Müren Balığı Çirkin Tehlikeli ve Lezzetli
Müren Balığı Çirkin Tehlikeli ve Lezzetli; açıkça söylemek gerekir ki, bir hayli çirkin bir balık. Akdeniz’de ve Doğu Atlantik’te yaşayan kemikli bir balıktır. Daha çok kayalık kıyılarda yaşar. Kış aylarında ise diplerde ve derinlerde yaşamayı severler. Derisi pulsuz, parlak, esmerimsi ve çok beneklidir. Göğüs yüzgeci yoktur. Sırt yüzgeci başından kuyruğuna kadar uzanır.
Boyu ise en irilerinin üç metreye ulaşabilir. Üst çenesi alt çenesinden biraz uzuncadır. Dişleri uzun ve keskindir. Çok yırtıcı bir balıktır. Ahtapot, balık, yengeç ve yumuşakçalar ile beslenir. Eti lezzetli, fakat kanı zehirlidir. Isırmayla zehrini bulaştırabilir. Fakat kimi kaynaklara göre ise Müren balığı zehirli bir balık değildir.
Müren Balığı Ve Özellikleri
Görünüş itibariyle yılanı andıran müren balığı bu yüzden balıkçılar tarafından avlandıklarında genellikle geri denize bırakılır. Müren balığı bilindik balık anatomisinden oldukça farklı bir görünüşe sahip olup ait olduğu familya kemik balığı familyasıdır. Müren balıklarının uzunlukları rahatlıkla bir insan gövdesini aşabilir. Bu zamana kadar üç metrenin dahi üzerinde uzunluğa sahip müren balıklarına rastlanılmıştır.
Müren balıklarında yer alan kalın bakteri tabakaları onları dışarıdan gelecek saldırı ve tahribatlara karşı korumaktadır. Müren balıklarının gözleri iyi görmediği için bazen kayalıkların sivri kısımlarına çarparlar ancak dışlarındaki bakteri tabakası sayesinde hayatları kurtulur. Müren balıklarının yaşam alanları hususunda önemli olan nokta suyun türünden çok su ısısının seviyesidir.
Vakitlerini genellikle yarıklar ve mercan resiflerinde geçirir. Esnek bir yapıya sahip olan bu balıklar ufak deliklere dahi kolaylıkla girebilirler. Mürenler genellikle geceleri avlanır ve uyuyan canlıları yemek onlar için avcılık konusundaki en kolay yoldur. Müren balıklarının göz yetisi güçlü olmamasına rağmen avcılık konusunda başarılıdır çünkü koku alma yetileri oldukça gelişmiştir.
Müren balıklarının koku alma duyuları köpek balıklarından dahi daha gelişmiş olup köpek balıklarına nazaran dört kat daha iyi koku alma yetenekleri vardır. Müren balıklarının sivri, güçlü dişleri bulunmaktadır. Her canlıyı öldürebilecek yetileri vardır. Bu balıklar ülkemizde genellikle Ege, Marmara ve Akdeniz denizlerinde görülmektedir.
Bu balıklar akvaryuma da uyum sağlayabilmektedir. Ancak gerekli ortam sağlanamazsa balık strese girecek ve kısa bir süre sonra hayatını kaybedecektir. Müren balıkları ile bir başka balığı aynı akvaryum içerisinde beslemek ise oldukça zordur. Çünkü bu balıklar kendinden ufak balıkları yemektedir.
Müren Balığı Nasıl Yakalanır?
Müren balıkları ekonomik değeri fazla yüksek olmadığı için fazla avlanmayan bir balık türüdür. Genellikle zıpkın ile avı yapılır fakat tehlikeyi fark ettiğinde tehlikeli olabilmektedir. Özellikle kaçamayacağını anladığı zaman epey saldırgan olabilmektedir. Mürenler genellikle geceleri daha saldırgan olup yine geceleri daha fazla ortaya çıkmaktadırlar.
Mürenler zaman zaman oltaya da takılabilmektedir ancak oltaya takılan bir müreni çıkarabilmek için dikkatli olmak gerekir. Ani olarak saldırganlaşabilmektedirler. Bu balıklar özellikle yakınlarında ne varsa saldırmalarıyla bilinmekte olup birçok balıkçı bu zamana kadar müren avı dönüşünde hastaneye gitmek zorunda kalmıştır.
Müren balığını oltayla avlamak nispeten daha zordur ancak doğru iğne tercihi ile imkânsız da değildik. Müren balıkları geniş ağızlı balıklardır ve ufak ince iğnelerden kolayca sıyrılabilmektedirler. Ancak kalın kancalar kullanıldığında ve bu kancalara ufak balıklar takıldığında sonuç istendiği gibi olacaktır.
Müren balığı beyaz etlidir ve eti sağlıklıdır. Hatta bazı tıbbi ilaçlarda da bulunmaktadır. Çok lezzetli bulunan bir balık değildir ancak lezzetli bulanlar da vardır. Müren balıkları en çok tavada ve ızgara şeklinde pişirilip tüketilmektedir.
Müren balıkları beslenme alışkınlıkları ve yaşayış şekilleri nedeniyle biraz kirli bir balıktır ve bu yüzden temizlerken hassas olunması gerekir. Anguilliformes olarak da isimlendirilmekte olan müren balıklarının çoğunda yan çizgi bulunmamaktadır ve pullu bir deriye sahip değillerdir.
Müren Balığı Faydaları
Çoğu balık çeşidi insanlar tarafından lezzetli bulunur. Sadece lezzeti ile de kalmayıp insan sağlığı için de faydası oldukça çoktur. Kalp ve damar sağlığından beyin sağlığına kadar sayısız faydası bulunmaktadır. Müren balıkları da bir deniz canlısı olarak insan sağlığı için faydalıdır. Çoğu balık çeşidinde olduğu gibi müren balığı faydaları olarak da şunları söylemek mümkündür:
- İçerdiği kalsiyum miktarı oldukça fazladır. Çocukların kemik gelişimine faydası bulunur.
- Mürende bulunan omega 3 yağ asidi sayesinde zihin ve beyin gelişimi desteklenir.
- Balıklarda bulunan vitamin ve mineraller kalp ve damar sağlığı için bir hayli önemlidir.
Müren Balığı Nasıl Temizlenir?
Müren balığı diğer balıklardan farklı özelliklere sahip olduğu için farklı temizleme yöntemleri kullanılarak temizlenir. İnce, uzun ve oldukça kalın bir derisi olan müren balığının derisi temizlenerek işleme başlanır.
Balığın derisini temizlemek için balık başından tel yardımı ile yüksek bir yere asılır. Yüzme işlemi için keskin bir bıçak ve kerpeten kullanmak gerekir. Kerpeten ve bıçak yardımı ile balığın derisi yüzülür. Derisi yüzüldükten sonra iç organlarını ve balığın karin bölgesindeki yumuşak yeri kesilir. Kafası yenilmediği için kafasını kesmek ve kuyruk kısmından bir, bir buçuk karışı kesmek gerekir.
İç kısmını temizleyip başını kestikten sonra yüzgecinin çıkarılması gerekir. Yüzgeç her iki yanından bıçakla kesilir, ardından kerpetenle çıkarılır. Balığı temizleme işleminden sonra pişirme yöntemine göre parçalara ayrılır.
Müren Balığı Nasıl Pişirilir?
Müren avlanması zor ve tehlikeli bir balık olduğu için halk arasında fazla tüketilmez. Buna rağmen lezzetli eti ile ünlü bir balıktır. Izgara ve tava gibi yöntemler ile pişirilir. Balıketleri pişirileceği zaman sirkeli suda 2-3 saat arası bekletilir ve etler süzülmeye bırakılır.
Bu arada sos hazırlanır. Yoğurt, yumurta, salça ve çeşitli baharatlarla hazırlanan karışım etlere sürülür ve ister tavada ister ızgarada pişirilebilir. Fakat balığı pişirmeden önce dilimlenmiş etlerin bir gece yoğurtlu sosta bekletilmesi balığın daha lezzetli olmasını sağlar.
Müren Balığı Oltayla Nasıl Yakalanır?
Müren Balığı Çirkin Tehlikeli ve Lezzetli adlı bu konumuza son verirken müren balığı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.