Bitkiler

Susam Nedir Susam Yağının Faydası Nedir?

Antik Çağlardan Günümüze Uzanan Susamın Faydaları Nedir? Susam Yağı ve Tahinin Faydaları Nelerdir?

Susam Nedir Susam Yağının Faydası Nedir?

Susam Nedir Susam Yağının Faydası Nedir? Tarih boyunca tohumları için yetiştirilen ve yağı çıkarılan ilk bitkilerden biridir susam. Bugün Orta Doğu ülkelerindeki ekmeğe susam koyma geleneğinin kökeni eski Mısırlılara ve Babillilere dayanır. Türkiye’de yapılan kazılarda M.Ö. 900’lü yıllarda susamın yağının çıkarılmakta olduğuna dair bulgulara rastlanmıştır.

Orta Doğu’da hemen tüm mutfaklarda baş rollerden birine sahip tahinin de ana maddesi susamdır. Yine susam aşırı sıcak ve susuzluk gibi zorlu koşullara dayanıklı bir bitkidir. Fazla ürün yetiştirilemeyen çöl kenarlarında bile yetişebiliyor.

Tropik bir bitkinin tohumları olan susam tanecikleri türüne göre beyaz, sarı, kırmızı, kahve ya da siyah renklerde olabilir. En yaygın olan tür beyaz susamdır. Küçük, yassı ve oval biçimdeki tanecikler yağ içeriğinden ötürü parlak ve yumuşak görünüme sahiptir.

Susam Nedir?

Enerjisi, yağı ve yüksek besin değerine sahip susam tohumu, kuru pastaları, poğaça ve çeşitli süslemeleriyle bilinmektedir. Bilhassa simit üzerinde kullanılmasıyla meşhurdur. Genelde hamur işlerinin tamamlayıcı olarak kullanılan susam, içerisinde pek çok vitamin bulundurmaktadır. Farklı şekillerde kullanılmak üzere tohumdan yağ da üretilmektedir.

Susam tohumları fazla hoş kokulu değildir. Fındıksı ve topraksı kokusu esas lezzeti oluşturur. Susam tohumlarını kavurursanız tadı zenginleşir, özgün lezzeti daha da yoğun hale gelir.

Susam çeşitleri kullanıldıkları ürünlere göre sınıflara ayrılmaktadır. En fazla bilinen türü simitlerin üzeri için kullanılan hafif iri boyutlu olanıdır. Öteki çeşitlere benzese de hamburger ekmeği üzeri için kullanılan türü değişik bir susamdır. Bir başka çeşidi ise pasta ve bisküviler üzeri için kullanılan susamdır. Tahin ve helvalarda kullanılan çeşidiyle beraber paketlik susam türleri de bulunmaktadır.

Susam kavrulduğunda tohumları daha hoş kokulu ve lezzetli hale gelir. Siz de susamı çiğ olarak muhafaza edip kullanmadan hemen önce yağsız tavada kavurursanız bu özelliğinden daha çok faydalanabilirsiniz.

Susam Nedir Susam Yağının Faydası Nedir?

Yağ oranı yüksek bir baharat olduğu için özellikle sıcak mevsimlerde kokusunun bozulma riskine karşı susamı hava almayan cam kaplarda ve buzdolabında saklayın. Çiğ susam tohumları bir yıl, kavrulmuş susam tohumları ise iki yıl boyunca bu şekilde saklanabilir.

Susamla Sos Yapılır mı?

Kavrulmuş susamı henüz sıcakken bir tutam tuz eklenmiş yoğurtla karıştırarak enfes bir sos hazırlayabilirsiniz. Bu sos özellikle fırınlanmış ya da buharda pişmiş sebzelerle ve misket köftelerle birlikte servis etmek için idealdir.

Yeni kavurduğunuz susamı salataların üzerine serpebilir ya da zeytinyağı, bal, limon veya sirkeyle karıştırarak lezzetli bir salata sosu elde edebilirsiniz. Bazı güney ve güneydoğu illerimizde olduğu gibi Orta Doğu’da da farklı şekillerde hazırlanıp özellikle kahvaltılık olarak tüketilen zahterin ana malzemesi susamdır. Siz de evde kendi zahterinizi hazırlayabilirsiniz.

Bunun için bolca susamı yağsız tavada kavurduktan sonra içine damak tadınıza uygun olarak biraz pul biber, kekik, sumak, kimyon ve tuz ekleyin. Daha sonra arzu ettiğiniz inceliği elde edecek şekilde malzemeleri rondodan geçirin ya da havanda döverek inceltin. Zeytinyağı ve ekmekle birlikte servis edin.

Bir nevi susam macunu olan tahin ile özellikle balığa ve fırınlanmış sebzelere çok yakışan bir sos hazırlayabilirsiniz. Bunun için biraz tahini bir kâseye koyup içine bir diş sarımsak, biraz limon suyu ve tuz ekleyip karıştırmanız yeterli olacaktır.

Susam Nasıl Yetiştirilir?

Susam bitkisi en çok Afrika olmakla birlikte sıcak bölgelerde üzere sıcak bölgelerde yoğun olarak yetişen bir üründür. Ülkemizde de güneydoğuda urfa ve civar bölgelerde bolca yetiştirilerek, tahin ve susam yağı üretilir. Değişik renklerde susam çiçeği açan bu bitkinin boyu da genelde uzundur.

Susam bitkisi içeriğinde bulunan faydalı maddeler birçok derde devadır. Bununla birlikte vücudun çok daha iyi çalışmasını da sağlamaktadır.

Ülkemizde ise Şanlıurfa da yetiştirilmektedir. Sıcak iklim bitkisi olduğundan en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İlkbahar aylarında ekilmektedir ve tohumların yetişme süresi çok kısadır.

Susam Yağı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Susam yağı, susam tanelerinden üretimi yapılan bir bitkisel yağ türüdür. Güney Hindistan’da bir tür kızartma yağı olarak kullanılmakta olmasına ek olarak sık sık Japon, Kore, Çin, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya mutfaklarında kendisine yer bulan ve genellikle bir lezzet arttırıcı olarak kullanılan yağ olma özelliği barındırmaktadır.

Susam yağı tamamen susam bitkisinin tohumlarından elde edilen bir yağdır. Susam yağı elde edilebilmesi için tek ihtiyaç susam bitkisinin susam olarak adlandırılan tohumlarıdır.

Susam Nedir Susam Yağının Faydası Nedir?

Susam bitkisinin üretimi için sırasıyla gerçekleştirilen uygulamalar şu şekilde olmaktadır: İlk olarak susam bitkisinin hafifçe kurutulması işleminin gerçekleştirilmesinin ardından hafifçe çırpılarak tohumların dökülmesi sağlanır.

Dökülen susam tohumları bir havanda toplanarak bir güzel ezilir. Sonrasında uygun bir tavada birkaç dakika kavrulup yağının iyice çıkması sağlanır. Tavada iyice kavrulan susam püresi, temiz bir tülbent torbaya yerleştirilerek presten geçirilir ve bu işlemin tamamlanmasıyla birlikte susam yağı elde edilmiş olur.

Tahin Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tahin, susam bitkisinin ezilerek birtakım işlemlerden geçirilmesi ile üretilen tahin, hammaddesi olan susamların koyu ve hafif akıcı bir kıvama gelmesi ile üretilen bir lezzettir. Tahin, Türk mutfağında özellikle kış aylarında kahvaltıların sevilen lezzetlerinden biridir.

Yediden yetmişe her yaştan insan tarafından keyifle tüketilen tahin, pekmez ile belirli miktarlarda karıştırıldığında ekstra lezzetli bir hale gelmektedir. Peki, tahin neden ve nasıl yapılır?

Tahin, iyi kalite susam tohumlarının toplanıp eleme işleminden geçirilerek kabuklarından ayrılmasının ardından elde edilen susam tohumlarının yıkanarak bir süre kavrulması ile imal edilmektedir. Kavrulan susamlar, bir süre bekletilerek soğumaya bırakılır

Susam Nedir Susam Yağının Faydası Nedir?

Sonra ardından kavrulan susamlar özenle ezilerek tahin halini alır Nitekim Susam yağının ve tahinin ham maddesi susam olduğundan tahinle alakalı bilgiyi de burada bahsetmeyi uygun bulduk.

Susamın ve Susam Yağının Faydaları Nelerdir?

Yağ oranı ve enerji değeri yüksek bir besin olan susam kalsiyum, protein, magnezyum, potasyum, mineraller ve B Vitaminleri açısından oldukça zengin olan susam ve susam yağının faydalarını sıralayacak olursak:

  • İçindeki antioksidanların ciltten kolay bir şekilde derinlemesine emilimini sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İçindeki demir ve vitaminler nedeniyle kansızlıkta doğal bir destektir.
  • Susam yağında beyin ve sinir hücreleri için yararlı olan lesitin bulunur.
  • Susam tohumu kalp sağlığı için yararlı E vitamini de içerir.
  • Susam yağı, bakım için kaş, kirpik ve saçlara uygulanabilir.
  • Kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcıdır.
  • Susam yağı saç kırılmaları ve selülit için oldukça faydalıdır.
  • Susam yağı vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından zengin bir besindir.
  • Susam yağı eklem sorunlarında ağrının azaltılmasına yardımcıdır.
  • Romatizma ağrılarını hafifletmeye yardımcıdır.
  • Vücuda Enerji verir.
  • Cilt sağlığı için önemlidir. Cildin yaşlanmasını engellemeye yardım eder.
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Susam yağı hazmı kolaylaştırarak kabızlığı gidermeye yardımcıdır.
  • Vitamin ve kalsiyum eksikliği sebebiyle sorunlu hale gelmiş tırnaklar için yararlıdır.

Susamın Zararları Nelerdir?

Susamın faydalarını saymakla bitiremedik. Peki, susamın bir zararı var mıdır? Sorusunun cevabı ise; Susam aynı zamanda alerjik besinlerden biridir. Susam içeriğindeki proteinden dolayı alerjiye neden olabilir. Alerji ya da ailesinde alerjiye eğilimi olan çocukların susam tüketmesi çok tehlikeli olabilir.

Susamın alerji belirtileri ise; kusma, kaşıntı, öksürük, tıkanıklık, ishal, hapşırık, burun akıntısı şeklindedir. Bu ilk belirtiler susam alerjisi olan bünyelerde susam yedikten bir saat sonra ortaya çıkar ve 24 saat devam etmektedir. Bu gibi zamanlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Susamın Faydaları Video

YouTube video

Susam Nedir Susam Yağının Faydası Nedir? adlı konumuza son verirken, susamın faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu