Sağlık

Yürümenin Faydaları ve Etkileri Nelerdir?

Düzenli hareket etmenin en kolay yolu olan yürüyüşün, yürümenin insan vücuduna muazzam faydaları...

Yürümenin Faydaları ve Etkileri Nelerdir?

Yürümenin Faydaları ve Etkileri Nelerdir? Maalesef asrımızın insanı bugün öyle bir noktaya geldi ki; her hastalığı, vücudundaki her problemi hapla giderme ve ilaç kullanarak o hastalığı yok etme telaşesine düşüyor. Hâlbuki en masum ilaçların bile mutlaka küçükte olsa bir yan etkisi vardır.

İlaç kimyasaldır. Bir yandan yaparken bir yandan yıkar. Hal böyleyken doğal yollardan hastalıklara fayda sağlayacak adımları atmamak akılla bağdaşmaz.

Birçok hastalığa şifa olan, sizi zinde hissettirecek, rahatlatacak hatta size muazzam derecede keyifli hissettirecek yürüyüş, doğal yollardan hastalığınızın tedavisi için atacağınız adımlardan biridir. Özellikle zamanımızda masa başı işlerin yoğunluğu ve durmaksızın çalışma hayatı, sedanter yaşam tarzı dediğimiz, hareketsiz yaşama sebep oluyor.

Yaşınız henüz yirmi ila otuz yaş arası ise, belki hareketsiz yaşamın bedelini ödeme noktasında erken olabilir. Ancak kırk beş yaşını devirmiş erkek ve bayan özellikle hareketsiz bir yaşamı idame etmişse, şimdilerde böyle bir yaşamın bedelini ödeme noktasındadır.

Ve eğer bu sayfayı şuan okuyorsanız, muhtemelen kırk beş yaşını aşmış vücudunuzla alakalı patlak veren sorunların üstesinden gelmeye çalışıyorsunuzdur.

Herkese sağlık ve afiyet dilerken, dingin ve hareketsiz bir yaşamın neticelerine bakarsak, kalp ve damar sertliği, kalp krizi, anjiyo ve stent, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, gizli şeker, kolesterol ve damar tıkanıklığı gibi sorunların baş göstermesi muhtemeldir. Ve yine bu ve benzeri sorunlar için doktora müracaat etmiş, bir çanta dolusu ilacınızla taburcu olmuşsunuzdur.

Tabi kimseye ilaçlarınızı kullanmayın demeyeceğiz. Fakat yine doktorunuzun da size söylediği gibi egzersiz ve yürüyüşler sizin ilaçlara olan bağımlılığınızı azaltacak ve bir süre sonra yine doktorunuz bu ilaçların dozajını düşürecek veya tamamen ilaç kullanımına son verecektir.

İşte tüm bu güzelliklere sebep olacak, en az eskisi kadar sıhhatli olmanızı sağlayacak olan ilaç, tempolu yürüyüştür. Gündelik hayatınızda bir odadan diğer odaya geçmenizi yürüyüş yapmış kabul etmiyoruz. Çünkü tempolu yürüyüş demek, hızlı adımlarla durmaksızın yürümek demektir.

Önce üç bin adım gibi bir rakamla başladığınız yürüyüşü zaman geçtikçe çoğaltır, en nihayetinde günlük minimum on bin veya yirmi bin adımlara ulaştırırsanız, sağlığınız için ciddi ve önemli adımlar atmış olursunuz.

Bu yürüyüşte her gün yürüme mesafesini artırdığınız gibi, yürüdükçe temponuzu da artırmalısınız. Tabi ki burada ki temponuzun hızını doktorunuz, hastalığınızın durumuna göre değerlendirecektir. Fakat genel olarak temponuz yanınızda biri varken, onunla konuşma esnasında nefes nefese kalmadan konuşabilmeyi gerektirir.

Yürümenin Etkileri Nelerdir?

Düzenli olarak yapılan yürüyüşler; kasların kuvvetlenmesi, şişmanlık ve stresin azalması, yaşlanmanın gecikmesi gibi birçok avantaj sağlıyor. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için düzenli yürüyüşleri yaşam biçiminiz haline getirmelisiniz.

Düzenli yürüyüşler, vücudun oksijeni kullanma kapasitesini artıran, büyük kas grupların dinamik ve ritmik olarak çalışmasını sağlayan aktivitelerdir. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yapılan düzenli yürüyüşler dakikada altı kalori harcanmasını sağlar.

Yine kilo almayı engelleyerek, vücutta yağ oranının azalmasına yardımcı olur. Yürüyüş; kemiklerinizin güçlenmesini, kilonun korunmasını, kalp ve akciğer sağlığının kontrol altına alınmasını kolaylaştıracak bir egzersizdir.

Yapılan son araştırmalar, altı hafta boyunca günde sadece yirmi dakika yürümenin bile, kendinizi çok daha mutlu hissetmenizi sağladığını gözler önüne seriyor. Kalp sorunları, diyabet ve Alzheimer gibi kronik hastalıkları önleyen hiçbir ilaç yok. Fakat düzenli yürüyüş bütün bu rahatsızlıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltıyor.

Yürümenin Faydaları ve Etkileri Nelerdir?

İdeal Yürüme Hızı Nasıl Olmalı?

İlk başlarda günde 3 bin ile 4 bin adım atın ve zamanla 10 bin adıma ulaşın. 10 dakikada bin adım atmak size ideal bir yürüyüş temposu sağlayacaktır. Temponuzu ayarlamak için sevdiğiniz hareketli müzikleri dinlemek, yürüyüşünüzü renkli hale getirebilir. Ucuz ve basit bir adımsayar hedeflerinizi artırmakta size yardımcı olabilir.

Yürüyüş programının başlangıcında bacak ve bel kaslarınızda hafif ağrılar olabilir, bu normaldir ve dinlenince geçmelidir. Yürüyüş sırasında ağrı oluştuğunda mutlaka dinlenin, ağrı artarak devam ediyorsa yürüyüş programını bırakarak doktorunuza danışın.

Hasta olduğunuzda ve tatillerde, tempolu yürüyüşlerinize ara verdiğinizde, bıraktığınız adım sayısından başlamayın. Mesafe ve süreyi yavaş yavaş artırın.

45 yaşında ortalama 70 kilogram ağırlığındaki bir kişi, tempolu yürüyüşle 10 bin adım attığında yaklaşık 400 kalori harcar. Yürüyüşü yağ yakmak için kullanacaksanız günlük kalori alımınızı da 600 kilokalori azaltın. Sağlıklı ve doğru bir diyetle birlikte tempolu yürüyüş, sağlıklı kilo vermenizi sağlar.

Doğru Bir Yürüyüş İçin:


  • Temponuzu artırdığınızda, nefes alışınızın bozulmadığına dikkat edin.
  • Ayak tabanını iyi destekleyen, rahat bir spor ayakkabı edinin.
  • Terlik veya kösele ayakkabı ile yürüyüş yapmayın.
  • İnce ve birkaç katmandan oluşan hafif kıyafetleri tercih edin.
  • İşe yürüyerek gidiyorsanız, rahat bir ayakkabı giymeye çekinmeyin.
  • Yanınıza su ile güneş ve yağmurdan koruyacak ekipmanlar alın.
  • Yavaş tempo ile yürüyüşe başlayın. Temponuzu yavaş yavaş artırın.
  • Ellerinizi cebinize koyarak yürümeyin.
  • Yürüyüşünüzü, tempoyu yavaş yavaş azaltarak sonlandırın.
  • Yürürken kolları hafifçe sallamak daha fazla enerji harcamanızı sağlar.

Yürüyüş, hafif bir yemekten en az iki saat sonra yapılmalı, yürüyüş öncesi ve sonrasında bol su tüketilmelidir. Ağır bir yemek sonrası hızlı ve yorucu yürüyüşlerden kaçınılmalıdır. Yürüyüşler için ince tabanlı ve makosen ayakkabılar doğru tercihtir. Eğer yürüyüşler açık alanda yapılacaksa sabah erken saatler seçilmelidir.

Çok sıcak havalarda yürüyüş yapmak ve yürüyüş sırasında herhangi bir sıkıntı hissedildiğinde yine de yürüyüşe devam etmek doğru değildir. Yine kilo vermek amacıyla yürüyüş yaparken vücuda naylon, muşamba ve benzeri maddelerin sarılmasının bir faydası yoktur.

Yürümenin Faydaları Nelerdir?

Yürüyüş yaparken vücudunuzun duruşuna önem vermelisiniz. Geriye ya da öne doğru kavis yapmadan dimdik yürümelisiniz; bu vücudunuzun her bölgesinin yürüyüşe eşit şekilde eşlik etmesini sağlar.

Kollar da önemli, çünkü yürüyüş sırasında gücünüzü artırmak ve ayak hareketlerinizi dengelemek kolların görevi. Kolları sallamak 5-10 kalori yakmanızı da sağlar.

Elleriniz de yumruk şeklinde sıkılmamalı ki, kan akışınız düzenli olsun. Ayakların ve kolların çapraz olarak net açılarla sallanması, sağlıklı bir yürüyüşün olmazsa olmazlarındandır. Yürüyüş yapmanın diğer faydaları ise maddeler halinde aşağıdaki gibidir:

  • Dinlenirken bile kilo vermeyi sağlayacak şekilde metabolizma hızınızı artırır.
  • Yeme isteğinin (iştahın) kontrol edilmesine yardımcı olur.
  • Enerji verir.
  • Şeker hastalığını kontrol etmeye ve önlemeye destek olur.
  • Kandaki kolesterol seviyesini azaltır.
  • Trigliserid adlı kan yağlarının düzeyini düşürür
  • Solunum kapasitesini artırır
  • Vücutta doğal keyif verici hormonların (Endorfin) salınımı sağlar
  • Yaşlı kadınların kaderi gibi gözüken kemik erimesi riskini de azaltır.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • Kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklar için yardımcı rehabilitasyonu sağlar.
  • Bağırsakların çalışmasını düzenler.
  • Bacak ve kalça bölgesindeki kasların güçlenmesine yardımcı olur.
  • Uyku düzenini destekler.
  • İyi huylu ve kötü huylu kolesterol dengesini düzenler.
  • Göğüs, prostat ve mide-bağırsak gibi bazı kanser türlerine karşı riski azaltır.

Bir “alışkanlık” haline getirilerek her gün düzenli yapılan yürüyüşle ömrünüze ömür katmanız ve yaşlanmayı geciktirmeniz mümkün. Yapılan araştırmalar haftada yaklaşık 20-25 kilometre yürüyen insanların, yürüyüş yapmayanlara göre daha uzun yaşadıklarını kanıtlamıştır.

Ve yine Düzenli ve ritmik olarak yapılan yürüyüş, zayıflamaya ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Her gün 20 dakika yürüyüş yaparak fazla yağlarınızı yakmanız ve yılda 7 kilo vermeniz mümkün. Ama tabii ki bu süreçte yediklerinize dikkat etmeli ve kalori kontrolünü de sağlamalısınız. Sadece iki dilim baklavayı eritmeniz için bile futbol sahası kadar alanı defalarca yürümeniz gerektiğini unutmayın ve elinizi baklava tabağına uzatmadan önce bir kez daha düşünün.

Yürümek Hakkında Sık Sorulan Sorular

YouTube video

Çok Yürümek İyi midir?

Yürüyüş yapmak, hem beden hem de ruh sağlığını koruyor. Herhangi bir ekipman gerektirmeyen ve sağlık için oldukça büyük bir öneme sahip olan yürüyüş; kalp sağlığından, metabolizmanın hızlanmasına; kilo vermeden, ruhsal ve nörolojik rahatsızlıkların önlenmesine kadar birçok alanda büyük rol oynuyor. Öyle ki şayet çok yürü, çok yaşa dersek hiçte abartmış olmayız.

Yürümenin Beyne Faydası Var mı?

The National Council on Aging tarafından yapılan bir çalışmada, günde 45 dakika yürümenin 60 yaş üstündeki kişilerde düşünme yeteneğinde artış sağladığı bulunmuştur. Katılımcılar yürüyüşe 15 dakika olarak başladılar ve ardından zamanı ve hızı geliştirdiler. Bu yürüyüş programını uygulayan kişilerin de aynı şekilde mental olarak keskinleştiği sonucu bulunmuştur.

Her Gün 1 Saat Yürüyüş Yaparak Kaç Kilo Verilir?

Yürüme gibi fiziksel aktivite, kalori yakmanıza yardımcı olduğundan kilo kontrolü için önemlidir. Günlük rutininize 1 saatlik tempolu yürüyüş ekleyerek, günde yaklaşık 300 kalori daha yakabilirsiniz. Elbette, ne kadar çok yürürseniz ve hızınız ne kadar artarsa o kadar çok kalori yakarsınız. Ancak denge önemlidir. Aşırıya kaçmak ağrı, yaralanma ve tükenmişlik hissiyle sonuçlanabilir. Düzenli egzersize yeniyseniz, kısa yürüyüşler veya hafif yoğunlukta yürümeye başlamanız ve kademeli olarak daha uzun yürüyüşlere veya daha orta veya şiddetli yoğunluğa geçmeniz gerekir.

Yürüyüşün Kalp Hastalıklarına Faydası Nedir?

Düzenli yürüyüş kalp sağlığı için son derece yararlı. Uzmanlara göre, bu aktivite yüksek tansiyonu ve kolesterol seviyesini düşürüyor, kan dolaşımını artırdığı için ise kalp hastalıklarının önlenmesine pozitif katkı sağlıyor. Yürüyüş, kişinin oksijen dolaşımını da artırıyor. Kalp sağlığı için haftada beş gün en az 30 dakika orta şiddette, kan basıncı ve kolesterolü düşürmek için ise haftada 3 ya da 4 gün ortalama 40 dakika daha yoğun fiziksel aktivite yapması önerilir.

Yürümenin Bağışıklığa Faydası Nedir?

Beslenmeye ve hijyene dikkat etmenin yanı sıra spor yapmak da bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollardan biri. Yapılan bir araştırmaya göre her gün 30 ila 45 dakika arasında yürüyüş yapanların, hareketsiz yaşam sürenlere oranla grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara daha az yakalandıkları saptanmış durumda. Buna ek olarak yürüyüş yapanların bu tarz mevsimsel hastalıkları daha hafif semptomlarla atlattıkları da araştırmanın sonuçları arasındadır.

Yürüyüş Kilo Dengesi Sağlar mı?

Kabul edin ya da etmeyin; dış görünüşün epey önemli olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Çoğu insan için iyi ve fit bir görünüşe sahip olmak, güven hissi ve kişinin kendisine güvenmesi açısından oldukça önemli bir yere sahip. Dolayısıyla, aerobik bir egzersiz olan yürüyüş, vücudunuza şekil verir ve hafif bir egzersiz olmasından ötürü, yaralanma riski de içermez.

Bu sebeple yürüyüş yapmak, eklem ağrısı gibi birçok kronik rahatsızlığa karşı faydalı bir aktivitedir. Son olarak yürüyüş yapmak, yağ yakımını da hızlandırır. The Journal of the American Dietetic Association’ın raporuna göre, haftada en az 5 saat yürüyen kadınlar, yürüyüş yapmayanlara nazaran oldukça düşük bir yağ oranına sahiptir.

Yürümenin 5 Önemli Faydası Nedir?

YouTube video

Yürümenin Faydaları ve Etkileri Nelerdir? Adlı konumuza son verirken, yürümenin faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu