GenelHayvanlar Alemi

Orkinos Balığının Faydaları ve Özellikleri

Denizlerin ve okyanusların en verimli, en etli, en kılçıksız balığı olan ve omega 3 deposu olan orkinoslar!

Orkinos Balığının Faydaları ve Özellikleri

Orkinos Balığının Faydaları ve Özellikleri; orkinos balığı uskumrugiller familyasından olup, ton balığı adıyla da bilinen boyu 4,5 metreye ulaşan ve yine 800 kilo ağırlığı bulan bir balıktır. Orkinos balıkları göçmen yaşar. Muazzam derecede lezzetli ve kılçıksız bir eti vardır. Allah bu balığı denizlerin hazır paket gıdası gibi yaratmıştır. Eti son derece besleyici ve yağlıdır. Dev gibi boyutlara ulaşmalarına rağmen son derece hızlı yüzebilirler.

Kendinden küçük balıkları avlar. Eti konservecilikte kullanılır. Vücutları yuvarlak olup, ön kısmı büyük, arkaya doğru incelen bir yapıya sahiptir. İki dorsal yüzgeç arasında az bir mesafe vardır. Sekiz veya dokuz adet pinnul denen yalancı yüzgeç bulunur. Bu yüzgeçler hem sırtta, hem anal yüzgecin arkasında bulunur. Vücudun üst tarafı koyu mavi veya siyah, yanlar gümüşi beyaz, karın yüzgeci arasında sarkık iki et parçası bulunur.

Orkinos Nedir?

Mart, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında üreyen bu balıklar tek seferde 1 milyon yumurta bırakabilirler. Sardalya, hamsi, tirsi, uskumru, palamut, lüfer gibi balık sürülerini kovalar ve yerler. Saatte yetmiş km hızla yüzerler. Genç orkinoslar, sürü halinde torik ve palamutlarla birlikte boğazdan inerler. Üç yılda erginleşirler. Olgunlaşmış orkinoslarının ağırlığı bazen bir tona, boyu ise beş metreye kadar ulaşır.

Yan kısımları gümüş rengine benzer beyaz şeklindedir. Ayrıca kuyruk bölümünde de beyazlar bulunmaktadır. Orkinos avcılarının çeşitli avlanma metotları vardır. Bu balıklar özel olta iğnelerine tüy veya bitki liflerinden yapılmış suni sinekler takılarak avlanırlar. Canlı sardalya balıkları bağlanarak sabit oltalarla da orkinos avcılığı yapılır.

Bu tip avlar ancak gemilerle yapılır. Orkinos tekneleri yaklaşık 20-25 metre uzunluğunda olur. Teknenin motorları güçlü ve oldukça hızlı gitmeye müsaittir. Bu teknelerde yem olarak kullanmak için canlı sardalya havuzları ve yakalanan orkinosların muhafazası için soğuk hava depoları da bulunur.

Orkinos Nerede Yaşar?

Orkinos türlerinin 40 veya 50 yıl kadar yaşayabildiği biliniyor. Bazı türler subtropik, tropik suları tercih etse de genellikle çok sıcak sularda değil de daha çok ılıman sularda yaşarlar. Göçmen bir balık türü olduğu için zaman zaman farklı coğrafyalarda gezseler de genellikle derin sularda yaşarlar.

Orkinosların bilinen en uzun mesafeli göçleri ise, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya arasında yapılarak kayıtlara geçmiştir. Orkinoslar, sürüler halinde yaşar ve küçük balıklarla beslenirler. Etlerinin kılçıksız olması ve kalitesi nedeni ile konservecilik hizmetinde çok sıkça kullanılır.

Orkinos Balığının Faydaları Nelerdir?

Orkinos içindeki vitaminler bakımından oldukça zengin bir balık türüdür. Omega 3 bakımından oldukça zengin durumdadır. Ayrıca içerisinde selenyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, sodyum, çinko ve fosfor gibi mineraller vardır.

Vücut için yararlı olan mineraller bakımından oldukça zengindir. İçerisinde A, E, B grubu vitaminler içermektedir. Özellikle B3, B6 ve B12 açısından zengindir. Sağlık dostu bir balık türü olarak dikkat çekmektedir. Bunun yanısıra orkinos balığını tüketmenin faydalarını aşağıda maddeler halinde sıralayalım:

  • Kırılgan saçların toparlanmasına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
  • Kan akışını artırma gibi faydaları bulunur.
  • Yüksek protein içermektedir.
  • Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Depresyonu engellemeye yardımcı olmaktadır.
  • Kanser ve felç gibi hastalıklarında oluşmasını engeller.
  • Omega 3 bakımından zengindir.
  • Kalp ve damar sağlığına yararlıdır.
  • Beyin gelişiminde oldukça önemlidir.
  • İleri yaş grubunda Alzheimer riskini azaltmaktadır.
  • Kalp ve damar için önemli vitamin ve mineraller bulunmaktadır.
Orkinos Balığının Faydaları ve Özellikleri

Orkinos Nasıl Saklanır?

Tüm balıklarda geçerli saklama koşulları ton balığı olarak da bilinen bu balık türünde de geçerlidir. Uygun şartlarda yakalanan orkinos, temizlendikten sonra yeterli porsiyonlara ayrılmalıdır. Uygun saklama kapları veya buzdolabı poşetine konduktan sonra 2 ile 3 saat arasında buzdolabı içerisinde muhafaza edilmelidir. Etin daha sağlıklı muhafaza edilmesi için gerekli işlemlerden bir tanesidir.

