Elmanın Faydaları Hakkında 28 Önemli Bilgi
Elmanın Faydaları Hakkında 28 Önemli Bilgi; cennet meyvesidir. Zira Hazreti Âdem ile hazreti Havva’nın cennetten kovulurken, yedikleri meyve olarak bilinir. Şanına layık olan bu meyve, doktorların ısrarlı olarak “Her gün en az bir tane tüketmelisiniz” dedikleri meyvedir. Nitekim elma kalp ve damar hastalıklarından, kolesterol ve hazımsızlığa varana dek birçok hastalığa şifa olan bir meyvedir.
Ülkemizde Doğu Anadolu bölgesinde nadiren olmak üzere neredeyse hemen hemen her yerde yetişen elmanın dünya üzerinde bin adetten fazla çeşidi bulunmaktadır. Öte yandan elma sadece bir meyve olarak tüketilmez, elmadan sirke, turşu ve elma kabuğundan elma çayı yapılarak, elmadan her türlü faydalanılır.
Özellikle tüm dünyada ve faydaları saymakla bitmeyen elma sirkesi birçok hastalığında şifa kaynağıdır. Sitemiz üzerinde elma sirkesiyle alakalı hazırladığımız elma sirkesinin faydaları adlı sayfamıza göz atabilir, yine elma kabuğu için hazırladığımız elma kabuğunun faydaları ile alakalı sayfayı inceleyebilirsiniz.
Her Rengiyle Elma Nedir?
Eski Türkçede “alma” diye bilinen adının, meyvenin rengi olan “al” kırmızıdan geldiği bilinmektedir. Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu’da, Güney Kafkaslar,[1] Rusya’nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan’ın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. Tür, bütün dünyaya Orta Asya’dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Türkiye’de iyi gelir sağlayan meyve türlerinden birisi elmadır. Üretimi oldukça iyi düzenlenmiş bulunan yerlerde dönümden ortalama 1500–2000 kilo meyve elde edilebilmekte, bakım şartlarının iyi olduğu durumlarda bu miktar 3000 kiloya kadar yükselmektedir.
Bu miktar bazı ülkelerde üç tonun üzerindedir. Türkiye’de elma tüketimi kişi başına 20 kilo civarında olup, dünyada en fazla elma tüketenler arasında yer almaktadır. Bunun bir sebebi elmanın ülkemizde çok üretilmesi ve her kesime hitap edecek kadar uygun fiyatlı olmasıdır.
Öte yandan 100 gram ağırlığındaki bir elmanın yaklaşık %85’i sudur. Ortalama 11,6 gram karbonhidrat içerir. Karbonhidratlar vücudun ana enerji bileşenidir. Elmanın glisemik indeksi, protein ve yağ içeriği düşüktür.
Elmanın, lifli bir yapısı olması nedeni ile bağırsak tembelliğine iyi gelen, bununla beraber kolesterol ve karbonhidratların emilimini düzenlemeye yardımcı çözünür bir lif olan pektin içeriği en yüksek meyvelerden biridir.
Elmanın Faydaları Nelerdir?
Her gün mutlaka tüketilmesi gereken elmanın insan sağlığı açısından faydası, diğer tüm meyvelere oranla en fazla olan meyvedir. Tok tutucu özelliği ile ara öğünlerde yenilen bir adet elma, sindirimi kolaylaştırması ile zayıflamada da oldukça etkilidir. Vücuttaki tüm organların neredeyse dostu olan elma, özellikle kalbin en sağlıklı destekçilerinden biridir.
Elma; içerdiği A, B grubu vitaminler ve C vitamini ile sadece vitamin deposu değil aynı zamanda içerdiği demir, fosfor, bakır mineralleri ve lif ile sağlığımıza çok sayıda faydası bulunuyor. Aşağıda elmanın faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:
Hazmı kolaylaştırması ve lifli bir meyve olmasından dolayı sindirim sistemine oldukça yararlı olan elma, aynı zamanda kolon kanseri riskini en aza indiren nadir meyveler arasındadır.
- Kalp ve damar sağlığı için her gün tüketilmelidir.
- Antioksidan bir meyvedir.
- Kemiklerin güçlenmesini sağlar.
- A vitamini içerdiğinden göz sağlığına iyi gelir.
- Tok tutma özelliği ile acıktırmaz.
- Diş sağlığı açısından faydalıdır.
- Parlak ve sağlıklı bir cilde kavuşmanızı sağlar.
- Elma kemiklere de iyi gelir.
- Alzheimer ve parkinson hastalıklarından korur.
- Kolesterolü düşürür.
- Kalpte iltihap oluşumunu engeller.
- Hızlı kilo verdirir.
- Atardamarlarda plak olmasını engeller.
- Hafızayı güçlendirir.
- Demir içerdiğinden dolayı anemiyi engeller.
- Vücuda doğal şeker alımını sağlar.
- Saçları güçlendirir.
- Cildi güzelleştirir.
- Eklem ağrılarında tedaviyi destekler.
- Safra kesesi taşını önler.
- Karaciğere faydalıdır.
- Tüm kanser türlerini önlediği bilinmektedir.
- Kalp krizlerine engel olur.
- Sindirim sistemi sorunlarının azaltır.
- Sindirim sistemindeki kötü bakterileri engeller.
- Adalelerde oluşan ağrıları azaltır.
- Şeker hastalığının oluşmasını engeller.
- Sindirim sistemindeki iyi bakterilere destek olur.
Ara öğünlerde tüketilen elma sayesinde ana öğüne kadar tok kalabilirsiniz. Gece uyku öncesinde tüketilen elma ise; ani açlık krizlerini bastırır. Uykuda metabolizmanın çalışmasını sağladığı için gece elma yemenin zararı yok, aksine faydası vardır.
Elma Çeşitleri Nelerdir?
Elma soyan biri görüldüğünde genellikle söylenen klasik sözlerden biri olan “faydası kabuğunda” sözü, yapılan araştırmalar sonucunda bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kasların dinçliğinin korumasında son derece etkili olan elma, beslenme uzmanlarının yanı sıra büyük doktorların da tavsiye ettiği meyvelerden biridir. Dünya üzerinden 1000 den fazla çeşidi bulunan elmanın ülkemizde yetiştirilen ve en çok bilinen türlerini aşağıda maddeler halinde sıralayacağız.
Amasya Elması: Ülkemizde elma deyince akla ilk gelen tür Amasya Elmasıdır. Tatlı ve sulu olan bu elma türünün ortalama ağırlığı 90 gramdır. Misket elması da denen Amasya elmasını kış aylarında tüketmek mümkündür. En büyük özelliği ise iki yılda bir meyve veriyor olmasıdır.
Jonathan Elması: Bu elma çeşidini koni veya silindirik şeklinden kolayca tanıyabilirsiniz. Kırmızı renkte olan Jonathan elması oldukça tatlıdır.
Fuji Elması: Diğer elma çeşitlerinden Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli görünümü ile oldukça lezzetli bir elma çeşididir. Tadı genellikle epeyce tatlıdır. Ülkemizde Afyon ve Eskişehir’de yetiştirilmektedir.
Santana Elması: Avrupa kökenli olan Santana elması ise, oldukça iri boyutu ve sulu olması ile kalitesi yüksek olan elma çeşitlerinden biridir.
Golden Elması: Elma çeşitleri arasında en çok bilinen ve fazlasıyla tercih edilen Golden elma çeşidi, sarı rengi ve hoş koş kokusu ile en dayanıklı türlerden biridir. Anavatanı ABD olan Golden elması, Eylül ayında hasat edilmektedir, uzun bir sapı vardır, tadı ise hafif mayhoştur.
Elma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Gece Elma Yenir mi?
Sinirleri yatıştırıp sakinleştiren bu sağlık dolu meyve, kan basıncını düşürüyor ve nefes alışverişlerini rahatlatıyor. Kalp atışlarını düzenleyerek rahatça uykuya dalmanızı sağlıyor, stres seviyenizi azaltarak daha kaliteli uyumanıza yardımcı oluyor. Bu yüzden elmayı gecede tüketebilirsiniz.
Elma Zayıflatır mı?
Elma içerdiği lif sayesinde tokluk hissini artırırken, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin çoğalmasını, zararlıların uzaklaştırılmasını sağlıyor. Ayrıca içerdiği polifenoller sayesinde vücuttaki stres oranını azaltarak kilo kaybına destek oluyor.
Elma Kabızlığa İyi Gelir mi?
Elmanın faydalarından biri de kabızlıga iyi gelmesi. 100 gramında 2 gram lif içeren bu lezzetli meyve, içerdiği çözünen ve çözünmeyen lifler sayesinde bağırsak hareketlerini tetikliyor ve hızlandırıyor.
Elmanın Cilde Faydası Var mı?
Yeşil elmanın cilde faydaları da var. Elma, içerdiği askorbik asit sayesinde cildin koruyucu bariyeri olan kolajen yapımını destekliyor. Aynı zamanda cilt sağlığı için elzem olan bakır mineralinden oldukça zengin. Bakır, cildin renk eşitsizliklerini önleyen ve güneş ışığının zararlı etkilerine karşı cildi koruyan melaninin salgılanmasını sağlıyor. Elma, cilt kanserini önleyen A vitamininin de oldukça önemli bir kaynağıdır.
Elma Diyabete İyi Gelir mi?
Büyük bir çalışmada, günde bir elma yemek, hiç elma yememeye kıyasla tip 2 diyabet riskinin %28 daha düşük olmasıyla bağlantılıydı. Haftada sadece birkaç elma yemek bile benzer şekilde koruyucu bir etkiye sahiptir.
Elmalardaki polifenollerin pankreasınızdaki beta hücrelerinde doku hasarını önlemeye yardımcı olması mümkündür. Beta hücreleri vücudunuzda insülin üretir ve genellikle tip 2 diyabetli kişilerde hasar görür. Onarılmasında yardımcı olur.
Elma Dişlere İyi Gelir mi?
İyice yıkamak şartıyla kabuğuyla, dilimlemeden ısırarak yiyeceğiniz bir elma dişlerin temizlenmesine fayda sağlıyor. Ancak içerdiği şekerden dolayı diş çürümelerini önlemek adına sonrasında dişleri fırçalamakta yarar var.
Elmanın Kalbe Faydası Nedir?
Elmalar daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir. Bunun bir nedeni, elmaların kan kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilecek türden çözünür lif içermesi olabilir. Ayrıca antioksidan etkileri olan polifenoller içerirler. Bunların çoğu kabuğunda yoğunlaşmıştır.
Günde bir elma yemenin etkilerini kolesterolü düşürdüğü bilinen bir ilaç sınıfı olan statin almakla karşılaştıran bir başka çalışma, elmaların kalp hastalığından ölümleri azaltmada neredeyse ilaçlar kadar etkili olacağı sonucuna varmıştır.
Elmanın Astıma Faydası Var mı?
Antioksidan bakımından zengin elmalar, akciğerlerinizi oksidatif hasardan korumaya yardımcı olabilir. 68.000’den fazla kadında yapılan büyük bir araştırma, en çok elma yiyenlerin en düşük astım riskine sahip olduğunu buldu. Günde yaklaşık %15 elma yemek, bu durum için %10 daha düşük riskle bağlantılıydı.
Elma kabuğu, bağışıklık sistemini düzenlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek flavonoid kersetin içerir. Bunlar astımı ve alerjik reaksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.
Elma Mideye Zarar Verir mi?
Elma, lif bakımından zengin olduğundan, sindirim sürecine yardımcı olur. Düzenli elma tüketimi, düzgün bağırsak hareketleri ve kabızlık, ishal, irritabl bağırsak sendromu ve diğer mide rahatsızlıklarının önlenmesini sağlar
Elma Kanseri Engeller mi?
Fareler üzerinde yapılan çalışmada ne kadar çok elma tüketirse o kadar meme kanserine ait tümörlerin gelişmediği gözlemlendi.
Bir insan hücresi üzerinde yapılan çalışmaya göre, elmanın kanser hücrelerinin meydana gelmesine neden olan işaretleri yok edip, hücreleri koruyabileceği gözlemlendi. İnsana ait Kolon kanseri hücreleri üzerinde yapılan bir çalışmada, elmanın içindeki flavonoitlerin kanserli hücrelerin gelişimini engellediği görüldü.
Elma Nasıl Tüketilir?
Elmayı kestikten sonra tüketmek gerekir. İçindeki C vitamini hava ile temas yaptığında kararmaya başlar. Kararmasını önlemek için üstüne biraz limon sıkmanız yeterli. Limon yoksa portakal da sıkabilirsiniz.
Elmayı taze olarak salatalara atılabilir, smothie yapabilir, rendeleyererek üzerine hafif tarçın atarak sabah kahvaltısı da yapabilirsiniz. Salatalarda kullanmak istiyorsanız, kırmızı, golden ve fiji türlerini seçiniz.
Elma özellikle kek ve turtaların vazgeçilmezidir. Ya da elma sosu içinde tercih edilir. Eğer diyet yapıyorsanız ve çanının tatlı çekiyorsa, Elmayı folyo kâğıdına sarıp, on beş dakika fırınlayarak harika bir doğal tatlı elde edebilirsiniz. Özellikle Golden ve roma türündeki elma çeşitleri en ideal olanlarıdır.
Her gün Bir Elma Yemenin Faydaları
Elmanın Faydaları Hakkında 28 Önemli Bilgi adlı konumuza son verirken, elmanın faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.