Cennet Papağanının Özellikleri ve Bakımı
Cennet Papağanının Özellikleri ve Bakımı Her ne kadar kimileri ona aşk papağanı veya daha çok sevda papağanı demiş olsa bile, gerçek adı cennet papağanıdır ve biz mümkün mertebe ona cennet papağanı diyerek hitap edeceğiz. Cennet (Aşk) papağanları çok gürültücü papağanlardır. Çok yaramazdırlar. Gerçekten çok ama çok akıllıdırlar. Örneğin kafesi nasıl açacaklarını kısa zamanda öğrenebilirler. Cins olarak cennet papağanları çok zor konuşur, kimileri hiç konuşamaz; fakat ıslık yetenekleri gelişmiştir.
Küçük bir papağandır. Bakımı kafesi temizleme tüy dökümü çok kolaydır. Büyük papağanlardan ise davranış olarak hiç bir farkı yoktur. Mesela size alıştıktan sonra ilgi göstermezseniz küser ve depresyona girerek tüylerini yolar. Bu kuşlar sahibine karşı çok bağlıdır. Kuş sahibinin yatağında yatmayı çok sever, hemen yanına yanaşıp uyumak en sevdiği şeylerdir.
Daha önce keyifli bilgi olarak papağanlar hakkında Papağanların Cinsleri ve Özellikleri Nelerdir? Adlı konu başlığı altında papağanların genel özelliklerini ve cinslerini paylaşmıştık. Bu sayfada ise bir papağan cinsi olan cennet papağanının özellikleri ve bakımı hatta cennet papağanına dair merak edilen her ne varsa bütünüyle hepsini paylaşmaya çalışacağız.
Aşk veya Sevda veya Cennet Papağanı
Cennet papağanın ana vatanı Afrika kıtasıdır. Nemli ve sıcak iklimi seven ve tohumlarla beslenen cennet papağanı Hint Okyanusunda bulunan adalarda çok sayıda bulunurlar. İnsanlara yakın olacak kadar sosyal olan, bu oyuncu papağanların çift olarak beslenmesi uygundur. Tek olarak bakıldığında daha fazla ilgi gösterilmesi, kafesinde daha fazla oyuncak bulundurulması gereken bir yapıya sahiptir.
Kafeslerinin yeterince geniş olması gerekir. Çalan müziğe eşlik etmeyi sever. Türlerine göre on dokuz santim ve altmış gram ağırlığında olan bu papağanların ömürleri yaklaşık on yıldır. Sivri ve keskin gaga yapısı, genellikle parlak yeşil renk tonuna sahip tüyleri, küt kuyrukları olan cennet papağanlarının otuz iki değişik renge sahip türü bulunmaktadır. Bu papağan türlerinin konuşma yeteneği çok kısıtlıdır. Ancak yeteri kadar ilgi gösterilirse, erkekler bir kaç kelime öğrenebilir, adına tepki verebilir.
Bu kuşlarda eş seçimi için göz bantlarına göre seçim yapılmalıdır. İnce ve kalın göz bandı olmasına göre değerlendirme yapılır. Bu türler kendi aralarında eş yapılmalıdır. Cennet papağanı almak isteyenler, öncelikle kabarık tüylü olmamasına, dışkısına, tüylerinin parlaklığına, gözlerinin canlılığına, burnunda nemlilik olmamasına dikkat etmelidir. Başka papağanlarla bir arada duruyorlarsa, eşinin olup olmadığına bakılmalıdır.
Cennet Papağanının Özellikleri Nelerdir?
Cennet papağanı özellikleri hakkında derin bir bilgi sahibi olmamız önemlidir. Cennet papağanları, muhabbet kuşları gibi insana çok çabuk alışan bir yapıda değildir. Bu kuşların ciddi ve sabırlı bir eğitim sürecinden geçmeleri gerekir. Ama mutlaka insana alışırlar. Cennet papağanları tek başlarına yaşamayı sevmezler. Mümkünse ona bir eş almalısınız.
Hakikat unutmamak gerekir ki, eşli olduklarında ele gelmeleri daha zor olacaktır. Cennet papağanlarına bir eş almak istemiyorsanız onunla daha fazla vakit geçirmelisiniz. Kafesini de ona göre tasarlamalısınız. Şimdi aşağıda cennet papağanının özelliklerini maddeler halinde zikredelim:
- Bu tür papağanlar suyu ve yıkanmayı çok severler. Özellikle yaz aylarında kafeslerine kuş havuzu koymanız, onları çok mutlu edecektir.
- Doğal hayatta tohum ve meyvelerle beslenen bu papağan cinsi, hazır mamaların dışında yeşillik, uygun meyve ve kraker takviyesi ile beslenmelidir. Bilhassa tüy dökümüne girdiklerinde yulaf verilmesi önerilmektedir.
- Dişilerinin ve erkeklerinin kendilerine has değişik hareketleri ve fiziki özellikleri olsa da bu kesin bir bilgi vermez. Kesin bilgi ancak DNA testi ile alınabilir.
- Cennet papağanlarının kafesleri yüksek ve geniş olmalıdır.
- Çift olarak yaşadıklarında daha mutlu ve uyumlu olan cennet papağanları, eğer tek beslenecekse, ekstra ilgiye ve oyuncağa ihtiyaç duyacaktır.
- Bu papağanlar eş seçerken kendi özelliklerine yakın olan eşleri seçmek isterler.
- Eğer cennet papağanınızı evcilleştirmek istiyorsanız, alacağınız yavrunun en fazla üç aylık olmasına özen gösteriniz.
- Ortalama 5 yumurta yapan cennet papağanlarında kuluçka dönemi, hava sıcaklığına göre 21 ile 25 gün arasında değişiklik gösterebilir.
- Yavrular 45 günün sonunda yuvadan çıkabilir ve 2 aylık olduktan sonra bağımsız şekilde yaşayabilirler.
- Bu yüzden cennet papağanlarını üretmek için alıyorsanız, eş olarak almanız önemlidir.
- Bu papağan cinsi özellikle müziğe karşı çok duyarlıdır ve genelde çalan müziğe eşlik etmeleri ile bilinirler.
- Eğer cennet papağanınıza bir eş alacaksanız, göz bantlarının kalınlığı ve inceliği önemlidir. Çift olacak cennet papağanlarının göz bantlarının aynı özellikte olması, tercih edilendir.
- Onların rahat hareket etmelerine ve tırmanmalarına olanak sağlayan kafesler, en uygun olan kafes türüdür.
- Bu papağan cinsinin konuşma kabiliyeti yok denecek kadar azdır.
- Erkekleri birkaç kelime öğrenebilir ancak, konuşmasını istediğiniz bir papağan beslemek istiyorsanız, bu tür uygun olmayacaktır.
- Cennet papağanları evcilleştirilmesi kolay olan papağanlardır ancak, üç aylıktan büyük yavruların evcilleştirilmesi daha zordur.
- Cennet papağanlarının cinsiyetini anlamak oldukça zordur.
- Çok fazla sağlık problemi yaşamayan bu papağan türünde en çok mantar hastalığı görülmektedir.
- Cennet papağanlarının kaç aylık olduğu, gagalarının renginden anlaşılabilir.
- Genellikle 12 ila 18 santim boyutlarında olan cennet papağanlarının ortalama 10 yıl ömürleri vardır.
- Önceleri turuncu renkte olan gaga 3 aylık olmasından itibaren kırmızıya dönmeye başlar. Yavruların ayaklarında olan benekler ise 6 aylık olduktan sonra kaybolur.
- Cennet papağanları eş seçiminde çok seçici olmasalar da, birçok papağan türünde olduğu gibi tek eşlidir.
Cennet Papağını Nasıl Beslenir?
Doğal yaşamlarında yeşil yaprakları, bitki tohumlarını ve meyveleri tüketen papağanları buna uygun beslemek gerekir. Hazır satılan yemlerde yulaf, sarı ve beyaz darı, kırmızı darı, kenevir tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, mısır gibi tohumlar olur. Bunların yanında ballı krakerde verilebilir. Özellikle tüy dökme döneminde yulaf verilmesi ihmal edilmemelidir. Bunların dışında kırmızıbiber, elma, yeşillik, mürekkep kabuğu kemiği, yumurta gibi yiyeceklerde verilmelidir.
Cennet Papağanının Kafes Bakımı Nasıl Olmalı?
Temel kafes bakımı, yiyecek ve su kaplarının her gün çıkartılıp temizlenerek değiştirilmesi önerilir. Kafesinizi gerekirse elma sirkesi ile haftalık bakımla temizleyebilirsiniz, ayrıca ılık sabunlu su ve kafes temizleyici dezenfektanlarda tercih edebilirsiniz. Kuşunuzun sağlığını kontrol etmek için ise kafesin en altına sade bir kâğıt koyarak dışkısını kontrol altına almış olursunuz. Böylelikle cennet papağanınızda ishal, kabızlık vb. birçok hastalığın olduğunu kolay bir şekilde teşhis etmiş olursunuz.
Cennet Papağanının Yaşını Nasıl Biliriz?
Pet Shoplar da genelde kuşlar bir yaş civarında yetişkindir. Cennet papağanlarının yaklaşık yaşı, gagasının üzerindeki banttan anlaşılabilir. Doğduğunda kahverengi olan bant yedi aylık oluncaya kadar beyaz renk alır, beyaz bantlı kuş yedi aylıktan büyüktür. Ayrıca yavru cennet papağanlarının burun delikleri belirgindir, yetişkinlerde burun delikleri belli olmaz.
Cennet Papağanının Sesi ve Ötüşü Nasıldır?
Görüntüleri ve sempatik hareketleriyle gönüllere taht kuran Cennet Papağanının sesi ve ötüşü de oldukça merak edilmektedir. Aşağıdaki videodan Cennet papağanı nasıl öttüğüne dair bir fikir edinebilirsiniz.
Cennet Papağanı Isırır mı?
Kuşların sezgileri çok yüksektir. Kuşunuz sizi ısırmaya çalıştığında parmağınızı ya da elinizi kaçırırsanız ondan korktuğunuzu anlar ve ısırma alışkanlığı edinebilir, daha doğrusu parmağınızı kaçırarak korktuğunuz izlenimini pekiştirebilirsiniz. Sevda papağanınız sizi ısırmaya başladığında elinizi ya da parmağınızı çekmeyin.
Kuşunuzu elinizin üstüne kaldırmaya çalışırken ısırmaktan caydırmak için, elinizi kuşun göbeğinin önünde ve hemen altında, vücudunun bacaklarıyla birleştiği yerde kendinden emin ve sağlam bir şekilde tutmalısınız. Birçok cennet papağanı ya da sevda papağanı ısırmayı ve kemirmeyi kendine oyun edinebilir. Isırmalarının ve saldırmalarının bir nedeni de kafesini ya da bir eşyasını sahiplenmesi ve alan koruması için ısırmaları ve saldırmalarıdır.
Diğer bir ısırma sebebi ise kuşunuz kalabalık ortamlardan ürkmesidir. Henüz insan elinden korkmamayı bilmeyen yavru kuşlara, ısırmaya teşebbüs etmeden elinize alıştırabilirsiniz. Ele alışan çoğu yetişkin kuş, bir insan eli, kafasına veya ayaklarına dokunmak için uzandığında, hemen o ele konar
Cennet Papağanı Nasıl Eğitilir?
Cennet papağanı eğitimi, oldukça sabır gerektiren, zor bir süreç olarak tarif edilmektedir. Bu kapsamda evcilleştirmek istenen cennet papağanın mutlaka evcil papağanlardan ayrı bir kafese konulması gerekmektedir. Eve ve kafese alışma süresince papağanın yaşam alanından olabildiğince uzak durulması gerekmektedir.
Cennet papağanlarının eğitimi boyunca ona kötü davranmamak izlenmesi gereken ilk kuraldır. Bu kapsamda; papağanın kafesinin üzeri örtülmemeli, onu ürkütecek tarzda yüksek sesler çıkarılmamalı ve istemediği besinleri yemeye zorlanmalıdır. Kötü davranışa maruz kalmadığı durumlarda cennet papağanının birkaç gün içerisinde yeni yuvasına ve sahiplerine alıştığı gözlemlenmektedir.
Cennet papağanı, ortama biraz alışınca kafesten çıkmasına izin verilebilir. Bu sayede bulunduğu alanı keşfetme imkânı sağlanan papağan daha uysal tavırlar sergilemeye başlamaktadır. Ancak uçma konusunda acemi sayılabilecek bir papağan varsa, etraftan sivri eşyaların uzaklaştırılması gerekebilir.
Cennet papağanı ile iletişim kurmak isteyen sahipler, onların kafesine sakince yaklaşıp, papağan ile konuşmaya çalışabilirler. Papağanın el ile beslenmesi de sahip ve kuş arasındaki bağın gelişmesine oldukça katkı sağlamaktadır.
Cennet Papağanı Bakımı Kolay mı?
Cennet papağanı ile ilgili bilinmesi gereken ilk özellik ötüşünün diğer kuşlardan farklı olduğudur. Ses tonları özellikle muhabbet kuşuna göre daha tizdir. Cennet papağanı sessiz ve az öten bir papağan türü değildir.
Sabahın erken saatlerinde uyanan cennet papağanı, beslendikten sonra yüksek tonlu sesi ile günaydın ötüşleri yapmaya başlar. Cennet papağanı beslemek isteyen kişilerin kuş ötüşünden hoşlanması ve sabahın erken saatlerinde kuş ötüşü duymaya hazırlıklı olması gerekir.
Cennet papağanları çok ilgi beklerler. Sevgi ve ilgi gördüğünde tüyleri güzelleşir, ötmesi artar ve etrafına neşe saçar. Sevgisiz ve ilgisiz kaldığında ise psikolojik olarak bunalıma girebilir. Cennet Papağanı Bakımı
İlgisiz kalan bir cennet papağanı hemen strese girer ve ön kısmında bulunan tüylerinde dökülmeler meydana gelir. Odaya sevdiği bir kişi girdiğinde selam verircesine öten cennet papağanı, sevildiğini hemen hisseder ve aynı şekilde sevgisini belli eder.
Cennet papağanı özellikleri ve bakımı ile ilgili bilinmesi gereken en temel bilgi aslında çok hareketli bir yapıya sahip olduğudur. Kafesinde yemek yerken çok dağıtabilir, su kabının içerisinde su ile oynayabilir, suyun gagası ile alıp etrafa atarak oyunlar oynayabilir. Kısaca küçük bir çocuk gibi kafesini dağıtabilir. Bunun sebebi enerjik ve hareketli bir yapıya sahip olmasıdır. Ancak bu gözünüzü korkutmasın çünkü temizleme için bir düzen oturtulduğunda her şey daha kolay olacak, cennet papağanının enerjisi ile eve neşe saçacaktır.
Cennet Papağanı Yavrusuna Nasıl Bakılır?
Cennet papağanları, bir yaşını doldurana kadar oldukça hassas bir bünyeye sahiptir. Bu sebeple yavru papağanların beslenme ve bakımlarına ekstra özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda papağanın yaşam alanı düzenli bir şekilde ve kimyasal içermeyen ürünler ile temizlenmelidir. Ayrıca papağanı sevmek isteyen kişilerde öncesinde mutlaka ellerini yıkamalıdır.
Cennet papağanları, oldukça hassas oldukları için yeni doğduklarında kafese konulmaları pek önerilmemektedir. Tüyleri yeni yeni olgunlaşan bu yavru papağanlar, kafeste dengelerini sağlayamadıkları için yere düşmekte ve kendilerine zarar verebilmektedir.
Elektrikli cihazların yavru cennet papağanlarından uzak tutulması da bir diğer önemli konudur. Bu cihazlar yavruları korkutmanın yanı sıra bazı fiziksel zararlara da yol açabilmektedir.
Cennet Papağanı Hastalıkları ve Tedavi
papağanının sağlık durumu kontrol altına alınıp tedavisi başlatılmazsa çok kısa bir sürede hastalık ilerler ve Cennet papağanınızın hayatını kaybeder.
Cennet papağanlarıda doğada bulunduklarında sürekli olarak sürü şeklinde hareket etmektedir. İçgüdüsel olarak bu doğrultuda hareket eden Cennet papağanları aynı kafes içerisinde bulundukları aile fertlerine hasta olduklarını belli etmezler ve diğer Cennet papağanlarını etkilemek istemezler. Bu sebepten dolayı Cennet papağanlarının hastalığının tanısını koymak zor bir durumdur.
Genel olarak karşılaşılan diğer Cennet papağanı rahatsızlığı ise tüy yolunmasıdır. Cennet papağanları da kendi tüylerini yolabilir ve derilerinin kanamasına ve mikrop kapmasına yol açabilir. Bu durumun başlıca sebebi ise Cennet papağanınızın stres yaşıyor olmasıdır. Uzman bir veterinerden destek aldıktan sonra gerekli olan merhemleri Cennet papağanınıza uygulamalı ve ekstra ilgi göstererek, Cennet papağanınızın mutlu olmasını sağlamanız gerekir.
Cennet Papağanını Ele Alıştırma
Cennet Papağanının Özellikleri ve Bakımı adlı konumuza son verirken, cennet papağanı veya başka bir deyişle sevda papağanı ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.