Buzdolabında bekletildikten sonra buzluk veya derin dondurucuya konulmalıdır. Uygun şartlar sağlandıktan sonra 15 gün ile 3 ay arasında orkinos tazeliğini koruyabilmektedir. Şoklama yapıldığı takdirde balıklar 6 kadar tazeliğini koruyabilmektedir. Şoklama işlemi için yapılması gereken ise basit bir işlemdir.

Dondurucuya koyduktan 5 ile 6 saat sonra balıkları çıkartıp, içi soğuk su dolu bir kovaya batırmak ve sonradan yeniden paketleyip dondurucuya koymak şoklama için yeterli olacaktır. Şoklama sonucunda balık üzerinde meydana gelecek ince buz tabakası, uzun süre tazeliğini korumasına sebep olacaktır.

Orkinos Nasıl Tüketilir?

Dana gibi kırmızı eti olan orkinos, diğer balıklardan farklı olarak kuşbaşı olarak da tüketilebilir. Kemiksiz bir yapısı bulunan orkinos balığı, tavada kızartma yapılabildiği gibi, fırında ve ızgarada da tüketilebilmektedir. Kuşbaşı kesilen etleri, şiş ile mangal üzerinde de pişirildiği bilinmektedir.

Özellikle orkinos ızgara lezzet olarak fazlaca dikkat çekmektedir. Tavada kızarma veya fırında yapılan balık, makarna gibi başka yemeklerin yanında da tüketilmektedir. Özellikle çocukların balık tüketmesi için makarna ile birlikte fazlaca tüketildiği görülmektedir.

Orkinos Nasıl Yakalanır?

YouTube video

Orkinos Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Orkinos yetiştiriciliği genel olarak avcılık yoluyla yakalanan balıkların kafeslere alınması ve bir süre beslenmesi şeklinde uygulanır. Orkinos avcılığı genel olarak çevirme ağlarıyla yapılır. Çevrilerek yakalanan balıklar özel bir şekilde dizayn edilmiş olan ağ kafeslere çevirme ağından bir ağ hol ile bu kafese geçmeleri sağlanır.

Bu kafesler çok dikkatli ve ağır ağır (saatte 1-1,5 mil hızla) çekilerek avlanan balıklar besi kafeslerine getirilir ve aynı şekilde balıklar hiç ellenmeden taşıma kafesinden besi kafesine aktarırlar. Bu uzun ve zorlu bir çalışmadır.

Türkiye’de orkinos en fazla Mayıs ve Haziran aylarında avlanır. Çevre koşullarına göre geçmiş yıllarda Nisan ayı başlarında da av verdiği görülmüştür. Orkinos büyüklüğü olarak ülkemizde 200 kilo büyüklüğünde orkinos yakalandığı kayıtlara geçmiştir.

Orkinoslar çiftliklerde ağ kafeslere alındıktan sonra Japon şaşimi (Sashimi) pazarının talebine uygun titiz ve itina ile beslenirler. Burada amaç, pazar için geçerli en yüksek kondisyona ulaşmaktır. Kafeslerdeki besleme süresi 4-7 ay kadar sürer. Yem olarak genellikle ilk 3-5 ay sardalye ve en son 1-2 ay uskumru ve ithal kalamar verilir.

Bu yemler daha çok Norveç gibi kuzey Avrupa ülkelerinden ithal edilmektedir. Yaş yemlerle 4-7 ay beslenen orkinoslar pazar taleplerine cevap verecek et kalitesine ulaşmış olurlar. Ülkemizde genel olarak 50 m. çapındaki kafesler kullanılmaktadır. Derinlik 20 ila 25 metre arasında olmakta ise de 15 metrede yeterli olabilmektedir.

Kafeslerin kurulduğu yerlerdeki deniz derinliği yaklaşık 60 metre dolaylarındadır. Mayıs-Haziran aylarında kafeslerde stoklanan orkinoslar yedi ay beslendikten sonra Ekim veya Aralık ayları arasında hasat edilirler. Bu mevsimde hem balıklar iyi kondisyon kazanmıştır hem de iyi pazar fiyatına ulaşmıştır.

Avustralya gibi güney yarım küre ülkeleri Haziran veya Eylül aylarında Japon pazarı için orkinos temin ettikleri halde Akdeniz ülkelerinin orkinos pazarına balık temini kışın başlangıç periyodudur. Hasat sonrası Orkinosların felç edilmesi, kanının akıtılması, donmuş sevkiyat ve bunun için fileto yapma ile bütün olarak sevkiyat için gerekli teknik işlemler yapılır.

Orkinos Balığının Zararları Nelerdir?

Tüm gıdalarda olduğu gibi fazla tüketildiği zaman orkinos zararları ortaya çıkabilmektedir. Orkinos balığının vücudunda bulunan cıva miktarı fazladır ve orkinos cıvayı atabilecek bir sisteme sahip değildir. Bu nedenle fazla tüketilmesi önerilmemektedir.

Orkinos Nasıl Temizlenir?

YouTube video

Orkinos Balığının Faydaları ve Özellikleri adlı konumuza son verirken orkinos balığı hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu