Dereotu Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?
Dereotu Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? Şurası muhakkak ki, derdi veren Allah dermanı da vermiştir. Hiçbir şey sebepsiz yaratılmış değildir. Üzerine basıp umursamadan geçtiğimiz ve sıradan gördüğümüz bitkilerin bile kendince bir faydası bulunmaktadır. Mesele Hastalığın doğru bir şekilde teşhisi ve bitkinin ise doğru bir şekilde neye yaradığını bilebilmektir.
Tabi neye yaradığı hangi hastalıklara iyi geldiği yetmez, aynı zamanda terkibini de bilmekte fayda vardır. Dereotu, yüzlerce yıldır mutfaklarda ve tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Hem tohumları hem de yaprakları kullanılabilir.
Güçlü, keskin, iştah açıcı bir lezzet ve tat vermenin yanı sıra, esas olarak monoterpen denilen bazı bileşiklerin yanı sıra flavonoidler, mineraller ve belirli amino asitlerden gelen birçok tıbbi özelliğe sahiptir. Peki, Dereotu Nedir? Dereotunun faydaları nelerdir? Hep birlikte inceleyelim
Dereotu Nedir?
Maydanozgiller bitki ailesine mensup olan dereotunun kendine has keskin bir kokusu ve aroması vardır. Narin ve incecik yaprakları bulunan uzun ince bir gövdeye sahip olan dereotunun genel olarak yaprakları kullanılır. Dereotu bitkisinin tohumları da baharat olarak kullanılabilir ve kimyona benzer bir tada sahiptir.
Yüksek oranda lif içeren bitki düşük kalorilidir. A vitamini, C vitamini, folik asit, riboflovin, tiamin, niasin, B6 vitamini ve pantotenik asit gibi vitaminler ve kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez ve az miktarda sodyum, çinko, bakır gibi mineraller içerir.
Taze dereotu ilkbahar ve yaz başında satışa sunulur ancak genellikle seralarda da yetiştirilebildiği için yıl boyunca sofralarda yerini alır. Kurutularak da kullanılabilen bitki, sabun, parfüm ve kozmetik ürünlerin yapımında da önemli rol oynar.
Kurutulmuş dereotu, kuru, karanlık ve serin bir baharat dolabında ve kapalı bir cam kavanozda tutulmalıdır. Taze dereotu ise yıkanıp dikkatlice kurutulmalı, hafifçe bir kâğıt havluya sarılarak buzdolabındaki bir fermuarlı torbada saklanmalıdır.
Dereotunun Faydaları Nelerdir?
Sağlıklı sebzeler arasında yer alan dereotunun faydaları saymakla bitmiyor. Hem salatalarda hem yemeklerin içerisinde kullanılan dereotu şifa kaynağı olarak biliniyor. Yeşil rengini kendinden alan bu sebze sindirim sistemine iyi gelerek metabolizmayı hızlandırıyor. Şimdi maddeler halinde dereotunun faydalarını sıralayalım:
Dereotu depresyona iyi gelir
Dereotu depresyona iyi gelerek ruh sağlığını dengeler. Ruh sağlığına karşı oldukça faydalı ve etkili olan bitkiler depresyonu atlatmaya yardımcı olurken aynı zamanda sakinleştirici özelliği ile sinir sistemine de olumlu katkılarda bulunmaktadır.
Dereotu hıçkırığı giderir
Hıçkırık genelde gazların yemek borusundan yukarıya doğru çıkmasıyla meydana gelir. Bunun dışında bazı alerji ve sinirsel bozukluklardan dolayı hıçkırık problemi ortaya çıkar. Dereotu her iki durumda da hıçkırığın giderilmesine yardımcı olabilir. Bir gaz giderici olarak ve bir alerji giderici olarak dereotu hıçkırığa neden olan unsurları ortadan kaldırır. Hiperaktif sinir bozukluklarının neden olduğu hıçkırıkları ortadan kaldırır.
Dereotu ağız kokusunu giderir
Sizlerin de malumu üzere ağız kokusu sosyal iletişimde büyük bir problem olmakla kalmaz aile içinde de ciddi sorunlara sebep olur. Dereotu, nefes açmak ve kötü ağız kokulardan kurtulmak için de birebirdir. Ağız kokusunu gidererek hoş bir tat bırakır.
