Elektrikli Isıtıcı Çeşitleri ve Kullanımı
Elektrikli Isıtıcı Çeşitleri ve Kullanımı; Elektrikli Isıtıcı elektrikten çıkan ışıma ısısı üreterek çalışan bir makinedir. Günümüzde kullanım avantajlarından ötürü elektrikli ısıtıcılar oldukça çok tercih edilir. Elektrikli ısıtıcılar, hızlı ve temiz bir şekilde konforlu sıcaklık sağlar. Oturma odası, banyo ve mutfak gibi evin her yerinde kolay bir şekilde kullanılır.
Elektrik enerjisi ile çalıştığı için doğaya ve sağlığa verdiği zarar da, diğer ısıtıcı modellerine göre daha azdır. Elektrikli ısıtıcı hiçbir bakım gerektirmez ve daha az alan kaplarlar. Bu bağlamda oldukça kullanışlı bir üründür.
Elektrikli Isıtıcının Mucidi Kimdir?
Elektrikli ısıtıcı soğuk kış günlerinde hızlı ısınmanın en büyük yardımcılarından birisi olarak bilinir. Çeşit olarak; elektrikli soba, kömürlü soba ve ufo ısınmaya alternatif olarak anında akla gelenlerdir. Elektrikli ısıtıcının patenti 1887 yılında ABD ’de Dr. WLeigh Burton tarafından alındı. İki yıl sonra da Burton Electric Co adlı kuruluş, seri üretimine başladı.
The Electrician adlı dergi bu yeni elektrikli ısıtma araçlarını şöyle tanımlıyordu; Burton elektrik sobası, blok demirden yapılmış bir kasa içindeki rezistanslardan oluşmakta. Bu rezistansların çevresi kuru alcıyla kaplanmış olup amacı ise tellerden gelen ısıyı emmek ve böylece boşa gitmesini engellemektir.
Isıtıcılara 80 volt ve 25 amper gücünde akım veriliyor. Bu güçte bir elektrik akımı, sobanın ısısını 200°F ’ye kadar yükseltiyor. Alçak bir masaya benzeyen radyatörler, yerden 10 cm yüksekliğinde demir ayaklar üzerinde duruyordu
Uzunluğu 68 santim, yüksekliği ise 10 santim idi. Firma tarafından gazetelere verilen ilanlarda, Evlerde hiçbir tehlike söz konusu olmadan kullanılabileceği yazılıydı.
1891 sonlarına doğru Colorado eyaletinin Aspen kentinde faaliyet gösteren Aspen Madencilik Şirketi, bu ısıtıcıyı kendi binalarında kullanmak için Chicago ’deki “Electric Merchandise Co” ‘dan garanti istemişti. Ve geçmişten günümüze elektirikli ısıtıcılar, çeşitli garantilerle ve üretim farklılığıyla günümüze kadar gelmiştir.
Elektrikli Isıtıcı ve Kullanım Alanları
Soğuk havalara karşı en pratik yol; evde ya da ev dışında yaşadığınız sorunlara göre bir ısıtıcı bulundurmaktır. Herhangi bir ısıtıcı almadan önce, ne için nerede kullanacağınıza iyi karar vermeniz gerekir. Mesela çocuk odası için, yatak odası için, balkon veya bahçe gibi dış mekânları ısıtmak için bulunan ortama göre farkındalık gösteren farklı türde ısıtıcılar vardır.
Aslında bu sorunun cevabına veya yaşadığınız ortama göre almanız gereken ısıtıcı tipi farkındalık gösterebilir. Isıtıcı Seçerken ihtiyacınızı belirledikten sonra düşünmeniz gereken ısıtıcıyı ne kadar süreyle kullanacağınızdır.
Devamlı açık halde ve tam performansla mı? Yoksa sadece ihtiyaç olduğunda ortaya çıkacak şekilde mi? Ya da ara ara kullanılıp, ortamı biranda ısıtabilecek derecede mi? Evinize alacağınız ısıtıcı nasıl çalışır, bunu düşünerek alışverişe başlamak en mantıklı ve güvenli olandır.
[tie_indexElektrikli ]Isıtıcı Çeşitleri Nelerdir?[/tie_index]Elektrikli Isıtıcı Çeşitleri Nelerdir?
Isıtıcılarda her ortama göre farklılık gösterip farklı türde olabilirler bunlar; Insfrared ısıtıcı, Konvektör ısıtıcı, Fanlı ısıtıcılar, Yağlı radyatör, Isı şemsiyeleri gibi birçok çeşidini inceleyebiliriz. Hemen aşağıda en çok tercih edilen ve en çok bilinen çeşitleriyle ısıtıcı çeşitlerini sırasıyla tanıyalım:
Infrared Isıtıcı
Ürün adının İngilizce olmasından ötürü en çok sorulan sorulardan biri Infrared Isıtıcının ne olduğudur. İnfrared ısıtıcı, kızılötesi ışınlar yayarak ısı verir. İnfrared’de İngilizcede kızılötesi demektir, yani ismini direk çalışma prensibinden almıştır. Fakat havayı ısıtmaz, doğrudan baktığı noktadaki ısının temas ettiği en yakın yere ısısını yansıtır.
Dolayısıyla, açıldığı anda kuvvetli bir ısı yaymaya başlayan infrared ısıtıcılar, kapandığı anda da bulunduğu ortama yaydığı ısıdan eser kalmaz. En uygun dış mekân kullanım alanı; üzerine su gelmeyecek şekilde koğuşlandırılması şartıyla kışın devamlı kullanmayacağınız balkon ya da teras gibi alanlardır.
İç mekân içinse, evinizde ısının hızlı ulaşamadığı ve daha az kullanılan alanlarda tavsiye edilir. Örneğin dolap odası, depo, kiler ya da garaj gibi alanlar için idealdir. Infrared ısıtıcı fiyatları her bütçeye uygun halde bulunabilse de aslında dikkat edilmesi gereken konu elektrik kullanımıdır.
Sürekli bir ısıtma beklenmediği zamanda elektrik tasarrufu açısından son derece ideal bir ısıtıcı modelidir. Ancak bulunduğu ortamın havasını ısıtmadığı için düzenli bir ısı lazım olduğunda, devamlı çalışıyor halde olması gerekir ve bu durumda kullanıcıya fazla bir elektrik maliyeti çıkartır.
Infrared ısıtıcıları kurmak ya da hazırlamak gibi bir sorununuz yoktur, aldığınız anda fişe takıp çalıştırmaya başlayabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak ayaklı modelleri ve duvara sabitlenebilen modelleri de mevcuttur. Fakat bu konuda en sık yapılan yanlış, bu tip ısıtıcıları yukarıdan aşağıya ısı verecek şekilde konuşlandırmaktır. İnfrared ısıtıcının en sağlıklı kullanımı, ayakları ısıtacak şekilde ya da aşağıdan yukarıya doğru ısı verecek biçimde tutmaktır.
Konvektör Isıtıcılar
Infrared ısıtıcıların aksine, bulunduğu ortamdaki havayı ısıtır. Alt kısmından soğuk havayı içine çeken konvektör ısıtıcılar, içerisindeki rezistans sayesinde soğuk havayı ısıtır. Isınan sıcak hava daha sonra üst hava panellerinden tekrar dışarı üflenir. Son zamanlarda çokça tercih edilen bu elektrikli ısıtıcı, doğal konveksiyon prensibiyle çalışır.
Doğal bir dolaşım yoluyla havayı çalıştıkları için diğer ısıtıcılara kıyasla daha sağlıklıdır ve yüksek kapasiteli modelleri günümüzde sadece bir ısınma takviyesi olarak değil ana ısıtma sistemi olarak da tercih edilmektedir. Gelelim ürünün maliyetine, konvektör ısıtıcı fiyatları yağlı radyatörlerle yaklaşık olarak aynı seyrederken, infrared modellere göre biraz daha pahalıdır.
Bütçeye etkisini anlatmak gerekirse konvektör ısıtıcıların harcadığı elektrik miktarı modellerine göre değişkenlik gösterir. Özellikle yeni modelleri, elektrik tasarrufu sağlamak üzerine geliştirilmiştir. İlk açıldığında tam performans çalışan yeni modeller, hava istenilen ısıya gelirken kademeli olarak performansını düşürür ve istenilen ısıya gelindiğinde otomatik olarak söner.
Bu da eşdeğer ısıtıcılarına göre konvektör ısıtıcılarda %30’lara varan elektrik tasarrufu sağlar. Özellikle yağlı radyatörlere göre çok daha az elektrik harcar.
Konvektör Isıtıcıların artıları daha doğal bir ısınma süreci gerçekleştirdiği için daha sağlıklıdır ve çocuklar için daha güvenlidir. Fanlı bir ısıtıcı olmadığı için daha az bir sesle çalışır, gürültü sorunu yoktur.
Zararlı ışınlar ya da zararlı bir ısı yaymaz. İçinde sıcak bir sıvı ya da yakıcı bir ısı bulunmadığından, devrilme ya da düşme anlarında güvenlik açısından bir sorun teşkil etmez. Havayı yağlı radyatörlere göre daha çabuk ısıtır ve alt yapı ihtiyacı yoktur.
Fanlı Isıtıcılar
Fanlı ısıtıcı teknolojisi, yardımcı ısıtıcıların arasında en eski teknolojilerden biridir. Üzerine bir sürü yeni teknoloji gelmiş olsa da hala işlevini yitirmemiş bir yardımcı ısıtıcıdır.
Küçük odaları ya da banyoları ısıtmak için özellikle çocuklu ailelere, fanlı ısıtıcı tavsiye edilir. Havayı ısıtmak yerine, ortama sıcak hava vererek çalışan bu cihazlar, çalışma prensibi olarak UFO ısıtıcılara benzer.
Ancak halk arasında UFO olarak adlandırılan Infrared ısıtıcılar gibi belli bir noktaya değil, havaya doğru ısı verdikleri için kapsama alanları daha yüksektir. Fanlı ısıtıcı elektrik tüketimi ise sürekli çalıştığı takdirde ciddi boyutlara ulaşsa da pratik ve geçici çözümler söz konusu olduğunda bütçenize büyük çaplı bir yük bindirmez.
Fanlı ısıtıcıların boyutları diğer ısıtıcılara göre daha küçük ve taşınabilir olduğundan dolayı son derece kullanışlıdır. Fakat fan sisteminin yaydığı gürültü ve havayı kurutma problemi hala geçmemiştir ve önemli olan bir konu daha; Fanlı ısıtıcıların elektrik tüketimi, doğrudan cihazın Watt değerine bağlıdır.
Yağlı Radyatör
Performans olarak son derece kuvvetli ve sağlam olan bu ısıtıcı çeşidi, kolay kullanımı ve tasarımı sayesinde son derece popülerdir. Daha da basit halde anlatmak gerekirse, elektrikle çalışan bir kalorifer peteğidir.
Elektrikli rezistansla açığa çıkan ısısı, içinde bulunan yağ tarafından korunan ve peteklerinden dolaşarak ortama yayılan yağlı radyatörler, performans açısından en verimli ısıtıcı tipidir. Elektrikli radyatör yağı akıtma ya da sızdırma gibi problemler haricinde ömürlüktür, değiştirmek gerekmez.
Havayı kurutmaz ve en sağlıklı ısıtıcıdır, özellikle bebekler için kullanılması en uygun bulunan ısıtıcı türü yağlı radyatördür. En yüksek verim sağlayan ısıtıcı tipidir. Dışarıya doğrudan bir ısı vermediği için, yanma problemleri yaşanmaz. Dezavantajlar ise; yavaş çalışır. Çarpma ya da devrilme gibi kazalarda tehlikelidir.
Yüksek elektrik harcar. Yağlı radyatörlerin en büyük dezavantajı, yüksek enerji harcamalarıdır ve devamlı kullanıldığı takdirde çok ciddi maliyetlere yol açabilir. Yarattığı ortam ısısının kalıcılığı açısındansa son derece verimlidir.
Isı Şemsiyeleri
Bir dış mekân ısıtıcısı olarak özellikle kafeler ve restoran alanları gibi sıkça tercih edilen şemsiye şekilli ısıtıcılar, tasarımına göre değerlendirilmelidir. Tasarımının rüzgârdan etkilenmeyecek ve etrafındakileri ısıtacak şekilde optimize edilmiş olması çok önemli.
Devrilme, dokunma ve fazla ısınma durumlarına karşı güvenlik önlemleri olan bu ısıtıcılar, evinizin bahçesi ya da teras için de son derece uygundur ve enerji tüketimi çok yüksek değildir.
Isıtıcılar hayatımızda çok fazla bir yeri olmasa da soğuk kış aylarının vazgeçilmezi, içinizi ısıtan, bütçenize ve önemli olan sağlığınıza zarar vermeyen bir ısıtıcı seçmeniz tavsiyemle. Hayırlı bir kış dileriz.
Isıtıcılar ve Bütçeye Etkisi
Türü fark etmeksizin bir elektronik eşyayı alırken sormanız gereken ilk soru bu olabilir. Alacağınız ısıtıcının etiket fiyatı kadar, aydan aya bütçeye yansıtacağı maliyetini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Hatta bir genelleme yapmak gerekirse, bir elektronik eşya alırken ne kadar ucuz modelini alırsanız, aynı oranda o modelin size aylık elektrik masrafı da daha çok olacaktır.
Söz konusu ısıtıcılar olduğundaysa, çeşitlerine göre ısıtıcıların elektrik tüketimi son derece farklılık gösterir. Havayı kurutmayan, tüm mekâna ısı yayabilen ve uzun süre kullanıldığında sağlığınıza etki etmeyecek modeller doğal olarak daha çok maliyetlidir. Ancak ısıtıcılar için genel bir yargı olan ‘’çok yakar’’ sözü alternatif enerji kaynaklarıyla kıyaslandığında pek de doğru değildir.
Elektrikli Isıtıcı Fatura Hesaplama
Elektrikli Isıtıcının İcadı ve Çeşitleri Nelerdir? adlı konumuza son verirken konuyla alakalı başka videolar izlemek isterseniz buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.
Kardeşim öyle bir zamanda ve öyle bir memlekette yaşıyoruz ki faturalar yüzünden elektrikli ısıtıcıların düğmesine bile dokunamayız. dokunan yanar.