Çemen Otunun Faydaları Hakkında 22 Bilgi
Çemen Otunun Faydaları Hakkında 22 Bilgi; Hemen hemen her şifalı bitkinin ve sofralarımızda kullandığımız baharatların insan sağlığına olumlu yönde etki edecek birçok faydası vardır. Bazen bir bitkide birçok fayda ve sağlığımız açısından yararlı etkiler olabilir. Lakin genelde her bitkide baskın olan önemli bir etki bulunur. Çemen otu bitkisinin de en baskın olduğu etki onun doğal bir ağrı kesici olmasıdır.
Kendine özgü çok özel bir tadı olan, kimileri için müthiş aromasıyla adeta baş döndüren çemen otu, ülkemizde özellikle pastırma üretiminde tanınıp bilinir. Kimi yörelerde direk yemeğe bir baharat olarak katılarak kullanılan çemen otu obezite, şeker hastalığı ve kolesterol gibi birçok hastalığa olumlu yönde etki ederek, fayda sağlar.
Uzakdoğu mutfağının da vazgeçilmezi olan çemen otu çok uzun yıllardır kullanılan besinlerin başında geliyor. Soya ile aynı aileden olan Çemen otunun taze ve kuru tohumlarını, yapraklarını, köklerini hatta dallarını bile kullanıyorlar.
Çemen Otu Nedir?
Çemen otu, yıllık bir bitkidir. Fasulye ailesinin bir üyesidir ve bilimsel soyadı Fabaceae’dir. Orta ve Yakın Doğu’ya özgüdür ve Hint alt kıtasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yıllık bitkinin küçük yuvarlak yaprakları vardır. Hatta eski Mısırlıların, tohumları özellikle Tutankamon’un mezarında bulunduğu için bu bitkinin faydalarını anladıklarına dair kanıtlar bile var.
Bu bitki dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde yetiştirilmektedir, ancak çoğunluğu Hindistan’da yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Çemen otu, demir, magnezyum, manganez ve bakırın yanı sıra B6 vitamini, protein ve diyet lifi dâhil olmak üzere çeşitli faydalı besinler içerir.
Aynı zamanda antioksidanlar, kolin, trigonellin, yamogenin, gitogenin, diosgenin, tigogenin ve neotigojenler dâhil olmak üzere güçlü fitobesinler içerir. Çemen otunun sağlığa olan faydalarının çoğu, içindeki saponin ve liflerin varlığından kaynaklanmaktadır
Çemen otunun yaprakları salatalarda çiğ olarak tüketilirken, çemen tohumları baharat olarak kullanılmaktadır. Yapraklar yaklaşık %86,1 nem, %4,4 protein, %0,9 yağ, %1,5 mineral, %1,1 fiber ve %6 karbonhidrat içerir.
Yapraklarda bulunan mineral ve vitaminler arasında; kalsiyum, çinko, demir, fosfor, riboflavin, karoten, tiamin, niasin ve C vitamini bulunur. Bazı araştırmalara göre; askorbik asit ve beta-karoten miktarlarının yaprakların güneşte ve fırında kurutulması ile azaldığı bildirilmiştir.
Çemen otu; hoş acı, hafif tatlı tohumları ile bilinir. Çemen otu, Eski Mısırda doğumu kolaylaştırmak ve sütü arttırmak için kullanılırken, modern mısırda menstrual krampları ve diğer karın ağrılarını azaltmak için çay olarak kullanılmaktadır. Aynı şekilde Çinliler de “hu lu ba iye” adlandırılan çemen otunu karın ağrısı için kullanmaktadır.
Çemen otu tohumu tozu, kardiyovasküler sağlığı artırmak, sindirimi artırmak, inflamasyonu azaltmak ve regl dönemi ağrısını hafifletmek için kullanılır. Birçok anne, emzirirken süt üretimini teşvik etmek için çemen takviyeleri de almaktadır. Çemen otu tozunun tip 2 diyabetin tedavisine ve hatta önlemesine yardımcı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar da vardır.
Çemen Otu Neye Yarar?
Tohumları öğütülerek yaprakları pişirilerek veya çay yapılarak kullanılan çemen otu Hint yemeklerinin neredeyse baş tacıdır. Tohumunda bulunan bileşenler nedeniyle küçük göğüslü kadınlar tarafından kullanılan ve düzenli kullanımdan sonra göğüsleri büyüten çemen otu ayrıca aşağıdaki şikayetler içinde kullanılır:
- Kötü kolesterolü dengeleyici bir etkiye sahiptir.
- İltihaplı hastalıkları kontrol altına alır.
- Oldukça iyi bir antioksidan içeriğine sahiptir.
- Cilt enfeksiyonlarının giderilmesine yarar.
- Kan akşının hızlandırılmasına katkı sağlar.
- İyi bir demir ve magnezyum kaynağıdır.
- Yaşlılık belirtilerini yok eder.
- Bir febrifüj görevi görür ve kas ağrılarını giderir.
- Diyabetin olumsuz gelişimini engeller.
- Bronşit hastalarının kullanması önerilir.
- Yorgunluk ve depresyon gibi şikâyetleri önler.
- Kansızlığın giderilmesine destek olur.
- Mide çeperini korur.
- Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.
- Şişliği ve ödemi giderir.
- Beriberi hastalığı tedavisinde kullanılır.
- Serbest radikallerle mücadelede yardımcı olur.
- Tokluk hissi sağladığı bilinmektedir.
- İyi bir libido artırıcıdır.
- Testesteron ve östrojen hormonlarını salgılar.
- Anne sütünün artmasına destek olmaktadır.
- Kronik öksürük, balgam gibi şikâyetlerini giderir.
Çemen Otu Nasıl Kullanır?
Çemen otunu aşağıdakileri içeren birçok şekilde kullanabilir ve tüketebilirsiniz: Yapraklar kurutulup ot olarak kullanılabilir. Çemen otu tohumları bütün olarak yenebilir ve genellikle belirli yemekler veya çorbalar için sos olarak kullanılır. Tohumlar öncelikle baharat olarak kullanılır ve birçok Asya yemeğinin üzerine serpilir.
Bu tohumlar ayrıca köri ezmelerinde, çorbalarda ve güveçlerde aroma maddesi olarak toz halinde de kullanılabilir. Bitkinin kendisi filizler ve mikro yeşillikler gibi bir sebze olarak kullanılabilir. Çemen otu tozu, sağlıklı, enerji verici bir çay yapmak için de kullanılabilir.
Çemen Otunun Faydaları Nelerdir?
Kimi yörelerde buyotu da denilen çemen otu, Akdeniz bölgesinde yetişen ve baharat olarak tükettiğimiz bir bitkidir. İnsan sağlığına oldukça yararı bulunan çemen otu aynı zamanda daha güzel bir cilde sahip olmak içinde kullanılmaktadır.
Çemen otunun, yeterince yetişmiş ve olgunlaşmış tohumları belirli rahatsızlıkların tedavi edilmesin de kullanılmaktadır. Ülkemiz de baharat türü olarak bilinen çemen otu genellikle pastırma imalatında kullanılmaktadır. Farklı yörelere göre değişen kullanım alanlarından bir tanesi de, salataların içine eklenerek tüketilmesidir. Aşağıda çemen otunun faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:
-
Çemen Otu Böbrekleri Korur
Çemen otunun antioksidatif etkisi böbreklerin sağlığını korumaya ve böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olmasıdır. Klinik çalışmalarda, çemen otu özleri, taşlara dönüşebilecek böbreklerdeki birikintilerin birikmesini önledi. Ayrıca, çemen otu böbreklerde fonksiyon bozukluğuna yol açabilecek toksinlerin etkisini azaltmaya yardımcı oldu.
Diğer çalışmalar çemen otunun böbrek sağlığı üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir. Çemen otu takviyelerinin, böbreğin alüminyum zehirlenmesinin neden olduğu hasardan korunmasına yardımcı olabileceği bulunmuştur.
-
Çemen Otu Yeme Bozukluklarını Düzenler
Çemen otu iştah artışı, iyileştirici ve besleyici özellikleri ile ön plana çıkar. Farmakoloji Biyokimyasında yayınlanan bir çalışma, çemen otu tohum ekstratının yeme davranışları üzerinde etkilerini araştırmak üzere hazırlanmış. Yemek tüketimi ve yemek yeme motivasyonunun yanı sıra metabolik-endokrin değişiklikler de sonuçları üzerinde göz önünde bulunduruldu.
Sonuçlar, çemen otu özünün ağızdan alınmasının yemek motivasyonunu önemli ölçüde arttırdığını gösterdi. Raporda bununla birlikte, tedavinin anoreksiyi veya yemek için motivasyonun azalmasını engellemediği de belirtilmiştir.
-
Çemen Otu Diyabeti Önler
Çemen otu özü, tip I ve tip II diyabet semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Bir pilot çalışma, şeker hastalarının diyetine çemen otu tohumlarının eklenmesinin kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Doğal lif olan galaktomannanın varlığı nedeniyle bitki, şekerin kan dolaşımına emilme hızını yavaşlatır.
Amino asit 4-hidroksi izolösin, insülin salınımını düzenleyen çemen otunda bulunur. Bu, şeker hastalarında kan şekerinin yükselmesini ve yükselmesini önlemeye yardımcı olur; Günlük olarak kan şekerini kontrol etmek için genellikle 15-20 gram çemen otu tavsiye edilir.
-
Çemen Otu Boğaz Ağrısını Giderir
Çemen otu ayrıca boğaz ağrısı, öksürük ve soğuk algınlığından kurtulmak için çok faydalıdır. Bir inceleme çalışması, tohumların boğazı temizlemede yararlı olabileceğini ve bir mukus çözücü görevi gördüğünü buldu. Ayrıca astım, saman nezlesi tüberkülozu, sinüzit ve kabızlıkta da kullanılabilir.
-
Çemen Otunun Antikanser Özelliği Bulunur
Çemen otu, özellikle meme kanseri ve kolon kanserini önleme açısından anti-kanserojen özelliklere sahiptir. Bitkide bulunan steroid diosgenin, özellikle kolon kanserinin önlenmesi ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, saponinler, hemiselüloz, müsilaj, tanin ve pektin gibi nişasta olmayan çeşitli polisakkaritler, kolesterol seviyelerini düşürür ve safra tuzlarının kolon tarafından yeniden emilmesini engeller.
Bu, toksinlere bağlanabilir ve kolonun mukoza zarını koruyarak kolorektal kanseri ve kolonu olumsuz etkileyebilecek diğer koşulları azaltabilir. Bazı çalışmalarda, çemen otunun antikanser etkileri sergilediği ve ayrıca apoptoz veya programlanmış hücre ölümüne neden olmaya yardımcı olabileceği bulunmuştur.
-
Çemen Otu Doğal Ağrı Kesicidir
Çemen otu, geleneksel tıp sistemlerinde ağrıyı gidermek için uzun süredir kullanılmaktadır. Araştırmacılar, bitkide bulunan alkaloid adı verilen bileşiklerin, beynin ağrıyı algılamasını sağlayan duyu reseptörlerini bloke etmeye yardımcı olduğunu düşünüyor. 2014’te yapılan bir çalışma, ağrılı adetleri olan 51 kadın, ardışık 2 ay boyunca adetlerinin ilk 3 günü boyunca günde üç kez çemen tohumu tozu kapsülleri aldı. Aylar arasında daha kısa ağrı süreleri ve daha az semptom yaşadılar.
-
Çemen Otu Antioksidandır.
Çemen otunun en önemli sağlık yararlarından biri, tohum ve yapraklardaki yüksek seviyelerde antioksidanlardır. Doktorlar, serbest radikallerin olumsuz etkileriyle mücadele etmek için diyetlerimizde antioksidanlara ihtiyacımız olduğunu söylüyorlar. Serbest radikal hasarları erken yaşlanma, kalp hastalığı, kanser ve artrit ile ilişkilendirilmiştir. Çemen otu, serbest radikallerin etkisini azaltmak için kullanılan bitkilerden biridir.
Örneğin, çimlenen çemen tohumlarının, kurutulmuş çemen otu tohumlarından daha yüksek seviyelerde antioksidanlara sahip olduğu gösterilmiştir. Diğer çalışmalar, çemen tohumu özünün, serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarın önlenmesine yardımcı olabileceğini kanıtlamıştır.
-
Çemen Otu Kolesterolü Düşürür
Çemen otu kanınızdaki kolesterol seviyelerini azaltabilir. Çemen otu ekstraktlarındaki aktif bileşikler kan dolaşımınızdaki kolesterolü kırmaya ve kardiyo sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur. Araştırmacılar, çemen otunun kolesterolü düşürmede yardımcı olmasının bir dizi nedenini keşfettiler.
Örneğin, çemen otunun yüksek lif içeriği, serum kolesterolünü önemli ölçüde azaltabilir. Ayrıca, çemendeki saponinler (bitki kimyasalları) “kötü” kolesterolü (LDL) azaltmaya yardımcı olur, ancak “iyi” kolesterolü (HDL) etkilemez. Günde 25 gr çemen tohumu çekirdeği tozu almak, kolesterolü, daha düşük kan şekeri seviyelerini düşürmeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olmuştur.
-
Çemen Otu Anne Sütünü Artırır
Çemen otu takviyesi alan kadınların en sık nedenlerinden biri emzirme sırasında süt akışını arttırmaktır. Çemen otu, süt üretimini uyaran bir madde olan bilinen bir galactagogdur. 2015’ten bir rapor, emziren kadınların yaklaşık %75’inin süt üretiminde artış olduğunu bildirmiştir. Anne sütü miktarını artırmak için çemenlerin en etkili dozu günde 600 mg olmuştur.
Çalışma, çemen desteğinin anne sütü üretimini iyileştirmek için etkili bir doğal çözüm olduğu sonucuna varmıştır. Bir başka çalışmada çemen otu yapraklarından bitkisel çay yapmanın da anne sütü üretimini artırmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.
-
Çemen Otu Cinsel Sağlığa İyi Gelir
Çemen otu takviyesinin erkekler için faydalarından biri testosteron ve sperm sağlığını artmasıdır. Bir çalışma, çemen otu özlerinin testosteron düzeylerini artırmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. 12 hafta sonunda, çemen takviyeleri alan erkekler serbest testosteron seviyelerini arttırdı. Araştırmacılar ayrıca sperm sayısının da arttığını ve sperm motilitesinin düzeldiğini keşfettiler.
Çemen otunun testosteron düzeyleri üzerindeki olumlu etkisi, genel olarak erkek cinsel sağlığının iyileştirilmesine de yardımcı olmasıdır. Küçük bir çalışmada, 30 erkeğe 6 haftalık bir süre için 600 mg çemen kapsülü verildi. Araştırmanın sonunda çoğu erkek cinsel dürtüleri, uyarılma ve orgazmlarında iyileşme bildirdiler.
-
Çemen Otu İnflamasyonu Azaltır
Çemen otu iltihabi rahatsızlıklardan muzdarip olursanız önemli bir katkı maddesidir. Harvard Tıp Fakültesi’nden doktorlar, kronik inflamasyonun koroner arter hastalığı, diyabet, kanser ve dejeneratif durumlar gibi koşullarla bağlantılı olduğunu söylüyor.
2016’dan yapılan araştırmalar, çemen tohumu ekstrelerinin anti-inflamatuar özelliklerde yüksek olduğunu bulmuştur. Araştırmacılar çemen otu tohumu ekstrelerinin ağız yoluyla alınmasının enflamatuar yanıtları %40 oranında azaltmaya yardımcı olduğunu keşfettiler. Araştırma, bütün çemen tohumunun artrit ve inflamasyonu azaltmak için faydalı olduğu sonucuna varmıştır.
Çemen otu topikal olarak uygulandığında inflamasyonu da azaltabilir. Bilim adamları, % 5 çemen tohumu özü içeren bir kremin, cilt kızarıklığını azaltmada ve hidrokortizon ya da ibuprofen merhemleri olarak şişmede etkili olduğunu buldu.
-
Çemen Otu Kilo Verdirir
Hem çemen otu tohumları hem de yaprakları kilo vermeye yardımcı olabilir. Bu yapraklar lif ve diğer temel besin maddelerinde yüksektir. Çemen otu tohumlarında bulunan suda çözünür bir lif olan Galaktomannan, kilo yönetimine yardımcı olan tokluk hissini artırarak iştahınızı azaltır. Aynı zamanda vücudun metabolizmasını artırır, bu da genel sağlığın yanı sıra yağ yakımını da artırır.
-
Çemen Otu Menopoz Belirtilerini Azaltır
Menopoz, sıcak basmaları, uyku düzensizlikleri, kilo değişiklikleri ve vajinal kuruluk gibi çeşitli semptomlarla işaretlenir. Geleneksel tıp ve halk tıbbı bu semptomları yönetmek için çeşitli alternatifler sunar, bunlardan biri diyetlerimize kolayca dâhil edilebilen çemen otudur.
2017’de yapılan bir inceleme çalışması, çemen otunun testosteronun aşırı aktivitesini engelleyerek bu semptomları yönettiğini vurguladı. Phytotherapy Research dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada, menopoz yönetimi için erişilebilir ve güvenli bir seçenek olarak çemen otu kabuğu ekstresi sunulmaktadır.
Çemen Otu Çayı Nasıl Demlenir?
Çemen otu çayı, tıpkı diğer bitkisel çaylar gibi oldukça pratik bir şekilde yapılır. Bunun için ihtiyaç duyulan malzemeler arasında ‘çemen otu tohumu ve kaynar su’ yer alır. Çemen otu çayının tarifi ise şu şekildedir; Bir bardak dolusu su cezvede kaynatılır. İçine bir tatlı kaşığı dolusu çemen otu tohumu bırakılır. Üzeri kapatılarak yaklaşık on dakika kadar dem alması sağlanır.
İstenirse tatlandırıcı konularak henüz sıcakken içilir. Öte yandan çemen otu çayı çemen otunun yeşil yapraklarıyla da hazırlanabilir. Tıpkı diğer bitki çaları gibi kaynamış suya bir tutam çemen otu yaprağı atmanız yeterli gelir.
Çemen Otunun Zararları Nelerdir?
Diyabet kontrolü için ilaç alıyorsanız, doktorunuzla konuşmalısınız. Çemen otu ayrıca kan şekerini düşürebilir ve hipoglisemi ile sonuçlanabilir. Doktorlar, çemen otu kullanmanın hamilelik sırasında güvenli olabileceğini söylüyor. Ancak çemen otu uterus kasılmasına neden olabileceğinden, gebe kadınlara gebeliğin erken dönemlerinde çemen otu takviyesi almamaları önerilir.
Ayrıca, yemek pişirme sırasında çemen otu kullanıldığında yan etkilerin çok nadir olduğunu da hatırlamakta fayda var. Ve yine kan inceltici ilaç kullanıyorsanız, çemen takviyeleri almadan önce doktorunuza danışmalısınız. Öte yandan Çemen içindeki bileşik, idrarınızın akçaağaç şurubu gibi kokmasına neden olabilir.
Yine bazı doktorlar, bazı insanların burun akıntısı, yüz şişmesi, öksürme ve hırıltı gibi alerjik reaksiyonlar yaşadığını söylüyor. Ayrıca, yer fıstığı, nohut veya soya fasulyesi alerjiniz varsa, çemen için alerjik olabilirsiniz. Ayrıca tıbbi amaçlar için çemen almaya başladığınızda, hafif ishal, gaz, şişkinlik veya mide rahatsızlığı yaşayabilirsiniz.
Ev Usulü Tokat Çemeni Nasıl Yapılır?
Çemen Otunun Faydaları Hakkında 22 Bilgi adlı konumuza son verirken çemen otunun faydaları ile alakalı videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.