Isırgan Otu Nedir ve Nasıl tüketilir?
Isırgan Otu Nedir ve Nasıl tüketilir? Kuzey Asya kökenli bir bitkidir ama günümüzde tüm dünyada yaygın olarak yetişmektedir. Genel olarak yaprak ve kökleri kullanılır Isırgan otu ülkemizde de her bölgede yetişen yabani bir ottur ve ilkbahardan kışa kadar toplanır. Isırgan otu, tarih boyunca tedavi için kullanılmış şifalı bir bitkidir.
En büyük özelliklerinden biri, ısırgan otu kaynatılarak suyu içildiğinde, kan damarlarını açar, damar yollarını temizler ve kan akışını hızlandırır, böylece cinsel iktidarsızlık da dahil damar yolu hastalıklarına önemli faydalar sağlar.
Yapraklarında bulunan tüp şeklindeki tüylere temas edildiğinde içeriğinde bulunan kimyasal asit cildi tahriş eder, kızarıklığa ve kaşıntıya neden olur. Bu nedenle bitkiyi toplarken eldiven kullanmak gerekir ancak bu bitki kaynatılıp yağları çıkarıldıktan sonra batma etkisi ortadan kalkar. Isırgan Otu özellikleri
Ayrıca kaynatıldığında etkisini ve özelliklerini kaybetmeyen nadir bir bitkidir. Antioksidan, anti mikrobiyal, anti ülser ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. Kalp damar, böbrek ve kemik sağlığı için faydalıdır. Kaynatılıp suyu içildiğinde kan dolaşımını hızlandırır, ereksiyon sorunlarını azaltır
Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?
Isırgan Otu Nedir ve Nasıl tüketilir? adlı bu konunun cevabı için ısırgan otunun faydaları Nelerdir? bunu bilmek gerekir. Nitekim, içinde bulunan zengin mineraller sayesinde ısırgan otu pek çok kullanım alanında çeşitli faydalar göstermektedir.
Son zamanlarda özellikle dolaşım sistemine iyi gelmesi, bu sebeple de zayıflatıcı etkisi sebebi ile çay olarak tüketilmektedir. Bunun dışında Isırgan otlu yumurta gibi çok lezzetli yemekleri de yapılır.
Yararları saymakla bitmeyen bu bitki, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, ciltte oluşan çatlaklarda ve yaralarda, sindirim sisteminin düzeninde, diyabetin kontrolünde, saç dökülmelerinde, kas ve eklem ağrılarının giderilmesinde ve antioksidan olarak kullanım alanları sunmaktadır.
Bir doğa harikası olan ve bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan, hatta ilaç sektöründe de kullanılan, Isırgan otunun faydaları ayrıca aşağıda dikkate değer bir şekilde ilgililere madde madde zikredilmiştir.
- Kansere karşı koruyucudur özellikle prostat kanserine iyi geldiği çalışmalarda görülmüştür.
- A ve C vitamini içeriğinden antioksidandır; bağışıklığı güçlendirir.
- Gut sağlığına iyi gelir. Erkeklerde prostat sağlığının korunmasına önemli katkı sağlar
- K vitamini içerdiği için kan pıhtılaşmasında, kemikleri güçlendirmede önemli derecede rol oynar
- Lutein gibi karotenoidleri içerdiği için göze iyi gelir, göz sağlığını da korur.
- Vücudumuzun en önemli organlarından olan Kalp ve damar sağlığını korumada etkilidir.
- Demir içeriğinden dolayı kansızlık sorunu yaşayanlar için tüketebilir ideal bir bitkidir.
- Diüretik etkisi vardır yani idrar sökücüdür. Kan basıncını düzenler.
- Potasyum ve fosfor içeriği yüksektir. Böbrek hastalarının doktor kontrolünde tüketmeleri önerilir.
- Isırgan otu saç ve cilt sağlığı için de önemlidir. Saç ve yüz bakım ürünlerinde ısırgan otu vardır.
Isırgan Otu Yağı Ne İşe Yarar?
Mucizevi bir bitki olan Isırgan otunun tohum yağı oldukça değerli olmasına rağmen çıkarılması da oldukça zor olan bir yağdır. Fakat yararları da saymakla bitmez. Kullanım alanı olarak en çok saç bakımı için kullanılır. Saç dökülmelerinde, kurumuş ve mat saçlarda oldukça işe yarar. Bunun haricinde ciltte oluşan kırışıklıklarda ve kurulukta doku yenileyici özelliği ile cilde parlaklık ve canlılık kazandırarak iyi gelecektir.
Böbrek, diyabet, tümör ve prostat gibi hastalıkların tedavi sürecinde kullanılır. Solunum yolunda düzenleyicilik sağlar. Birçok kanser hücresinin oluşumunu engellemektedir. Emziren annelerde daha fazla süt oluşumunu sağlamaktadır. Isırgan otu
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığa yakalanma riskini düşürür. Ağız ve diş sağlığı açısından oluşan enfeksiyonları gidermede kullanılır. Ödem attırıcı etkisi ile yağı su ile karıştırarak tüketilmesi mümkündür.
Isırgan Otu Çayı Nasıl yapılır?
Isırgan otu taze taze toplanıp çayı yapılabileceği gibi toplandıktan sonra ince ince kıyarak kurutarak da uzun süreler kullanabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı kadar ince kıyılmış ısırgan otu bir su bardağı kaynar suyun içine atılarak 5 – 10 dakika haşlanır.
Kokusu çıkan ısırgan otu süzülür ve 5 dakika dinlendirildikten sonra içilebilir. Günde 2 ya da 3 bardak taze demlenmiş ısırgan otu çayı içilebilir. Isırgan otu çayının aç veya tok karnına içilmesinde bir sakınca yoktur. Isırgan otu çayı tatlandırılmadan içilmelidir.
Kokusundan veya tadından haz etmeyenler ısırgan otu çayını hazırlarken içine birkaç nane yaprağı ilave edebilirler. Isırgan otunun ayrıca çorbası ve yemeği de yapılmaktadır. Isırgan otu yemeğini, yemek tarifleri bölümünde ayrıca zikredeceğiz.
Isırgan Otunu Nasıl Temin Edebilirim?
Isırgan otu; son derece kolay büyüyebilen ve gelişebilen yabani ot türüdür. Bundan dolayı saksıda yahut bahçelerde kolaylıkla yetiştirilebilir.
Bu bitki doğal olarak ırmak kenarları, hayvan gübresinin bulunduğu yerler, yol kenarları, nemli topraklar ve ormanların ışık gören seyrek bölgelerinde bir hayli sık yetişen çok faydalı bir şifalı bitki olma özelliği taşımaktadır.
Bu bitkiyi toplarken bitkiye temas etmeyin ciltte acı ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara sebep olur.
Isırgan Otunun zayıflatma etkisi var mı?
Toksin atıcı bir kür görevi gören Isırgan Otunun zayıflatma etkisi var mı? sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün olmadığı gibi, katkı sunduğu söylenebilir. Öncelikle idrar söktürücü özelliğe sahip olduğu kanıtlanan bitkinin çayı, bu sayede kilo verme programınıza destek olur.
Isırgan otu suyu ise sindirim sistemini düzenlemenin yanı sıra sakinlik sağlar. Fazla kilolarınızı atmanıza destek sağlayabilen ısırgan otu besin değeri açısından de içerdiği birçok mineralin yanı sıra C vitamini grubuna giren ısırgan otu vitaminleri ile size canlılık ve direnç katar.
Isırgan Otu Vücuda Sürülür mü?
Isırgan otu, eller, dizler ve kalçalarda eklem ağrısı yaşayan kişilerin ağrılı bölgelerine sürülerek acının hafifletilmesinde kullanılır. Ayrıca tüketildiğinde de rahatlatır. Fakat unutmamak gerekir ki, normal şartlarda ısırgan otunun değdiği yer kızarır ve yanmış gibi acır.
Çünkü Yapraklarında bulunan tüp şeklindeki tüylere temas edildiğinde içeriğinde bulunan kimyasal asit cildi tahriş eder, kızarıklığa ve kaşıntıya neden olur. Ayrıca tahriş olan yer gün boyu acımaya devam eder.
Isırgan Otu İltihap Söker mi?
Yukarıda da defaatle zikrettiğimiz gibi birçok hastalığın tedavisinde ısırgan otunun yararlı olduğu biliniyor. Isırgan otundan, özellikleri nedeniyle, mukoza sağlamlaştırıcı, idrar söktürücü, güçlendirici, anti-alerjen, kan temizleyici ve en önemliside iltihap giderici olarak yararlanılıyor.
Isırgan Otu Tohumu Ne İşe Yarar?
Isırgan otu tohumu böbrek taşı oluşumunu önler. Bu tohum, safra kesesi ve mesanede taş ve kum oluşumunu engeller. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanın temizlenmesine yardımcı olur. Isırgan otunun içinde yüksek oranda C vitamini bulunur.
Taze Isırgan Otu Suyu Nasıl Hazırlanır?
Doğal ortamda yetişmiş büyükçe bir demet ısırgan otu, akan suyun altında iyice yıkanır. Süzdükten sonra kaynamakta olan 1-2 litre suyun içine elle parçalanarak atılır. Beş dakika kadar kaynamaya bırakılır. Ardından altı kapatılarak demlenmesi beklenir.
Isırgan Otunun Zararları Nelerdir?
Isırgan otu kullanımı genel olarak güvenli olsa da ara sıra görülen mide bulantısı, terleme, ishal ve cilt yüzeyine uygulandığında alerjiler yan etkileri arasındır. Açık yaralara kesinlikle sürülmemeli ve taze ısırgan otu cilde temas ettirilmemelidir.
Bunun yanı sıra kadınlarda adet döngüsünü değiştirme riski taşıdığı için hamile kalma planı olan kadınlar ilgili dönemde ısırgan otunu kullanmamalıdır.
Hamile kadınlar için hormonal dalgalanmalar problem yaratabileceğinden ve bu durum fetüsün gelişimi için ölümcül olabileceğinden hamile kadınların ısırgan otu çayı tüketmesi önerilmez.
Isırgan Otu Nedir ve Nasıl tüketilir? – Isırgan otunun Faydaları Nelerdir? – Video
Isırgan Otu Nedir ve Nasıl Tüketilir? adlı konumuza son verirken ısırgan otu faydaları hakkında youtube üzerinden başkaca videolar izlemek isterseniz buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.