Bitkiler

Sinameki Otu Faydaları Zararları ve Çayı

Sürekli kullanıldığında bağırsakları delebilecek kadar güçlü bir etkisi olan sinameki otunun faydaları ve çayı

Sinameki Otu Faydaları Zararları ve Çayı

Sinameki Otu Faydaları Zararları ve Çayı; köken olarak eski Mısıra dayanan sinameki bitkisi baklagiller ailesinden çiçekli bir bitkidir. En doğal ve muazzam bir müshil ilacıdır. Çoğunlukla ve ülkemizde de daha çok çay olarak tüketiliyor olsa da kilo vermeye yardımcı hap olarak da tüketilmektedir.

Günümüz şartlarında neredeyse her ülkede yetişebilen, ülkemizde de daha çok Akdeniz bölgesinde yetişen sinameki genellikle hazımsızlık, kabızlık gibi durumlarda çay olarak tüketilmektedir. Bitki tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Müshil etkisi yarattığından tıp alanında birçok ilaç içerisinde aktif madde olarak kullanılır.

Meyveleri baklaya benzeyen bitkinin çiçekleri çok güzel kokulu değildir. Ege kıyılarında bir süs bitkisi olarak da yetiştirilen sinameki sapsarı görünümüyle görenleri kendine hayran bırakmayı başarır.

Bu bitkinin çok güzel bir özelliği vardır ki ona değinmeden geçmeyelim. Köklerinde azot biriktirdiği için toprağı gübreleme özelliğine sahiptir. Yani sinameki yetişen topraklar kendiliğinden verimli olur ve bu sayede diğer bitkilere de fayda sağlar. Toprak açısından ise daha çok geçirgen ve humusça zengin toprakları sever.

Sinameki Çayı Nasıl Yapılır?

Vücut direncine önemli katkıları olan ve hasadı mart ve ekim ayları arasında olan sinameki birçok rahatsızlığa da iyi gelir. Sinameki çayı hazırlamak için, iki çay kaşığı kurutulmuş ve kıyılmış sinamekinin üzerine kaynamış su ilavesi yapılır ve beş dakika demlendikten sonra süzülür.

Sinameki ve bal karışımından oluşan çay tarifi iştah kesici ve metabolizma hızlandırıcı olarak tüketilmektedir. Bir bardak kaynamış su içerisine birer çay kaşığı sinameki ve bal eklenerek karıştırılır, on dakika kadar demlenmeye bırakılır.

Hazırlanan çay, sabah ve akşam yarımşar bardak olmak üzere günde iki kez içilir. Ballı sinameki çayı aynı zamanda, antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.

Çayın demlenme süresi, suyun sıcaklığı ve kullanılan sinameki miktarı çayın etki süresini belirler. Ancak genellikle 6-12 saat içerinde etkisini göstermeye başlar. Bu nedenle gece yatmadan önce tüketilmesi önerilir.

Sinameki Çayının Faydaları Nelerdir?

Bu bitkiden elde edilen çay, birçok rahatsızlığın tedavisi için kullanılmaktadır. Sinamekinin kurutulması yöntemiyle elde edilen sinameki çayı, diyetlerde ve sindirim sorunlarında sıklıkla başvurulan bir destektir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgesinin güney kesimlerinde sıklıkla yetiştirilen sinameki çayının faydaları aşağıdadır:

  • Şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemlere karşı etkilidir.
  • Kabızlığa karşı etkili bir müshil olarak kullanılır.
  • Sinameki, saçları güçlendirir, yumuşatır ve parlatır.
  • İştah kesici etki gösterebilmektedir.
  • Zayıflamaya yardımcı olur
  • Diüretik özelliği bulunduğundan idrar söktürücüdür.
  • İdrar yolunu enfeksiyondan temizler.
  • Yaprakları çiğnenirse, diş eti problemlerini giderir.
  • Mideyi ve bağırsakları rahatlatır.
  • Midede ülsere sebep olan bakterileri engeller.
  • Yaraları iyileştirme özelliği bulunmaktadır.
  • Vücuttaki zararlı bakteri ve parazitleri yok eder.
  • Bağırsak kurtlarından kurtulmaya yardımcıdır.
  • Dışkı yumuşatıcı özelliği bulunur
  • İltihap önleyicidir.
  • Anal çatlakları giderir, şişkinliği azaltır
  • Saçları güçlendirir, kalınlaştırır ve parlatır.
  • Sinameki yapraklarında antibakteriyel özellikler vardır.

Saçlarınızın daha sağlıklı uzamasını istediğinizde sinameki otu ile bir kür hazırlayabilirsiniz. Bir miktar sinameki otunu kaynatın ve soğumasını bekleyin. Soğuyan sinameki otu suyuna üç tatlı kaşığı badem yağı ekleyin. Bu karışımın içine yarım aspirin ezin ve iyice karıştırın.

Bakım yapacağınız zaman saçınızda en az iki saat bu karışımı bekletin ve daha sonra duşa girin. Haftada iki defa kullanımı tavsiye edilmektedir. Saçları seyrek olduğundan şikâyetçi olanlara sinameki otu tavsiye edilecektir. Düzenli kullanımda saçlardaki boşluk gidecek ve saçlar daha da gürleşecektir.

Sinameki otunu bir çay gibi kaynatıp cilt içinde kullanabilirsiniz. Cilt bakımı konusunda da sinameki otu kullanımı yaygındır. Sinameki otunu kaynatıp bir pamuk yardımı ile yüzünüzü temizlediğinizde cildinizin mikroplardan arındığını fark edebilirsiniz.

Bir miktar sinameki otunu kaynatın ve soğumaya bırakın. Bir pamuk yardımı ile yüzünüze dairesel hareketlerle masaj yapın. Her gün kullanabilirsiniz. Düzenli kullanımda cildinizdeki sivilce ve siyah nokta gibi problemler yok olacaktır.

Sinameki Otu Zayıflatır Mı?

Sinameki otu ile hazırlayacağınız çay, size zayıflama ve formda kalma konusunda destek olacaktır. Sinameki otu, antioksidan otlar arasında kendini tanıtmıştır. Antioksidan özelliği sayesinde vücudunuzda ödem birikmesini önler.

Böylece bağırsaklarınızın daha sağlıklı ve aktif çalışmasına katkıda bulunur. Bu durumun sonucunda, vücudunuzdaki yağlar yakılmak için hazır hale gelecektir. Size düşen spor yapmak ve beslenmenize dikkat etmek olacaktır.

İştahını kontrol edemeyenler için de bir çare olan sinameki otu, iştahınızı kontrol eden ve açlığı hissettirmeyen bir ottur. Günde bir fincan tüketerek metabolizmanızın dengesini koruyabilirsiniz. Rahat ve mutlu bağırsaklar ile kilo verme süreciniz daha da kolay olacaktır.

Sinameki Otu Faydaları Zararları ve Çayı

Sinameki Otunun Faydaları Nelerdir?

Yeşil ve sarı renkte tüketilebilen sinameki otunda var olan bileşenlerin bazıları insan vücudunda oluşan parazitleri vücuttan kovmaya yarar. Öyle ki sinameki otu bilhassa bağırsak kurtlarını bağırsaklardan temizlemeye yardım eder. Mide sorunları sindirim sorunları, bağırsak sorunları yaşıyorsanız sinameki otunu şifa niyetine kullanabilirsiniz.

Sinameki otu kabızlıktan kurtulmaya yardımcı olur. Sinameki yaprağı bağırsaklarda kas kasılmalarını uyaran ve senosid denilen bileşikler içerir. Bu kas kasılmaları, dışkıyı bağırsaklardan geçirmeye ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olur. Sinameki

Sinameki otunun bir diğer özelliği de yapı itibarıyla diüretik ve antioksidan özellikler taşıyan bir ot olmasıdır. İnsan vücuduna yerleşen zararlı maddelerin vücuttan atılmasını hızlandırmak için sinameki otu kullanılabilir. Bu özelliği ile kabızlık sorunu yaşayanlara sinameki çayı içmesi tavsiye edilmektedir.

Bunun yanında sinameki otunun ödem atmaya yardımcı olduğu da bilinmektedir. Özellikle kış aylarında vücudunuzda pek çok iltihaplı hastalık ortaya çıkabilir ancak paniklemeyin çünkü sinameki otu iltihaplı hastalıkların da imdadına koşar.

Sinameki otu hem vücudunuzda var olan iltihapları geçirir hem de yeni iltihapların meydana gelmesini önler. Eklem ağrıları, kemik ağrılar, baş ağrıları ve mide ağrıları gibi güçlü ağrılı rahatsızlıklarınızın tedavisinde de Sinameki otunun faydalarına başvurulur.

Sinamekinin Otunun Zararları Nelerdir?

Yazımızın girişinde bu bitkinin diğer şifalı otlarda daha çok yan etki barındırdığına değinmiştik. O nedenle zararları veya yan etkileri konusuna biraz daha fazla yer vermeyi uygun gördük. Genel olarak bakıldığında güvenilir kabul edilen sinameki, çok tüketildiğinde ya da hassas kişilerde yan etkiler gösterebilen bir bitkidir. Bilinen en genel yan etkileri, midede ağrı, bulantı, sürekli devam eden ishaldir.

Bitkinin bir haftadan uzun süre kullanılması önerilmemektedir. Uzun süre ve çok kullanımı bağırsakların fonksiyonlarını ve floral dengesini bozabilir. Alışkanlık sonrasında ise bağımlılık halini alıp; faydasını göstermeyebilir.

Uzun süreler kullanılması halinde, kanda bulunan bazı kimyasal maddelerin dengesinde değişikliklere yol açar. Neticesinde ise kalp hastalıklarına, karaciğer yorgunluğuna, kas güçsüzlüğüne neden olabilir.

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde elde edilen, araştırılmış bir bilgi bulunmamakla beraber; tedbirli davranmak gerekmektedir. Kullanılması ve kullanılacak dozla ilgili doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz.

Normal şartlarda potasyum eksikliği şikâyeti olan kişilerin, sinameki bitkisini kullanmaması gerekir. Aksi halde eksiklik ilerleyebilir ve durum kötüleşebilir. İshal olan kişiler, sinamekiden kesinlikle uzak durmalıdır. İshalin neden olduğu su kaybında artışa neden olarak çeşitli rahatsızlıklara ortam hazırlayabilir.

Mide ve bağırsak hastalıklarından, ülser, apandis, midede iltihap gibi rahatsızlıkları olan kişiler, sinameki bitkisini hiçbir şekilde kullanmamalıdır. Hali hazırda kalp, hipertansiyon, sindirim hastalıkları olanlar ve bunlar için ilaç kullananlar, sinameki kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmalıdır.

Sinameki ve Bağırsak Tembelliği

YouTube video

Sinameki Otu Faydaları Zararları ve Çayı adlı konumuza son verirken sinamekinin faydaları ile alakalı başka videolar için buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu