Misvak Nedir Misvağın Faydaları Nelerdir?
Misvak Nedir Misvağın Faydaları Nelerdir? Bir şeyi Resulullah sav yapmışsa o şey sünnettir. Biz Müslümanlar için şeksiz şüphesiz yapılacak en güzel şeydir. Kaldı ki o sünnetin hikmetini bilmek veya bilmemek de bir Müslüman için önemli değildir. Bizim için sünnetin sahibine tabii olmaktan, onun bastığı yere basmaktan, onun izini takip etmekten daha büyük şeref yoktur.
Resulullah sav misvak kullanmıştır. Bunu ümmetine önermiştir. Hatta Buhari’de rivayet edilen bir hadiste “Eğer ümmetime ağır gelmeyecek olsaydı, onlara her namazda misvak kullanmalarını emrederdim.” Buyurmuştur. Fakat misvağın sünnet olmasının yanında, neredeyse her sünnet gibi hikmeti de vardır. Bugün modern ilim, misvağın sayısız faydaları olduğunu ispat etmiş, dahası misvak özlü diş macunları bile üretmişlerdir.
Misvak Nedir?
Misvağın anlamı bir şeyi ovalamak, temizlemek gibi manalar içerir. Erak ağacının dallarından yapılan misvağın ucu fırça şeklindedir. Çok eski tarihlerden beri kullanılan misvağın fırça şeklindeki ucu dişlere sürülerek, dişler temizlenir. Dişteki tartar ve diş aralarını bile temizleme hususunda çok etkili olan misvağın suyu da faydalıdır.
Bu yüzden misvağı kullananlar, misvak kullanımından sonra ağızlarındaki tükürüğü veya suyu tükürmez yutarlar. Kurutulmuş gövde, dal veya kök parçalarından misvakın elde edildiği erak bitkisi Kuzey Afrika, Sudan, Mısır’ın Saîd bölgesi, Arap yarımadası, İran ve Hindistan’ın ekvatoral bölgelerinde yetişir.
İki metre yüksekliğe ulaşabilen bu bitki, tüysüz ve dikensiz bir çalı veya ağaççık biçimindedir. Çiçekleri dört parçalı, yeşilimsi-sarı renkli ve küçük, meyvesi nohuttan biraz ufak, küremsi, üzüm salkımı şeklinde ve kırmızı renklidir; olgunlaştıkça rengi siyahlaşır. Misvak genellikle parmak kalınlığında esmer renkli çubuklar halindedir.
Misvağın Faydaları Nelerdir?
Misvağın elde edildiği erak bitkisi yetiştiği ülkelerde halk arasında romatizma tedavisinde kullanılmakta, özellikle çekirdeğinden elde edilen yağ romatizma ağrılarına karşı iyi gelmektedir. Bu bitkinin yaprak ve meyvelerinin kuvvet verici, ateş düşürücü ve yatıştırıcı, öksürük kesici, nefes ve ses açıcı, hâfızayı ve gözü güçlendirici, gaz söktürücü ve idrar arttırıcı özelliği vardır.
Misvak ağacı üzerinde yapılan araştırmalar misvakın dişleri güçlendiren ve çürümeyi önleyen, lekelere karşı etkili, dişlerin parlamasını sağlayan, antiseptik özelliği olan, diş etlerini sıkılaştıran, ağız içi asit salgısını dengeleyen, iltihap kurutucu, kanamayı durdurucu ve beyazlatıcı özelliğe sahiptir.
Misvağın muhtevasında etilamin, trimetilamin, florid, alkaloid, silis, saponin, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, sülfür, kükürt dioksit, tannik asit, benzil nitrat, sitasterol gibi maddeler bulunur. Bu maddelerin diş ve ağız sağlığının yanında, vücudun diğer organları üzerinde de olumlu etkiler yaptığı bilinmektedir. Aşağıda misvağın maddeler halinde sıralanmıştır:
- Misvak suyu mideye iyi gelir
- Ağız Kokusunu Yok Eder
- Baş Ağrısını Önler
- Diş Minesini Korur
- Diş lekelerini temizler
- Dişlerin parlamasını sağlar
- Diş Etini Güçlendirir
- Diş çürümesini engeller
- Kanamayı durdurur.
- Hazmı Kolaylaştırır
- Dişleri beyazlatır.
- Aşırı Köpürmeyi Engeller
- Bakteri Oluşumunu Önler
- Ağızda asit salgısını dengeler
Ayrıca misvak kullanmanın manevi faydaları da bulunur. Bir hadisi şerifte Resulullah sav “Misvak kullanarak kılınan namaz, misvaksız kılınan namazdan 70 kat üstündür” buyurmuştur. Yine Deylemi’de zikredilen bir hadisi şerifte Resulullah sav “Gece namazı için kalkınca, ağzınızı misvakla temizleyin! Çünkü bir melek, namazda Kur’an okuyanın ağzına yaklaşarak dinler” buyurmuştur.

Misvakla İlgili Hadisler Nelerdir?
Yukarıda zikrettiğimiz hadislerin dışında, Resulullah sav, misvağı hem kullanmış, hem de misvakla alakalı başka hadislerde buyurmuştur. Aşağıda misvakla ilgili hadisler sıralanmıştır:
“Misvak; ağzı temizler, görmeyi keskinleştirir, diş etlerini güçlendirir, dişleri beyazlaştırır ve çürümeyi önler, hazmı kolaylaştırır, mideye sıhhat verir, balgamı keser, hasenatı artırır. Misvak kullanan, Allah’u Teâlâ’yı razı eder, melekleri sevindirir” – Ebu Nuaym
“Peygamberlerin beş sünneti: Hayâ, hilm, hacamat, misvak, güzel koku” – Taberani
“Eğer ümmetime güçlük vermeyeceğini bilseydim, her namaz için abdest almalarını ve her abdestte misvak kullanmalarını emrederdim” – Buhari, Müslim
“Cebrail aleyhisselam, misvak kullanmayı o kadar tavsiye etti ki, misvakın farz olacağından korktum” – İbni Mace
”Misvakı kullanın, çünkü misvak kullanımı hem ağzınızı temizler hem de Allah’ın rızasını kazandırır.” – İbni Mace
”Oruçlunun bir kişinin hayırlı hasletlerinden biriside misvak kullanmasıdır. ” – İbn Mace
Diğer yandan, Hz. Peygamber’in abdest alırken misvak kullandığına dair de çeşitli hadisler nakledilmiştir. Bir geceyi, Rasulullah sav yanında geçiren İbni Abbas (ra) şöyle demiştir:
“Allah’ın Nebisi sav gecenin sonuna doğru kalktı. Dışarı çıktı, gökyüzüne baktı, sonra Âl-i İmrân Sûresi’nin şu iki âyetini okudu: ‘Göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ile gündüzün değişmesinde akıl sahipleri için şüphesiz deliller vardır. Onlar, ayakta iken, otururken, yanları üzere yatarken, Allah’ı zikrederler. Göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler ve Şöyle derler: Rabbimiz! Sen bunu boş yere yaratmadın. Seni tesbih ve tenzih ederiz. Bizi cehennem ateşinden koru.’ Sonra eve döndü. Dişlerini misvakladı ve abdest aldı. Ayağa kalkarak namaz kıldı, sonra yan üstü yattı. Sonra yeniden kalkarak dışarı çıktı, gökyüzüne bakarak, aynı âyetleri tekrar okudu, sonra dönerek yine dişlerini misvakla temizledi, abdest aldı, sonra kalktı ve namaz kıldı.” – Müslim, Ebû Dâvud, Ahmed bin Hanbel
Misvak Nasıl Kullanılır?
Misvak ister yaş olsun ister kuru misvak olsun, yaklaşık olarak on santim uzunluğunda bir parmak kalınlığında veya daha ince bir halde satılır. Bu dal parçasının ucu açılmamıştır. Uçu açılmış olan dal parçası zaten kullanılmış misvak anlamına gelir. Bu başkasının diş fırçasını kullanmak gibi bir şey olur ki, doğrusu kimse kimsenin diş fırçasını kullanmadığı gibi misvağını da kullanmaz.
Ucu açılmamış misvağı satın aldığınızda, eğer kuru bir misvak ise, dalın ucunu bir bıçak yardımıyla açın. Bu açma dalın üzerindeki kabuk içindir. Kabuğu kaldırdığınızda, dal parçasının ucu soyulmuş olur. Soyduğunuz yaklaşık beş santimlik bölümü geçmeyecek kadar bir suyun için içine sokun ve bir gün bekletin.
Bir gün sonra misvağı sudan çıkardığınızda, suya soktuğunuz kısmın yumuşadığını görecekseniz, eğer misvak liflere ayrılıp, bir fırça görünümünü almamışsa, ucunu ısırarak, fırça haline gelmesini sağlayabilirsiniz. Böylece kullanıma hazır olan misvağı kullandıkça fırça olan kısım eriyecektir. Misvağınızın fırça olan kısmı eriyip tükendikçe aynı işleme devam edebilir, misvağı yeniden açarak, kullanabilirsiniz.
Misvağı kullanırken diş etlerinize sertçe sürmeyin. Diş etlerinizi tahriş edebilirsiniz. Misvağı dişlerinize yukarı aşağı ve sağa sola doğru sürterek kullanın. Diş etlerinize misvakla masajda yapabilirsiniz. Fakat misvağı bastırmadan diş etlerinizde gezdirin.
Kuru Misvak mı Yaş Misvak mı İyi?
Hemen yukarıda kuru misvağı nasıl kullanıma hazır hale getireceğinizden bahsetmiştik. Yaş misvak için bunları yapmaya gerek yok. Yaş misvağın üzerindeki kabuğu soymak için bir bıçağa da gerek yok. Elinizle dahi soyabilirsiniz. Ayrıca yaş misvağın kabuğunun kendine özgü müthiş bir aroması bulunur. Eğer kabuğundan bir parça yerseniz, bunu anlayacaksınız.
Ülkemizde satın aldığınız misvaklar yaş misvak değildir. Kimileri özel ambalajda yaş misvak diye satılır ama o ambalajlar bile yaş misvağı yaş olarak muhafaza edemez. Siz ambalajı açtığınızda yaş taze misvak değil, ıslak misvak kullanırsınız. Kaldı ki eğer hac ve umre yaptıysanız, Mekke veya Medine de satın aldığınız her misvak da yaş olmaz. Yaş misvak almak istediğinizi satıcıya belirtmelisiniz.
Yaş Misvağı Nasıl Anlarım?
Taze misvak da denilen yaş misvağı satın almak veya temin edebilmek için bir misvağın yetiştiği ülkelerden birinde olmanız gerekir. Daha öncede söylediğimiz gibi ülkemizde yaş misvak yoktur. Ambalaj içinde gelen ve yaş misvak diyerek satılan misvaklar yaş misvak değildir.
Mekke ve Medine’de Sokaklarda misvak satanlardan yaş misvak temin edebilirsiniz. Yaş misvak olup olmadığını anlamak için elinize aldığınız misvağın ucuna tırnağınızla hafifçe bastırın. Misvak yaş ise kabukta yaştır. Anında tırnağınızla bile soyulur.
Ayrıca Yaş (Taze) misvağın, kuru misvakta olmayan, bir kokusu ve yine kuru misvakta olmayan çok hoş bir aroması bulunur. Yaş misvağın kabuklarında bile bu aromanın tadını alabilirsiniz. Yaş misvağın kabuğu yumuşak ve yenilebilecek kıvamdadır.
Misvak Ne Zaman Kullanılır?
Misvak Nedir Misvağın Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, misvak ve misvağın faziletleri ile alakalı videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.