyebilir. Belirtiler ortaya çıkmaya başladığı zaman ise bu belirtilerin bir kısmı veya tamamı görülebilir. B12 eksikliğinde belirtiler sırasıyla aşağıdaki gibidir:
- Yürümede zorlanma ve dengesizlik
- B12 eksikliğinde kansızlık
- Bulanık görme
- Ağız yaraları
- Sinir sisteminde bozulma
- Dilin şişmesi
- Hafıza kaybı
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Kabızlık veya İshal şikâyeti
- Nefes darlığı
- Baygınlık hissi
- Diş etlerinde kanama
- Kaslarda güçsüzlük
- Sürekli uyuma isteği
- Kulakta çınlama
- El kol ve bacaklarda uyuşukluk hissi
- Ciltte sararma
- Çarpıntı
- Ağrı ve hassaslaşma
- Uzun süreli zihinsel yorgunluk
- Bebek ve çocuklarda gelişmede gerilik
B12 vitamini eksikliğinin neden olabileceği zihinsel yorgunluk zamanla entelektüel becerilerin de yavaşlamasına yol açabilir. Eğer kişide uzun süreli olarak unutkanlık, hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu gibi problemler görülüyorsa, mutlaka bir doktora görünmelidir. Unutmamak gerekir ki B12 vitamin eksikliği önemli derecede yaşam kalitenizi düşürür.
B12 Vitaminin Faydaları Nelerdir?
Protein sentezinde, kansızlığın giderilmesinde, karbonhidrat ve yağın metabolizma edilme sürecinde oldukça önem arz eden B12 vitamini; bağırsaktaki bazı bakteriler tarafından üretilse de maalesef vitamin emilimi ince bağırsaktan uzak bir bölgede gerçekleşiyor. Bu durum, vitaminin besin yoluyla dışarıdan alınmasını zorunlu kılıyor.
Çoğunlukla hayvansal kaynaklı gıdalar tüketmeyen kişilerde, özellikle vejetaryenlerde görülen B12 vitamini eksikliğine aynı zamanda gastrit, reflü gibi mide rahatsızlığı bulunan kişilerde de görülüyor. Aşağıda B12 vitaminin faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:
- Karbonhidrat metabolizması için gereklidir
- Anemi hastalığını önler
- Alyuvar üretilmesinde gereklidir
- Demir kullanımına yardımcı eder
- Sinir tahribatını önler
- Doğurganlığı sağlar
- Beyin ve sinir sisteminin sağlıklı çalışması
- Sinir hücrelerinin yapımı ve gelişmesi
- Eritrosit yapımı
- Hücre tamiri, yapımı ve uzun yaşama
- Böbrek üstü bezi hormonlarının üretimi
- Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması
- Kadınlarda üreme sağlığı ve gebelik
- Konsantrasyon ve hafıza fonksiyonu
- Fiziksel ve mental enerjinin yükseltilmesi
- Hücre oluşumunu ve uzun yaşamı
- Hafızanın güçlenmesi ve öğrenme
- Gen kopyalanmasına yardım eder,
- Çocuklarda zekâ gelişimi için gereklidir
- Sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır
B12 eksikliğinden şüpheleniyorsanız bir Dâhiliye doktoruna gitmelisiniz. Yapılan kan testi sonucunda B12 vitamini eksikliğiniz olup olmadığı tespit edilir. B12 eksikliği tedavisi için doktor size ilaç veya B12 iğnesi reçete edebilir.
Genellikle mide hastalarında görülen B12 eksikliği nedeniyle doktorunuza mide hastası olduğunuzu söylemeyi ihmal etmeyin. Reflüsü olan veya mide hastası olanlar B12 haplarını ağız yoluyla almak yerine iğne yoluyla tercih etmelidir.
Unutmamak Gerekir ki, sağlığımız için sayısız faydaları olan B12 vitaminin eksikliği zamanla erkeklerde kısırlık, kadınlarda meme kanseri ve yine her iki cinste kalp hastalıkları, Parkinson hastalığı, kronik yorgunluk ve unutkanlık gibi önemli sorunlara ve hastalıklara yol açabilmektedir.
B12 Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur?
B12 vitamini hayvansal gıdalarda süt ve süt ürünlerinde oldukça fazla olmasıyla birlikte kısmen mayalı soya ürünlerinde de bulunur. Omega 3 kaynağı kuruyemişler, sebze ve meyve grupları ise B12 vitamini içermez.
Hemen yukarıda da ifade ettiğimiz gibi B12 vitamini hayvansal gıdalarda bulunan bir vitamindir. Vücudumuz tarafından üretilmeyen bu vitaminin en yoğun olduğu gıdalar ise aşağıdadır:
- Böbrek sakatatı
- Kırmızı et
- Tavuk
- Balık
- Kelle ve Paça
- Süt
- Yoğurt
- Peynir
- Yumurta
- Karaciğer sakatatı
Besinleri pişirme süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi B12 vitamini eksikliğine yani B12 vitamini kaybının artmasına neden olabilir. Ayrıca B12 vitaminini bol miktarda içeren balık ya da karaciğerin suda haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi de B12 vitaminin kaybını artıran sebepler arasında yer alır.
B12 Vitamin Eksikliğinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
B12 vitamini değerlerini arttırmanın en etkili yolu B12 vitamini kaynağı olan hayvansal kaynaklı besinleri tüketmektedir. Ayrıca son zamanlarda kullanımı gittikçe artan vitamin takviyeleri ile de B12 vitamini değerlerinizi arttırabilirsiniz. Ancak yapılan tahliller sonucunda B12 vitamini eksikliği ciddi oranda ise B12 vitamini iğneleri ve B12 vitamin hapları ile takviye sağlanması gerekir
Ayrıca B12 vitamini eksikliği tedavisinde farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Uygun tedavi yöntemini belirlemek için öncelikle eksikliğe neden olan durum belirlenir. B12 vitamini eksikliği tedavisi uygulanırken eksikliğe neden olan durumunda tedavisi gerçekleştirilir.
B12 vitamini eksikliğinde tedavi ağızdan veya enjeksiyon yoluyla yapılmaktadır. Ağızdan tedavi genellikle çocuklarda kullanım rahatlığı açısından tercih edilmektedir. Enjeksiyon tedavisi ise mide ve bağırsak ile ilgili hastalıklardan dolayı B12 emilimi sıkıntısı yaşayan hastalarda kullanılan tedavi yöntemidir.
B12 Vitamin Takviyesi Ne Zaman Kullanılmalı?
B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri ve Tedavi adlı konumuza son verirken, B12 vitamini ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinde izleyebilirsiniz.