Yemekler

Aşotu veya Kişniş Çorbası Nasıl Yapılır?

Misafir Çorbası Olarakta Adlandırılan, Ramazanda İftar Sofralarının Vazgeçilmezi Aşotu Çorbası Tarifi

Aşotu veya Kişniş Çorbası Nasıl Yapılır?

Aşotu veya Kişniş Çorbası Nasıl Yapılır? Yeşil yapraklarıyla oldukça maydanoza benzeyen aşotu, tek yıllık otsu bir bitkidir. Tohumundan yaprağına her yeri ayrı ayrı değerlendirilebildiği için aslında oldukça bereketli olan bu bitki, mutfaklarımıza en çok baharat haliyle konuk oluyor. Akdeniz iklimi yetişmesi için elverişli koşullar sağlarken, Akdeniz haricinde Afrika ve Asya’da da ve doğu bölgelerimizde de yetiştirilebiliyor.

Erzurum ve yöresinde aşotunun çorbası yapılmaktadır. Yemeklerde de kullanılan bu bitkinin faydaları nitekim saymakla bitmiyor. Cilt iltihabı, yüksek kolesterol düzeyleri, ishal, ağız ülseri, anemi ve hazımsızlık tedavisinde kullanıldığı gibi, aşotu ayrıca menstrüel bozukluklar, çiçek hastalığı, konjonktivit, cilt hastalıkları ve kan şekeri hastalıkları için de faydalıdır.

Birçok çalışma aşotunun mevsimsel alerjilerin ve saman nezlesinin (rinit) rahatsız edici etkilerini azaltabilecek güçlü anti-histamin özelliklerine sahip olduğunu göstermiştir.

Aşotu yağı ayrıca bitkiler, böcekler, gıda maddeleri ve diğer maddeler nedeniyle oluşan alerjik reaksiyonları azaltmak için de kullanılabilir. Ayrıca, anafilaksi, kurdeşen ve boğaz ve bezlerin tehlikeli bir şekilde şişmesini önleyebilir.

Zaman zaman mide yanması, mide ekşimesi, kusma ve şişkinlik gibi mide sorunlarıyla mücadele ediyorsanız mutlaka kişnişle tanışmalısınız. Aşotu mide problemlerini çözme konusunda oldukça etkilidir. Hazımsızlık, sindirim problemleri içinde aşotu tüketebilirsiniz.

Yine bir araştırma, aşotunun hipertansiyondan muzdarip kişilerde kan basıncının düşürülmesine olumlu yardımcı olduğunu göstermektedir. Periferik ve merkezi sinir sistemindeki bir nörotransmiter olan kalsiyum iyonları ve asetilkolin etkileşimini artırarak, kan damarı gerginliğini gevşeterek, kalp krizi ve felç dâhil olmak üzere bir dizi kardiyovasküler rahatsızlık olasılığını azaltır.

Doğu Anadolu bölgesinde sofralarda kendine sıklıkla yer bulan aşotu çorbası oldukça az malzeme gerektiriyor ve kısa süre içerisinde, yaklaşık yirmi dakika içerisinde hazırlanabiliyor.

Otuz beş dakikalık bir pişirme süresinin ardından ise sunuma hazır hale geliyor. Öte yandan kişniş ya da aşotunun faydaları ve neye yaradığına, hangi hastalıklara iyi geldiğine dair bilgi almak isterseniz Aşotunun Faydaları adlı konumuza göz atabilirsiniz.

Şimdi diğer adı kişniş olan ve bazı yörelerimizde böyle bilinen maydanozsu bu bitkiyle çorba nasıl yapılır? Daha doğrusu Erzurum’un aşotu çorbası nasıl yapılır? Sorusuna cevaben, sizleri daha fazla bekletmeden çorba tarifine geçelim. Ve hemen, belki de bugün bu lezzetten tadalım.

Aşotu Çorbası İçin Malzemeler


  • 1.5 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı yoğurt
  • 1 soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı buğday
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı (Kişniş) aşotu

Köfte Harcı İçin

  • Tuz
  • Karabiber
  • 250 gram kıyma
Aşotu veya Kişniş Çorbası Nasıl Yapılır?

Aşotu Çorbası İçin Talimatlar


1 Buğdayı dört su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayın. Yoğurt, yumurta sarısı ve unu derin bir kapta karıştırın. Buğdayı haşladığınız sudan bir kepçe kadar alıp yoğurtlu karışıma ekleyerek karıştırın. Kaynamakta olan buğdaya ilave edip karıştırma işlemine devam edin. Tavaya tereyağını ekleyip eritin. Üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip soteleyin. Soğan yumuşayınca çorbaya ekleyip karıştırın. Kıyma, tuz ve karabiberi iyice yoğurun. Misketten daha küçük köfteler hazırlayın. Kaynayan çorbaya ilave edin. Kişniş, tuz ve karabiberi ilave edip köfteler yumuşayana kadar pişirin. Aşotu çorbasını, sebzeli pilav ile birlikte servis edebilirsiniz.

2 Ayrıca soğanların iri parçalar halinde kalmasını önlemek için, doğramak yerine rendelemeyi tercih edebilirsiniz. Aşotunu saklamak için; bol suda durulayın ve ince ince kıyın. Üzerine tuz ilave edip iki saat bekletin. Bekleme işleminin ardından tekrar sudan geçirin ve elinizle sıkarak suyunu süzün. Son olarak tuz serpiştirerek cam kavanozlarda salamura olarak saklayabilirsiniz. Çorbanın lezzetini arttırabilmek için, kullanacağınız kıymanın orta yağlı olmasına ve iki kere çekilmesine dikkat edin. Dilerseniz, servis etmeden önce üzerini taze maydanoz yaprakları ile süsleyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun

Aşotu Çorbası Tarifi

YouTube video

Eline sağlık Şeyma ablamız’da güzel bir çorba yaptı. İsteyen bu videodaki tarife göre de aşotu çorbasını yapabilir. Şimdi Aşotu veya Kişniş Çorbası Nasıl Yapılır? adlı yemek tarifi konumuza son verirken, aşotu çorbası ile alakalı başka videolarda izlemek isterseniz buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Değerlendirmeler ve Puan Tablosu

Yemeğin Lezzet ve Sunumu - 9.4
Yemeğin Yapım Kolaylığı - 7.8
Malzeme Tedarik Kolaylığı - 8.4
Yemeğin Pişme Süresi - 9.4

8.8

Toplam

Yukardaki kriterler göz önünde bulundurularak verilen puan:

User Rating: 4.62 ( 9 votes)

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu