Bitkiler

Kırmızı Mercimeğin Faydaları ve Özellikleri

Birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunan kırmızı mercimek, aynı zamanda tok tutarak zayıflatıyor

Kırmızı Mercimeğin Faydaları ve Özellikleri

Kırmızı Mercimeğin Faydaları ve Özellikleri; diğer mercimeklerle belki birkaç nüans farkı olan kırmızı mercimek ülkemizde en çok tüketildiği için, özellikle kırmızı mercimekten yapılan çorbası çok bilindiği için kırmızı mercimekten özellikle bahsetmek istedik. Çok sağlıklı bir ürün olmasının yanı sıra özellikle diyabetliler için, hele de ekmek yiyemeyenler için can simidi mesabesinde olan kırmızı mercimek için ne kadar şükretsek azdır.

Kırmızı mercimeğin en önemli özelliklerinden biri çok doyurucu olmasıdır. İster çorbasını için, ister kırmızı mercimekten müteşekkil olan mercimek ekmeği tüketin. Neticede ciddi an lamda tokluk hissettiğiniz gibi, kolay kolay acıkmadığınızı da fark edeceksiniz. Kırmızı mercimeğin bu özelliği, diyet yapan ve zayıflamak isteyenler tarafından gayet iyi bilindiği için diyet listelerinin vazgeçilmezler arasındadır.

Kırmızı mercimeğin içeriğinde bolca lif bulunması kan şekerini düşürücü etkiye sahip olmasını sağlar. Besin değeri bakımından da son derece zengin olan kırmızı mercimek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği gibi, kalp ve damar hastalıklarının da dostudur. Kırmızı mercimek, B vitamini, demir, kalsiyum, manganez, sodyum, çinko ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Vücudu kanser hastalıklarına karşı korur.

Kırmızı Mercimek Nedir?

Baklagiller familyasından beyaz çiçekli bir bitki olan mercimek, mevsimi geldiğinde ufak, yeşil ya da kırmızı, yuvarlak ve yassıca şekillerde tohum veren bir bitkidir. Mercimek, yetişme koşulları bakımından sıcak ılıman iklim koşullarının hâkim olduğu bölgelerde yetiştirilen bir besindir. Mercimek yemeklik baklagiller içerisinde kurağa, sıcağa ve soğuğa en dayanıklı olan gıda maddesidir.

Ülkemizde yaz ayları, çok sıcak ve yağış olmadığından yazlık mercimek yetiştirilememektedir. Ülkemizde kışlık kırmızı mercimek üretimi yapılmaktadır. Kırmızı mercimek ise ülkemizde kışlık olarak iklim koşulları bakımından uygun olan Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmektedir.

Ülkemizde kış sofralarının vazgeçilmez besinlerinden olan kırmızı mercimek, tadı ve yapılan yemekleri ile her insanı kendisine hayran bırakan bir lezzete sahiptir.

Her ne kadar kendisine kırmızı mercimek dense de aslında turuncu bir renge sahip olan kırmızı mercimeğin içerisinde pigmentler bulunmaktadır. Karoten bitkilere turuncu rengini sağlayan bu pigmentlerden dolayı kırmızı mercimeğin rengi turuncudur.

Kırmızı ve Yeşil Mercimek Farklımı?

Kırmızı, yeşil mercimeğin her çeşidine mutfağımızda yer veriyoruz. Çeşitli yemekler hazırlanan mercimeklerin besin değerleri de bir hayli yüksektir. Öyle ki mercimek zaman zaman kırmızı etin yerine bile tavsiye edilir. Yemeklerimizi zenginleştiren mercimeklerin birbirinden renginden başka çok önemli ve derin farklılıklar bulunmaz.

Yeşil mercimek salatalar için idealdir. Sert bir dokuya sahiptirler. Kırmızı mercimeğe göre pişmesi daha zordur. Ayrıca bu mercimek bulgur pilavına çok yakıştığı için bol miktarda bulgur pilavlarında kullanılır.

Kırmızı mercimek ise Çorba yapmak için idealdir. Kırmızı mercimek kimi yerlerde sarı mercimek olarak da bilinir. Aroması yeşil veya kahverengi mercimeğe göre biraz daha farklıdır. Köriyle hazırlandığında lezzeti ikiye katlanır. Zengin bir tada sahiptir. Kıvamı ise oldukça yoğundur. Kırmızı mercimekle diyet ekmekleri ve diyabet ekmekleri de yapılır. Bu ekmekler diyabetliler arasında çok popülerdir.

Kırmızı Mercimeğin Faydaları ve Özellikleri

Kırmızı Mercimeğin Faydaları Nelerdir?

Kırmızı mercimek, Türk mutfağında köftesi, salatası, çorbası ve mezeleri ile sıklıkla tüketilen gıda maddesidir. Lezzetinin yanı sıra kırmızı mercimek içeriğinde barındırdığı mineraller ve vitaminler sayesinde cilt sağlığını korumasından tok tutmasına kadar insan vücudu için sayısız fayda sağlamaktadır. Kırmızı mercimeğin insan vücuduna sağladığı faydaları sizler için aşağıda maddeler halinde sıraladık:

  • Besin değeri yüksek olan mercimek, beyin ve vücut gelişimi için önemli bir kaynaktır.
  • Ağır işlerde çalışanlar için faydalı bir enerji kaynağıdır.
  • Vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atmayı kolaylaştırır.
  • Kan şekerini düşürücü etkileri sayesinde diyabet hastalarına fayda sağlar.
  • Gebelik döneminde anne ve bebek için faydalıdır.
  • Yüksek potasyum kaynağı olduğu için hipertansiyonu düşürücü etkileri vardır.
  • Kolesterolü dengeleyerek kan akışını arttırır.
  • Kabızlığa iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Genel olarak kırmızı mercimek vitaminleri anne sütü arttırıcı etkilere sahiptir.
  • Bağırsak hareketlerini arttırarak sindirimi kolaylaştırır.
  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
  • Tüm kırmızı besinlerde olduğu gibi vücudu kansere dirençli hale getirir.
  • Besleyici olduğu için uzun süre tok kalmanızı sağlar.
  • Folik asit sağladığı için kansızlık problemlerine karşı düzenli tüketilmesi önerilir.
  • Sinir sistemini kuvvetlendirir.
  • Halsizlik konusunda kişiye demir sağlayarak kan yapımını hızlandırır.
  • Protein bakımından zengin içeriğe sahiptir.
  • Yağ oranı düşük, lifli gıda olduğu için daha sıkı bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olur.

İçinde bol lif ve yararlı protein olan mercimek, B vitamini, demir, kalsiyum, manganez, sodyum, çinko ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Özellikle B vitamini beslenmede çok gerekli olan bir vitamindir. Beyin ve sinir sağlığından, mide ve sindirime kadar gerekli olan B vitamini açısından zengin yiyecek mercimek daima sofralarımızda olmalıdır.

Kırmızı Mercimek En İyi Nasıl Pişer?

Tohumlar daha çok çorba ve güveçte, ot ise bazı yerlerde yem olarak kullanılmaktadır. Kırmızı mercimeği pişirmek kolaydır. Diğer pek çok baklagillerden farklı olarak önceden suda bekletilmeyi gerektirmez. Buna ek olarak yirmi dakikadan daha kısa bir süre içinde pişirilebilir.

Üzerinde bulunan kirleri gidermek için kırmızı mercimeği pişirmeden önce yıkamak en iyisidir. Daha sonra bir tencereye konulur. Kırmızı mercimeklerin üzerini biraz geçecek şekilde su eklenir ve biraz tuz atılır.

Bunun hemen arkasında kapağı açık bir şekilde 15-20 dakika kadar kaynamaya bırakılır. Kırmızı mercimek tercihinize göre hafif gevrek veya yumuşak olmalıdır. Kaynadıktan sonra daha fazla pişirmeyi önlemek için tencerede kalan su süzülür ve soğuk su ile durulanır.

Portakallı mercimek gibi bazı mercimek yemekleri beş dakika içerisinde pişer. Son dakikada bir yemek hazırlamak istenildiğinde harika bir seçenektir. Kırmızı mercimek aynı zamanda büyük miktarlarda pişirilebilir ve buzdolabında beş güne kadar dayanır. Bu sayede hafta boyunca öğle veya akşam yemeklerinde kullanılabilir.

Kırmızı Mercimek Zayıflatır mı?

Düzenli tüketimde adeta bir detoks etkisi ile metabolizmayı harekete geçiren kırmızı mercimek çorbası sayesinde zayıflamak mümkün. Özellikle kırmızı mercimek besin değeri açısından vücuda sağladığı imkânlar nedeni ile ödem attırıcı görevi görür ve kilo vermeyi sağlayarak daha sağlıklı bir diyet programı uygulamanıza yardımcı olur.

Diyet programına eklenecek olan mercimek sayesinde akşam yemeklerinden sonra abur cubur atıştırma isteği azalacağı için zayıflamak daha kolay bir hale gelebilir. Üstelik kilo almaya müsait kişilerin buğday unu yerine kırmızı mercimek unu tercih ederek krepler ve börekler yiyebilmesi, hem besin değeri hem de kalori açısından diyete uygundur.

Kırmızı Mercimek Nasıl Saklanır?

Kırmızı mercimek kokuyu pek hızlı üstüne çeken bir bakliyat çeşidi olduğundan dolayı fazla kokulu ürünlerle yahut kimyevi ürünlerle beraber benzer ortamda saklanmamalıdır. Satın alırken mercimeğin raf ömrünü kontrol etmek gerekmektedir. Son kullanma tarihi geçmiş olan ürün muhakkak alınmamalıdır.

Münasip koşullarda saklanırsa iki sene süresince tazeliğini koruyarak kullanmak mümkündür. Nemli ve rutubetli ortamlarda saklamak bozulup, küflenmesine neden olacağından saklarken ortamın havasız kalmamasına dikkat göstermek önemlidir.

Kırmızı mercimeği güneşe ve ısıya maruz kalmayacak halde erzak dolaplarında veya mutfağın ısıya uzak noktalarında bulunan bir dolap içinde nihayetinde güneş görmeyen serin yerde saklamak gerekmektedir.

Yine Uygun biçimde saklamak için bez bakliyat torbalarında, bakliyatlar için satılan plastik kaplarda veya cam kavanozlarda muhafaza etmek iyi bir çözümdür. Bez torbanın, kavanozun yahut kabın içine bir nebze tuz, defneyaprağı, bir yahut iki diş soyulmamış kabuklu sarımsak koymak ürünün böceklenmesini ve kurtlanmasını engelleyecektir.

İçinde saklanacak olan saklama ürünleri mutlaka ıslak veyahut nemli olmamalıdır. Bu küflenmeye neden olur. Güzelce kuru olduğunu kontrol ettikten sonra bakliyat içine fazla doldurmadan yerleştirilmeli, daha sonrasında da ağzı sıkıca kapatılmalıdır.

Kırmızı Mercimek Neye İyi Gelir?

Kırmızı mercimek polifenol açısından zengin bir yiyecektir. Bunlar, sağlığı geliştiren fitokimyasalların kategorisidir. Kırmızı mercimek içindeki prosiyanidin ve flavanoller gibi bazı polifenollerin güçlü antioksidan, antienflamatuar ve nöroprotektif etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Araştırmalara göre, mercimekler iltihaplanmaya öncü olan moleküllerin üretimini engelleyebilmektedir.

Ek olarak, laboratuvarda test edildiğinde mercimekte bulunan polifenollerin özellikle kanserli cilt hücrelerinde hücrenin büyümesini durdurmayı başardığı görülmüştür. Bu polifenoller aynı zamanda kan şekeri seviyelerinin iyileştirilmesinde de rol oynayabilir.

Kırmızı Mercimek Neye Yarar?

Kırmızı mercimek tüketmek, çeşitli risk faktörleri üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu için genel olarak daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilir. Tip 2 diyabeti bulunan obez veya fazla kilolu 48 kişi üzerinde yapılan 8 haftalık bir çalışma mercimek yemenin iyi kolesterol düzeyini arttırdığını göstermiştir. Bunu her gün üçte bir fincan yani yaklaşık 60 gram mercimek tüketerek test etmişlerdir.

Hayvanlar üzerinde yapılan bir başka deneme de ise mercimek tüketiminin kan basıncını düşürmeye faydası olduğu kaydedilmiştir. Bezelye, nohut veya fasulye ile kıyaslandığında mercimek tüketiminde kan basıncının daha fazla düştüğü gözlemlenmiştir.

Kırmızı Mercimeğin Zararları Nelerdir?

Yüksek lif içerdiği için “kırmızı mercimek gaz yapar mı” diye düşünmeden önce uygun pişirme koşullarında pişirmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Sindirilmesi zor bir besin olan kırmızı mercimek, sürekli tüketimde gaz sorununu sürekli hale getirebilir.

Bu açıdan “kırmızı mercimek mideye dokunur mu” diye merak ediyorsanız maalesef bir gece önceden suda bekletilmeyen tüm bakliyatlar kadar dokunduğu görülür. Ancak bir gece evvel limonlu veya sirkeli suda bekletilerek gazı alınmış ve dinlenmeye bırakılmış mercimek ile yapılan çorbalarda karminatif maddesi aktif olacağı için şişkinlik ve gaz gibi şikâyetleri azaltıcı etkisi ile ortaya çıkabilir.

Yüz gram mercimekte dört gram lif bulunur. Kadınlarda 25, erkeklerde ise günlük 38 gram lif ihtiyacı olduğu göz önüne alınırsa günlük ihtiyacın ötesine çıkmayacak şekilde mercimek yemek sindirim sistemini çalıştıracağı için faydalıdır. Pek çok diyabet hastasının listesinde bulunan “kırmızı mercimek çorbası şekeri yükseltir mi” sorusunun yanıtı ise aşırı tüketilmediği müddetçe zarar vermeyeceği yönündedir.

Özellikle ek gıda dönemi ile bebek çorbaları çeşitleri arasına giren “kırmızı mercimek alerji yapar mı” diye soruyorsanız mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Zira bebeklerde kırmızı mercimek hassasiyeti rastlanır bir durumdur. Daha çok çölyak hastalarının merak edeceği “kırmızı mercimek gluten içerir mi” sorusunun yanıtı ise tıpkı tüm diğer bakliyatlar da olduğu gibidir. Bakliyatlar gluten içermediği için çölyak hastalarının beslenme modellerinde bulunur.

Kırmızı Mercimek ve Diyet

YouTube video

Kırmızı Mercimeğin Faydaları ve Özellikleri adlı konumuza son verirken, kırmızı mercimeğin faydaları ile alakalı başka videolar için burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu