Ekşi Tadıyla Kuzukulağı Bitkisinin Faydaları
Ekşi Tadıyla Kuzukulağı Bitkisinin Faydaları; bu bitkinin önemli özelliği yediğinizde, ağzınızda limona benzer ekşi bir tat bırakmasıdır. Bünyesinde bulunan asitlerden dolayı ekşi tadı olan ve yaz aylarından başlayarak sonbaharın ilk günlerine kadar doğada çiçekler açarak yetişen kuzukulağı tüysüz bir bitkidir.
Kırmızı bir gövdesi bulunan ve 60 santime kadar uzayabilen, karabuğday familyasından olan ve çok yıllık bir bitki olan kuzukulağı bitkisinin yapraklarında potasyum okzalat, oksalik asit, köklerde ise tanen, antrakinon türevleri, nişasta, reçine, şekerler bulunmaktadır. Aynı zamanda kuzukulağı, A, B, C vitaminleri, demir ve fosfor bakımından oldukça zengindir.
Yaprakları geniş, tüysüz ve geniş yapılı olan kuzukulağının meyveleri üç köşeli birazda yassı biçimdedir. Çok uzun yıllardır cilt hastalıklarında sıklıkla kullanılan kuzukulağı özellikle sedef hastalığı, egzama ve çıbanlar için yararlıdır. Ayrıca cilt yüzeyindeki hücreleri yenileme özelliği de bulunmaktadır.
Kuzukulağı Ne Zaman Ekilir?
Kuzukulağı otu özellikle ilkbahar ayları sebze reyonlarını süsleyen bir bitki türüdür. Nisan ve mayıs ayları bitkinin ekilmesi için ideal zamanları oluşturur. Yaz mevsiminde çiçekleri oluşan bitkinin görünümü son derece etkileyicidir.
Bitkinin çiçekleri pembe rengindeki görünümleri ile ilgi çekicidir. Kuzukulağı çiçeği iç kısmında kahverengi tonunda tohumlar bulundurur. Kuzukulağı nasıl ekilir? Diye merak edenler birkaç önemli adımı takip ederek bu işlemi kolaylıkla yapabilir.
Bitkinin ekileceği alanın mutlaka yabani otlardan arınması gereklidir. Sonrasında ise toprağın çapalanması işlemine sıra gelir. Kuzukulağı tohumu ekmeden önce bir süre suda bekletmek daha kolay ürün vermelerini sağlar. Çimlenme olayı da daha hızlı şekilde gelişir.
Tohumların ekileceği derinliğin bir santim civarında olması iyi bir tercihtir. Boylamaya yatkın bir bitki olması nedeniyle tohumların arasında yirmi santim bulunmasına dikkat edilmelidir. Ekim zamanının kış ayları dışında olması da önemlidir.
Kuzukulağı Zayıflatır mı?
Kuzukulağı zayıflatır. Kuzukulağı otunun faydaları arasında dikkat çekici bir özellik olan zayıflatma yönü sayesinde bitkinin eklendiği tarifler diyet listesinde bulunabilir. Kuzukulağı bitkisini zayıflamak için salatalarınıza, yemeklerine, mezelerine ekleyebilirsiniz. Öğünlerinize eklediğiniz bol yeşillikli bir salata sizi daha uzun süre tok tutacağından ana yemek porsiyonlarınızı küçültebilirsiniz.
Bitkilerin tek başına zayıflatma özelliği yoktur; fakat fit beslenme düzeni oluşturmanıza büyük katkı sağlayacakları için ve ayrıca içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde sağlığınızı koruyacağı için zayıflama sürecinde tüketebilirsiniz.
Kuzukulağı Nasıl Yenir?
100 gramı 36 kalori olan kuzukulağı bitkisinin taze olarak salataların içerisinde bir roka be marul gibi kullanılması önerilir. Aynı biçimde semizotu veya ıspanak gibi pişirip tüketilebilir. Yoğurt ile tüketilmesi kuzukulağına lezzet katabilir. Bunların yanı sıra kuzukulağı bitkisi ile çorba hazırlanabilir. Börek içi olarak da hazırlanabilen kuzukulağı, çay olarak da tüketilebilmektedir.
Son şekilde kuzukulağı otunu belli bir süre kaynatarak, mutfak robotu ile lapa şekline getirip cilde sürülebilir. Bilhassa çıban problemlerine harika bir çözümdür. Kuzukulağı bitkisini bu şekilde kullanmak ya da tüketmek mümkündür. Bu şekilde faydalarından en üst seviyede yararlanmak mümkündür.
Kuzukulağı Çayı Nasıl Yapılır?
Kuzukulağı taze kuzukulağı otu yaprakları 1 litre kaynar suda demlenip günde iki üç kez içilmelidir. Ya da kuzukulağı yaprağının üzerine kaynar su dökülerek 10-15 dakika demlendirilip içilebilir. Kuzukulağı otunun yeşil tohumları kaynatılıp içilecek olursa, anne sütünü artırmaktadır. Kuzukulağı otu, bol miktarda C vitamini barındırır. Ayrıca kuzukulağı kurutulup, diğer bitkisel çayların demlendiği gibi kış boyunca demlenip içilebilir.
Kuzukulağının Faydaları Nelerdir?
Özellikle salatalarda çiğ olarak bolca kullanılan, fosfor ve demir içeriği nedeniyle çok kuvvetli bir bitki olan kuzukulağı, bilhassa egzama ve benzeri cilt hastalıklarında çok etkilidir. Sedef ve çıban gibi hastalıklara da iyi gelen kuzukulağı cilt yüzeyinde bulunan hücreleri yenileme bakımından önemli bir bitkidir. Aşağıda kuzukulağı bitkisinin faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:
- Kuzukulağı kan şekerini dengede tutar
- Güçlü bir antioksidandır
- Bağışıklığı güçlendirir
- Doğal bir ateş düşürücüdür.
- Grip ve nezle gibi hastalıkları iyileştirir
- Kansızlık sorununu giderir
- Bağırsakları sağlıklı bir şekilde çalıştırır
- Kabızlık sorununu giderir
- Kan şekerini düşürür
- Güneş yanıklarına iyi gelir
- Yüzdeki sivilceleri temizler
- Vücudun sağlıklı hücre sayısını artırır
- Diş etlerini güçlendirir
- Diş kaybını azaltır
- Adet ağrılarını dindirir
- Kırışıklık gibi etkileri ortadan kaldırır
- Taş ve kum oluşumunu önler
- Böbrek bezlerini çalıştırır
- Anne sütünü artır
- Kandaki toksinleri ve yağları temizler
Kuzukulağı Neye İyi Gelir?
İdrar söktürücü, böbrekleri çalıştırıcı, bağırsakları yumuşatıcı ve kabızlığı giderici etkileri olan kuzukulağı, ateşi düşürür ve kanamayı durdurmaya yardımcı olur. İskorbit hastalığına faydalı olan kuzukulağı, safra kesesi için de büyük fayda sağlar.
Kuzukulağının yaprakları haşlanarak suyla hazırlanan karışım diş ağrılarını dindirir. Aşağıda kuzukulağının hangi hastalıklara iyi geldiği açıklamalarıyla beraber maddeler halinde sıralanmıştır:
-
Kuzukulağı Ateş Düşürür
Özellikle çocuklarda ve yaşlı insanlarda düşürmesi oldukça güç olan ateş sorununa karşı doğal bir çözümdür. 1 litre kaynar suyun içerisine 50 gram kadar kuzu kulağı ilave edilmesiyle hazırlanan karışımın gün içerisinde belirli aralıklarla 4 fincan içilmesi, şikayetlerin büyük kısmını ortadan kaldırır.
-
Kuzu Kulağı Görme Sorunlarına İyi Gelir
A vitamini, başka bir temel vitamin de kuzukulağında bol miktarda bulunur. A vitamini, görme yeteneğindeki iyileşme ve maküler dejenerasyon ve kataraktın azalması ile yakından ilişkilidir. A vitamininin bir türevi olan beta-karoten, bir antioksidan görevi görür ve vücuttaki diğer önemli antioksidan bileşiklerle birleştirildiğinde, göz sağlığını büyük ölçüde artırabilir ve yaşa bağlı bozulmayı önleyebilir.
-
Kuzukulağı Cilt Hastalıklarına İyi Gelir
Kuzukulağının suyla birlikte kaynatılmasıyla hazırlanan karışım ciltte ortaya çıkan sivilce, akne gibi problemlerden kolaylıkla kurtulmaya yardımcı olur. Bunun için hazırlanan bu karışımın günde üç bardak tüketilmesi yeterlidir.
-
Kuzukulağı Böbrekleri Çalıştırır
İnsan vücudunun yaşamsal fonksiyonunu devam ettirebilmesi için böbreklerin işlevini düzgün bir şekilde yerine getirmesi çok önemli bir durum. Böbreklerin tam zamanlı olarak ve belirli bir tempoda çalışmasını sağlamak, böbreklerde birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan taş oluşumunu önlemek ve ilerleyen zamanlarda diğer böbrek hastalıklarıyla karşı karşıya kalmamak için böbreklerinizin sürekli olarak temizlenmesi gerekir.
Böbrekleri sürekli olarak temizlemek için doğal besinlerin gücünden daha fazla yararlanmanız gerekir. Bunun için böbrek dostu olan besinleri düzenli olarak tüketmelisiniz. Kuzukulağı bitkisi böbrekleri koruyarak, böbreklerde ortaya çıkan birçok hastalığı tedavi eder. Aynı zamanda böbrek hastalıklarının tekrar oluşumunu önler.
-
Kuzukulağı Kan Basıncını Dengeler
Kuzukulağı bitkisi önemli miktarda potasyum içerir. Bir bardak, insan sağlığı için gerekli bir mineral olan günlük önerilen alımınızın % 15’inden oluşur. Bir vazodilatör olduğundan, vücuttaki sıvı dengesinin korunmasına katkıda bulunur.
Bu, kan damarlarını ve arterleri sakinleştirerek kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azalttığı anlamına gelir. Düşük kan basıncı, tehlikeli kan pıhtılaşması ve kalpte koroner kalp hastalığına ve diğer komplikasyonlara yol açabilecek aşırı zorlanma olasılığını azaltır.
-
Kuzukulağı İskorbüt Hastalığına İyi Gelir
İskorbüt hastalığı eski denizcilerin sefer yaptığı zaman C vitamini eksikliğinden dolayı ortaya çıkan ciddi ve hatta ölüme yol açan bir sağlık sorunu. İskorbüt hastalığını önleyen ana madde C vitaminidir. Yorgunluk, topallama, diş eti kanaması, şişmiş kol ve bacaklar en sık ortaya çıkan belirtiler arasında yer alır.
Bu belirtiler farklı bir hastalığa ait olduğu düşünülerek C vitamini testi genel olarak yapılmaz. Bu nedenle iskorbüt hastalığının teşhisini koymak zaman alır. İskorbüt hastalığın yakalanmamak için yapmanız gereken en önemli şey, vücudun günlük olarak C vitamini ihtiyacını karşılamaktır.
Vücudun ihtiyacı olan C vitamini takviyesi için doğal besinlerin gücünden ve etkisinden yararlanabilirsiniz. Yoğun oranda C vitaminine sahip olan kuzukulağı bitkisi çok ideal bir besin. Kuzukulağı bitkisinin içerisinde yer alan C vitamini vücudun günlük ihtiyacını karşılayacak orana sahip. Kuzukulağı bitkisini yemek, salata ya da çay şeklinde tüketebilirsiniz.
-
Kuzukulağı Diş Hastalıklarını Tedavi Eder
Dişlerin çürümesine ya da iltihaplanmasına bağlı olarak, aynı zamanda diş etinden de şiddetli bir ağrı meydana gelir. Çoğu zaman diş ağrısını dayanılmaz bir seviyeye gelir. Bu nedenle ağrı kesici ilaç içmeden geçmeyeceği düşünülür. Ancak diş ağrısı için ağrı kesici ilaç içmeden tamamen doğal yöntemlerle geçmesini sağlayabilirsiniz.
Özellikle kuzukulağı bitkisi diş eti ağrısını geçirmede çok etkili ve başarılı bir besin. Bunun için kuzukulağı bitkisinin yapraklarını haşlayın ve ılık bir kıvama gelmesi için bir süre bekleyin. Daha sonra bu karışımı ağrıyan dişinizin üzerine bir pamukla bastırın ya da gargara şeklinde yaparak dişinize temas etmesini sağlayabilirsiniz. Diş ağrınız kısa bir süre sonra geçer.
-
Kuzukulağı Safra Söktürür
Bir çeşit atık olan safranın bedenden uzaklaştırılması için kuzukulağı bitkisinden faydalanılabilir. Kuzukulağının safra söktürücü etkisini göstermesi için bir tencerenin içinde iki litrelik su kaynatılır. Yaklaşık yüz gram kadar kuzukulağı kökü temizlenir.
Temizlenen kökler daha sonra kaynatılmış olan suyun üstüne dökülür ve yarım saat kadar kısık ateşte demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra su ocaktan alınır ve soğuması beklenir. Soğuma işlemi sonrasında bitkinin kökleri süzülür ve geriye kalan su, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez birer bardak içilir.
-
Kuzukulağı Karaciğer Hastalıklarına İyi Gelir
Sarılık karaciğer ile ilgili bir hastalıktır ve karaciğer arızaları ve bilirubini vücuttan çıkarma yeteneği azaldığında veya durduğunda ortaya çıkar. Bu, ölü kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla oluşan bir madde olan vücutta bilirubinin toplanmasına neden olur. Cilt, gözler ve tırnaklar bilirubin birikimi nedeniyle sararmaya başlar.
Kuzukulağı, karaciğerin iyileşmesine ve işlevlerini sürdürmesine yardımcı olan harika bir hepato koruyucu maddedir. Kırmızı kuzukulağı, karaciğeri kimyasal olarak indüklenen peroksidatif karaciğer hasarından koruduğu kanıtlanmış protokateknik asit ve antosiyaninler gibi antioksidanlar içerir.
Kuzukulağının Zararları Nelerdir?
Nemli topraklarda bolca yetişen kuzukulağının birçok hastalığa karşı faydası bulunduğu gibi zararları da vardır. Romatizma ve böbrek hastalarının kuzukulağını tüketmemeleri gerekmektedir.
Gastrit ve mide ülseri olan hastalarında kuzukulağını tüketmeleri tavsiye edilmez. Kuzukulağının içinde çokça asit bulunmaktadır. Çokça tüketilmesi mideye zarar verebilir. Kronik ve ciddi bir rahatsızlığın bulunması durumunda, sürekli şekilde kullanılan ilaçlar ya da uygulanması gereken özel bir perhizin bulunması durumunda doktora danışmadan kullanmamak gerekir.
Aşırı tüketilmesiyle ishal problemine sebep olabilmektedir. Her bitkide olduğu üzere kuzukulağı bitkisini de ölçülü tüketmek ve kullanmak önemlidir. Bazı durumlarda mutlaka doktora danışmak gereklidir.
Kuzukulağı Otunun Yararları Nelerdir?
Ekşi Tadıyla Kuzukulağı Bitkisinin Faydaları adlı konumuza son verirken kuzukulağının faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.