Dijital Göçebelik Nedir Meslekleri Nelerdir?
Dijital Göçebelik Nedir Meslekleri Nelerdir? Yaşanan çağ, teknolojik gelişmeler, iletişim özgürlüğü dünyamızı gitgide küçülttü. Artık dünyanın diğer ucundaki bir şeye ulaşmak veya onu öğrenmek ya da oraya gitmek bir hayalden ibaret değil, bunların hepsi belki de insanoğluna sadece birkaç tık uzaklıkta. Hal böyle olunca, çalışma şartları da eskisi gibi bir ofiste, bir inşaatın bilmem kaçıncı katında ve her gün sabahın erken saatlerinde trafiğin keşmekeşini çekip, dolmuş kuyruklarında işe gitmeyi gerektirmiyor.
Nitekim bu yüzyılda birçok meslek kaybolmaya yüz tutarken ardından gelenlere de yer açıyor. Daha önce duyulmamış farklı iş kolları, iş hayatının merkezine yerleşiyor. Henüz ortaya çıkan ve olgunlaşmaya başlayan bu iş kolları ise yeni çalışma alışkanlıkları getiriyor. Artık geçmişteki mesai kavramı çoğu meslek için hiçbir anlam ifade etmiyor.
Bu kavram yeni bir kavram, dijital göçebe deniyor. Aslında adı üstünde göçebe bir hayat yaşamak anlamına geliyor. İstediğin yere gitmek, istediğin yerde konaklamak, istediğin gibi çalışmak. Peki, bu nasıl mümkün olabilir?
Bu mümkün, çünkü özellikle pandemi döneminde, insanlar evden çalışma veya uzaktan çalışma kavramına iyice aşina oldukları gibi, bunun gayet mümkün olduğunu da görebildiler. Fakat bazı meslekler var ki onlar öteden beri bir ofise veya düzenli olarak iş yerine gitmeyi gerektirmiyor.
Bu işlerin başında grafikerlik, çevrimiçi pazarlama, borsa, bilgisayar yazılımı, yazarlık, blog yazarlığı ve stoksuz e-ticaret gibi işler geliyor. Kısaca internete bağlı ve internet üzerinden bütünüyle yürütülebilen işler bugünün şartlarında bir ofis ihtiyacı doğurmadığı için dijital göçebeliğe uygun işlerin başında geliyor.
Mesela ofisten ve düzenli mesai saatleriyle çalışma mantığından uzak bir grafiker, istediği şehre veya ülkeye seyahat ederek hem tatil yaparken, hem de işlerini internet ortamında hazırlayıp, müşterilerine sunabiliyor. Kendi mekânını kendi belirlediği gibi mesai saatlerini de kendi belirleyebiliyor.
İşten böylesine bağımsız ve özgür kalabildiği için, yaşamak istediği yere giderek, işlerini orada yapma fırsatı sunan dijital göçebelik, video blog yayınlayan ve ülke ülke gezerek yaşamını idame eden youtuberler içinde uzak bir kavram değil. Hatta bazıları neredeyse sadece bir uçak bileti parasıyla yola çıkarak, çektikleri videolar ve gittikleri ülkede sattıkları kolye, bilezik, yüzük gibi küçük hediyelik eşyalarla masraflarını çıkararak tüm dünyayı gezme fırsatını yakalamış oluyor.
Dijital Göçebe Olmanın Şartları Nelerdir?
Dijital göçebe olarak çalışmanın herkese göre olmadığı gibi yine herkesin arzu edeceği bir iş tipi olmadığı su götürmez bir gerçektir. Rutin hayatınızın sınırlarını değiştirmek ve bu hayat tarzını kendinizce benimsemek istiyorsanız ve “Nasıl dijital göçebe olurum?” sorusu zihninizde yankılanıyorsa, aşağıdaki liste bu konu hakkında bir fikir edinme hususunda işinizi görecektir.
Dijital Göçebenin İnternet bağlantısı Olmalı
İster dünyanın etrafında dönün, ister mütemadiyen birkaç mahalle arasında turlayın. İşinizi sürekli devam ettirebilmek adına internet bağlantınızı garantiye almanız gerekiyor. Telefonunuz için iyi bir internet paketi satın almalısınız.
Ayrıca bunu dijital cihazlarınıza paylaştırabileceğiniz gibi zor zamanlarınızda işinizi büyük oranda mobil cihazınızdan idame ettirmek için de kullanabilirsiniz. Seyahat edeceğiniz yerler ve özellikle konaklama alanlarınızı internetin elverişli olduğu topraklardan seçmeyi unutmamalı, bunu kendinize bir kural olarak kabul ettirmelisiniz.
Dijital Göçebenin Telefonu ve Laptopu Olmalı
İşinizi sürdürürken sabit durmayacağınızı düşünürsek, her ihtiyacınıza yanıt veren bir dizüstü bilgisayarı (daha doğrusu ultra bir bilgisayar) ve bilgisayarınız yanında olmadığında bile dümeni tutmanıza yardımcı olacak işlevsel bir akıllı telefonunuzun olması gerekiyor.
İşinizi sürdürmek için temel demirbaşlar olan bu ürünleri kendi standardınızda ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde satın almalısınız. Unutmadan, bolca seyahat etmek istediğinizi hesaba katarsak; yeni bir pasaport için kollarınızı sıvamak isteyebilirsiniz.
Dijital Göçebenin Ortak Çalışma Alanı Olmalı
Sürekli otelden veya kiraladığınız odadan çalışmak bir süre sonra sıkıcı ve rahatsız edici olabilir. Dijital göçebelerin buna çözümü ise Coworking space adı verilen ortak paylaşımlı çalışma alanlarıdır. Coworking Space’leri kullanarak sizin gibi çalışan insanların arasında oturup, sessiz ve çalışmaya elverişli ortamlarda işlerinizi halledebilirsiniz. Ortak paylaşımlı çalışma alanlarını ülkemizde sadece büyük şehirlerde bulurken, tüm dünyada otuz binin üzerinde Coworking space’in olduğunu unutmamalısınız.
Dijital Göçebenin Bir Becerisi Olmalı
Dijital göçebe olarak hayatınızı idame ettirmek istiyorsanız, sektörde geçerliliği olan bir işinizin olması gerekiyor. Ve bu işin aynı oranda dijital olması ve dijital sürdürülebilirliğinin olması önem arzediyor. Bir marangozun dijital kâşif olarak hayatını sürdürmesi imkânsızdır.
Dijital göçebe hayatınıza başlamak için içerik yazarlığı, makale yazarlığı, sosyal medya pazarlaması, grafik tasarım, eposta pazarlaması, kodlama, seo danışmanlığı, blog yazarı, muhasebe, zaman yönetimi gibi yeteneklerinden biri veya birkaçına sahip olmanız gerekir. Dijital göçebelerin en önemli meziyetleri sayılan alanların herhangi birinde başarılı olmanız, size dijital göçebe olma fırsatını altın tepside sunacaktır.
Dijital Göçebelerin Çalışma Şartları Nelerdir?
Hemen yukarıda da ifade ettiğimiz gibi dijital göçebelerin çalışması için sabit bir ev veya ofis adresine ihtiyaçları yoktur. İşlerinin hayatlarına yön vermesini izlemek yerine bu kişiler, hayatlarını kendi istedikleri gibi şekillendirir ve işlerini de peşlerinden sürüklerler. Dijital göçebeliğin birçok farklı türü var ve siz dâhil herkes bu türe yeni bir tür ekleme konusunda özgürdür.
Ekmek teknesi sırtına aldığı bir dizüstü bilgisayarı ise, işlerini sadece bir dizüstü bilgisayarı vasıtasıyla halledebiliyorsa, dijital göçebelik başvurusu onaylanmış demektir. Öte yandan genel hatlarıyla dijital göçebelerin türlerinden bahsetmemiz gerekirse:
- Muhasebe ve danışmanlık gibi servisler sunan iş modelleri
- Freelancer olarak kod yazan, içerik editörleri
- Metin yazarları, sosyal medya yöneticileri
- Müşterilerine çevrimiçi kaynaklar sunan iş modelleri.
- Online veya uzaktan servis olarak yasal yardım
- Bir şirketle uzaktan çalışma modeliyle çalışan kişiler.
- Kendi dijital ürünlerini oluşturan ve satan kişiler.
- Sürekli reklam geliri elde edebileceğiniz bir blog
- Bir yazılım, elektronik kitap, online abone servisleri
- Takımları dijital olarak kontrol etmeyi başaran girişimciler
Dijital Göçebe Yaşamanın Faydaları Nelerdir?
Dijital göçebelerin para biriktirme şansı, sabit rutinlere bağlı bir yaşam süren birinden katbekat fazladır. Sürekli ve sabit giderleri olmadığından ekstra alınan ve bin bir taksite bölünerek, hayatınızdan feragat edip kendisini ödemenizi bekleyen eşyalara ihtiyacınız yoktur.
İşe yetişmek için harcanan tüm o mahmur çabadan uzaktadırlar. Rahatsız kıyafetler giyip, rengârenk kravatlar takmak zorunda olmadıkları gibi şehrin keşmekeş trafiğini çekmek zorunda değildirler. Şüphesiz daha fazla özgürlük hissi yaşarlar. İşlerini yaparken hayatlarını istedikleri şekilde idame ettirebilir ve diledikleri gibi yaşayabilirler. Dijital Göçebelik
Sabit bir yer ve sabit harcamalar olmadığından ödenecek daha az fatura söz konusudur. Otomobil sürekli seyahat eden biri için belki bir gereklilik olabilir ancak her ay kirası ödenen bir evin dijital göçebeler için gereksiz bir lüks olacağı kesindir.
Yenilikleri keşfetme konusunda daha şanslılar. Kendilerine bir tatil planı oluşturup, bir yandan tatil yaparken diğer yandan işlerini sürdürebilirler. Daima yeni yerler görüp, yeni insanlar tanıma ve ilginç anılar biriktirme şansları vardır. Ayrıca Bir freelancer olarak çalıştıklarından, kendi çalışma rutinlerini kendileri belirleyebilirler.
Parasız Dünyayı Gezmek Mümkün mü?
Dijital Göçebe Yaşamanın Zararları Nelerdir?
Aktif bir yaşam tarzı herkese göre olmayabilir. Yalnızca işinizi değil, işinizin dışında kalan her şeyi uzaktan idame ettirmeniz gerekir. Buna sizden fersahlarca uzaktaki aileniz, kız veya erkek arkadaşınız (eşiniz) ve arkadaşlarınız da dâhildir.
Dijital göçebe olmak sürekli çalışmadan tatil yapmakla karıştırılmamalıdır. Dijital göçebelerin kendi memleketlerinden uzakta vakit geçirdiği ve aktif bir yaşam biçimi idame ettirdikleri doğrudur. Ancak bunu seyahatçi ve keşifçilerle kıyasladığımızda yavaşça yaparlar. Bir gezgin sadece bir haftada tüm ülkeyi devri âlem ederken, dijital göçebelerin böylesine büyük bir seyahati tamamlaması birkaç aydan uzun sürebilir.
Kumsalda çalışmak her zaman göründüğü kadar havalı olmayabilir. Doğrudan bilgisayarınızın ekranına vuran güneş ekranı görmenizi imkânsız kılabilir. Şarjınız akşama kadar sahilde çalışmak adına yeterli olmayabilir, bilgisayarınızın içine ve klavyesine kumlar dolabilir.
Veya internet bağlantınız her zaman beklediğiniz kadar iyi olmayabilir. Dahası, belki bulunduğunuz ortam çalışmak için biçilmiş kaftan değildir. Etrafınızdaki insanlar tatil yaparken oturup, bir yandan işlerinizi tamamlamaya çalışmak ciddi bir isteklendirme gerektirir.
Ünlü dijital göçebelerin röportajlarında söylediği üzere, dijital göçebeliğin en büyük dezavantajı yalnız olmanızdır. Hangi sahilde veya tarihi mekânda olursanız olun, bu hayat tarzınızı devam ettirdiğinizde (istisnalar dışında) yalnız olmak zorundasınız. Bu yalnızlık bazen hoşunuza giderken, bazen canınızı sıkan ve karamsarlık yaşadığınız bir mesleğe dönüşebilir.
Dünyayı Gezerken Para Kazanmak
Dijital Göçebelik Nedir Meslekleri Nelerdir? adlı konumuza son verirken, her şeyin gönlünüzce olmasını diler, gönlünüzün olmak istediği yerde olmanızı arzu ederiz Dijital göçebelik ile alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.