Dereotu gaz sorununu giderir
Bebeklerde ve çocuklarda gaz giderici etkisiyle bilinen dereotu sindirim sistemini düzenliyor. Özellikle mide bulantıları ile karın ağrılarının giderilmesinde, ağız kokusunun yok edilmesinde ve sindirim sistemi problemlerinin tedavi edilmesinde dereotundan faydalanılır.
Dereotu kemik gelişimini destekler
Dereotu hem çocuklarda hem yaşlılarda kemik gelişimini destekler. Sağlıklı ve doğru beslenme, birçok sağlık sorununun önlenmesi için gerekli olduğu kadar kemik yapısı için de önemlidir. İşte bu yüzden yeşil sebzelerden dereotunun faydasından yararlanmak gerekir.
Dereotu ağız ve diş sağlığını korur
Özellikle dereotu tohumu ve dereotu yaprakları, çok iyi birer doğal ağız bakım ürünleridir. Dereotunun yaprakları, ağız kokusunu önler ve ferah bir nefese sahip olmayı sağlar. Aynı zamanda dereotu, antibakteriyal özellikleri sayesinde, ağız içinde oluşan enfeksiyonları gidermeye yardımcı olur ve enfeksiyon oluşumunu önler. Dereotu, ağız içini temizleyip koruduğu gibi, antioksidan özelliği yardımı ile de, diş ve diş etlerini serbest radikallere karşı korur ve temizler.
Dereotu uyku problemini çözer
Uyku problemi yaşamadığını düşünen çoğu kişi aslında kalitesiz uyuyor ya da sağlıksız besleniyor. Yeşil sebzelerden dereotu hem uyku problemini çözüyor hem de rahat bir uyku sağlıyor. Böylece deliksiz bir uykuyla güne zinde ve sağlıklı olarak başlıyorsunuz.
Dereotu ishali giderir
İshal başlıca iki sorundan dolayı ortaya çıkar. Hazımsızlık sorunları yaşayanlar için dereotu çok etkili bir tedavi yöntemi olabilir. İçerdiği zengin miktardaki uçucu yağlar sayesinde mikropların neden olduğu unsurları ortadan kaldırır.
Dereotu sindirim sistemine iyi gelir
Dereotu sindirim sistemini düzenleyerek, metabolizmaya iyi gelir. Bağırsaklar, sindirim sistemimizin düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan en önemli organlardan biridir. Yeşil sebzeler sindirim sistemine her zaman iyi gelmiştir. Dereotu sindirim sistemini düzenler.
Dereotu kolesterolü düşürür
Dereotu otu, şaşırtıcı kolesterol düşürücü faydalar sağlar. Dikkatli araştırmalar sonucunda yüksek kolesterollü hamsterlarda dereotu özü ve dereotu tabletlerinin lipit profili, karaciğer enzimleri, gen ifadesi ve enzimatik aktivite üzerine etkisi belirlendi.
Denekler rastgele altı gruba ayrıldı ve çeşitli formlarında günlük dozda dereotu verildi. Bir ay sonra, dereotu almayan grupla karşılaştırıldığında, tüm dereotu tableti veya dereotu özü muamele edilen gruplarda lipid profili, kan şekeri ve karaciğer enzimleri önemli ölçüde azaldı.
Dereotu anne sütünü arttırır
Emziren anne ve anne adayları dereotunun şifalı faydalarından yararlanabilir. Emzirme döneminde bir hafta boyunca öğle ve akşam yemeklerinden önce birer tutam yani beş gram kadar taze dereotu tüketilmesi anne sütünü artırmakta önemli rol oynayacaktır. Anne sütünü arttırmak isteyenler dereotunu kullanabilir.
Dereotu epilepsi tedavisinde kullanılır.
Nöb gibi semptomların azaltılmasına yardımcı olmak için reçete edilen birçok ilaç bulunurken, bu ilaçların çoğu olumsuz yan etkilere neden olmaktadır. Üçüncü dünya ülkeleri yüzyıllardır epilepsi için bitkiler kullanıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen araştırmacılar bu bozukluğun pek çok alanını araştırıyorlar.
Ancak, Malezya Tıbbi Bilimler Dergisinde yayınlanan bu araştırmada, dereotu yapraklarının sulu özleri, konvülsiyonların ve epilepsinin tedavisi üzerindeki etkileri açısından incelendi. Değerlendirme, bitkinin, epilepsi için potansiyel olarak doğal bir alternatif tedavi olarak çalışan, derin antikonvulsan etkinlikler için geleneksel bir tıbbi itibara sahip olduğunu belirtti.
Dereotu eklem iltihabını giderir
Dereotunun anti-iltihabik özellikleri bulunmaktadır. Dereotu, iltihap oluşumu ile ilişkili olan romatizma, eklem iltihabı ve gut hastalığı gibi hastalıklardan kaynaklanan ağrıların giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Dereotu metabolizmayı hızlandırır
Metabolizmayı hızlandıran dereotu, yemeklerin içerisinde de rahatlıkla tüketilebilir. Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmayıp metabolizma hızını yükseltebiliyor. Böylece yedikleriniz daha hızlı bir şekilde enerjiye dönüşüyor. Vücudunuzda yağ olarak birikmiyor.
Dereotu krampları azaltır
Dereotu, papatya, tarçın, gül, rezene, çemen, zencefil, guava, rubarb, uzara, kediotu ve zataria gibi beş bitki dışı takviyeden (balık yağı, melatonin, vitamin B1 ve E, Ve çinko sülfat) çeşitli formülasyonlarda ve dozlarda. Etkiler güçlü olmadığı halde, dereotu da dâhil olmak üzere kramplarla ilişkili rahatsızlık ve ağrıların bir kısmını azalttığından birkaç takviye için etkili olduğuna dair bazı kanıtlar açıktı.
Dereotu adet düzensizliklerini dengeler
Dereotu kadınlardaki regl düzensizliklerini düzenleyerek, hormonal sıkıntıların giderilmesinde oldukça faydalıdır. Günlük hayat içerisinde yaşadığımız stres, kilo alıp vermeler, beslenme tarzındaki değişiklikler, ağır egzersiz, iklim ve çevre değişikliğinden regl dönemleri aksar. Yeşil sebzelerden dereotu regl düzensizliğine birebirdir.
Dereotu kanser tedavisine iyi gelir
Dereotu kanserle mücadele eder. Bir tutam dereotu bir yetişkinin C vitamini ihtiyacının yüzde kırkını, A vitamini ihtiyacının ise yüzde kırk üçünü karşılamaktadır. İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde dereotu kanser riskini en aza indirir.
Dereotunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Tarihte en eski Mısır kültürüne kadar uzanan dereotu, bugünün dünyasında, çoğunlukla yiyecekleri lezzetlendirmek için kullanılır. Bitkinin tohumundan, sap ve yapraklarından elde edilen dereotu yağı güçlü bileşenlere sahiptir. Genellikle cilt için hazırlanan kremlerin ve güzellik ürünlerinin yapısında bulunur. İşte dereotunun cilde faydaları:
Dereotu, detoks etkisine sahip enzimler içerir. Bu enzimler hücrelere zarar vermek için çalışan serbest radikallere karşı cildin korunmasına yardımcı olur ve ciltteki toksin maddelerin atılmasını destekler.
Cilt vücudun en büyük ve en erişilebilir dokusudur, bu nedenle güneş ışınları ve kimyasal elementlerden yoğun olarak etkilenir. Yaş ile birlikte cildin canlı, gergin görünümü kaybolmaya başlar.
Dereotunda bulunan ve tropoelastin olarak adlandırılan antioksidan bileşenler, güneş ışığı ve kimyasalların yarattığı serbest radikallerin yok edilmesine yardımcı olur. Cildiniz pürüzsüz olur
Dereotu antimikrobiyal ve antifungaldir, yani cildinize çökebilecek bakterileri doğal olarak uzak tutar. Yüzünüzde bakteri serbest kaldığında, cilt kırılmalarına neden olarak sivilce gelişimini destekleyebilir.
Dereotu Zayıflatır mı?
Dereotu zayıflamak isteyenler, ideal bir bitkidir. Kalorisi düşük dereotu yoğurt ile birlikte tüketilebilir. Kalsiyum, magnezyum ve demirin iyi bir kaynağıdır ve aynı zamanda antioksidan, anti-enflamatuar, anti-viral özellikleri bilinen flavonoidler içerir.
Tüm bu besin içeriği sayesinde kilo verirken vitamin ve mineral eksikliğinden korur. Ara öğünlerinizde bir kâse cacığın ya da yoğurdun içerisine dereotu ekleyerek tokluk hissi verebilirsiniz. Tatlı yeme isteğini keser ve sindirime yardımcı olur.
Dereotu Bitkisi Nerelerde Kullanılır?
Dereotu bitkisi özellikle yeşil salatalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca yoğurt ile birlikte dereotu salatası yapılarak ta tüketilmektedir. Salatalarda kullanımında daha çok taze olarak kullanımı söz konusudur.
Deniz canlılarının tüketiminde ise hem taze olarak hem de baharat olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Deniz mahsullerinden yapılan her yemek tarifinde dereotunu görmek mümkün olmaktadır. Zeytinyağlı et ve sebze yemeklerinde ise dereotu sevilerek tüketilmektedir.
Dereotu Salatası Tarifi
Dereotu güzelce yıkayım istenilen boyutlarda doğranır. İsteğe göre içerisine haşlanmış mısır veya haşlanmış yeşil mercimek eklenir. Bu salataya limon sıkılarak tüketilir. Sade ya da garnitürler ile hazırlanan limonlu dereotu salatası son derece şifalıdır. Özellikle iltihap kurutucu olarak etki etmektedir.
Dereotu Çayı Tarifi
Dereotu yaprakları ve gövdesi kurutularak çayı yapılmaktadır. Bir yemek kaşığı kurutulmuş dereotu 1,5 su bardağı kaynamış suya eklenir. On dakika kadar demlenerek süzülüp tüketilir. Dereotu çayında dereotu tohumu kullanılmak istendiğinde 1,5 su bardağı kaynamış suya 1,5 çay kaşığı tohum kullanılmalıdır.
Dereotunun Zararları Nelerdir?
Her bitkide olduğu gibi dereotunda da belli bir terkibin ve tüketimin dışına çıkıldığında bir takım yan etkileri ve zararları olabilir. Bu yüzden her zaman kronik hastalıkları bulunanlar, bitkisel kürler veya bitkisel karışımlar kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.
Nitekim dereotu doğru ve aşırı tüketilmediği sürece sağlık açısından faydalıdır. Aşırı tüketimde ise yine ifade etmek gerekirse aşağıdaki gibi bazı yan etkiler görülebilir:
- Emzirme döneminde dereotu tüketiminin ne kadar güvenli olduğu yönünde yeterli araştırma sonucu yok, bu yüzden dereotu kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.
- Özellikle dereotu suyu ve dereotu, cildi güneş ışığına karşı ekstra duyarlı ve hassas hale getirmektedir. Bundan dolayı dereotu, cildinizin güneş yanığı olma olasılığını artırabilmektedir.
- Dereotu, kan dolaşımını özellikle adet kan dolaşımını hızlandırmakta ve kanı sulandırmaktadır. Bundan dolayı, hamile kadınların fazla miktarda dereotu tüketmeleri, düşük yapmalarına yol açabilmektedir.
- Dereotu, kandaki şeker seviyesini düşürücü etki gösterdiği için, diyabet hastalarının çok fazla miktarda dereotu tüketmeleri zararlı olabilmektedir. Ayrıca alerjik reaksiyonlar oluşabilir.
- Kan şekerini düşürmeye yardımcı olan dereotu, cerrahi işlem sırasında kan şekerinin daha da düşmesine sebep olabilir. Bu yüzden en az 2 hafta öncesinde, dereotu tüketimi durdurulmalıdır.
Dereotu Kürü Nasıl Yapılır?
Dereotu Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, dereotunun faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.