Kuşburnunun ve Kuşburnu Çayının Faydaları
Kuşburnunun ve Kuşburnu Çayının Faydaları Artık öyle bir noktaya geldik ki, tüketim toplumu olma yolunda hızla ilerliyoruz. İnsani değerler yok oluyor, yerini bütünüyle kapitalizm dolduruyor. İlaç sektörü de bundan en büyük ölçekte payını alıyor. Nitekim kullanılan ilaçlar hastayı iyi etmek yerine, hastanın acılarını dindirme işini seçmiş. Böylece ilaç sektörü sürekli ve daimi müşteri edinmenin yolunu bulmuş oluyor. İlaç al, ömür boyu kullan. Ağrıların ve şikâyetlerin dinsin; ama bana ömür boyu müşteri ol, para öde!
İşte bu tür sıkıntılar insanları alternatif tıp diye adlandırdığımız bitkilerden şifa bulma yoluna itmiş. İyimi olmuş? Evet, gayet iyi olmuş, haddizatında bir misal verecek olunursa; üretilen en iyi antibiyotiğe bir sürü para ödemek yerine, üretilen en iyi antibiyotikten bin kat daha güçlü sarımsak tüketmek hem daha ucuz hem daha sağlıklı, hem daha mantıklı…
Sözüm ona bu yüzden bitkileri ve doğal ürünleri tanımak hele de bu zamanda, sağlığımız için olmazsa olmazlardandır. Bu bağlamda sırada kuşburnu var. Tazesiyle, kurusuyla, çayıyla ve hatta marmelatıyla her mevsim yaygın olarak tüketilen kuşburnu sağlık açısından çok önemli faydaları da beraberinde getirir. Besin değeri oldukça yüksek olan kuşburnu vitamin ve mineraller açısından çok zengindir. Bununla birlikte vücudun birçok hastalığa karşı korunmasında etkili olan bitkisel bileşenler içerir. Her anlamda yararlı bir bitki olan kuşburnu, beslenme planlarında mutlaka yer alması gereken doğal besinler arasındadır.
Kuşburnu Nedir?
Kuşburnu bitkisi yabani gül olarak da adlandırılan bir bitkinin meyveleridir. Bitkinin boyu 1 ila 3 metre aralığında değişir. Dalları ve gövdesinde ise tıpkı gülde olduğu gibi dikenler bulunur. Meyvelerini Eylül ve Ekim aylarında verir. Bu meyveler küçük boyutlu ve yuvarlaktır, kırmızı ve turuncu arası bir renge sahiptir. Kuşburnu bitkisinin ana vatanı Türkiyedir. Fakat sağlığa olan yararları ve lezzeti sayesinde dünya geneline yayılmış, pek çok kültür tarafından sevilmiş ve benimsenmiştir.
Ülkemizde yaygın olarak Karadeniz, Doğu Anadolu ve Marmara Bölgelerinde yetişir. Fakat daha seyrek de olsa İç Anadolu illerinde ve Ege Bölgesinde de kuşburnu bitkisi yetiştirilir. Ülkemizde bazı yörelerde geleneksel ürünler arasında yer alan kuşburnu marmelatı yoğun şekilde kuşburnu içerir ve özellikle şeker katılmamış hali ile sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?
Limondan altmış kat daha fazla c vitamini içeren ve bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnunun çiçekleri tıbbi ilaç olarak kullanılırken, yemişleri ise marmelat, reçel ve çay olarak kullanılıyor. Kuşburnunun, sağlık üzerindeki faydalarını saymakla bitiremeyiz.
Yüksek oranda antioksidan içeren, vitamin ve mineral içeriği oldukça yüksek olan ve aynı zamanda oldukça da lezzetli olan bu meyve çoğu kişi tarafından sevilerek tüketilir. Kuşburnu Bitkisi
Kuşburnunun faydaları aynı zamanda kuşburnu çayının faydaları veya kuşburnu marmelatının faydaları olarak da tabir edilebilir. Kuşburnunun faydalarını sırasıyla sayacak olursak:
Kansızlığa İyi Gelir:
Özellikle kadınlarda ve çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık çok yaygın görülen bir problemdir. Kuşburnu, besinlerle alınan demirin serbest hale geçerek vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Bu sayede demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı önler.
Mükemmel Bir Antioksidandır:
Polifenol bileşenler, C ve E vitaminleri ve karotenoidler gibi antioksidanları çok yüksek oranlarda içeren kuşburnu meyvesi, bilinen en güçlü antioksidan meyvelerden bir tanesidir. Bu özelliği sayesinde kuşburnu, serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve oksidatif stresi azaltır. Dolayısıyla oksidatif stresin rol oynadığı kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve diğer bazı kronik hastalıklara karşı doğal bir koruma sağlar.
Cildi Yaşlanmaya Bağlı Etkilerden Korur:
Vücut proteinlerinin büyük bir kısmını oluşturan ve cildin yenilenmesinde, elastikiyetin oluşturulmasında, yaraların iyileştirilmesinde kilit rol oynayan protein kolajendir. Kuşburnu bitkisinde çok yüksek oranda bulunan C vitamini, kolajen üretimini uyarır. Bu sayede cildin güneşin zararlı UV ışınlarından korunması, daha sıkı ve genç bir görünüme kavuşması, kırışıklık ve ince çizgi oluşumunun geciktirilmesi gibi olumlu etkiler sağlar.
Aynı zamanda kuşburnu bitkisinde bulunan ve bir karotenoid türü olan astaksantin, kolajenin parçalanmasını önleyerek yaşlanmaya bağlı cilt sorunlarının önüne geçilmesine yardımcı olur. Diğer karotenoidler ve özellikle A vitamini ve likopen açısından da zengin bir meyve olan kuşburnunun düzenli tüketimi cildi zararlı dış etkenlerden koruma konusunda oldukça etkilidir.
Göz Hastalıklarına Karşı Etkilidir:
Kuşburnu püresinde bulunan önemli bir karotenoid olan likopen sadece kataraktın değil aynı zamanda diğer göz hastalıklarının da başlangıcı ve ilerlemesinde koruyucu etki gösteriyor.
Kalp ve Damar Hastalıklarını Önler:
Yine yüksek antioksidan içeriğine bağlı olarak kuşburnu meyvesi kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bunun yanı sıra C vitamini içeriğinin yüksek olması nedeniyle damar yapısının korunmasına, bu sayede ateroskleroz (damar sertliği) gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaya yardımcıdır. Kan basıncını düşürme, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini azaltma gibi etkileri olduğu bilinen kuşburnu, kalp hastalıklarından korunmak isteyen bireyler tarafından mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
Cildi Güzelleştirir:
Kuşburnu A vitamini açısından zengin oluşuyla cildin elastikiyetini korumasını sağlıyor ve yaşlanmasını geciktirici etki yaratıyor. Kolajen seviyesini de artırıyor. Yara izleri ve akneleri gideriyor. Kuşburnunun çekirdekleri, Gamalinoleik asit, cilde canlılık kazandırıyor ve güneş kaynaklı yanıklarda da fayda sağlıyor.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir:
Kuşburnu; bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında kilit rol oynayan C vitamininin en yüksek oranda yer aldığı besinlerden bir tanesidir. Bununla birlikte A ve E vitaminleri ile polifenoller açısından da oldukça zengin olan kuşburnu vücudu enfeksiyonlardan koruyan lenfositlerin üretimini destekler. Enfeksiyöz ajanlara karşı bağışıklık yanıtını güçlendirir. Bu nedenle enfeksiyon hastalıklarına karşı önemli bir koruyucu olduğu söylenebilir.
Diyabet Hastalarında Kan Şekerini Dengeler:
Kuşburnunun insülin duyarlılığını artırması, kan şekeri regülasyonunu desteklemesi gibi etkileri vardır. Bu sayede insülin direnci görülen hastalarda Tip 2 diyabet hastalığının gelişimini önlemeye, mevcut diyabet hastalarında ise kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Kabızlığı Önler:
Her mevsim yetişebilen kuşburnu, kabızlık şikâyeti çekenler için doğal bir şifa kaynağı. Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki yaratıyor. Böylece düzenli tüketildiğinde kabızlığı gideriyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsak parazitlerini düşürüyor.
Diyet Yapan Kişilerde Kilo Kaybını Destekler:
Yapılan bazı bilimsel araştırmalar kuşburnu meyvesinde yer alan tiliroside adlı bir antioksidan maddenin yağ yakımını hızlandırdığı ve kilo alımını azalttığını göstermiştir. Bu özelliği sayesinde kuşburnu bitkisinin, her ne kadar daha fazla kanıta ihtiyaç duyulsa da zayıflama diyeti uygulayanlarda kilo vermeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Mide Hastalıklarına Fayda Sağlar:
Kuşburnunun içesinde bulunan besinler mide spazmları da dâhil olmak üzere mide bozuklukları, mide asit eksikliği bağırsak hastalıkları için bir mide toniği olarak adlandırılabilir, hatta bunlara ek olarak mide tahriş ve ülser gibi sorunları da önlemektedir.
Kansere Karşı Korur:
Sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştürerek zarar verebilen serbest radikallere karşı güçlü bir koruyucu olan kuşburnu, içeriğindeki güçlü antioksidanlarla kanser hücrelerinin büyüme ve gelişmesini de engelliyor.
Gastrointestinal Hastalıkları Yatıştırır:
Kuşburnu meyvesi veya çayı, mide hastalıkları bulunan kişilerde midenin pH dengesini değiştirmesi nedeniyle ülser oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. İshalin iyileştirilmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca mide hastalıklarının büyük bir bölümünden sorumlu olan Helicobacter Pylori adlı mikroorganizmanın neden olduğu enfeksiyonun dindirilmesine, dolayısıyla gastrit ve ülserin tedavisine önemli bir katkı sağlar.
Kötü Kolesterolü Düşürür:
Kandaki kötü kolesterolün düşürülmesi ve iyi kolesterol seviyesinin yükseltilmesinde faydalı olan kuşburnu, bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Kuşburnunu çay olarak demleyip tüketebileceğiniz gibi, şekersiz marmeladını yaparak da faydalanabilirsiniz.
Ağrı ve İnflamasyonu Azaltır:
Kuşburnu; inflamasyonun ve eklem ağrılarının azaltılmasında önemli etkileri bilinen galaktolipidler ile polifenoller açısından oldukça zengindir. Bu sayede osteoartrit ve romatoid artrit hastalarında görülen eklem ağrılarının dindirilmesinde, otoimmün hastalıklar ve kronik enfeksiyonlarda inflamasyonun azaltılmasında etkili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.
Yukarıda görüldüğü gibi sağlık üzerinde birçok faydası bulunan kuşburnu bitkisinin aynı zamanda gut hastalığı, sırt ağrıları, sindirim sorunları, safra taşları ve idrar yolu enfeksiyonları gibi pek çok alanda da fayda sağladığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu olumlu etkilerin birçoğuna yönelik bilimsel araştırmalar halen devam ettirilmektedir.
Kuşburnu Nasıl Tüketilir?
Kuşburnu meyvesi ülkemizde çok farklı formlarda çok yaygın olarak tüketilen bir besindir. Halk arasında en çok sevilen bitki çaylarından biri kuşburnu çayıdır. Özellikle kış aylarında çoğu kişi tarafından tüketilen kuşburnu çayı aynı zamanda idrar söktürücü etkiye sahip olduğundan vücuttan ödem atma, idrar yolu enfeksiyonlarından korunma gibi faydaları da beraberinde getirir. Kuşburnunun bir diğer ürünü olan kuşburnu marmelatı ülkemizin pek çok kesiminde bir kahvaltılık ürün olarak tüketilir.
Kuşburnunun yoğunlaştırılmış bir versiyonu olduğundan içerdiği antioksidanlar, vitamin ve mineraller açısından kuşburnu marmelatı oldukça zengindir. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında, hasat zamanı olduğundan kuşburnu meyvesine taze olarak da ulaşabilmek mümkündür. Kuşburnunun faydaları arasında en önemlilerinden bir tanesi de C vitamini içeriğinin çok yüksek olmasıdır.
C vitamininin ısıl işlem, metalle temas gibi durumlarda önemli ölçüde kayba uğraması nedeniyle kuşburnunun taze olarak tüketilmesi vitamin alımını artırır. Bu nedenle yaz sonu ve sonbahar başına denk gelen bu dönemde mümkün olduğunca taze kuşburnu tüketilmesinde fayda vardır. Ayrıca bu zamanda alınan taze kuşburnular, kış için kurutulabilir.
Kuşburnu Ne Zaman Toplanır?
Kuşburnunun ana vatanının Türkiye olduğu tahmin edilir. Türkiye’den diğer ülkelere yayıldığı düşünülen bitki bugün dünyanın hemen hemen her yerinde tüketilir. Yabani olarak doğal bir şekilde yetişen kuşburnu ülkemizde özellikle Doğu Anadolu, Marmara ve Karadeniz’de yoğun olarak yetişir. Gülburnu, gül elması, şillan olarak da bilinen kuşburnu, sonbaharda özellikle eylül ve ekim aylarında toplanır.
Havadar ve kuru bir alanda toplanan kuşburnu meyveleri birbiri üstüne gelmeyecek şekilde kurutulur. Kurutma işleminden önce meyveler iyice yıkanmalıdır. Dikkatli bir şekilde kurulandıktan sonra temiz bir çarşaf ya da örtü üzerinde kurutulabilir. Aynı zamanda kurutma işlemi 75-80 derecelik fırında 35-40 dakika uygulanabilir.
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Kendine has bir aromaya ve kokuya sahip olan kuşburnu çayı özellikle soğuk kış günleri için ideal bir C vitamini kaynağıdır. Kuşburnu çayı için 3 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnu ve 1 su bardağı su yeterlidir. Bir cezveye ya da tencereye 1 su bardağı su ekleyin ve kaynayan suya 3 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnu ekleyip 10- 15 dakika daha kaynamaya bırakın.
Daha sonra kuşburnu çayını ocaktan alarak 5-10 dakika dinlenmeye bırakın. Bir süzgeç yardımıyla fincana süzün. Limon dilimleri ya da bal ile lezzetlendirerek kuşburnu çayını içebilirsiniz. Ayrıca ıhlamur nane gibi diğer bitkilerle birlikte de kış çayı olarak tüketebilirsiniz.
Kuşburnunun Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?
Kuşburnunun yararları yan etkilerinden çok daha fazladır. Fakat yoğun tüketiminde alternatif metotlardan her biri belli yan etkilere neden olmaktadır.
- Kuşburnu veya kuşburnu çayının çok fazla tüketilmesi halinde; ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları, uykusuzluk gibi yan etkilere neden olabilmektedir.
- Hamilelik dönemlerinde kullanılması ile alakalı bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat kuşburnu tüketilmeden önce mutlaka olarak bir hekim önerisi alınmalı.
- Kuşburnunun yoğun bir şekilde tüketilmesi böbrek taşlarına neden olabilmektedir. Kişi, hassas bir bünyeye sahip ise kuşburnu alerjik reaksiyonlara da neden olabilir.
Yararları bilinen gıdalar tüketilmeden önce doktora danışmak doğru olacaktır. Bunun dışında kuşburnunun bazı olumsuz etkileri yukarıdaki gibi olacaktır. Mamafih her zaman ki gibi bir şeyin azı yarar, ortası karar çoğu zarardır. Tadında ve abartıya kaçmadan kuşburnu kullanmanın bir zararı olduğu düşünülemez. Bünyesi zayıf veya kronik hastalıkları bulunanların yine de önceden doktora danışmasında fayda var.
Kuşburnu Çayı Nasıl Demlenir?
Kuşburnunun ve Kuşburnu Çayının Faydaları adlı konumuza son verirken kuşburnuyla alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
Kuşburnu; zamanın başbakanı Tansu Çillerin güya bebeksi cildiyle meşhur oldu. Tansu hanım güzelliğini kuşburnu çayına borçlu olduğunu söylediğinde, toplumda kuşburnu çayı patlaması yaşandı. böylece hiç kuşburnunu bilmeyenler bile bu vesile ile kuşburnu çayını tanımış oldu.
bu mevzuyu hatırlıyorsanız yaşınız en az bir 40 olmalı: )
evet o dönem başbakanın konuşulması gereken hiçbir işi yokmuş gibi teni ve kullandığı kuşburnu çayı konuşulmuştu hep: )
Şu bir gerçek ki kuşburnu çayı içen gerçekten cilt için bunun karşılığını alır. Bu yüzden kuşburnu çayını kesinlikle tavsiye edebilirim.