Tırnak Kırılmaları ve Tırnak Hastalıkları
Tırnak Kırılmaları ve Tırnak Hastalıkları İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak yüz günde bir santim tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi ise maksimum altı ay, ayak tırnaklarının ise on sekiz ay sürer. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, mevsime, özel bakıma ve kalıtsal özelliklere göre farklılık gösterir. Tırnaklar da tıpkı deri gibi kuruyabilir ve hastalıklar kapabilir.
Tırnak yeme huyu ise kişide birçok önemli hastalığın başlamasına sebep olabilir. Tırnak yemeye sebep olan faktörler ise aşırı gerginlik, sıkıntı gibi psikolojik durumlardır.
Hayvanlarda olduğu gibi insanın da el parmaklarının tırnakla desteklenmiş geniş uçlara dair, “Tırnağı olan başını kaşır” diyen atalarımız her şeyden önce tırnağın görevlerinden bir görevi de güzel bir deyişle ifade etmişler. Peki, tırnak sadece başımızı veya bir uzvumuzu kaşımak için mi vardır? Tırnağın başkaca vazifeleri nelerdir? Sırasıyla inceleyelim:
Tırnak Nedir?
Tırnak insanda ve birçok omurgalı hayvanda parmak uçlarının dış bölümünü örten boynuzsu tabakadır. Sağlıklı bir insan vücudunda yer alan 20 parmağın her birinin ucunda yer alması gerekir. Tırnaklar keratin adı verilen sertleşmiş proteinden oluşur.
Tırnağın başlangıç kısmında deri ile birleştiği alanda bulunan yarımay şeklindeki beyaz şekle lunula adı verilir. Toynaklılar (çift toynaklılar ile tek toynaklılar) grubundan memeli hayvanların tırnağına ise toynak denir.
Tırnağın kültürdeki etkisi oldukça büyüktür. Batı kültüründe uzun tırnak kadınlığın simgesi olarak kabul görür. Bazı Asya ülkelerinde erkeklerin de tüm tırnaklarını ya da serçe parmak tırnağını uzattıkları görülse de bu tutum birçok batı ülkesinde burun karıştırma ya da kokain kullanma ile ilişkilendirildiğinden hoş karşılanmamaktadır.
Bununla birlikte birçok gitar sanatçısı tırnak uzatır. Tırnakları boyama geleneği günümüzden 5000 yıl öncesine kadar gider.
Birkaç kat ölü sıkıştırılmış hücre tabakası tırnağı sağlam, sert ve buna rağmen esnek kılar. Tırnak deriden çıktığında hücreler gerçekten ölür, tırnağımızı kestiğimizde acımamasının nedeni de budur. Aynı durum saçlarımız için de geçerlidir.
Tırnaklar hakkında yanlış bilinen bir söylenti de tırnakların kişinin ölümünden sonra birkaç gün büyümeye devam ettiği inancıdır. Fakat bunun asıl sebebi ölü bedenin gün geçtikçe su kaybetmesi sonucu derinin büzülerek geri çekilmesi sonucu tırnakların daha belirgin hale gelmesidir.
Tırnaklar Ne İşe Yarar?
İncelenmediği müddetçe üzerinde düşünülmeyen tırnakların aslında insanoğluna yaşamı boyunca rast geleceği güçlüklere karşın önemli ölçüde fayda sağladığı bir gerçektir. İşte aşağıda tırnaklarımızın baş kaşımaktan başka, daha hangi tür işlere aradığı maddeler halinde sıralanmıştır:
- İlk amacı parmaklara kalkan olmaktır. Tırnak, parmak ucu kemiklerini ve çevresindeki yumuşak dokuları yaralanmalardan korur.
- Parmak, bir nesneye dokunduğunda tırnak parmağı destekleyerek parmağın etli kısmının duyarlılığını daha fazla artırır.
- Üzerine baskı uygulandıktan sonra orijinal pembe rengine hızla dönmemesi de kan miktarının azalmasının bir göstergesidir.
- Tırnaklar önemli bir sağlık göstergesidir. Ayrıca bazı kesme, koparma, kazıma ve kavrama eylemlerine önemli ölçüde katkı sağlar.
- Vakıa kaşıma işlevi de yabana atılamaz. Vücudumuzun hemen hemen kaşınan her yerini genel olarak tırnaklarımızla kaşırız.
- Ayak tırnakları ise sert yapısı sayesinde parmak uçlarındaki kas ağlarını korurlar. Ayak parmağına gelecek darbelerin etkisini azaltır.
- Bazı hastalıkların teşhisinde önemli bir işaret olarak kabul edildiklerinden doktorlar hastaların tırnaklarını muayene ederler.
- Çok susuz kalma ya da hastanın şoka girme, şokta olma durumu, doktorlar tarafından muayene edildikten sonra anlaşılabilir
Bombeli Tırnak Nedir?
Tırnaklar tıpkı saçlar ve cildin üst katmanları gibi keratinle beslenirler ve yaşlandıkça, vücudumuz nemini kaybettikçe keratin miktarımız azalır. Bu da tırnakların yapısında değişikliklere neden olur. Keratin eksikliği, tırnaklarda özellikle yukarıdan aşağıya doğru tepecikler şeklinde bombeler oluşturabilir.
Tırnakların Uzamaması Neyin Belirtisidir?
Tırnak uzamamasının önemli sebeplerinden biri vitamin eksikliğidir. B7 vitamini olarak bilinen biotin eksikliğinden sadece tırnaklarınızın uzaması yavaşlamaz aynı zamanda saç tellerinizin incelmesi ve dökülmesi gibi rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz.
Biotin eksikliğinizi tam buğday, yumurta sarısı, tavuk ve kuzu eti, balık, süt ve peynir gibi ürünleri tüketerek azaltabilirsiniz. Biotin Eksikliği
Ayrıca tırnaklarınızın daha hızlı uzamasını istiyorsanız mutlaka ellerinizi su ile beslemeli ve su ile temas ettirmelisiniz. Tırnaklarınızın uzaması aynı zamanda sertliğe bağlıdır. Bu sebeple tırnaklarınızı zeytinyağı ile ovabilir ya da sirke tuz karışımı hazırlayabilirsiniz, tırnaklarınızın daha güçlü olmasını sağlayacaktır.
Tırnak Kırılmasına Ne İyi Gelir?
Tırnaklarınızı onarmak için zeytinyağı, avokado yağı, çuha çiçeği yağı, keten tohumu yağını kullanabilirsiniz. Zeytinyağı çok güçlü bir nemlendiricidir ve gerçekten hasarlı ve kırılan tırnakları onarmak için mükemmeldir. Bunun için tırnak etlerinize bir kaç damla zeytinyağı sürün ve elinizle masaj yapın
Tırnak Neden Kırılır?
Tırnaklarda belirli sebeplerden dolayı hassaslaşma meydana geldikten sonra soyulma ve kırılmalar meydana gelebilir. Tırnakların kırılmasını ve soyulmasının birçok farklı nedeni vardır. Bilinen nedenler arasında yaşlanma, gebelik, egzama, sedef, liken ve saç kıran gibi dermatolojik hastalıklar da vardır. Yine tırnak kırılmasının nedenlerini aşağıda sırasıyla zikredelim:
- Kalsiyum ve demir eksikliği
- Tırnak mantarı
- Cilt hastalıkları
- Çok fazla oje kullanımı
- Elleri aşırı yıkamak
- Kansızlık
- Yetersiz beslenme
- Troid hastalığı
- Böbrek rahatsızlığı
- Biotin vitamini eksikliği
- Ellerin deterjanlara maruz kalması
Tırnak kırılmasının bilinen en önemli nedeni vitamin eksikliğinden ortaya çıkmaktadır. Tırnakları ve saçları besleyen vitamin biotin, kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko eksikliklerinde tırnaklarınız zayıflar ve kırılır. Tırnak ile ilgili birçok ilaçlı tedavi ve cerrahi işlemleri cildiye bölümünün uzman hekimleri yani dermatologlar gerçekleştirirler.
Tırnak Hastalıkları Nelerdir?
Tırnaklarında kendine göre hastalıklı olma durumu vardır. Tedavi edilmediğinde oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabilen en sık görülen tırnak hastalıkları aşağıdaki gibidir:
Tırnak Batması:
Tırnaklar normalde tırnak kökünde, deri altında bulunan germinal matriks denen kısımda oluşturulur, tırnak yatağı dediğimiz parmağın üst kısmında ileriye doğru büyürler.
Bazen tırnak uç kısımları yan taraflardan deriye batar ve bir yabancı cisim gibi reaksiyon başlatırlar, bazen ise tırnak yalnızca köşelerde değil, tümüyle tırnak yatağına batık hale gelebilir. Her iki durumda da ilk bulgular ağrı ve şişmedir.
Batma bölgesinde kanama olabilir veya enfeksiyon gelişi iltihap gelişebilir. Ayakkabı giymek ve yürümek çok zor olabilir. Tedavi edilmediğinde ise iltihabın kemiğe ilerlemesi (osteomyelit) ve sistemik enfeksiyonlar oluşabilir.
Özellikle diyabetik hastalarda bu tür iltihaplanmalar parmağın hatta geç tedavi ile birlikte ayağın kaybedilmesi sebebi olabilir.
Tırnak İltihabı:
Dolama ya da panariş denilen hastalık tırnak deri sınırından ya da deriden herhangi bir şekilde (diken batması, yaralanma vs.) iltihap kapması durumudur. Parmağın o bölgesinde üreyerek çoğalan mikroplar apse benzeri bir duruma sebep olurlar parmak şişer ve basınç artar; bunun sonucunda dayanılmaz şiddette ağrı olur.
Tırnakta Beyaz Lekeler:
Bu beyazlıklar tırnaklarda noktasal, yatay veya dikey çizgilenme şeklinde olabildiği gibi tırnağın tamamında da olabilir. Manikür gibi tırnak yatağını etkileyen minör travmalar, radyoterapi ve kemoterapi tedavileriyle; nadiren de olsa kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıklar ve bazı ateşli hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir.
Tırnak Sararması:
Bu durum dış kaynaklı olabildiği gibi sarı tırnak sendromunun belirtisi de olabilir. Sarı tırnak sendromunda tırnak büyümesi durur. Bu durum da tırnağın kalınlaşmasına ve sararmasına neden olur. Erken dönem lenfödem ve bunlara eşlik eden kronik akciğer rahatsızlıkları sarı tırnak sendromunun en sık rastlanan nedenleri arasında yer alır.
Kerpeten Tırnak:
Tırnağın konveksitesi iyice artmıştır tırnak kendi içinde döner rulo halini alır, sıklıkla tırnak kenarları daralmış tırnak yatağına batar beta bloker ilaçlar, sedef hastalığı, dar ayakkabı, kemik tümörleri subungual eksositoz, osteoartrit, mantarenfeksiyonu, yumuşak doku tümörleri dışında özellikle bütün parmaklarda birden görülen genetik nedenler olabilir. Tekrarlayan enfeksiyonlara neden olması, ayakkabı vurması ve ağrı en önemli şikâyetlerdir.
Tedavide tırnağın yumuşamasını sağlayan üre içeren maddeler verilebilir. Tedrici olarak düzelten bazı yaylı aparatlar kullanabilir. Tırnak tamamen çıkmayacak şekilde koterize edilerek çekilebilir. Bazen tırnak yatağı cerrahi olarak düzeltilerek tırnağın düzgün çıkması sağlanabilir.
Tırnak Çizgileri:
Tırnaklardaki çizgiler çeşitli nedenlerle ortaya çıkar; atopik dermatit veya egzama gibi cilt rahatsızlıklarından çinko ve B12 vitamini eksikliklerine kadar, ne olduğunu belirlemede çizgilerin yönü ve boyutu çok önemlidir.
Tırnak çizgileri her yaşta ortaya çıkabilir ve çoğu zaman belirli bir tedavi gerektirmez. Çözüm yaşam tarzında, özellikle diyette bir iyileşmedir. Bunun nedeni, çizgilerin arkasındaki nedenin genellikle besin eksiklikleri olmasıdır.
Tırnakların bozulmasıyla ilgili diğer en büyük etken de susuzluk ve nem eksikliğidir. Bu nedenle yeterli su alımınıza dikkat edin ve vücudunuzu nemli tuttuğunuzdan emin olun.
Tırnak Kırılması ve Tedavisi Yöntemleri
Tırnak Kırılmaları ve Tırnak Hastalıkları adlı konumuza son verirken tırnak hastalıkları ve tırnak sorunları ile alakalı videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.