Dini Bilgiler

Namaz Kılmak Zor Geliyorsa Ne Yapmalı?

Namaz kılmak zor geliyorsa, namaz kılmak içinden gelmiyorsa, bu yazıyı oku ve hayatın anlamını tefekkür et

Namaz Kılmak Zor Geliyorsa Ne Yapmalı?

Namaz Kılmak Zor Geliyorsa Ne Yapmalı? Müslümanlar için beş vakit namaz farzdır. Çok enteresandır. Zamanın birinde âlim zatlardan birine “Neden namaz kılıyorsun?” diye sorduklarında, “Yüzlerce kitabı araştırdım, yüzlerce fetva araştırdım; fakat namaz kılmamaya bir yol bulamadım” demiş. Farz ibadet mutlaka yapılması gereken ibadettir. Namazda bu farz ibadetlerin en önemlilerindendir

Resulullah sav, “Müslüman ile kâfiri ayrıt eden çizgi namazdır” diyerek buyururken, yine namazla alakalı, onlarca hadis buyurmuştur. Öyle ki İslam’ın farzları arasında müsamahanın olmadığı farzların başında namaz gelir.

Öte yandan namaz kılmak gerçekten çok mu zor? Tabi ki değil. Fakat şeytan insanı rahat bırakmaz. Hele de insan kendisini Allah’a yaklaştıracak bir şey yapmaya kalktığında onu o işten vazgeçirene kadar yakasını bırakmaz. İşte şeytanın oyunlarından biri de namaz kılmayı zor göstermektir.

İnsan üşenebilir. Zaman itibariyle yorgun olabilir, hasta olabilir. Fakat tüm bu mazeretler bile namaz kılmayı zor bir ibadetmiş gibi göstermeye yetmez. Zaten hasta olan, problemi olan, gerçekten çok yorgun olan namazı ayakta kılmak zorunda değildir. Namazı oturarak kılabilir. Namazı yattığı yerden kılabilir. Hatta namazı hiç kıpırdayamayacak haldeyse, göz ucuyla ima ile kılabilir.

Tüm bu kolaylıklara baktığımız zaman Allah bize zorlaştırmamış, kolaylaştırmıştır. Zaten bu yüzden Nisa 28 de Rabbimiz “Allah, size hafif, kolay emretmek istedi, çünkü insan, zayıf yaratılmıştır” buyuruyor. Kaldı ki Allah insanı üç sınıfa ayırmıştır. Bunlar; Müslüman, Münafık ve Kâfirdir. Münafığın alametlerinden bahsedilirken, Münafığın sabah namazına ve yatsı namazına güç yetiremediğini, bu namazları kılamadığı hadisi şeriflerde bildirilir.

Sadece yatsı ve sabah namazını kılmamak bile bir münafıklık alameti ise, namazları hiç kılmamak nedir? Neyin alametidir? İnsanın bunu ifade etmeye dili varmıyor. Yine İmamı azama sormuşlar “Namaz kılmayan kâfir olur mu?” Büyük imam cevaben; “Namaz kılmayan kâfir olmaz ama kâfirler namaz kılmaz” diyerek müthiş bir cevap verir.

Elbette “namaz kılmayana kâfir” demiyoruz. Fakat namaz kılmayan bir Müslümanın kıldan ince kılıçtan keskin bir köprü üzerinde yürüdüğü, her muvazenesini kaybetmek gibi bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığı muhakkaktır.

Namaz Kılmak Neden Gerekli?

Asrın insanına sadece “Namaz farz” demek yetmiyor. Bir de aklına mantığına hitap edecek bir sebepler zincirinin sıralanmasını istiyor. Gerçek şu ki, bir Müslümana “Namaz farzdır” demek yetmelidir. Evet, bazen zor gelebilir, bazen üşengeçlik gelebilir. Hatta uzun bir dönem için bile namaz kılmak zor olabilir.

Fakat bir süre sonra insan, Allah’a secde etmeye alışacaktır. Secde ettikçe yükseldiğini hissedecektir. Onu yaratana eğildiğinde, huzuru bulduğuna şahit olacaktır. Müslüman olduğu halde namaz kılmayan her insan huzursuzdur. Her neşeli anının bir kenarında, mutlaka bir huzursuzluk onu bekler.

Belki başlarda namaz zor gelebilir. Fakat gün geçtikçe kolaylaşacaktır. Sonra namazın, bu muazzam ibadetin mana ve derinliğini kavradığında onda hiçbir şeyden almadığı lezzeti alacaktır. Böyle bir zamana ulaştığında, o Müslümanı kessen namazı terk etmeyecek, kolu bacağı kopsa, vaktin namazını göz ucuyla da olsa eda etmeye çalışacaktır.

Namaz Kılmak Zor Geliyorsa Ne Yapmalı?

Hangi Namazdan Sorumluyuz?

Hiçbir Müslüman önündeki senelerin namazından sorumlu değildir. Hatta bir günün sabahında ise, o günün öğle namazından veya akşam namazından sorumlu değildir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, namazı zor gösteren, hiç bitmeyecekmiş gibi gösteren şeytandır. Çünkü şeytan seni Allaha yaklaştırmak istemez.

Bir Müslüman sadece bulunduğu anın namazından mesuldür. Sadece yaşadığı o anın farz namazı onun üzerindedir. Öğleyi kılan bir adam, eğer ölmezse, ikindi vaktine ulaşırsa ikindi namazı ona farz olur ve ikindi namazını da kılması gerekir.

Nitekim kimse bir sonraki nefesi alıp almayacağını bilemez. Bu yüzden hangi vakte yetişirsen, sana farz olan sadece o vakittir. Bir sonraki vakitte bulunan namaz farz değildir. Çünkü o vakitte yaşayacağın meçhuldür ve ölülere namaz farz değildir.

Kolayca Namaz Kılmak İçin Ne yapmalıyız?

Eğer bir işi devamlı yapıyorsanız, bir süre sonra o işi kolaylaştırmanın yollarını arayacaksınız. Böylece hem işi daha kolay yapacak, hem de o işi kolay yaptığınız için o işin zor olmadığını düşüneceksiniz. Böylece zorluk algılarını yıkmak size kuvvet ve kolaylık kazandıracaktır.

Namazı kolayca kılmanın, namazın size kolay gelmesinin de yöntemleri mevcut. Öncelikle abdestli gezmeye, hep abdestli olmaya riayet etmelisiniz. Eğer hep abdestli olursanız, namaz kılmak size çok kolay gelecektir.

Bundan başka namaza yeni başladıysanız, sünnetlerle beraber namaz kılmak size başlangıçta zor gelebilir. O halde sadece farzları eda edin. Böylece hem farz borcunuzu ödemiş olacak, hem de namaza alışma aşamasında sadece farzları kılmak size kolaylık sağlayacaktır. Bir günün farz namaz rekâtlarını aşağıya yazalım:

  • Sabah namazı 4 rekât farzı 2 rekât
  • Öğle namazı 10 rekât farzı 4 rekât
  • İkindi namazı 8 rekât farzı 4 rekât
  • Akşam namazı 5 rekât farzı 3 rekât
  • Yatsı namazı 13 rekât farzı 4 rekât

Burada sünnetlerin içinde çok önemli bir sünnet vardır ki, o sabah namazının sünnetidir. Resulullah sav “Peşinizden atlılar kovalasa bile sabah namazının sünnetini terk etmeyin” buyurduğu için, sabah namazının sünnetini de ifa edin. Akşam namazının sünneti de iki rekât, çok kısa olduğu için size zor gelmiyorsa onu da kılın.

Bunun dışında arkadaşlarınıza ve çevrenize bakın. En yakın arkadaşlarınızı namaz kılan insanlar arasından seçin. Çünkü kişi arkadaşının dini üzerindedir. Arkadaş seni iyiye ve kötüye götürendir. Eğer namaz klan bir arkadaş edinirsen, o sana namazı hatırlatacak, seni kolundan tutup camiye götürecektir. Böylece arkadaşın sana namazı kolaylaştıracaktır.

Maddi durumunuz iyiyse kendinize zaman ayırın ve umre yapın. Orada gördüğünüz manevi tablo sizi derinden etkileyecektir. Umreden döndüğünüzde namaza devam etmeniz kolay olacaktır. Kaldı ki umreye gitmek size sadece namazı kolaylaştırmayacak, ruhunuzun derinliklerine başka güzellikler de katacaktır

Dininizi öğrenin, Sırf Allah dediği için işkencelerle şehit edilen, dini için bedel ödeyen sahabelerin hayatını okuyun. Dininizi sahih kaynaklardan layıkıyla öğrendiğinizde, şuurlu bir Müslüman olmanın kapılarını kendinize aralamış olursunuz. Yine namazın farzları ve vacipleri ile alakalı kitaplar okuyarak, bilinç sahibi olun. Bu sizi hem bilgili ve kültürlü bir Müslüman yapar, hem de secdeye zevkle gitmenin hazzını yaşamanıza sebep olur.

Unutmayın ki kıyamet gününe de, hayır ve şer yarışacak, iyi ve kötü çarpışacak, hak ve batıl mücadele edecektir. İstemesen de mutlaka bunlardan birinin taraftarı olacaksın. Nefsini imtihana tabi tutarak kendine zulmetme. İyili yapmak kolay olmasa bile, hakkın safında olmanın bir bedeli olsa bile kendini buna zorla, çünkü dünya hayatı gelip geçici olan muvakkat bir hayattır. Böyle bir hayat için ebedi mutluluğu kaybetmek, ahiret saadetini yok etmek, akıllı insanın işi değildir. Selam, namaz ve huzur, namazla huzur sizin olsun.

5 Vakit Namaza Başlamak

YouTube video

Namaz Kılmak Zor Geliyorsa Ne Yapmalı? adlı konumuza son verirken, namazın faziletleri ile alakalı videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu