Şarole Koyun Özellikleri Verim ve Besicilik
Şarole Koyun Özellikleri Verim ve Besicilik; daha önceki bir yazımızda şarole ırkı sığırlardan bahsetmiştik. Fransa’nın şarole kasabasından adını alan bu ırk; eti, dolgunluğu ve görünümü ile göz dolduran bir ırktır.
Şarole ırkı koyunlarda tıpkı şarole sığırları gibi adını Fransa’nın bu şirin kasabasından almıştır. Şarole ırkı koyunlarda tıpkı bu şarole ırkının sığırları gibi, eti, et tutma süresi ve genel görünümüyle göz dolduran dünyanın en verimli koyun ırklarından biridir.
Charollais koyunu, Fransa’da bu bölgenin yerli koyunları ile İngiliz dishley leeicesterile koyunu ile melezlemeden elde edilmiştir. Neredeyse yüz yılı aşkın süredir charollais koyunu yani şarole koyunu saf olarak yetiştirilmektedir. Son kırk yılda ise bütün dünyaya saf “charollais” şarole koyunu dağıtılmaya başlanmıştır.
Eti için yetiştirilen ve gayet dirençli bir ırk olan şarole koyunları ortalama doksan kilo ile yüz altmış kilo arasında ağırlığa sahiptir. Üçüzde doğurabilen şarole koyunları bilhassa etinin lezzeti, doğumunun bereketi, kuzularının ise günlük canlı ağırlık artışı ile büyük ses getirmiş bir koyun cinsidir.
Şimdi şarole ırkı koyunun özelliklerine geçmeden ek bilgi olarak, şarole sığırlarını okumak istiyorsanız, önce şarole sığırı özellikleri ile alakalı yazımıza göz atabilirsiniz.
Şarole Koyun Özellikleri Nelerdir?
Şarole Koyun Özellikleri ile alakalı en belirgin özellik, şarole koyunun iyi bir kas yapısına sahip olmasıdır. Şarolenin kas yapısı düzgün vücudu uzun ve kaslıdır. Bacaklar kısa, butlar dolgun bir yapıya sahiptir. Dengeli bir vücut yapısı oluşmuştur. Şarole koyun kuyruksuz koyun ırklarındandır.
Annelik içgüdüsü çok güçlü olan şarole koyunu kendi kuzularına yetecek kadar süt verebilmekte ve bu sebepten ötürü güçlü bir et ırkı olarak kabul edilmektedir. Saf kan şarole koyunların dişileri de erkekleri de boynuzsuzdur.
Başlar yapağısız olup, pembemsi bir renge sahiptir. Başlarda bazen lekeler görülebilir. Ayaklarda da aynı görüntü mevcuttur. Vücut genelinde yapağı beyazdır. Aşağıda şarole koyunların görünüm özellikleri maddeler halinde sıralanmıştır:
- Pembemsi yünü orta incelikte ve sıktır.
- Orta boylu ve ağır yapılıdır.
- Baş açık griyi andırır
- Hızlı gelişme gösterirler.
- İri yapıya sahip olan kuzuları vardır.
- Etinde sinir oranı en düşük ırktır.
- Tamamen kuyruksuzdur.
- Laktasyondaki süt miktarı 320 litredir
- Yüksek döl verim özelliğindedir.
- Annelik içgüdüsü iyidir.
- İyi bakımla 10 yıl ve üzeri yaşarlar.
- Eti çok beğenilen kalitededir.
- Cins olarak bu koyunun etleri yağsızdır.
Şarole Koyunu Verim Özellikleri
- Canlı ağırlık: Erkek: 110 – 160 kilo
- Canlı ağırlık Dişi: 80 – 100 kilo
- Bir batında kuzu sayısı: 2 veya 3
- Kuzu doğum ağırlığı: 5 kilo
- İkizler: 4 kilo doğar
- Üçüzler: 3,5 kilo doğar
- 8 haftada erkek kuzu 40 kilo olur
(Charollais) şarole ırkı koyun ekseriyetle eti için yetiştirilmektedir. Birçok ülkede yağsız kuzu eti için yetiştirilmektedir. Bu koyun ırkının en önemli özelliği kuzularının erken yetişmesi ve etinin yağsız olmasıdır. Onun için yetiştiriciler ve tüketiciler tarafından tercih edilmektedir.
Orta boylu ve geniş bir vücut yapısına sahip olan şarole koyunları %60 civarında karkas verimi ile öne çıkmaktadırlar. Et kalitesi dünyaca ünlü üstün bir ırktır. Şarole koyunu yurdumuzda “Şarole koyunu” olarak bilinmektedir. Sığırlarda da aynıdır. Türkiye’de son zamanlarda şarole koyun yetiştirmek isteyenler gittikçe artma eylemindedir.
Şarole Koyunu Beslemek Zor mu?
Ülkemizin iklim şartlarına uyum sağlamakta hiç güçlük çekmeyen şarole koyunları Türkiye’nin her ilinde bakılabilir. İkizlik oranı yüksek olan bu türün hamilelik sırasında besin ihtiyacı artar. Uygun besleme ile ikizlik oranı artırılabilmekte ve anaç başına 2,2 kuzu elde edilebilmektedir.
Şarole kuzular yedi veya sekiz aylık iken üreme olgunluğuna erişir. İlk doğumlarda tekiz doğum yaygın olmak ile birlikte takip eden doğumlarda ikizlik çok daha yaygın olarak görülür. İyi bakımla anaçlar her 8 ayda bir doğurabilmekte ve sekiz sene boyunca üreme yeteneklerini korumaktadır. İyi bakılan hayvanların on yılı aşkın süre ile doğurduğu gözlenmiştir.
Gelişme ve kilo alma hızı yüksek olan ırkın kuzuları ilk üç ay içinde günde ortalama 450 veya 500 gram arası kilo alabilmektedir. Beş kiloya yakın doğan yavrular hızlıca büyüyerek üç ayın sonunda satışa hazır hale gelmektedir. Üç aylık kuzu ağırlıkları tekil doğumlarda 45 kilo seviyelerine ulaşabilmektedir.
Üstün et tutma ve büyüme özellikleri ile yüksek ikizlik ve kuzulama oranını bir araya getiren bu tür et üretimi amacıyla yapılan küçükbaş hayvancılığın en fazla rağbet gören türlerinden birisidir. Melezleme faaliyetleri ile yerli tüm koyun ırklarımızın verimini artırmak için kullanılabilecek bir tür olan şarole koyunu Türkiye’de birçok çiftliğin vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Şarole Besiciliği Yapmak Karlı mı?
Tabi ki biz kimseye “Gidin şarole koyunu alın veya gidin saanen keçisi alın, çok kar ederseniz” demiyoruz. Çünkü birinin kar ettiği işte, berikinin zarar etmesi muhtemeldir. Önce şartlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekir.
Eğer koyun besiciliği yapacaksanız, buna uygun araziniz var mı? Bu koyunların uygun şartlarda barınmalarını sağlayacak ahırınız var mı? Ve yine yem desteği gibi konularda eliniz sağlam mı? Gibi sorular uzar da uzar.
Diyelim ki şarole koyunu besleyecek bütün şartlara sahipsiniz, İlle de koyun beslemek istiyorsunuz, o halde size şarole ırkını önerebiliriz. Bunun sebebi ise yukarıda bu koyunun verim özellikleri ve et kalitesiyle diğer cinslerden çok daha üstün olmasını gösterebiliriz.
Nitekim Yerli koyunlarımızdan ortalama elli kilogram et elde edilirken, şarole koyunlardan üç katı fazla et elde ediliyor. Yerli ırk koyunların özelliklerine dair bilgi için yine sitemiz üzerinden koyunların ırk özellikleri adlı sayfamıza bakarak, ırkları mukayese edebilirsiniz.
Öte yandan tabi ki arazi ve bölge şartları, hatta sizin zevkiniz farklı türleri de üretmeyi ve ticaretini yapmayı sevebilir. Herkesin kabul edebileceği bir şekilde bazı cinslerin, başka cinslere farklı hususlarda üstünlüğü de olabilir. Sizin sadece üretim kararı almış olmanız bile iyi bir karar almış olduğunuzu gösterebilir.
Çünkü şuan itibariyle ülke olarak üretmeye çok ihtiyacımız var. Üretmek zorundayız ve bir zaman gelecek, en çok ihtiyaç duyulan şey üreticiler olacaktır. Hatta şimdi bile en çok üreticilere ihtiyaç duyuluyor dersek, yanılmış olmayız.
İki ayda Kırk Kilo Olan Şarole Kuzuları
Şarole Koyun Özellikleri Verim ve Besicilik adlı konumuza son verirken, şarole koyun özellikleri ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.