Hayvanlar Alemi

Amazon Papağanı Özellikleri ve Türleri

Konuşma ve Taklit Yetenekleriyle Zirvede Olan Dünyanın En Kıymetli Amazon Papağanları ve Türleri

Amazon Papağanı Özellikleri ve Türleri

Amazon Papağanı Özellikleri ve Türleri, bu kuşların taklit yeteneklerinin ve konuşma özelliklerinin çok fazla olması nedeniyle, dünyanın en kıymetli papağanlarından sayılır. Anavatanları Amerika kıtasıdır. Verilecek iyi bir eğitimle, harika bir arkadaş olabilirler. Solunum yolları enfeksiyonlarına karşı çok hassastırlar. Bu nedenle nefes alırken burun deliklerinin eşit olmasına ve nefes almada zorluk olmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Ayrıca burun delikleri eşit boyutta ve akıntısız olmalıdır. Kafes ortamında yaşam süreleri takribi yüz yıla kadar çıkabilir. Beslenmede meyve ve yeşil gıdaların yanında, kaliteli tohum karışımları kullanılmalıdır. Ortalama boyu otuz yedi santimdir.

Çok çeşidi bulunmasına rağmen, aralarındaki farklar genellikle renk ve görüntüden kaynaklanır. Papağanların genel özellikleri birbirinin aynıdır. Amerika kıtasındaki papağan grupları içinde en kalabalık olanlarını oluştururlar. Yaşam alanları genellikle Güney Amerika tropikal ormanları, Gran Chaco savanları, Meksika’nın yüksek alanları ile Karibik adaları dağlık alanlarıdır.

Cinsiyet tayininde bilimsel yöntemler kullanılmalıdır. Gürültücü bir yapıları vardır. Diğer özellikleri amazon cinsi papağanlarla hemen hemen aynıdır. Daha önce Papağanların Cinsleri ve Özellikleri hakkında bir yazı paylaşmıştık. Şimdi ise aşağıda Amazon Papağanlarının Özellikleri hakkında detaylı bilgiler paylaşalım

Amazon Papağanlarının Özellikleri Nelerdir?

Amazon Papağanı Özellikleri başında en önemlisi ilgi odağı olmaları gelmektedir. Bu papağan türü, sahipleriyle çok fazla zaman geçirmek ve sevgi isterler. Elle beslenen Amazon Papağanı, tipik olarak sevgi dolu ve sevecen evcil hayvanlardır.

Oyun oynamayı çok severler. Kafeste ters dönüp sallanır, ahşaptan oyuncakları parçalarken keyif alır ve gagasıyla sahibinin parmağıyla güreş tutar. Ruh halini anlamak çok kolaydır, çünkü bunu hemen vücut diline aksettirir. Göz bebeklerini büyütüp küçültmesi, kafa ya da boyun tüylerini kabartması ve kuyruk tüylerini açması heyecanlı olduğunu gösterir.

Amazon Papağanları, yetişkinliğe ulaştıklarında biraz huysuz olurlar ve doğru şekilde eğitilmez ise agresif olurlar. Bazı erkek amazon papağanları, etrafta dolaşarak, tüylerini parlatarak davranışlar gösterebilirler.

Ergenlik süreci içerisinde ısırabilirler ve agresif davranışlar gösterebilirler. Bu durum, erkek amazon papağanlarında daha baskın gözlemlenmektedir. Türkiye’de genelde dişi amazon papağanı sahiplenmektedir. Genç veya ergen olan Amazon papağanı, çocuğu bulunan aileler için uygun olmamaktadır.

Amazon papağanları, ruh halini yansıtabilmek için beden dilini kullanır. Örneğin, heyecanlı bir amazon papağanı kendisine dokunulmasını istemiyorsa, bunu belirtir. Davranışa devam edilirse ısırır.

Amazon Papağanı Özellikleri ve Türleri

Amazon Papağanı Türleri Nelerdir?

Amazon papağanı, çok sayıda türü olan, kafes ortamına uyum sağlayıp, yaşayabilen, taklit ve konuşma yetenekleri oldukça gelişmiş papağanlar arasındadır. Çok sayıda kelimeyi bir arada kullanma yetenekleri gelişkin olan bu papağanlar yetiştiriciler tarafından en çok tercih edilenler arasındadır. Aşağıda Amazon Papağanlarının en önemli türlerini sizin için listeledik:

Mealy Amazon Papağanı

En uysal ve nazik tür olduğu söylenebilir. Sahibine büyük bir sevgi duyar ve onunla bağ kurar. Uysal mizacı sebebiyle büyük bir papağan sahiplenmek isteyen, ancak fazla boş vakti olmayan kimseler tarafından beslenebilir.

Turuncu Kanatlı Amazon Papağanı

Tatlı ve sevgi dolu bir evcil hayvandır. Onu sahiplenen aileye bağlanır. Konuşma kabiliyetine ve ilginç bir karaktere sahiptir. Ancak diğer amazon papağanları gibi yetişkinliğe geçişte hormonlarının etkisinde kalarak agresifleşebilir.

Yeşil Yanaklı Amazon Papağanı

Oyuncu ve sevimli bir türdür. Elden yem yemeye alışabilir. Çocuklu aileler için iyi bir evcil hayvandır. Meraklı oluşu zaman zaman başını derde sokabilir.

Mavi Alınlı Amazon Papağanı

Hareketli ve eğlenceli bir türdür. Sahibinin etrafında dolaşmaktan keyif alır. Hatta dikkatini çekebilmek için çaba gösterir. Konuşmayı ve şarkı söylemeyi sever. Sesi çok güçlü olduğundan apartman hayatı için pek uygun değildir.

Sarı Enseli Amazon Papağanı

Oldukça zeki bir evcil hayvandır. Evcil hayvanına uzun süre zaman ayırabilecek kimseler için uygundur. Zekâsı ve konuşma kabiliyeti sayesinde en popüler amazon papağanları arasında kendine yer bulur.

Panama Amazon Papağanı

Nazik ve sevgi dolu bir türdür. İnsanlarla etkileşim halinde olmaktan keyif aldığından, çocuklu aileler tarafından beslenebilir. Oldukça hareketli olduğunun bilinmesi gerekir. Her gün kafesinin dışında zaman geçirmek ister. Tırmanacağı ve oyun oynayacağı bir yere ihtiyaç duyar.

Sarı Kafalı Amazon Papağanı

Yavruluktan itibaren elden beslenirse oldukça sevgi dolu bir canlı olur. Dikkatlerin odağında olmak ister. Konuşma kabiliyeti oldukça yüksektir. Sahibinin ona yeterince zaman ayırabiliyor olması gerekir.

Leylak Tepeli Amazon Papağanı

Oldukça meraklı ve hareketli bir türdür. Sağlıklı ve mutlu olması için diğer papağanlar gibi zihinsel anlamda meşgul edilmesi gerekir. Sahibiyle güçlü bağlar kurar. Bu yüzden her gün kendisiyle ilgilenilmesini ister.

Kırmızı Alınlı Amazon Papağanı

Onu sahiplenen aileye çabucak bağlanır. Bazıları sadece bir kişiyi sahibi olarak görür ve ona bağlanır. Konuşmayı ve şarkı söylemeyi sever. Ancak zaman zaman çığlık atabileceği bilinmelidir.

Amazon Papağanları Ne Yer?

Evde rahatlıkla kafes içerisinde yetiştirme imkânı bulunan Amazon papağanları, besin kaynağı açısından geniş bir yelpazeye sahiptir.

  • Birbirinden farklı meyveler
  • Buğday ve yulaf
  • Böcekler ve larvaları
  • Yeşil gıdalar
  • Kaliteli ve özel papağan tohumları

Bu gibi daha pek çok farklı besin kaynaklarını tüketilebilen en özel evcil papağan türleri arasında yer almaktadır. Özellikle yeşil gıdalar lezzet bakımından en sevdikleri yiyecek türleri arasında yer alıyor. Diğer papağanlarla beraber ortaklaşa papağan yemleri de tüketebilirler. Tabi ki kabuklu yiyecekleri de tüm papağan türlerinde olduğu gibi kolaylıkla ve kabuğunu kırmak suretiyle tüketebiliyorlar.

Amazon Papağanı Kafesi Nasıl Olmalı?

Amazon Papağanı, geniş bir kafese ihtiyaç duymaktadır. Kafesin içerisinde oyuncaklar, salıncaklar ve oyun ağacı gibi materyaller eklenmelidir. Bu onun daha hareketli olmasını ve egzersiz yapmasını sağlar. Büyük kuş kafesi, güvenli bir uçuş alanı oluşturur.

Amazon Papağanı Özellikleri ve Türleri

Kuşunuz için yiyecek ve kafes satın aldıktan sonra, kalan masrafların çoğu papağan oyuncakları olacaktır. Çok oyuncu oldukları için Amazonlar, çok sayıda oyuncağa ihtiyaç duyarlar. Kuşunuzun ömrü boyunca pek çok oyuncağı denemenizi tavsiye ederiz. Amazonlar, genelde oyuncakları çiğnemeyi ve ayaklarıyla tutmayı severler.

Amazon Papağanları Doğal Üreme

Kuluçka dönemleri birazda yaşam alanlarına, göre bazısında ekim zamanında ama bazılarında ise aralık veya ocak olarak görülür. Ağaçların veya kayaların oyuklarını yuva yapmak amacı ile sıkça kullanırlar amazonlar.

Kendileri yapmaktansa zaten mevcut oyukları seçer ve bu oyuklar erkek tarafından biraz daha yontulup uygun hale getirilir. Yuva içi malzemesi ise kullanmazlar erkek yuva ağzında yarı açık kanatlarla durur ve yuvayı korur. Dişi ise 1–5 sayı arasında yumurta yapar ve bunların üzerinde tek başına kuluçkaya yatar.

Yalnız erkeğin yuva dışında ki bu duruşu aynı zamanda yuvayı yağmurdan korumak olarak da kabul edilmektedir. Yumurtalar arasında iki gün olur ve dişi kuluçkaya ikinci yumurtadan sonra yatmaya başlar ve yuvayı sadece dışkılamak ve yiyecek aramak için terk eder bunun dışında kuluçkada yatar. Kuluçka süresi ise 25- 28 gün arası olarak değişir.

Yavrular üçüncü haftalarında hafifce uçmaya başlarlar, tam anlamıyla tüylenmeye başladığında yani yaklaşık 50 günlük olduklarında ilk defa yuvadan çıkarlar. Tırmanma yetenekleri bu dönemde epeyi bir gelişmiş olur ve kısa sürede de anne ve babanın becerisine ulaşırlar bu konuda.

Baba onları beslemeyi yaklaşık olarak üçüncü haftada keser ama eğer yavru çok yalvarıyorsa ara ara gene yem verdiği de olur ama dördüncü haftaya girdiklerinde bu iyimserliği de kalmaz yavruların böyle bir talebine tehditkâr şekilde cevap verir. Anne ise onları tam olarak kendi başlarına beslenmeye geçene kadar ağızlarından beslemeye devam eder.

Tek ayaküstün de dinlenme, uyuma ve tek ayakları ile yemi tutup yeme becerilerini ise ancak yetmiş günlük olduğunda kazanırlar. Yuvada kaldıkları süre boyunca anne ve babaları tarafından beslenirler.

Yuvadan çıktıklarında ise anne ve baba tarafından beslenmeleri kesilir ve bu dönemde kendilerini beslemeyi önce bitki ve meyveleri tüketip (anne ve baba onlara bunu öğretir birlikte yemlenerek) öğrenirler.

Daha sonra ise yavaş- yavaş tohumları ve kabuğu sert gıdaları yemeyi becerirler. Yani yaklaşık on dört haftalık olduklarında kendi başlarına yemlenmeyi öğrenmiş olurlar. Beş veya altı yaşına girdiklerinde ise cinsel erginliğe geçmiş yani ergin olmuş sayılırlar.

Amazon Papağanları Hakkında Genel Bilgi

Her türde olduğu gibi amazonlarında evcil beslenmede mutlaka eşli bakılması gerekir. Onlarında kendilerine göre her türde olduğu gibi tercihleri vardır ve bakımı sanıldığı kadar kolay değildir. Genelde dayanıklı ve kolay hastalanmayan kuşlar olarak bilinseler de özellikle ısı değişimi ve hava akımında çabuk ölme riskleri vardır.

Eğer ki yavruluk döneminde alınmamışlarsa evcilleşmeleri bazen epeyi bir süre alacaktır. Ama alıştıktan sonra insana gayet yakın ve dost olan papağanlardır. Onları kafeste veya ufak tipte evlerde beslemek bu özelliklede tırmanıcı papağanlar için çokta mutluluk verici ve doğru sayılan bir bakım şekli değildir.

Amazonların özellikle doğal yaşam şekillerini düşünecek olursak geniş alanlara ihtiyacı vardır. Yalnız ilginç olan bir noktada şu dur ki amazonlar diğer birçok papağan cinsinde olduğu gibi kötü veya yanlış bakı koşullarında dahi kolaylıkla tüy yolma veya kendine zarar verme eğilimine girmezler.

Amazon Papağanı Özellikleri ve Türleri

Erginliğe geçiş ve cinsel erginliğin başlama dönemi olarak kabul edilen 3 -6 yaş arası dönemlerinde amazonların alışılmış davranışları değişim göstermeye başlar. Bunların başında, sahiplerini en çok çaresizliğe sokan davranışlar aşırı agresiflik, çığlık atmalar ve bağırmalar vardır. Bu davranışlar her gün azalacağına artarak sürer.

Amazon uzmanları bu sebeptendir ki; özellikle amazon besleyen çocuklu ailelere, çocuklarını bir amazonla kontrolsüz asla yalnız bırakmamalarını önerir. Eğer ki birde bu amazon kafes dışında kalmaya alışıksa ve oda içinde serbest dolaşıyorsa çok daha fazla dikkat etmek gerektiğini tavsiye ediyorlar.

Amazonlar kafeslerini fazlasıyla koruma altına alır ve buna gelen her müdahalede kuvvetli gagaları ile can yakıcı şekilde en sevdikleri bakıcılarını bile ısırmaktan kaçınmazlar. Amazonu iyi eğitemeyecekseniz ve bu tip bir dönemde kontrolü iyi yapamayacaksanız asla amazon türünü seçmeyin diyorlar.

Burada bahsettikleri eğitim de amazon komut üzerine uzatılan tüneğe veya kola gelebilmeli ve yine komut üzerine gerektiğinde kafesine sorunsuz girebilmelidir. Bu tip bir eğitim tecrübe gerektirdiği kadar düzenli egzersiz ve uzun süreli bir uğraş ister.

Evde serbest dolaştıklarında özellikle dolap arkası gibi kuytu köşeler dikkat edilmesi gerekir zira buraları yuva amaçlı tercih etme dürtüleri fazlasıyla gelişmiştir. Kızıştıkları dönemlerde ise bu ihtiyaçlarını eşyalarda veya bakıcılarının kollarında bile giderirler işte yine bu nedenle çocuklarla ilişkilerinde dikkat etmekte fayda vardır.

Bunun dışında amazonlar öğrenme yetenekleri, göz alıcı renkleri ve konuşma kabiliyetleri gelişmiş türlerdir. Birde uzun yıllar eşsiz yaşamış olsalar bile uygun bir eşle kolayca üreyebilme özellikleri de vardır. Gayet güzel konuşan ve insana alışık bile olsa amazon kendisine uygun eşi bulduğunda eşleşir.

Dişi ve erkeği ise görünüşlerinden ayırmak genelde imkânsız olur bu nedenle endoskopi veya DNA testi bu tip bir karar için şarttır. Amazonlarda da eşcinsel eğilimler olduğundan bazen aynı cins bir araya geldiğinde farklı cinslermiş gibi davranışlar sergilerler.

Bir amazon, konuşmayı öğrenmek istemediği sürece hangi yöntemi denerseniz deneyin bunu başarma şansınız yoktur maalesef. Bu seçilen tür isterse konuşma düzeyi en yüksek sarı alınlı amazon olsun bu kural değişmez. Çok oyuncu ve hareketli türler olmalarının yanı sıra epeyi de gürültücü türlerdir.

Geniş alan ihtiyaçları nedeniyle de genelde geniş dış veya iç salmalarda bakılmaları tavsiye edilir. Özellikle gri papağanlarda olduğu kadar kemirgen bir tür olmasalar bile onlarında bu yönde eğilimleri ev ortamda zarar verebilecek boyutta olabilir o yüzden sık sık taze dal vermekte fayda var.

Amazon Papağanı Konuşması

YouTube video

Amazon Papağanı Özellikleri ve Türleri adlı konumuza son verirken Amazon papağanı hakkında daha fazla video izlemek istiyorsanız burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu