Hayvanlar Alemi

Tarantula ve Özellikleri Hakkında 23 Bilgi

Örümcekler arasında en iri olan dişi tarantula, çiftleşme sonrası kendinden daha küçük olan erkeği yer

Tarantula ve Özellikleri Hakkında 23 Bilgi

Tarantula ve Özellikleri Hakkında 23 Bilgi; önemli özelliklerinden biri çıplak gözle görülebilecek şekilde tüylü bir örümcek olmasıdır. Tarantulagiller familyasına ait olan tarantula adlı örümceklerin dünya üzerinde yaklaşık olan 1000 çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde bile bazı egzotik tarantula türleri evcil hayvan olan beslenilmektedir. Hâlbuki bazı tarantula türlerinin deriyi kaşındıran ve gözlere zarar veren kaşındırıcı tüyleri bulunur.

Birçok insan tarafından çok itici bir görünüme sahip olan tarantula, zehirli hayvanlar arasındadır. Nemli ve gölgelik alanları seven tarantula, taşların altında veya ağaçların kovuklarında yuva yapar. Tarantulalar zehriyle kendi ebatlarındaki bir canlıyı kolayca öldürebilirken, insanı ısırdığında zehri insanın ölmesine yetmez. Tarantulanın ısırdığı bölgede, iki ile üç saat boyunca kaşınma ve kabarcıklar oluşabilir.

Tarantula Nedir?

Örümcekler arasında en büyük örümcek olan tarantulanın yaşam alanı, yağmur ormanları, çöller ve çayırlı bölgelerdir. Dünyanın en soğuk bölgesi olan Antartika dışında değişik türleriyle, neredeyse her kıtada bulunabilirler. Son zamanlarda iklim değişikliği gibi doğal nedenler yüzünden tarantulanın kimi türlerinin yok olduğu bilinmektedir.

Çekingen bir tür olan tarantula, tehlike hissettiklerinde, köşeye sıkıştıklarını düşündüklerinde ya da dişilerle çiftleşme hakkı elde etmek istediklerinde son derece saldırgan olabilirler. Diğer örümcek türleri gibi ağ örerek avını beklemeyen tarantula, tuzak olarak hazırladığı yuvalarına giren canlıları öldürerek beslenir.

Saldırmaya hazırlanan bir tarantula öndeki iki bacağını havaya kaldırarak, hatta bazı türleri tıslamaya benzer ses çıkararak savaşmadan önce tehdit ederek düşmanı kaçırmaya çalışır. Sıcak iklimleri daha çok seven tarantula, havalar soğumaya döndüğünde daha çok görülürler.

Genellikle yiyecek için çevrede gezmeyen tarantula, pusu kurduğu yerde sabırla bekleyerek gelen avını pusuya düşürür. Av mevsimlik bir böcek olduğu gibi, fare gibi kemirgenler, kertenkele ve kuşlarda olabilir. Zehir enjekte ettikleri av, eğer tarantuladan daha büyükse hemen ölmez. Fakat birkaç saat içinde boğularak ölür. Bu örümceğin içindeki minik tüylerin onları içten etkilemesinin bir sonucudur. Solunum yollarını kesen bir iltihaplanmaya neden olur.

Tarantula Nasıl Çoğalır?

Olgun bir erişkinliğe yetişme yaşı her tarantula cinsi için farklı olabilir. Erişkinliğe ulaşıldıktan sonra çiftleşen tarantulanın ortalama yaşam süresi bir yıldır. Çiftleşmeden önce bir tarantula arzu edilen ergenliğe beş veya on yıl sürede ulaşabilir.

Çiftleşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine karar verebilmeleri için erkeklerin dişilere yeterince yaklaşmaları gerekir. Dişinin teslim olması için onu dansla ya da yemekle sakinleştirmesi gerekebilir. Dişiye yapılan bu serenattan sonra dişinin vücuduna sperm yerleştirecektir.

Bir dişinin oluşturabileceği yumurta miktarı 2.000’e kadar değişir. Bir yumurtalar döllendiğinde çok saldırgan hale gelecektir. Bu onun hayatta kalması için savaşacağı zamandır. Bu aynı zamanda, insanların bu Örümceklerden biri tarafından ısırılmasının daha yaygın görüldüğü zamandır.

Tarantulanın Özellikleri Nelerdir?

Tarantulalar son derece zeki olmalarına rağmen diğer evcil hayvanlar gibi eğitilemezler. Bu örümceklerin, davranış veya kalıpları çoğaltmanın hayatta kalma ihtiyaçlarının ötesinde başka bir yeteneğe sahip olmadığı gösterilmiştir.

Bir tarantulanın genel olarak yaşam beklentisi oldukça uzundur. Özellikle dişi tarantulalar için böyledir. Bunlar yirmi yıla kadar yaşayabilirken, erkekler neredeyse altı yılı geçmez. Aşağıda tarantula cinsi örümceklerin az bilinen bir takım özelliklerini maddeler halinde sıraladık:

  • 01 Tarantula yuvasını gizlemek için bir çeşit ipek üretir.
  • 02 Tarantulanın 8 gözü vardır, ama iyi göremezler.
  • 03 Erkek tarantulalar 5 ila 10 yıl yaşar.
  • 04 Dişi tarantula 20 yıldan fazla yaşayabilir.
  • 05 Genç tarantula, ilk birkaç yılda yırtıcılara av olur.
  • 06 Dişinin kuluçka süresi yaklaşık üç ayı bulabilir.
  • 07 Dişi her döllenmede 200 yumurta bırakabilir.
  • 08 Erkekler dişilerden çok daha küçüktür.
  • 09 Rahatsız edilmeyi pek sevmezler.
  • 10 Tarantulanın kopan bacağı yeniden uzayabilir
  • 11 Büyüklükleri cinslerine göre gayet değişkendir.
  • 12 Tarantula değişik renklerde olabilir.
  • 13 Çoğu dişi çiftleşmeden sonra erkeği yer.
  • 14 Tüyler rahatsız edici derecede kaşıntıya sebep olur
  • 15 Tarantulanın çok sayıda düşmanı bulunur.
  • 16 Çakallar, yılanlar, kuşlar tarantulayı avlayabilir.
  • 17 Yiyeceklerini çiğneyerek yemezler.
  • 18 Avın içine sindirim suları sıkarak eti sıvılaştırır.
  • 19 Ağzını pipet gibi kullanan tarantula sıvıyı emer.
  • 20 Tarantula kuşları bile avlayabilir.
  • 21 Tarantula ısırığı insana zarar veremez.
  • 22 Çoğu tarantula 2 diş ve tüylü 8 bacağa sahiptir.
  • 23 Karnındaki ve sırtındaki tüyleri düşmana karşı kullanır.

Evde Tarantula Beslemek Mümkün mü?

Siz isterseniz, mümkündür. Nitekim evcil hayvan olarak tarantulaya sahip olmak en yaygın olanı değil. Ancak, her gün daha fazla insanı çeken bir fikirdir. Biraz sinsi bir görünüme sahip olsalar da, Çoğu tarantula zehirli değildir ve insanlar için tehlike oluşturmaz.

Farklı özellikleri nedeniyle, iyiliği için uygun bakım ve çevre sağlandığı sürece evcil hayvan olarak sahiplenilmesi mümkündür. Genel olarak tarantulalar çok agresif olmasalar da, hiç kimse bir noktada bir ısırık almaktan muaf değildir. Bu ısırık biraz acı verici olsa da çok tehlikeli veya öldürücü değildir.

Tarantula Hakkında Sık Sorulan Sorular

Tarantula ve Özellikleri Hakkında 23 Bilgi
Makro Çekim Tarantula

Tarantula Kaç Gün Aç kalabilir?

Tarantula avını yedikten sonra on güne kadar aç durabilir. En çok Amerika kıtasında bulunan tarantula avını dişleriyle ısırıp, zehrini zerk ederek öldürür. Sonra avının içine bıraktığı enzimler sayesinde avını pelte bir sıvı haline getirir. Avının pelteleşen etini, bir pipet gibi olan ağzıyla emerek tüketir. Zaten tarantulanın ağzı çiğneme yeteneğine sahip değildir.

Tarantulanın Düşmanı Var mı?

Peptis adı ile bilinen yaban arılarıdır. Çünkü bu arılar tarantulaların vücudunu kullanıp, üreme sağlarlar. Yaban arıları, üreme zamanlarında yumurtalarını bırakmak için, tarantula ararlar. Tarantulayı bulduklarında da, bir savaş başlar. Bu savaşı da çoğunlukla arılar kazanır. Çünkü bu tür arılar, tarantulaların zehirinden etkilenmez.

Yaban arıları, tarantulaları iğnesiyle soktuktan sonra sersemleşip felç geçirmelerini fırsat bilirler ve onları kazdıkları toprağa koyup, karınlarına açtıkları deliğe bir tane yumurta bırakırlar. Bu yumurtadan çıkan yavru, tarantula örümceğinin vücudunu hem yuva olarak, hem de besin olarak kullanır. Bir yaban arısı, vücudunda bulunan yaklaşık yirmi yumurtanın tamamı bitene kadar tarantula avlamaya devam eder.

Tarantula İnsanı Isırır mı?

Tarantula özellikle saldırgan oldukları dönemde büyük küçük fark etmeksizin her canlıyı ısırabilir. Savunma halinde ısırdıklarında, salgıladıkları zehirli sıvı bir arınınkinden daha az toksiktir. Yani öldürücü bir etkisi yoktur. Fakat özellikle alerjik rahatsızlıkları olanlar, çocuklar ve yaşlılarda daha hassas davranılması gereklidir.

Tarantula Zehrinin Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak örümcek sokması durumlarında; Isırılan yerde şişlik, şiddetli yanma ve kaşınma, deride kırmızı kabarıklık ve deri döküntüleri görülür. Nadirde olsa daha ciddi durumlarda; şiddetli ağrı, karın bölgesinde sertleşme, şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma, yüksek ateş, titreme nöbetleri, solunumun zorlaşması, terleme ve kramp gibi belirtiler gösterir.

Türkiye de Tarantula Var mı?

Tarantula türü örümcekler etle beslenir, Et yiyen örümcek demek, vücutta soktuğu bölgede cildi ve kasları eriten bir toksine sahip olan örümcek türü anlamına geliyor. Bu tür tarantula türü örümceklerdir. Ülkemizde bu tür örümcekler bulunmamaktadır. Türkiye’de olanlar genellikle ‘sarıkız’ denilen, bazen akrebe benzetilen örümcek türüdür.

Tarantula Eve Girer mi?

Yaz ve sonbahar boyunca, tarantulalar açık kapılardan veya yırtık pencere ve kapı ekranlarından evlere girebilirler. Ayrıca pencere kenarlarında veya oluklarda yollarını bulabilirler. Buradan, haşereler, ev dış yüzeyindeki çatlaklar veya evin tarama alanının altındaki boşluklar yoluyla evlere taşınır.

Ayrıca tarantula evlerin yakınındaki toprakta yuva kazabilir. Karınca veya böcek problemi olan ev sahiplerinin, muhtemelen örümcekler için uygun besin kaynakları olduğu için, evin yakınında tarantula bulunması muhtemeldir.

Tarantuna Yenir mi?

Müslümanlar için tarantula yenmez, haramdır. Ancak Kamboçya’da tarantulalar yüksek çinko içeriğinden dolayı, özellikle çocukların gelişimi için temel besin kaynağı olarak tüketiliyor. 1970 ve sonrasında Kamboçya’ya komünist rejiminin gelmesiyle birlikte, ülkede açlık ve kıtlık artar.

Alternatif besin kaynağı olarak ilk kez örümcekin en irisi olan tarantulalar doğada yakalanarak tüketilmeye başlanır. 1990 yıllarında ise dünya çapında popüleritesi artan tarantulalar Kamboçya’da dahil kimi ülkelerde temel besin kaynağı haline gelir

Tarantula Nasıl Avlanır?

YouTube video

Tarantula ve Özellikleri Hakkında 23 Bilgi adlı konumuza son verirken, tarantula ile alakalı videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu