Bitkiler

Kereviz Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Düşük kalorili olan ve bu yüzden diyet listelerinin vazgeçilmezi kerevizin faydaları saymakla bitmiyor

Kereviz Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Kereviz Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? İlkçağdan beri Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından bilinen ve kullanılan kereviz, Avrupa, Akdeniz Havzası ve Kafkasya Bölgesinde yetişen yabani kerevizlerden ayıklama ve ıslah yoluyla elde edilmiştir. Faydaları saymakla bitmeyen kereviz maydanozgiller familyasından olup, çok yıllık bir bitkidir. Bileşiminde tıbbi nitelikler taşıyan maddeler vardır.

Boyu iki metreye ulaşan kerevizin yaprakları çok parçalı, yaprak sapı oluklu, kökü şişkin ve etlidir. Çiçekleri küçük ve sıra renklidir. Kereviz birinci yıl yalnızca kök ve yaprak verir. İkinci yıl ise sap vererek çiçek açar ve tohum verir. Kökü gelişkin olanlara kök kereviz, sapı gelişkin olanlara da yaprak kereviz denir.

Kerevizin yenen bölümü yuvarlak, yassı ve şişkin olan kökleriyle yapraklarıdır. Mart ve nisan aylarında ekilir. Soğuğa dayanıklıdır, sıcağı ve kuraklığı sevmez. Kışın hasadı yapılır. Uyarıcı ve idrar söktürücü nitelikleri vardır. Tohumlarında bulunan açıcı yağ, damıtma işlerinde kullanılır.

Türkiye’de odessa kerevizi ve sarı kereviz adı verilen iki çeşit kök kereviz yetiştirilir. Odessa kerevizi iri köklü, buruşuk kabuklu ve lezzetlidir. Bu yüzden çokça yetiştirilir. Sarı kerevizin ise yan kökleri fazla olduğu için odessa kerevizi kadar popüler ve tercih edilen tür değildir.

Kereviz Nedir?

Bitkiler kullanım amaçları ve insana olan faydalarına göre kendilerine özel bir konum ve statü sağlarlar. Özellikle sağlık açısından çok önemli bitkiler çok değerlidir. Kerevizde bu bitkilerden biridir. Bu bitkinin, yaprakları ve de kökleri yiyecek olarak tüketilmektedir. Çiçekleri ise, 3 mm çapa sahip, krem ile beyaz arasında bir renktedir.

Kereviz bitkisinin çeşitli kısımlarından faydalanılmaktadır. Bu kısımlar bitkinin tohumları, kökü ve otudur. Bu bitkinin köklerinden yemek yapılmaktadır. Yaprakları ise salata yapımında kullanılmaktadır. Kereviz bitkisinin tohumları ise, şifa amacıyla kullanılmaktadır. Tohumları şifa amacıyla kullanmak için, bu tohumlardan eter yağı, çay ve doğal ilaç yapılmaktadır.

İki yıllık bir bitki olarak karşımıza çıkan kereviz ilk yılında, uzun saplı ve rozet yapraklara sahip olur. İkinci yılda ise, bitkinin gövdesi şartlara göre bir veya iki metreye kadar ulaşabilmektedir. Bu süre zarfında bitkinin üst kısımları çatallaşmaktadır. Alt bölgede bulunan ve de rozet şekle sahip yapraklar, bitkinin gövdesine yerleşmiş bir şekildedir.

Kerevizin faydaları nelerdir?

Kerevizin hasat zamanı, Mayıs ayından Ekim ayına kadar geçen süreç içerisinde yapılmaktadır. Ekimde yapılan kereviz hasadının ardından, elde edilen ürün yemek yapımında kullanılmaktadır. Tohumlar ise Ekimden Kasıma kadar toplanmaktadır.

Kerevizin şifa alanında en önemli özelliklerinden birisi, bu bitkinin idrar söktürücü özelliğidir. Kereviz, sağlık biliminde en fazla bu özelliğinden dolayı kullanılmaktadır. Tabi bu bitkinin şifa olarak tek özelliği bu değildir. Kereviz, uyarıcı özelliğe sahip bir bitkidir. Bu özellik de bu bitkiyi, dikkat eksikliği olan kişiler için oldukça önemli yapmaktadır. Kerevizin Faydaları

Kerevizin Faydaları Nelerdir?

Kereviz, sahip olduğu özel lezzetiyle doğru pişirildiği zaman bir kez tadanın bir daha hayatından çıkarmak istemediği bir bitkidir. Geleneksel Türk mutfağının demirbaşları arasında yer alarak birçok yemekte karşımıza çıkabilir.

Tarihi eski uygarlıklara kadar uzanan kereviz, lezzetinin yanında faydalarıyla da göz doldurur Aşağıda kerevizin bugüne kadar bilinen en önemli faydalarından sırasıyla bahsedilmiştir:

  • Kereviz cildi korur ve cildin onarılmasında rol oynar.
  • Kereviz yüksek lif ve su oranına sahiptir
  • Kereviz sindirim sistemini düzenler
  • Kereviz tohumu idrar söktürücü olmasıyla bilinir.
  • Kereviz antioksidan bir bitkidir.
  • Kereviz vücutta iltihap toplanmasını engeller.
  • Eklem ağrıları için kereviz faydalıdır.
  • A vitamini ve beta-karoten bakımından zengindir
  • Akciğer enfeksiyonlarına kereviz iyi gelir.
  • Kereviz uyarıcı ve dikkat artırıcıdır.
  • Kereviz mide asidini düzenler.
  • Kereviz, reflüden şikâyetçi olanlar için önerilir.
  • Kereviz cinsel gücü artırır.
  • Kereviz, kasların gevşemesini sağlar.
  • Kereviz kan basıncını ve kalp atışını düzenler.
  • Kemiklerin güçlenmesinde büyük etkiye sahiptir.
  • Kemik hastalıklarıyla mücadelede kereviz önemlidir.

Kereviz Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Kereviz yetişme süresince en çok kimyasal püskürtülen sebzelerdendir, bu yüzden organik kereviz bulmayı deneyin. Yapraklarının taze ve yeşil görünmesine, yuvarlak başında kahverengi lekeler olmamasına dikkat edin. Kerevizi eve getirdikten sonra hemen yıkamayın, bu daha hızlı bozulmasına neden olabilir. Kerevizi pişireceğiniz zaman temizleyin.

Buzdolabında en fazla beş ila yedi günlüğüne saklayın. Mümkün mertebe her bitkide olduğu gibi kerevizide taze ve bekletmeden hızlıca tüketmeye çalışın. Yedi günden fazla beklettiğiniz kereviz bozulabilir. Kerevizi dondurmayın, çünkü kolayca çözülür ve cıvımaya başlar. Kerevizin besin bakımından en faydalı tüketimi buharlama yoluyladır, böylece değerli antioksidanlar büyük oranda varlığını koruyacaktır.

Kereviz Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Dünyanın bazı yerlerinde kereviz, sadece tohumları için yetiştirilmektedir. Tohumlar genellikle küçük ve koyu kahverengidir, koku ve tatları kereviz sapı gibidir ve bitkinin çiçeğinden elde edilir. Apiol adı verilen özel bir yağlı bileşik içerir. Bu madde özellikle ağrı giderici olarak tıpta kullanılır.

Tohumlardan elde edilen öz, bakteriyel iltihaplanmalarla savaşmak için kullanılabilir. Kereviz tohumu kalsiyum kaynağıdır ve kas spazmı problemlerine iyi gelebilir, sağlıklı kemikler ve dişlerin korunması için de kalsiyum gereklidir. Kereviz tohumu bilinen metotlarıyla dört şekilde tüketilir

1 – Kereviz Tohumu Çayı: Kereviz tohumunu çay olarak tüketmek de sık kullanılan yöntemlerden biridir. Kereviz tohumları ezilir, bir büyük çay bardağına 1 veya 2 çay kaşığı kereviz tohumu eklenip üzerine sıcak su dökülür ve 10 dakika demlenmeye bırakılır, süzüldükten sonra günde 3 bardağa kadar içilmesi güvenlidir.

2 – Kereviz Tohumu Tableti: Tansiyonu düzenlemek amacıyla kullanılır. Enfeksiyonları önleyerek idrar yolu sağlığını korur. Ağızdan oral yolla alınır. Kerevizi en kolay tüketme metodudur. Genelde tansiyon hastaları kullanır.

3 – Kereviz Tohumu Yağı: Bölgesel olarak vücuttaki çeşitli ağrı ve şişkinliklere karşı ağız yoluyla veya banyo suyuna eklenerek kullanılır. Hazırladığınız bir losyona birkaç damla kereviz tohumu yağı damlatmak sivrisinekleri uzak tutar. Bölgesel olarak iltihaplanmış alanlara şişlikleri indirmesi için sürülebilir. Yağın karın bölgesine uygulanması kramp ve (menstrüel) ağrıyı azaltacaktır.

4 – Kereviz Tohumu Baharatı: Salatalara, turşulara ve farklı tariflere eklenir. Tuza alternatif arayanlar için öğütülmüşü tercih edilmelidir. Tuzsuz rejimlerde tuz yerine kullanılması tavsiye edilmektedir.

Kereviz Nasıl Tüketilir?

Kereviz Sapı Yenilir mi?

Her yerinden şifa akan kerevizin sapı, özellikle kilo vermek isteyenlerin gözdesidir. Elli gramlık bir kereviz sapı demetinde yalnızca sekiz kalori vardır. Hazımsızlığın önüne geçer ve kabızlığa iyi gelir. Yüksek kolesterole sahip hastalar için de sıklıkla önerilir.

Kereviz sapı, zihin fonksiyonlarına olumlu etkisi ile hafızayı güçlendirir. Uzun vadede alzheimer hastalığının ortaya çıkma riskini azaltır. Tam bir besin deposu olan kereviz sapı, göz sağlığına da iyi gelir. Kereviz sapı, tıpkı kerevizin tohumu ve yaprağı gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Yemeklerde kimi zaman kereviz yaprağı ile birlikte kullanılır. Salatalarda kendini gösteren kereviz sapı, hem süsleme hem de lezzet amaçlı kullanılabilir. Bunun yanında kereviz sapı, çorbalarda da kullanılır. Şifa deposu olan gıda, ziyafetlerinizde yer almasının yanında özellikle kış hastalıkları için de bir önlem olarak kullanılır.

Öte yandan haşlaması, çeşitli garnitürlerle bir araya gelerek kendine has bir yemek oluşturan kereviz sapının kavurması da damaklarda bambaşka bir lezzet bırakır. Bu yüzden kereviz sapını ziyan etmek yerine ondan faydalanmayı mutlaka öneririz.

Kereviz Evde Nasıl Yetiştirilir?

Bir kök sebze olduğu için kerevizi evde de kolayca yetiştirmeniz mümkün. Aslında istedikten sonra her bitkiyi evinizde bir saksının içinde yetiştirebilirsiniz. Tabi ki bazıları çok daha kolay, kerevizde bu bitkilerden biridir.

Sizde eğer evinizde bitki yetiştirmeyi seviyor ve kereviz de seviyorsanız hemen aşağıdaki adımları uygulamaya başlayarak evde kendi kerevizlerinizi kendi ellerinizle yetiştirebilirsiniz. Evde kereviz yetiştirmek için takip etmeniz gereken adımlar şöyle:

Önce kereviz gövdesi ya da tohumunu, torf bakımından zengin toprak ve dikdörtgen ince uzun saksılarınızı hazır edin. Saksının içine önce toprağınızı güzelce yerleştirin. Yerleştirirken çok bastırmayın ki toprak hava alabilsin.

Ardından kereviz gövdelerini ya da tohumlarını yirmi santimetre aralarla ekin. Sonra üzerine yine ince tabaka halinde torf bakımından zengin toprağınızı yerleştirin ve ilk sulamanızı yapın.

Düzenli olarak sulama yapmayı ihmal etmeyin ve kereviz saksılarınızı her zaman minumum 4 maksimum 20 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edin. Aşırı sıcak ve soğuklar kerevizlerin zarar görmesine neden olur, unutmayın.

Kereviz Nasıl Tüketilir?

Kereviz çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Çalışmalar, buharda piştiği zaman besin değerini koruduğunu göstermektedir. 2011 yılında bilim adamları, pişirme tarzına göre kerevizin toplam fenolik antioksidan besinlerin kaybını inceleyen araştırmalar yayınladı.

Bu araştırmalara göre kerevizi kaynatma ve haşlama, %38 ila %41 arasında önemli bir antioksidan kaybıyla sonuçlandı. Kerevizi buharda pişirme, antioksidanlarının yüzde 83 ila yüzde 99’unun korunduğu görüldü.

Kereviz, salatalarda ya da sabah hazırlayacağınız bir peynirli sandviç ile birlikte yenerek tüketilebilir. Ayrıca kereviz sebze çorbalarına da oldukça lezzet katıyor. Kereviz tohumu ise sırf lezzet için bile olsa sebze yemekleri, çorbalara ve salatalara eklenebilir, üstelik oldukça faydalıdır.

Kereviz Hakkında Sık Sorulan Sorular

Çoğunlukla düşük kalorili,  gevrek sapları ile bilinen bir sebzedir. Ancak kereviz sadece düşük kalorisi ile değil, aynı zamanda diyetlerinize eklemeniz için birçok harika özelliklere sahiptir. Tabi bunun yanında kereviz tohumu, kereviz sapı veya kerevizin kendisi bazı hastalıklara çok iyi gelmektedir. Bu yüzden tableti bile yapılan bu şifalı bitkinin hakkında çok sorulan soruları aşağıda sizin için derledik.

Kereviz Kanseri Önler mi?

Kereviz luteolin denilen bir flavanoid içerir. Araştırmacılar, luteolinin kanser karşıtı özelliklere sahip olabileceğine inanıyor. Current Cancer Drug Targets dergisinde yayınlanan bir çalışmada “Son epidemiyolojik çalışmalarda kanser önleme özelliği luteolin’e bağlanmıştır.

Araştırmacılar bunun olduğuna inanıyor çünkü luteolin kanser hücrelerini tedavide kullanılan kimyasalların saldırısına karşı daha duyarlı hale getiriyor. Öte yandan kerevizin beyaz renkte bir sebze olması, lif oranının yüksek olması, vitamin ve minerallerden zengin olması bakımından kansere karşı koruyucu, detoks etkisine sahip bir sebze olmasını sağlıyor.

Kereviz Kötü Kolesterolü Önler mi?

Kerevizin kandaki kolesterol miktarını dengeler ve tansiyonu kontrol altına almaya yardımcı olur. Kerevizde bulunan fitalid, kandaki stres hormonunu azaltır, damarları gevşetip kan dolaşımını rahatlatır ve kolesterolü düşürür. Tansiyon ilaçlarının kandaki sodyum ve potasyum dengesini bozma gibi yan etkileri olabilir. Kereviz bu yan etkileri göstermeden kan basıncını düşürür ve beyne kan akışını hızlandırır.

Kereviz İltihap Önler mi?

Kereviz ve tohumu, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücudu iltihaplanmaya karşı korur. Ayrıca vücuttaki iltihaplanmayla bağlantılı kanser, kalp hastalığı, romatoid artrit ve benzeri kronik hastalıklara karşı da koruyucudur. Eklem ağrılarından, akciğer enfeksiyonlarından, astım veya akneden şikâyetçiyseniz, kerevizi tüketmeniz faydalı olacaktır.

Araştırmacılar, apigenin ve apigenin açısından zengin diyetlerin farelerde belirli enflamatuar proteinlerin ekspresyonunu azalttıkları sonucuna varmışlardır. Bu şekilde iltihapları azaltabilir ve bağışıklık dengesini tekrar sağlayabilirler.

Kerevizin Kan Basıncına Faydası Var mı?

Kereviz tohumlarının insanlarda kan basıncını düşürdüğüne dair güçlü bir kanıt yoktur, ancak Journal of Medicinal Food’da yayınlanan bir çalışma, fareler üzerinde bu etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Araştırma, normal kan basıncına sahip farelerde ve yapay olarak indüklenen hipertansiyonu olan farelerde kereviz tohumu ekstrelerinin kan basıncına etkisini incelemiştir.

Sonuç olarak “Kereviz tohumu ekstreleri, NBP (n-bütilftalid) gibi aktif hidrofobik yapılarının etkilerinden kaynaklandığı düşünülen ve yüksek kan basıncında kronik bir anti hipertansif ajan olarak düşünülebilen anti hipertansif özelliklere sahiptir.” Sonuçlar kerevizlerin insanlar üzerinde benzer etkileri olabileceğini düşündürmektedir.

Kerevizin Kalp ve Damar Sağlığına Faydası Var mı?

Kerevizin antioksidan ve iltihap önleyici özellikleri kandaki oksidatif stresi ve iltihaplanmayı önleyerek ateroskleroz ve kardiyovasküler hastalıkları önlenmesine yardımcı olur. Kerevizde bulunan fenolik maddeler sinir sistemi üzerinde etkisi aracılığıyla kan damarlarımızı çevreleyen düz kasların gevşemesine ve kan basıncının düşmesine izin verir. Ayrıca içeriğindeki potasyum, kalp atış hızını ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

Kerevizin Karaciğerle İlişkisi Nedir?

Araştırmalar, kereviz, hindiba ve arpa tozundan oluşan kolesterol diyetinin, karaciğer enzim fonksiyonu ve kötü yağ birikimi düzeylerinde iyileşme sağladığını göstermiştir. Ayrıca kerevize özel kokusunu veren fitalid maddesi karaciğeri korur. Siroza dönüşebilme riski olan Hepatit B ve C hastalarının kerevizi haftada en az bir kez tüketmeleri önerilir.

Kerevizin Diyabete Faydası Nedir?

Kerevizde bulunan mineral ve vitaminler glisemik indekste düşüktür, yani kan şekerinizde yavaş ve sabit bir etkiye sahiptir. Glisemik indeks hangi besinlerin diyabetliler için daha uygun olduğunu gösteren, karbonhidratların kandaki glukoz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemidir. Bu nedenle diyabet gelişimini önlemede faydalı bir sebzedir.

Kereviz Gut Hastalığına İyi Gelir mi?

Kereviz tohumu, osteoartrit ve gut hastalığı kaynaklı ağrıyı azaltabilir. Bu iki hastalığı taşıyan bireyler üzerinde yapılan araştırmaya göre, bazı bireylerde ağrıda yüzde 68’lik bir azalma gözlenmiştir. Bir süre sonra ağrı tamamen azalmış ve hiç bir yan etki bildirilmemiştir. Kereviz tohumu özü, fibromiyalji ve romatizma hastalarında da benzer ağrı kesici faydalar sağlamaktadır.

Kereviz Cinsel Gücü Artırır mı?

Kereviz vücutta bulunan androstenol ve androstenone adlı iki seks feromonu açısından zengindir ve uyarıcı işlev görürler. Kereviz sapları çiğnemek veya sık sık kereviz yemekleri tüketmek cinsel performansı olumlu etkilemektedir.

Kerevizin Mideye Faydası Var mı?

Hayvanlarla yapılan çalışmalarda kerevizde bulunan apium molekülünün mide zarını iyileştirdiği ve mide salgılarını modüle ettiği gözlenmiştir. Kerevizin tohum özlerinin mide iltihabının önlenmesinde ihtiyaç duyulan mukus seviyelerini arttırdığı ve salgılanan gastrit asit seviyelerini de kontrol altına aldığı düşünülmektedir.

Kerevizin Cilde Faydası Var mı?

Kerevizin yaprakları antioksidandır, iyi bir A vitamini ve beta-karoten kaynağıdır. Sağlıklı mukoza, cildin korunması ve gece görüşü için A vitamini gereklidir. Ayrıca flavonoidler bakımından zengin kereviz gibi sebzelerin tüketimi akciğer ve ağız boşluğu kanserlerini korumaya yardımcı olur.

Kereviz Zayıflatır mı?

Kereviz kalori açısından son derece düşüktür. Bir büyük sap on kalori içerir ve lipit (yağ) metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olmasından dolayı kilo vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca yüksek su ve elektrolit miktarı sayesinde su kaybını önleyebilir.

Kerevizin Zararları Nelerdir?

Kereviz alerjik reaksiyona ve ölümcül anafilaktik şoka yol açabilir. Eğer ishal sorunu yaşıyorsanız kereviz tüketmeyin. Zengin besin lifleri içerdiği için aşırı tüketilmesi gaz ve karın ağrısına neden olabilir ve mevcut kabızlık durumunu zorlaştırır.

Aşırı tüketilirse karaciğer ve sindirim sistemlerinde sorunlara neden olabilir. Diüretik ilaçlar ve antikoagülan ilaç kullananlar kereviz tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Hamilelikte tüketmeyin. Yine kronik hastalığı olanlar doktor tavsiyesiyle hareket etmeyi unutmamalıdır.

Kereviz tohumunun zararları ise şöyledir. Tansiyonu önemli oranda düşürür. Merkezi sinir sistemini etkileyebilir. Ameliyat olacaksanız, operasyondan iki hafta önce kereviz tüketmeyi bırakmalısınız. Yüksek alerjen içeriğine sahiptir. Böbrek iltihabı yaşayanlar da bu tohumdan uzak durmalıdır. Hamile ve emziren kadınlara kereviz tohumu ve ürünleri tavsiye edilmez.

Yine kereviz tohumu bazı ilaçlarla da etkileşime girer. Lityum desteği kullananların kereviz tohumu ürünleri kullanması kandaki lityum miktarını yükseltebilir. Tiroit İlaçlarından Levothyroxine’in kereviz tohumları ile beraber kullanılması etkisini azaltır.

Kereviz tohumu diüretik ilaçların etkisini artırır. Aşırı su kaybına ve ciddi yan etkilere sebep olabilir. Ayrıca kereviz tohumu aspirin, varfarin ve diğer kan inceltici ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır.

Kereviz ve Ispanak Kürü Nasıl Yapılır?

YouTube video

Kereviz Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken kerevizin faydaları ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu