Hayvanlar AlemiGenelYaşam

Aslan Balığı Zehirli mi ve Eti Yenir mi?

Yüzgeçleri kesilen aslan balığının eti gayet lezzetli, bu yüzden çorbası ve kızartması için özel restoran bile var!

Aslan Balığı Zehirli mi ve Eti Yenir mi?

Aslan Balığı Zehirli mi ve Eti Yenir mi? O denizlerin istilacı ve saldırgan balıklarından biridir. Aslan gibi yeleleri olan, suyun altında tıpkı bir aslan gibi heybetli görünen, denizlerin aslan balığı, aynı zamanda iyi bir avcıdır. Kızıldeniz’de, mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz balıklarından oluşan bir cinstir. İnsanlar için tehlike teşkil ederler. Kıyıya yakın yerler ile 50 metre derinlik arasındaki kısımlarda yaşarlar.

Türkiye sularında görülmeyen bu balık Kızıldeniz’den, Süveyş kanalıyla Akdeniz’e inerek son birkaç sene içinde Türkiye’de de bolca görülmeye başlamıştır. Aslan balığı yenilebildiği halde son derece zehirli bir balıktır. Yetişkinleri kırk santim uzunluğa erişebilirler. Gözlerinin üzerinde ve ağızlarının altında pervane benzeri pektoral yüzgeçlere sahiptirler.

Aslan balığı avlanırken bu yüzgeçleri açar ve avını köşeye kıstırır. Kaçma imkânı kalmayan av sonunda balığa yem olur. Üst kısımlarında bulunan iğnelerin insan ile teması sonucunda birkaç gün süren yanma, terleme ve solunum zorluğu görülebilir, hatta ölüme bile neden olabilir.

Yüzgeç dikenleri zehirli olan aslan balığının doğal düşmanı pek yoktur ve küçük balıkları ustalıkla avlarlar bu sebeple ekosisteme fazlasıyla zararları vardır. Dolayısıyla ekonomik değeri olan balıkları da avlamasından ötürü ekonomiyi de etkiler. Türkiye ve diğer Akdeniz ülkelerinde İstilacı tür olarak tanımlanır ve avcılığı teşvik edilir.

Bazı ülkelerde balığın ekonomiye kazandırılması (örneğin aslan balıklı yenebilir yemeklerin hazırlanması) için çalışmalar yapılmaktadır.

Küresel ısınmayla deniz suyu sıcaklığının artmasına bağlı olarak Akdeniz ve Ege’nin Aslan balığının yaşamasına uygun yerler haline gelmesiyle balığın ilerleyen zamanlarda Kuzey Ege’ye, hatta Marmara’ya, oradan da Karadeniz’e geçme riski vardır.

Aslan balığının yüzgeç dikenleri herhangi bir yerinize battığında aşırı ağrı, kusma, baş dönmesi, etkilenen bölgede kızarık, nefes darlığı, terleme gibi patolojilere neden olduğu saptanmıştır. Alerjisi olanlarda ölüme bile yol açabilir.

Aslan Balığı Zehirlimi ve Eti Yenir mi?

Aslan Balıkları Nasıl Avlanır?

İstilacı bir tür olan aslan balığı oldukça hızlı büyüyor; pusu kurarak avlanan bu balık, beslenme konusunda pek de seçici davranmıyor ve diğer balıkların yumurtalarını ve yavrularını tükettiği için türlerin bir kısmını tehlikeye atıyor. Yani her istilacıyla olduğu gibi aslan balıklarıyla da mücadele etmek gerekiyor.

Denizcilerimiz bu yeni türe alışkın olmadıkları için onları avlamıyor; bu nedenle ticari olarak da fayda sağlanamıyor. Avlanmayan bu balıklar daha çok üreyerek baskın tür haline gelmeye başlıyor ve aslında ticareti yapılan balıkların sayısı giderek azalıyor.

Bu nedenle öncelikle hem denizcilerin hem de tüketicilerin aslan balığının avlanıp tüketilebilen bir balık olduğu konusunda ikna edilmesi gerekiyor.  Diğer yandan renkleri ve sırtındaki uzantıları ile görsel olarak etkileyici olan bu balığın akvaryumculuk sektöründe de kullanılabilir olduğunu da bilmek gerekiyor.

Genellikle insanlara saldırmayan bu balık uzantılarındaki zehir sebebiyle zarar veriyor. Her yaz giderek daha fazla sayıda turistin yüzme esnasında bu balıklara temas etmesi sonucunda oluşan zehirlenmeler nedeniyle sağlık merkezlerine başvurduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

Bu durum haliyle kıyılarımızda büyük ölçekli gelir sağladığımız deniz turizmini de olumsuz yönde etkilemeye başladı. Şimdiden bu istilacı türün azaltılması çalışmaları hızlıca devam ediyor.

YouTube video

Aslan Balığı Nerede Yaşar?

Akdeniz aslında 1869 yılında Kızıldeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı’nın açılmasından itibaren deniz canlısı çeşitliliğinin farklılaşmaya başladığı bir iç deniz haline geldi. Türlerin Akdeniz’e yaptıkları bu göç hareketi, Süveyş Kanalı’nın tasarımcısı, Fransız diplomat Ferdinand de Lesseps’in ismi nedeniyle ‘’lesepsiyen göç’’ olarak adlandırılmaya başlandı.

Her göçte olduğu gibi bu istilacı türlerin göç etmesindeki temel sebebin daha iyi beslenme koşulları veya avantajlı bir habitat olduğunu düşünmek yanlış olmayacaktır.cPasifik kökenli bir balık olan aslan balığı geldiği yerde, mercanlar arasında yaşayan ve sırt kısmında yüzgeç ışın adı verilen uzantılarında zehir taşıyan; ancak kendisi zehirli olmadığı için tüketilmesinde zarar olmayan bir balıktır.

Akdeniz’de Antalya’nın Kaş ilçesinde şnorkel ile denizin dibini gözlediğiniz herhangi bir günde sıkça karşılaşacağınız bu tür kıyıya yakın kayalıklarda zehirli ışınlarını aheste aheste sallayarak karşınıza çıkabilir. Güzelliğine ve çekiciliğine aldanıp dokunmaya çalışmamanız gerekiyor elbette ki.

Öte yandan kıyılara yakın ve kayalık alanlarda yaşayan bu balığın Akdeniz’de artık neredeyse hemen hemen her yerde görülmesi muhtemel. Onu yüzgeçlerine dokunmadan temizleyebilirseniz afiyetle yiyebilirsiniz.

Aslan Balığı Zehirlerse Ne Yapılır?

Sokulan bölgede zehirli yüzgeç parçaları kalma ihtimaline karşı yara temizlenmelidir. Varsa zehirli yüzgeç parçaları çıkarılmalıdır. Yarayı sabun ve tatlı suyla temizleyin. Eğer yanınızda bir ilk yardım seti varsa antiseptik mendillerle sokulan bölgeye tekrar temizleme işlemi uygulayın.

Eğer bir kanama varsa kontrol altına alın. Temiz bir havlu veya bez kullanarak sokulan bölgeye doğrudan baskı uygulayın. Bu işlem kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve kanamayı durdurur. Zehrin etkisini kaybettirmek ve yayılmasını önlemek için kendinizi yakmayacak derecede yara bölgesine yaklaşık 30 ila 90 dakika kadar sıcaklık uygulayın.

Ağrı kesici kullanın. Kullanacağınız hap, ibuprofen (Motrin) veya asetaminofen (Tylenol) içerebilir. Deri üstü antibiyotik krem ​​sürün. Ardından enfeksiyon riskini azaltmak için yaranın etrafına bir bandaj sarın.

Şişlikleri azaltmak için buz veya soğuk kompress paketi kullanın. (Bu uygulamayı sıcak kompress yaptıktan sonra uygulayın) Son olarak kesinlikle tıbbi yardım alın. Çünkü zehirli yüzgeç parçaları deri altında kalmış olabilir. Alerjiniz olmadıkça korkmayın, aslan balığının yüzgeçlerinden ulaşan zehir sizi öldürmeye yetmeyecektir.

Aslan Balığı Nasıl Temizlenir?

YouTube video

Aslan Balığı Zehirli mi ve Eti Yenir mi? adlı konumuza son verirken, aslan balığı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu