Hayvanlar Alemi

Dorper Koyunu Afrika İncisi Etçi Koyun Irkı

Senede iki kez yavrulayabilen ve neredeyse yavrularının hiç ölmediği, ikizde doğurabilen dorper koyunu

Dorper Koyunu Afrika İncisi Etçi Koyun Irkı

Dorper Koyunu Afrika İncisi Etçi Koyun Irkı; iki cinsi bulunan dorper koyununun bir cinsinde baş ve boyun siyah renkte, vücudu ise tamamen beyaz renktedir. Diğer cinsinde ise tüm vücut, baş ve boyunda beyazdır. Dorper koyunu, İngiliz dorsethorn koyunu ile Somali’de yetiştirilen persian blackhead koyunu melezlemesinden oluşmuş koyun ırkıdır.

Afrika’ya özgü bir koyun olmasına rağmen, üstelik incecik ve kısa yapağısı olmasına rağmen soğuk bölgelerde de yaşamış ve adapte olabilmiş bir koyun ırkıdır. En önemli özelliği etinin çok lezzetli olmasıdır. Ayrıca etçi bir koyun ırkı olması hasebiyle, iyi et tutar ve muadillerine oranla çok daha etli ve ağır olur.

Dorper Koyunu Özellikleri Nelerdir?

Dorper, kısa ve son derece net bir orijin geçmişine sahip bir koyun ırkıdır. Cins, Güney Afrika’da geçen yüzyılın otuzlu yıllarında yetiştirildi. Dorper cins koçları belirgin et tipi hayvanlardır. Kısa bacaklı, uzun, büyük bir gövde, minimum israf ile maksimum ürün verimi elde etmenizi sağlar. Kafa orta büyüklükte kulaklarla küçüktür. Dorper dişi ve erkeğinin ağzı kısa ve kafaları hafif kübik bir yapıya sahiptir.

Eti yağsız ve çok lezzetli olan dorper koyunu yılda iki kez gebe kalabilen bir koyun ırkıdır. Ayrıca kuzuları çok hızlı gelişebilen dorper koyunlarının kuzusu 12 aylık olunca 70 ila 80 kilo canlı ağırlığa ulaşabilir. Bu durum kuzu besiciliği için elbette göz önünde bulundurulan bir özelliktir.

Dorper koyunların ergin olanlarında canlı ağırlık 100 kilo, koçlarda ise 120 ila 130 kilo arasında olmaktadır. Sakin karakterleri, Dorper koyunlarıyla çalışmayı kolaylaştırır. Uyum kabiliyetleri çok yüksektir. Isı ve haşarata karşı çok dirençlidirler. Mavi dil hastalığına karşı doğal bir dirençleri vardır.

Kuvvetli, fıçı formunda gövdesi olan, iyi bir kas yapısına sahip, orta büyüklükte bir koyundur. Baş ve boyun siyah, gövde beyazdır. Kısa, hafif ve karışık görünümlü yapağı, tümüyle olmasa da yaz aylarında kendi kendine dökülür. Kafa, karın ve bacaklar kısa tüylüdür.

Kural olarak koyunlarda boynuz olmaz. Koçlarda ise zayıf boynuz kökleri vardır. Nadiren boynuz da olabilir. Kuvvetli eklemleri ve uzun mesafe yürüme kabiliyetleri sayesinde mera veya otlaklarda güdülmeye uygundurlar. Yem de seçici değillerdir. Kuru ve kartlaşmış otları, bodur bitkileri, küçük çalıları tüketebilirler.

Kolay doğum yapar, kuzuların yaşam gücü çok yüksek, süt verimi iyidir, analık kabiliyetleri mükemmeldir. Koçlar da hayalar aynı büyüklükte olmalı, ne çok küçük, ne de çok sarkık olmamalıdır. Dorper koyununun yetiştirme ve bakılmasındaki hedef, uygun olmayan koşullarda bile, ekonomik kuzu eti üretimidir. Bundan dolayı, damızlık seçiminde verim özellikleri ilk planda tutulmalıdır.

Dorper Koyunu Afrika İncisi Etçi Koyun Irkı

Dorper Koyunu Görünüm Özellikleri Nelerdir?

Dorper koyunu, koyun yetiştiriciliği için oldukça ekonomiktir. Bakım maliyetleri diğer koyun ırklarına göre düşüktür. Kırsal kesimlerde beslenme özelliğine sahiptir. Ayrıca sıcak ve soğuk iklime uyumu mükemmel bir ırktır.

Dış parazitlerden fazla rahatsız olmayan hatta vücudunda dış parazit barındırmayan Dorper koyunu dış parazit ilaçlamasına gerek duyulmadan yetiştirilebilmektedir. Aşağıda dorper koyununun görünüm özellikleri maddeler halinde sıralanmıştır:

Dorper Koyunu Genel Özellikleri

  • Baş ve boyunları siyah olarak bilinir.
  • Orta boy bir koyun ırkıdır
  • Kemik yapısı çok sağlamdır.
  • Yapağısı kısadır.
  • Yapağısı ekonomik değildir.
  • Kuyruksuz bir koyun ırkıdır.
  • Sıcak ve soğuk iklime uyum sağlar.
  • Vücutlarında dış parazit barındırmaz.
  • Hastalıklara karşı dirençli bir ırktır.
  • Genelde yılda bir koyun kırkımı yapılır.

Dorper Koyunu Verim Özellikleri

  • Yılda iki kez gebe kalan bir ırktır.
  • Kuzuları çok hızlı gelişir.
  • Kuzu besiciliği için ideal türdür.
  • Eti yağsız ve lezzetlidir.
  • Ayda üremeye başlar
  • Kuzular çok hızlı gelişirler.
  • Etleri lezzetli ve yağsızdır.
  • Kuzular ortalama 1,5 kilo doğar.

Dorper koyunlarının tüyleri kısa tipli olduğu için kırkım yapmaya gerek yoktur. Dorper koyun ırkı etçil hem de kombine ırk diyebileceğimiz kadar da sütçüdür. Kaliteli ete sahiptir. Süt kalitesi de çok yüksektir. Dorper koyun sütünden gurme peynirler elde edilir. Ayrıca Dorper koyun ırkının sütü birçok inek ve keçi sütünden yağ, protein, çinko, kalsiyum, ripoflavin, niasin ve tiamin vitaminleri bakımından daha zengindir.

Dorper koyunu 300 derecelik görüş açısına sahiptir. Dorper koyununun arkasını görebilmek için basını çevirmesine gerek yoktur. İşitme duyuları çok kuvvetlidir. Dorper koyun ırkına yağmurlu havalarda barınak gerekmez; Ancak aşırı sıcak bölgelerde gölgeye ihtiyaç duyar. Annelik duyguları çok gelişmiştir. Bu sebeple süt verimleri yüksektir.

Öte yandan görünüm itibariyle Fransız ırkı şarole koyunlarına benzeyen dorper koyunları şarole koyunlarından daha kısa boylu ve daha kısa bacaklara sahiptir. Irk olarak şarole koyunu ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Şarole koyunu hakkında bilgi için şarole koyunu özellikleri adlı konumuza göz atabilirsiniz.

Dorper Koyunu Besiciliği

YouTube video

Dorper Koyunu Afrika İncisi Etçi Koyun Irkı adlı konumuza son verirken, dorper koyunu ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu