Bitkiler

Karabuğdayın Faydaları ve Önemli Özellikleri

Karabuğdayın Faydaları ve Önemli Özellikleri

Karabuğdayın Faydaları ve Önemli Özellikleri; kimi yörelerimizde bu mucizevi buğday türüne greçka da denilir. Çok önemli bir buğday türüdür. Çünkü çölyak hastalarının güvenle yiyebileceği bir besindir. Bunun sebebine gelince, karabuğday glüten içermez. Aslında karabuğday sadece çölyak hastalarının tüketmesi gereken bir besin değildir. Diyabet hastalarının, tansiyon ve kolesterolden mustarip diğer hastalarında güvenle tüketebileceği bir besindir.

Öte yanda karabuğdayda P1 denilen bir vitamin var ki, onun önemli özelliklerinden bir tanesi de vücutta oluşan iltihaplanmanın önüne geçmesidir. Bunun birlikte düzenli olarak tüketilen karabuğday aşırı terleme gibi sorunlarında üstesinden gelebilir.

İçerdiği yüksek lif miktarı, tok tutma özelliği ve bol protein içermesi onu sporcuların ve diyet yaparak zayıflamak isteyenlerinde gözdesi haline getirmiştir.

Karabuğday Nedir?

Karabuğday, kuzukulağıgiller ailesinden Fagopyrum cinsine sahip bir bitki türüdür. İsminden dolayı karabuğday bir tahıl olarak düşünülse de aslında tahıl değildir. Hafif aromalı, bulgura benzeyen tadı vardır. Kahverengi, üçgen biçimindedir. Unu tek başına ekmek yapmaya uygun değildir.

Karabuğday tek yıllık geniş yapraklı bitkidir. Bitki boyu yetiştirme koşullarına göre değişmekle birlikte 60-120 santim arasında değişmektedir. Karabuğday bitkisi, üzerinde küçük yan kökler bulunan kazık köke sahiptir.

Yapraklar düz olmayan, geniş yapraklı olup, kalp şeklinde üçgen görünüme sahiptir. Çiçekler ise salkım şeklinde renkleri ise beyazdan pembeye kadar değişen tonlardadır. Hızlı büyüme özelliği sayesinde Nisan ve Temmuz ayında ekilerek, yılda iki kez yetiştirilebilmektedir.

Karabuğdayda hasat dönemine kadar çiçeklenme devam ettiği için çiçeklenme dönemi uzun sürmektedir. Ayrıca çiçekleri kokulu olduğundan arıların ilgisini çekmektedir. Bu özellikler sayesinde, arılar bal yapımında, uzun süre karabuğday çiçeği özütü kullanabilmektedir.

Kurak ve engebeli arazilerde ve serin iklimlerde rahatlıkla yetişir. Verimli olmayan topraklarda bile yetişebilmesi, nadasa bırakılan topraklarda tercih edilmesine neden olur. Zararlı otların gelişmesini engelleyen karabuğday, hızlı şekilde ürer. Tohumdan üretildiğinde, 6 haftada büyür. 10. haftadan sonra olgunluğa erişir.

Karabuğday, yeşil gübre olarak kullanılır. Erozyonu engellemek için dikilir. Karabuğdayın anavatanının Orta Asya olduğu bilinmektedir. Tarihte ilk kez Çin ve Japonya’da yetiştirilmiştir. 17. yüzyılda Avrupa üzerinden Amerika kıtasına ulaştığı sanılmaktadır.

Dünyada en büyük karabuğday üretimi Çine aittir. Çin’i, Rusya, Ukrayna, Polonya takip eder. Japonya, ABD, Kanada ve Fransa’da da karabuğday yetiştirilir. Ülkemizde yakın zamana kadar tüketimi çok yaygın olmayan karabuğday, son yıllarda popülerlik kazanmıştır.

Hatta besleyici özellikleri sayesinde yoğun talep görmeye başlamıştır. Özellikle son zamanlarda, gross ve büyük market reyonlarında kahverengi rengi ve üçgenimsi yapısıyla karabuğday görmek mümkündür.

Karabuğday Neye İyi Gelir?

Karabuğday; başta ekmek, makarna, şehriye, kraker, kurabiye, kek, krep, dondurma külahı, tortilla gibi temel gıda maddelerinde olmak üzere; sirke, bira, çay, bal ve ispirto gibi çok sayıda gıda sanayisi ürününün üretiminde kullanılmaktadır.

Pilav, çorba gibi çeşitli yemeklerin yapımında da karabuğday kullanılabilmektedir. Bunların dışında yeşil otu, kuru otu, silajı, tohum kabuğu hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır. Gıda maddesi dışında, Çiçekleri kahverengi boya yapımında kullanılmaktadır. Aşağıda karabuğdayın yararları maddeler halinde sıralandı:

  • P vitaminiyle damarlara esneklik ve güç kazandırır.
  • Bağırsakların çalışmasını destekler.
  • Kolesterolün azalmasını sağlar.
  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
  • Safra taşı oluşumunu engellemede yardımcıdır.
  • Kan şekerinin kontrolünü sağlamaktadır.
  • Karabuğdayın, iltihaplanmayı engeller.
  • Aşırı terlemeyi ve burun kanamasını önler.
  • Karaciğerin çalışmasını kolaylaştırır.
  • Yüksek tansiyona önemli ölçüde fayda sağlar.
  • Kansızlıkta çok önemli olan demir ihtiva eder.
  • Potasyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır.
  • Böbreklerin çalışmasında yararlı etkiler gösteriyor.

Ayrıca karabuğdayda yağ oranı oldukça az olduğundan ve vücutta yağ depolanmasını engellediğinden, zayıflama diyeti uygulayanlar için vazgeçilmez bir besindir. Karabuğday tohumunda yüksek seviyede bulunan tokoferol, fenolik asit ve flavanoit gibi antioksidanlardan dolayı karabuğday ürünlerinin raf ömrü de uzundur.

YouTube video

Karabuğdayın Faydaları Nelerdir?

Pişirilmiş halde tüketeceğiniz karabuğdayın 100 gramında 149 kalori bulunurken, pişmemiş halinin 100 gramında 340 kalori bulunan ve besin değerlerinin çok yüksek olması nedeniyle karabuğday, sağlık için birçok faydayı da beraberinde getirmektedir.

Karabuğdayın içinde %11 civarında bitkisel protein bulunur. İyi bir lif kaynağı olan karabuğday, aynı zamanda faydalı yağ asitleri de içerir. Dilerseniz şimdi Karabuğdayın faydaları hakkındaki başlıkları açıklamalarıyla beraber sırasıyla inceleyelim:

  • Karaciğer Yağlanmasını Önler

Karabuğdayın faydaları arasında karaciğer yağlamasını engellemek de söylenebilir. İçeriğindeki kolin maddesi tam bir karaciğer dostudur. Ayrıca kolin maddesi karaciğer yağlanmasını azaltarak karaciğerin görevini düzenli şekilde yerine getirmesini sağlar.

  • Çölyak Hastalığına İyi Gelir

Çölyak hastaları içeriğinde glüten olan yiyecekleri yiyemez. Yedikleri zamanda vücut tepki verir. Karabuğday, gluten içermediği için çölyak rahatsızlığı bulunan kimselerin tüketmesi gereken besinlerin başında gelmektedir.

  • Sindirim Sistemini Çalıştırır

Lif, sağlıklı bir sindirim sistemi için vazgeçilmezdir. Karabuğday bitkisi ise bol lif içerir. Bu sayede sindirim sistemimizin sağlıklı işleyişine katkıda bulunur. Ülkemizde yaygın rahatsızlıklardan biri olan kabızlığın sebebi de genellikle lifli gıda tüketmemektir. Dolayısıyla karabuğday tüketerek sağlıklı beslenebilir, aynı zamanda kabızlık sorunundan kurtulabilirsiniz.

  • Yağ Depolanmasını Engeller

Karabuğday bol miktarda protein içerir ve içeriğindeki yağ miktarı çok düşüktür. İçerdiği yağ miktarı da faydalı yağlardır. Dolayısıyla düzenli tüketildiği zaman vücutta gereksiz yağ depolanmasının önüne geçer. Vücut diğer gıdalarda olduğu gibi yağ depolamaz.

  • Uçukların İyileşmesini Sağlar

Karabuğday, uçukların daha hızlı iyileşmesi için gerekli bir madde olan lizin maddesini bol miktarda içerir. Lizin maddesi vücut tarafından üretilmeyen ve mutlaka dışarıdan ek takviye gıdalar ile alınması gereken bir maddedir. Kısacası, karabuğday tam bir lizin deposudur.

  • Cilde ve Saça Faydalıdır

Karabuğdayın içerisinde bulunan B1, B3, B5 VE B9 vitaminleri sayesinde sağlıklı bir cilt ve güçlü saçların oluşmasını sağlar. İçindeki rutin maddesi sayesinde kırışıkları önler. Keratin, tırnak ve saçların temel bileşenidir. Karabuğday, keratin üretimi için gerekli aminoasitleri içerir. Saçların kolay uzamasını sağlar.

  • Tansiyonu Dengeler

Özellikle yüksek tansiyonu olanların tüketmesi gereken karabuğday, önemli miktarda magnezyum içermesi sebebiyle kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyon riskini düşürür. Değerinde tansiyon kardiyovasküler hastalıkların oluşmasına da mani olur.

  • Kolesterolü Düşürür

Hareketsiz bir yaşamın en kötü getirilerinden biri de, kolesteroldür. Karabuğdayda bulunan bitkisel protein ile kolesterol seviyesi yükselmez. Bu karabuğdayın faydaları arasında dikkate değer çok önemli bir özelliktir.

  • Antioksidan Bir Gıdadır.

Karabuğday ile zenginleştirilen buğday ekmekleri daha fazla kuversetin ve rutin içermektedir. Bu sebeple karabuğday unundan yapılan ekmekler, yemekler, salatalar antioksidan özelliğe sahiptir. Karabuğdayın içerdiği antioksidan özelliğe sahip bu fenolik bileşikler sayesinde sayesinde karabuğdayın gıdaya eklenmesi ile zenginleşen gıda ürünleri sağlık üzerine olumlu etkiler sağlarken aynı zamanda gıdayı oksidasyona da karşıda koruyarak raf ömrünü uzatmaktadır.

  • Kan Basıncını Dengeler

Karabuğdaydan elde edilen karabuğday unu da karabuğday gibi tam bir vitamin deposudur. B vitamini grubundan B1, B2, zengindir. Bakır, fosfor, magnezyum ve E, P vitaminleri karabuğdayda bol miktarda bulunur. Karabuğdaydaki magnezyum, kan dolaşımını düzenleyerek kan basıncını da düşürür.

  • Kan Şekerini Kontrol Altına Alır

Kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunan karabuğday açlık hissinin bastırılmasında da etki sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre düzenli şekilde karabuğday tüketen kişiler tüketmeyenlere oranla şeker hastalığına yakalanma riskleri daha az oluyor. Magnezyum içermesi de şeker hastalığı riskinden koruyan önemli bir etkendir.

Karabuğday Nerede Kullanılır?

Karabuğday sadece mutfakta tüketilmiyor. Günümüzde karabuğdayın kabuğu ile yastık yapılıyor. Karabuğday yastığı oldukça rahat bir yastıktır. Karabuğdaydan yapılan yastığı internet üzerinden araştırarak getirtebilirsiniz. Aynı zamanda bulunduğunuz şehirde araştırma yaparak yastığı nereden temin edeceğinizi bulabilirsiniz.

Mutfakta önemli bir yere sahip olan karabuğday çeşitli şekillerde tüketilebilir. Karabuğdaydan pilav yapabilirsiniz. Aynı zamanda karabuğday salatası yaparak öğünlerinizde salatayı tüketebilirsiniz. Haşladığınız buğdayı, yoğurt ile karıştırıp tüketebilir, çorba yapabilirsiniz.

Karabuğdayın en fazla unu kullanılır: Ekmek başta olmak üzere, keklerde, pankek yapımında, krakerlerde ve kurabiyeler de kullanılır. Amerika da yulaf lapası imalatında kullanılır. Çorbaların içerisinde bolca karabuğday unu kullanılır. Puding gibi tatlılarda, tavuk, kaz ve hindi gibi kümes hayvanlarının içinin doldurulmasında kullanılır.

Dondurma külahı imalatında ve konservelerde kullanılır. Japonlar karabuğday yapraklarını sebze olarak tüketir. Hollanda da Crumpet ismiyle bilinen pasta yapımı için kullanılır. Karabuğday taneleri Amerikan üretimi bira yapımında da kullanılır. Karabuğday çiçeği kahverengi boya imalatının da ham maddesidir.

Karabuğday Hakkında Sık Sorulan Sorular

Karabuğdayın Faydaları ve Önemli Özellikleri

Karabuğday Gluten İçerir mi?

Çağımızın önemli rahatsızlıklarından biri de çölyak hastalığıdır. Bu hastalıktan muzdarip kişilerin gluten içeren besinlerden uzak durması tavsiye edilir. Karabuğday ise çoğunlukla tahıl zannedildiği için gluten içerdiği düşünülür.

Karabuğday tahıl olmadığı için gluten içermemektedir. Sonuç olarak Çölyak hastalarının yemesinde hiçbir sakınca yoktur. Fakat karabuğdayın başka alerjik reaksiyonlar gösterdiğine ilişkin bulgular söz konusudur. Alerjik bünyeye sahip kişilerin doktor tavsiyesiyle tüketmeleri gerekmektedir.

Karabuğday Diyeti Nasıl Yapılır?

Karabuğday neredeyse mucizevi bir bitkidir. Hem sağlıklı hem de kilo kontrolüne büyük destek sağlayan bir besindir. Karabuğday diyeti haşlanmış karabuğday ile yapılmaktadır. Haşladığınız karabuğdayı lapa şeklinde gün içinde öğünlerde tüketmelisiniz. Lifli yapıya sahip olduğu için sizi uzun süre tok tutacaktır. Ayrıca karabuğday ile birlikte bol su tüketmelisiniz.

Akşama kadar ara öğünler de dâhil karabuğday yedikten sonra akşam yemeğinden sonra bir şey tüketmemelisiniz. Gün içinde özellikle ara öğünlerde kefir ya da bir miktar yoğurt yiyebilirsiniz. Ayrıca iki hafta sürecek bu diyet programı meyvelerle de desteklenmelidir.

 Özellikle akşam yemeğinden sonra yoğun açlık hissedenler elma yiyerek açlıklarını bastırabilir. Karabuğday diyeti aksatılmadan iki hafta sürdürülmelidir. Ancak iki haftanın sonunda mutlaka ara verilmelidir.

Karabuğday Zayıflatır mı?

Diyet programlarında sıklıkla yer alan besinlerden biri de karabuğdaydır. Lifli yapısı sayesinde hem yok tutar hem de sindirim sistemini düzenler. Bunlar ise kilo verirken yediğimiz besinler de aradığımız özelliklerdir. Özellikle spor yapanların ya da formunu korumak isteyenlerin de vazgeçemediği bir besindir.

Karabuğday Türkiye de Yetişiyor mu?

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki karabuğdayın ana vatanı Uzak Doğu Asya’dır. Fakat çok dayanıklı bir bitki olduğu için dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilebilir. En müsait coğrafya ise yoğun yağışların olmadığı ve yaz sıcaklığın yüksek olduğu kurak iklim bölgeleridir.

Ülkemizde hala yetiştiriciliği çok yaygın olmasa da Konya ve Çankırı gibi iç Anadolu bölgesinde ve çevresinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Ülkemizde ve dünyada git gide talep arttığı için tarımının da yaygınlaşacağı düşünülmektedir.

Karabuğdayın Zararları Nelerdir?

Karabuğdayın tarife uygun kullanıldığında bünyeye herhangi bir zararı yoktur. Fakat her besinin olduğu gibi karabuğdayın da aşırı tüketimi vücuda zarar verebilir. Nitekim aşırı tüketimi kilo aldırır, aslı tansiyonu düşürdüğü gibi fazla tüketimi yüksek tansiyona neden olabilir.

İnsanlarda belirgin zararları olmasa da, hayvanlar da aşırı yenilen karabuğday otundan dolayı; Kaşıntı, alerji, ishal benzeri rahatsızlıklar görülmüştür.

Karabuğday bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara da neden olmaktadır. Bu alerjik reaksiyonların temel belirtileri; astım, cilt hastalıkları, harıltı, anaflaktik şok, hazımsızlık, ürtiker (kurdeşen), karın ağrısı, kusma gibi mide-bağırsak semptomlarıdır. Bu nedenle tüketilmeden önce doktora danışılması önerilmektedir.

Karabuğday Ekmeği Nasıl Yapılır?

YouTube video

Karabuğdayın Faydaları ve Önemli Özellikleri adlı konumuza son verirken, karabuğdayın faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu