Sultan Papağanı Özellikleri Cinsi ve Bakımı
Sultan Papağanı Özellikleri Cinsi ve Bakımı Anavatanı Avustralya olan Sultan papağanı, Türkiye’de de yaygın olarak beslenen bir papağan türüdür. Kakadu familyasında bulunan sultan papağanları, orta boyutlu kuşlardandır. Ev yaşamına kolay uyum sağlayabildiği ve sağlık açısından da dirençli olduğu için muhabbet kuşlarından sonra en fazla beslenen türdür.
Ana besinlerini darı, çekirdek, kuru incir içi, havuç, armut sapı, kiraz sapı gibi besinlerini oluşturur. Erkeklerin taklit yeteneği vardır. Çekirdek ve dal darı gibi yiyecekler vererek insanlara alıştırılabilirler. Kalabalığı severler, kafeste kapalı kalmaktan hiç hoşlanmazlar, erkeklerin çeneleri çok kuvvetlidir. Ortalama yaşam süresi yirmi yıldır. Sıcak iklim türüne göre yaratıldıkları için on beş derecenin altında pekiyi hissetmezler.
Daha önceki yazımızda yine bir papağan türü olan Cennet papağanı ve özellikleri ile alakalı bir yazı yazmıştık. Bu yazımızda Sultan papağanına dair tüm bilgileri sunma amacıyla hemen ilk başlığa geçiş yapalım.
Sultan Papağanında Davranış Durumu
Birçok evcil hayvana göre daha az maliyetli olan sultan papağının davranış durumundan önce, görünüm özelliklerinden bahsetmek gerekirse:
- Sıcakkanlı, sosyal canlılardır
- Küçük boyutludur
- Ortalama ömrü 20 yıldır
- Konuşabilir, ıslık çalabilir
- Genelde sarı, beyaz ve gridir
Ayrıca Yanaklarında ve kulaklarının belli kısımlarında turuncu tüylerin bulunması onları diğer türlerden kolaylıkla ayırt edilebilmeyi sağlamaktadır. Sultan papağanının kafasının üzerindeki tüylerin konumu ise size o anki ruh hali hakkında fikirler verebilir.
Eğer tüylerini geri yatırmışsa yani düz tepeli ise huzursuz ve savunmaya dayalı ruh halindedir. Tüyleri havada ise rahat ve huzurlu bir ruh hali vardır. Yanına yaklaşıp kuşunuzu sevebilirsiniz.
Bu al yanaklı dostumuz her papağan gibi sert oyuncakları sever. Stresini atması ve keyifli zaman geçirmesi için renkli tahta oyuncakları tercih edebilirsiniz. Erkek papağanlar genellikle şarkı söylemek ve ıslık çalmak için aynalar ya da diğer yansıtıcı oyuncakları da ararlar.
Sultan Papağanı Özellikleri Nelerdir?
Sultan papağanı olarak kabul edilen sekiz farklı papağan çeşidi bulunmaktadır. Bunlar, diğer papağanlarla çiftleştirilme sonucunda ortaya çıkmıştır. Sultan papağanlarının karakter özellikleri, ait olduğu çeşide göre de farklılık göstermektedir. Ancak ortak sayılabilecek belli başlı özellikleri de bulunmaktadır.
Sultan papağanlarının tümü, diğer kuş türlerine kıyasla daha kolay evcilleştirilebilmektedir. İnsanlarla yaşamayı fazlaca seven bu kuşlar, sahipleri ile vakit geçirmekten ve onlarla oyun oynamaktan da oldukça hoşlanmaktadır. Hareketleriyle sahibine bazı şeyleri anlatmaya çalışmakta ve rahatsız oldukları anlar da çığlık atmaya başlamaktadırlar. Bu kuşlara ait genel özellikler:
- Genel olarak insanlarla kısa zamanda alışırlar ve insanlarla yaşamayı severler.
- Diğer kuş türlerine göre konuşmaya ve evcilleştirilmeye daha yatkındırlar.
- Sizle oyun oynamayı severler ve çok sakindirler.
- Sultan Papağanları da diğer türler gibi farklı karakterlerde olabilirler.
- Belirli bir kelimenin anlamlarını öğrenme yeteneğine sahiptirler.
- Doğada en çok rastlanan Sultan Papağını türü gri renkli olandır.
- Sadece birkaç kelime konuşabilirler.
- Sultan Papağanları genelde üçüncü aydan sonra konuşmaya başlarlar.
- Bulunduğu ortamdan rahatsızlık duyarlarsa çığlık atabilirler.
- Bazı Sultan Papağanları kolay eğitilirken bazıları zor eğitilebilmektedir.
- Dişi Sultan Papağanları tek sıra olan sabit bir ses çıkarır.
- Erkek Sultan Papağanları ise korna ya da kapı zili sesine benzer bir ses çıkarır.
- Hareketleriyle size bir şeyler anlatabilirler.
- Doğal yaşam ortamlarında çok uzun süre uçabilme yeteneğine sahiptirler.
- Ayaklarında tüy bulunmadığından, üşüdüklerinde ilk olarak ayaklarından üşürler.
Ayrıca bu papağan türü, ayaklarında hiç tüy olmaması ile dikkat çekmektedir. Üşümeye ayaklarından başlayan sultan papağanları, uzun süre soğukta kaldığında da hastalanma eğilimi göstermektedir.
Sultan papağanları, ilgiyi seven bir tür olduğu için çift halinde beslenmesi önerilmektedir. Ayrıca uykusu gelen sultan papağanları saldırganlaştığı için de bu zamanlarda rahatsız edilmemesi gerekmektedir.
Sultan Papağanı Çeşitleri Nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi toplamda sekiz cinsi bulunan sultan papağanları, kimi üreticiler tarafından farklı cinslerle birleştirilerek elde edilmiştir. Her türün kendine has özelliği vardır. Evlerde bakılmak için en çok tercih Sultan Papağını türlerini aşağıda sırasıyla zikredelim:
Pied Sultan Papağını
Vücutlarında sarı, beyaz ve gri renkler bulunur Pied Sultan Papağanlarında. Yüz ve kanat renkleri ise açık renklidir. Kanat üzerlerinde gri renkler vardır. Renk dağılımları ise kuştan kuşa farklılık gösterebilir. Pied Sultan Papağanlarının yüzlerinde turuncu benekler vardır.
Grey Sultan Papağanı
Renkleri koyu gri olan Sultan Papağanıdır. Üzerlerinde turuncu benekler vardır, kanatlarının kenar kısımlarında beyaz şeritler bulunur. Yüz renkleri de cinsiyetlerine göre değişir. Normal Grey Sultan Papağanlarının gaga ve ayak kısımlarında siyahlıklar bulunur. Kanatlarının altından kuyruk sonlarına kadar uzanan sarı ve yatay çizgiler bulunur. Grey Sultan Papağanları en çok rastlanan Sultan Papağanlarındandır.
Cinnamon Sultan Papağanı
Bu türün vücut renkleri ise açık gri renktir. Cinnamon Sultan Papağanının kanat kenarlarında iki santim kalınlığında beyaz şeritler vardır. Yüz kısımlarında turuncu benekler bulunur, genel olarak yüz renkleri cinsiyetlerine göre değişmektedir. Cinnamon Sultan Papağanlarının gagalarında veya ayaklarında az miktarda siyah renk olabilmektedir.
Albino Sultan Papağanı
Albino Sultan Papağanın tüm vücudu beyazdır ve gözleri kırmızı renktedir. Vücutlarında başka bir olmamasının asıl sebebi melalin pigmentinin olmamasıdır. Albino Sultan Papağanı en az rastlanan Sultan Papağanı türüdür.
Lutino Sultan Papağanı
Sultan papağanlarının beğenilen türlerinden birisidir. Vücutlarında sarı ve beyaz renklerden oluşur. Tamamen sarı ya da tamamen beyaz olabilecekleri gibi yarı yarıya da olabilirler. Yanaklarında turuncu benekleri vardır ve dişi ile erkeği birbirinden ayırtmak zordur. Sadece yüz kısımları sarı olabileceği gibi kanatlarında da bazen sarılık görülebilir.
Dişilerin kanatlarının altındaki tüylerde açık renk barlar vardır ancak bazı çok açık renk tüylere sahip Limonlarda bu barların görülememesi sebebiyle cinsiyet tahmininde hatalar yapılır. Bazı Limonlar kırmızı gözlere sahiptir. Dış görüntüsü beyaz renkli olup, yanağında turuncu benek olan bir cinsi olarak sıklıkla görülürler. Hücrelerinde sarı pigmentleri de bulunur.
Pearl Sultan Papağanı
Pearl Sultan Papağanın bir tüyünde 2 renk birden bulunur. Tüylerinin kök kısımlarına doğru yer alan renkler uç kısımlara doğru gittikçe değişmektedir. Pearl Sultan Papağanı anne ve babasının bağlı olduğu mutasyona göre tüy renkleri değişmektedir. Üzerlerinde turuncu benekler vardır.
Cinnamon Sultan Papağanı
Gri sultanlara çok benzemekle birlikte renk olarak birazcık daha kahverengiye doğru kayarlar. Sadece gri kısımlar daha açık renkte, kahverengiye doğru çalar ve ayak ile gagada ki siyahlık çok az olur ya da hiç olmaz. Bunun nedeni bir geninde melanin üretimi azalmasıdır. Bu gen melanin üretimini baskılayarak tüylerin koyu bir renk almasını engeller.
Silver Sultan Papağanı
Gümüş sultan türü, Normal Griden türemiş bir alt türdür. Gümüş sultanların tamamında kafa sarı vücut en acık tondan gri renklidir. Ayaklar ve gaga pembedir ve siyah leke barındırmaz. Bu türün en belirgin özelliğidir. Dişilerinin kanat tüylerinin altında sarı barlar vardır. Silver White Face (Gümüş beyaz yüz) alt türü çok nadir görülür.
Albino ile Silver türlerinin ortak oluşumudur. Baskın genler sebebi ile her yavrunun bu şekilde olma garantisi de yoktur. Yüzlerindeki beneklerinin turunculuğu ve sarılık da diğer türlere göre daha soluk bir renktedir. Oldukça az rastlanır ve renkten cinsiyet tahmini maalesef ki yapılamaz.
Sultan Papağanı Nasıl Beslenir?
Sultanlar doğal ortamlarda tohumlar, yeşillikler ve bitki kökleriyle beslenirler. Bu nedenle kafeste bakılan sultanlara doğal yaşamına uyacak beslenme şekli sunulmalıdır. Bunun içinde kuşyemleri bulunmalıdır. Bunlar sultan papağanın % 75 besin ihtiyacını karşılar.
Yemler sultanlar için hazırlanmış karışık yemler olabileceği gibi, muhabbet kuşlarının yediği yemden de faydalanabilirsiniz. Ancak bunun içine tuzsuz çekirdek ve kırık fındık içi ilave etmelisiniz. Yemin dışında papağanınıza dal darı da verebilirsiniz. Ancak bunu fazla vermemeye çalışın. Aksi halde kuşun şişmanlamasına neden olursunuz.
Vitamin ihtiyaçları için taze sebze ve meyve vermelisiniz. Bunları yemeyen kuşlar için vitamin takviyesi yapılmalıdır. Unutmamanız gereken bir unsurda, kuş kumunu mutlaka kafeste bulundurmalısınız. Bu sayede sultanlar yediklerini sindirebilir ve öğütebilir. Bunu vermediğiniz takdirde, sultanınız ciddi sindirim sorunları yaşayacaktır.
Kuş kumu her yemliğe yarım kaşık ilave edilebilir ya da ayrı bir kapta tutulabilir. Sultanlara ballı krakerler, yumurtayla yapılan mamalar verebilirsiniz. Kalsiyum ihtiyaçları için, mürekkep balığı kemiğini kafesine koyabilirsiniz.
Sultan papağanlarına zarar verecek besinler hususunda da dikkat etmelisiniz. Sultanlara aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu besinler verilmemelidir. Bunun dışında çikolata, alkollü içecekler, kahve, gazlı içecekler, soğan, kuru meyveler, elma çekirdeği, mantar gibi yiyecekler yememelidir. Tereyağı, margarin, patates cipsi, kek, dondurma, konserve türü besinler, kurabiyeler verilmemelidir. Ayrıca zehirli olan gıdalardan uzak tutulmalıdır.
Sultan Papağanı Cinsiyeti Nasıl Bilinir?
Sultanlarda cinsiyet ayrımı yapabilmenin iki farklı yolu bulunmaktadır. Her mutasyonda çözüm olmasa da, papağanların tüylerine bakarak cinsiyet ayrımı yapılabilir. Ancak bu yapılırken sultanın yaşı da dikkate alınmalıdır. Yaşını doldurmayanlarda tüylerin renkleri tama olarak oturmadığından, hatalı cinsiyet tahmini yapılabilir.
Diğer yola göre sultanın yaşının doldurmasına göre ötüşü takip edilir. Dişi olanlar kısa ve tek ötüş yaparken erkekler kanarya ötüşüne benzer sesler çıkarabilir, ıslık çalar ve konuşma özellikleri olur. Yani hangi renkte olursa olsun, ıslık çalıp, uzun ötenler erkektir.
Sultan Papağanı Konuşur mu?
Sultan papağanı, konuşabilme yeteneğine sahip bir papağan türüdür. Genellikle üçüncü aydan sonra konuşmaya başlayan bu tür, en fazla birkaç kelime öğrenebilmektedir. Bu kapsamda, dişi papağanlar sabit bir ses çıkarabilirken, erkekler daha çok zil sesine benzeyen tonda bir ses çıkarmaktadır.
Sultan Papağanı Ne Zaman Çiftleşir?
Kararınız kuşunuza bir eş alma yönündeyse öncelikle kendi kuşunuzun cinsiyetini ve yaşını biliyor olmanız gerekiyor. Çünkü Sultan papağanları bir yaşından sonra genellikle de 1.5 yaş civarı üreme olgunluğuna erişiyorlar. Kuşlardan biri belirtiğimiz yaşın altındaysa diğeri ne kadar isterse istesin eş tutma biraz zaman alacaktır.
Alacağınız eş farklı renk ve mutasyonlarda olabilir. Bu, eş tutmaya engel bir durum değildir. Papağanınızı alıp eve getirdikten sonra evdeki papağanınızın kafesine koymayın. Bir hafta veya on gün gibi bir süre ayrı bir kafeste karantinaya alın. Kafeslerini yan yana koyun böylece hem hastalık bulaşma ihtimalini engellemiş olacaksınız hem de birlerine görmelerini sağlayarak alıştırmış olacaksınız.
Sultan Papağanının Bakımı Zor mu?
Sultan papağanlarının bakımı oldukça zahmetsiz ve kolaydır. Hatta kuş türleri içinde bakımı en kolay olan papağandır. Sultan papağanlarının uzayan tırnaklarını kesmek ve gagası için de kafese bir gaga taşı koymak bakım için yeterli sayılmaktadır. Papağan banyoluk da sultan papağanlarının bakımı için ihtiyaç duyulan bir malzemedir.
Sultan papağanı Güneşi Sever mi?
Göçebe olarak yaşamlarını sürdüren sultan papağanları konaklama yerleri olarak kurak ve daha çok yarı kurak iklimli ülkeleri tercih ederler. Sultan papağanları D vitamini ihtiyaçlarını direk olarak güneş enerjisinden alırlar. Günün 4-5 saatini bu ihtiyacını karşılamaya ayırırlar.
Ağaçların en üst dallarındaki küçük yemişler daha fazla güneş aldıkları için kalsiyum oranları alt dallarda gölgede kalan yemişlere göre daha çok olur. Bir yandan D vitamini ihtiyaçlarını karşılayan sultan papağanları bu yemişleri afiyetle tüketirler
Sultan Papağanının Güveni Nasıl Kazanılır?
Sultan papağanının güvenini kazanmanın birinci şartı ile onu zorlamamak, zorla yakalamamak ve korkutmamaktan geçer. Kuşunuz eve ilk geldiğinde onu on gün kadar kafesinden dışarı çıkarmayın. Hatta evcilleştirme eğitimi bitene kadar çıkarmamanızı tavsiye ederiz. Böylece kafes ilk açıldığında, sağa sola çarpıp korkma gibi durumlar ile karşılaşma riski de azalmış olur. Kafesini sakin bir yere koyun ve onunla çok fazla ilgilenmeyin.
Yanında ani hareketler yapmayın. Papağan önce bir ortamı tanısın; eve, bulunduğu odaya ve size alışsın. Daha sonra kafes dışından ona ikramda bulunabilirsiniz. Dal darı sultanların en sevdiği yiyeceklerden biridir. Eğer dal darınız yoksa yeşillik, çekirdek de olur. Kafes dışından tellerin arasından uzatacağınız dal darı veya yiyeceğe önce tereddüt ile yaklaşacak daha sonra adım adım gelerek küçük lokmalar alacaktır.
Bu süre on dakika veya bir kaç saat sürebilir. Unutmayın her sultan papağanının kendine has bir karakteri vardır. Onlar tek tip torna makinesinden çıkma canlılar değil. Kimi hemen gelir, kimi çekinir, korkar. Bu aşamalarda sabır göstermek zorundasınız.
Kafes dışından verdiğiniz yiyecekleri kabul edip yemeye başladıktan sonra artık parmağa çıkma çalışmalarına geçebilirsiniz. Elinizi yavaşça kafesin içerisine sokun. Çırpınabilir, ısırmaya kalkabilir. Eğer ısırırsa eliniz çekmeyin. Ve papağanınıza en sevdiği yiyeceklerden müteşekkil ödüller verin.
Sultan Papağanını Nasıl Konuştururum?
Birçok papağan türünün bilinen en belirgin beslenme nedeni konuşmalarıdır. Aslında papağanlar konuşmadan ziyade ses taklidi yapar yani kelime taklitleri. Sultan papağanları konuşabilen papağan türleri arasındadır. Harika ses taklit yetenekleri sahibini kendisine hayran bırakır.
En kolay öğrendikleri kelimeler ”cici kuş, babacık, bıcırık, paşa” gibi kelimelerdir, diyebiliriz. Ayrıca sultan papağanlarına konuşmayı öğretmenin temel kuralları hemen hemen aşağıdaki gibidir:
- Gözlerine dikkatlice bakarak ona hitap ettiğinizi hissettirin.
- Kelimeleri konuşurken net olun.
- Ardışık kelime seçimlerinden kaçının.
- Sabırlı olun. Acele etmeniz hem kuşu yıpratır hem de sizi.
- Sürekli pratik yapın.
- Papağanınıza kesinlikle baskı yapmayın.
- Konuşturmak istediğiniz kelimeyi sürekli tekrarlayın.
- Kelime öğrendikçe ödül olarak çeşitli yemişler verebilirsiniz.
Sultan Papağanı Kafesi Nasıl Olmalı?
Sultan papağanları doğal yaşamlarında göçebe oldukları için sınırlandırılmayı sevmezler. Dayanıklı ve geniş bir alana sahip kafesler tercih edilmeli. Gagaları güçlü olduğu için pirinç telli kafesler daha dayanıklı ve doğal olacaktır.
Seçeceğiniz kafes kuşunuzun yetişkin olduğu zaman kanatlarını rahatlıkla açabileceği boyutta olmalıdır. Tünekler, kuşunuzun üstünde tünediği zaman kuyruğunun arka tellere değmeyecek şekilde yerleştirilmeli.
Kafesin şekli geniş kare ya da dikdörtgen şeklide olmalıdır. Yuvarlak kafesler sultan papağanının yön duygusunu kaybetmesine ve strese girmesine neden olur. Yatay telli bir kafes seçmeniz papağanınızın tırmanması yönünden rahatlık sağlayacaktır.
Sultan papağanları tırmanmayı çok sever. Kafesin içindeki tırmanma oyuncaklarını aktif olarak kullanır. Papağan kafesinize uygun oyuncaklar tırmanma ipleri ve dallar ile papağanınıza oyun alanları yaratabilirsiniz.
Tünek sayısı kesinlikle birden çok olmalıdır. Ahşap tünekler ve doğal ağaç dalları gagalama sonucu boya atmaması yönünden papağanınızın sağlığı yönünden önemli bir yer teşkil etmektedir.
Kafes içi temizlik çok önemlidir. Kolay açılabilir ve değiştirilebilir bir altlığa sahip kafes seçimi sizin ve kuşunuz için rahatlatıcı bir faktör olacaktır. Hijyenin daha kolay sağlanması adına kafes taban ızgarası kullanmakta iyi olacaktır.
Sultan Papağanı Cinsiyetini Ayırmak
Sultan Papağanı Özellikleri Cinsi ve Bakımı adlı konumuza son verirken sultan papağanlarıyla alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.